Autor Wątek: Mały HX  (Przeczytany 60152 razy)

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
Odp: Mały HX
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Marzec 2017, 22:18:12 »
Ej, panowie zajmijcie się moim dylematem :p a nie miejskiej w kuchni u kolegi xD teraz znalazłem takie cudo jak rocket apartamento czy jakoś tak, fajna maszynka. I nie rozumiem trochę o co chodzi z tymi ekspresami załóżmy takie ascaso, montujemy bojler 1l zamiast 0,35 albo termoblock który zawsze da temperaturę +-1 C i wszystko działa. Jest nisza na rynku i nikt jej nie zapełnia.

O czym Ty do nas rozmawiasz :wow2:

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Marzec 2017, 22:44:15 »
@Siewcu, co z tego, że espresso jest powtarzalne, jak jest gorsze niż innego ekspresu.
@Expel, wymień Steela na Hx-a, to lepsza droga.
Prawda to. Też miałem w Gaggi Classic powtarzalne espresso, inna sprawa, że nie tak dobre jak teraz. Jeszcze inna kwestia to to jakie kto kawy pije, jak bardzo ciemnopalone to smakują dobrze, podobnie z każdego sprzęta, z hx-a trochę gorzej :) Też widzę brak w ofercie producentów maszyn, które robią dobre espresso, a przeznaczone są do domowego użytku, może za mały rynek, może się nie da, a takie patenty jak decent espresso mnie nie przekonują. Marzy mi się nowy ekspres z programowalną preinfuzją, ale prawdziwą, nie elektroniczną, z mniejszym ciśnieniem preinfuzji, programowalnymi przyciskami czasowo, rota pompa, bez podłączenia do wody, ze zbiornikiem. Poczekam chyba aż NS wypuści następcę ekspresu Musica bo na rynku nie widzę nic dla siebie teraz w cenie to 7-8tyś.

Za dużo elektroniki tez niedobrze.( awarie !)
Prosty , solidny ekspres z dobrą/ wydajną pompą (zapewni odpowiednie ciśnienie na grupie) i  bardzo stabilną temperaturą ( którą można dokładnie  regulować) jest receptą na doskonały sprzęt.
Naprawdę nic więcej nie potrzeba (programowane przyciski to tylko zachcianka. Zbyt długa preinfuzja może dać efekt odwrotny od zamierzonego.
Są ekspresy firmy Breville co mają wszystko jeśli idzie o funkcje. Nawet uchwyt do tampera mają. Tysiąc piećsęt regulacji dosłownie wszystkiego pre, post i infuzji, dozy, czasy i jeszcze jakieś inne wymysły...parzysz na nim kawę i czujesz,że to jednak nie to.
Prostota i solidność górą (przynajminej dla mnie ).

« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 22:51:44 wysłana przez PiotrekBM »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Marzec 2017, 22:54:00 »
Ja mam ekspres z programowalnymi przyciskami i nie wyobrażam sobie następnego bez tego udogodnienia. Z tego co wiem to nikt nie narzeka w Oscarach i Musicach, że mu elektronika szwankuje, a sporo tego w użytku jest i to od dłuższego czasu. Te babcine dźwigienki i retro pokrętełka do mnie nie trafiają :) , w gastro maszynach tego nie ma. Mnie programowane przyciski pozwalają wykluczyć jedną zmienną, czas ekstrakcji, nie muszę używać stopera, ustawiony mam czas i przy tej samej zważonej dozie mogę kontrolować ratio, genralnie skupiam się na dystrybucji.
W ECM masz automatyczne czyszczenie, backflush, w Bezzera chyba też, zapinansz kolbę że ślepym sitkiem i sam cyka. Ja sobię lubię życie upraszczać tam gdzie nie odbija się to na jakości, w espreso jest duże elementów do opanowania, nie ma sensu wyważać otwarty drzwi moim zdaniem.
« Ostatnia zmiana: 25 Marzec 2017, 22:58:32 wysłana przez essewissa »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Marzec 2017, 23:03:26 »
Babcinej dżwigienki u mnie tez nie ma. Mam za to pokrętło duże, solidne ( nie pokrętełko :)  )do pary i jestem z niego póki co bardzo zadowolony. :)
Kiedyś sądziłem , że pororurka po stronie lewej bardziej mi pasuje. Dzisiaj uważam, że to była pomyłka.
Pewnie kwestia przyzwyczajenia.
W sprzecie gastro masz 2 szkoły regulacji zaworu parorurki. Pokrętła albo dźwignie. Wybierasz to co Ci bardziej odpowiada.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Marzec 2017, 23:08:59 »
Ja się zastanawiałem, tak czysto teoretycznie, ile by było trzeba, żeby zrobić małego HXa. I niby roboty nie jest dużo, ale... Wziąć taki 2 l bojler - trzeba by go zrobić od zera. Gabaryt już jakiś jest, bo małe by to nie było. Do tego pompa... Raczej rotacyjna, a to też małe nie jest. Do tego całe "orurowanie" do podłączenia wymiennika, uwzględniając po drodze przepływomierz(chyba że by zrobić przyciski programowane na czas, a nie ilość wody, no to jedna rzecz odpada). I dochodzi problem izolacji termicznej wszystkiego w środku... Wysoka temperatura nie pomoże ani pompie, ani elektronice. Realnie patrząc, może udałoby się takiego HXa skrócić o te 5 cm - niby nic, ale jednak zawsze coś. Do tego dochodzi zrealizowanie w jakiś sposób, co też zajmuje kolejne miejsce, wylewki wody. Zawór pary to już nie problem, ale... Jak by pozbierać tak wszystko do kupy, to zajmuje to bardzo dużo miejsca - wiem jak moja Astoria wygląda w środku, i niby tylko bojler i pompa, ale cały osprzęt zajmuje bardzo dużo miejsca. Do tego zbiornik wody... Kolejny problem. Teoretycznie nie jest to trudne do zrobienia, tylko jest jeden drobny problem - nie sztuka zrobić sprzęt, który będzie działał. Ale zrobienie sprzętu, który będzie działał długo i nie generował problemów, przy tak dużym upchaniu elementów w środku to już wyzwanie. I myślę, że finalnie taki sprzęt byłby bardzo drogi. Może kiedyś, jak będę miał wystarczająco dużo pieniędzy i mnie poniesie, to spróbuję zrobić takie coś dla zabawy, maksymalnie upchane wszystko, żeby zyskać jak najwięcej miejsca - i nawet mam pomysł jak to zrobić. Ale to tylko moje gdybanie... Taki mały HX byłby rozwiązaniem, które uzupełniło by pewną lukę na rynku - ale niestety finalnie mogłaby to być bardzo droga sprawa. I z raczej małym bojlerem...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Marzec 2017, 12:14:41 »
O czym Ty do nas rozmawiasz :wow2:

Poprzez autokorektę w telefonie moja wypowiedź nieco straciła sens :D

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Marzec 2017, 14:42:12 »
Nie moge już edytować... Co byście polecili z pary BZ10 i Rocket apartamento? Ceny podobne powiedzmy, BZ10 nagrzewa sie chyba szybciej. Nigdzie nie mogę znaleźć zadnych konkretów.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Marzec 2017, 15:11:41 »
Spróbuj może Rogera zapytać - Rockety sprzedaje, może ma porównanie do Bezzery też...

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Marzec 2017, 15:36:21 »
Jako laik wziąłbym Rocketa ze względu na design :)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Marzec 2017, 16:08:17 »
Oba fajne. Oba zrobią porządną kawę.. Chyba kwestia gustu.
Grupa BZ jest mniej spektakularna wizualnie ale szybciej łapie temperaturę i chyba ją bardziej stabilizuje. Bezzera ma też podwójny manometr. Rocket jest bardziej designerski no i ma dzwigienkę. Preinfuzji chyba jednak nie da się zrobić ze względu na pompę rotacyjną.
Jak już kupisz to nie będziesz porównywał i będziesz tak czy siak zadowolony.

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline Zyniek Mężczyzna

« Odpowiedź #85 dnia: 26 Marzec 2017, 17:13:45 »
Preinfuzji chyba jednak nie da się zrobić ze względu na pompę rotacyjną.

Raczej ze względu na jej brak. W obu przypadkach zresztą...

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Marzec 2017, 17:37:51 »
Preinfuzji chyba jednak nie da się zrobić ze względu na pompę rotacyjną.

Raczej ze względu na jej brak. W obu przypadkach zresztą...
Dokładnie...  Źle się wyraziłem

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Marzec 2017, 17:02:02 »
Czy dobrze zrozumiałem... że przy pompie wibracyjnej w tym e61 (apartamento) nie ma preinfuzji ?

Offline Zyniek Mężczyzna

« Odpowiedź #88 dnia: 29 Marzec 2017, 17:57:31 »
 :taktak:

Offline perski

• Ekspres: bz10
  • Młynek: eureka mignon
« Odpowiedź #89 dnia: 30 Marzec 2017, 21:00:54 »
Co byście polecili z pary BZ10 i Rocket apartamento?
stałem przed tym wyborem  w styczniu zdecydowałem sie na BZ10 ze względu na manometr choć design apartamento copper jest wyjątkowy /Betty Draper powinna być w zestawie/ -bezzera szybko sie grzeje,robi satysfakcjonujące doppio/cappucino, robi też na blacie wrażenie- herb Milano podoba się kobietom, manometr pozwala skorygować ustawienia młynka, tamping i inne zmienne i w ogóle jest fajna
minusa daje za pojedyncze sitko- albo 12b na chwalonym manometrze albo w 10s 25ml kawy
czy praca pod ciśnieniem 12b jest szkodliwa dla pompy?
jakie sitko pojedyncze polecacie do bezzery?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi