Autor Wątek: ASCASO UNO PROF - nowa wersja - czy PID będzie wart dopłaty?  (Przeczytany 3522 razy)

Offline wacho Mężczyzna

• Ekspres: BEZZERA MAGICA S PID, aeropress, drip, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P, Rhinowares
Główne pytanie jest takie: czy skoro nowy model ma ulepszoną stabilizacją temperaturową, to czy warto inwestować w droższą wersję z PIDem?

fragment opisu nowego modelu:
"model 2016 z termoblokiem aluminium + INOX !

Ekspres wyposażony w nowość - termoblok aluminium + INOX z termostatem elektronicznym zapewniającym stabilność temperaturową podczas ekstrakcji kawy z odchyłką nie większą jak +/- 1,5 st. C !!!
Najnowsza wersja popularnego modelu UNO PROF dodatkowo wyposażona w możliwość regulacji zaworu OPV
z zewnątrz ekspresu.
Nowa, udoskonalona i wzbogacona wersja ! Ujednolicony system na kawę świeżo mieloną z młynka z systemem wszechstronnym (versatile) !"

p.s. dodam że żona nie wie nawet o zakupie nawet tańszej wersji i nie wiem czy mnie za nią nie zabije ;)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: ASCASO UNO PROF - nowa wersja - czy PID będzie wart dopłaty?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marzec 2017, 01:03:01 »
to czy warto inwestować w droższą wersję z PIDem?
Hmm, to jest bardzo ciekawe pytanie. Coś mi się wydaje, że nie bardzo. Masz regulację temperatury na zewnątrz, ale mam obawy, jak będzie działał PID z tym termoblokiem (z bojlerem ponoć działa dobrze). W sobotę byłem u Janusza i Grzegorza w Łodzi, sporo się bawiliśmy Bar One 2gr - co najmniej ciekawa maszyna. Nie miałem okazji zobaczyć niestety żadnego ze Steeli (ani z bojlerem, ani z termoblokiem), ale obawiam się, że sterowanie elektroniczne jest o wiele bardziej zaawansowane od PIDa.

[Edit 1]
Bar One ma w sumie podobnie działającą elektronikę do Steela (ma jeszcze parę elektronicznych obgryzaczy paznokci typu przepływomierze do wyłączania ekstrakcji po nalaniu określonej ilości kawy) i daje całkiem stabilne efekty. Grupa i termoblok identyczne jak w Steelu.

[Edit 2]
Zwróć uwagę, że do Bara nie montuje się zewnętrznego PIDa (swoją drogą, wbudowana elektronika też z pewnością posługuje się algorytmem PID).
« Ostatnia zmiana: 20 Marzec 2017, 01:46:01 wysłana przez Krakus »

Offline wacho Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marzec 2017, 12:04:36 »
ale obawiam się, że sterowanie elektroniczne jest o wiele bardziej zaawansowane od PIDa.

czego się obawiasz, awaryjności?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marzec 2017, 18:11:37 »
A uchowaj Boże - obawiam się o funkcjonalność, a konkretnie stabilnoścć temperaturową wody płynącej z prysznica. W wersji z regulatorem elektronicznym temperatura wody trzyma się rzeczywiście jakichś w miarę rozsądnych granic (może nawet tych reklamowanych +/- 1,5 stopnia), aczkolwiek temperatura termobloku oscyluje niemiłosiernie (tak między 110 a 122 stopnie dla nastawionych bodaj 100 stopni).

"Zwykły" PID tymczasem będzie stabilnie trzymał temperaturę termobloku, co przełoży się na powolny wzrost temperatury wody na wylocie prysznica od powiedzmy 82 - 86 stopni do 96 - 100 stopni.

Żeby PID działał dobrze stabilizując temperaturę wody musiał by dostawać jeszcze jedną informację, czyli kiedy włączono ekstrakcję, a to znacząco skomplikowało by całą konstrukcję, nie mówiąc o tym, że dublowało by istniejące rozwiązanie czyli regulator elektroniczny.

Nie wiem, czy mam rację, ale dla mnie PID z termoblokiem sprzedawany jest przez zapomnienie - był w wersji z bojlerem (gdzie podnosił walory użytkowe) więc został w następnej wersji.

O szczegóły pytaj najlepiej Janusza.

Offline wacho Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marzec 2017, 02:17:10 »
no właśnie, teraz już nie ma wersji z bojlerem tylko jest termoblok - producent to rozwiązanie zachwala..., ale czy nie lepsza była wersja z bojlerem?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marzec 2017, 09:09:59 »
Pewnie bojler jest lepszy niż termoblok, tylko że duży bojler. Steel miał grupobojler mieszczący troszeczkę wody.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marzec 2017, 09:11:05 »
Wiadomo, jaką pojemność ma termoblok? No i czy jest w nim woda, czy tylko przepływa?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marzec 2017, 09:23:00 »
Wiadomo, jaką pojemność ma termoblok
Janusz kiedyś mierzył i wyszło mu 15ml.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Marzec 2017, 09:27:26 »
Na ten temat były już udzielane odpowiedzi. Wystarczy poczytać w Supermarkecie.
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.225

Spiralnie zwinięta rurka ze stali nierdzewnej w termobloku mieści raptem ok. 15 ml wody. Tak więc po krótkim spuście na przepłukanie prysznica kawa zawsze jest zaparzana ze swieżo przepływającej wody.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline wacho Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwiecień 2017, 10:06:12 »
Spiralnie zwinięta rurka ze stali nierdzewnej w termobloku mieści raptem ok. 15 ml wody. Tak więc po krótkim spuście na przepłukanie prysznica kawa zawsze jest zaparzana ze swieżo przepływającej wody.

czyli co, lipa?
- czy wystarczy trochę odczekać po "spuście" ?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwiecień 2017, 10:53:59 »

czyli co, lipa?
- czy wystarczy trochę odczekać po "spuście" ?

Czyli bardzo dobrze :)
Ja na początek przelewam jakieś 30 ml z rurki na wodę/parę do filiżanki espresso, żeby ogrzać szkło.
Czyli mamy już wtedy świeżą wodę ze zbiorniczka w systemie.
Potem mielenie, dystrybucja, tamp, krótki flush, i parzenie kawy.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2017, 11:28:36 »
Pytanie gdzie będzie woda świeższa, w rurce termobloku czy w zbiorniczku? O ile woda nie jest nalewana do zbiornika przed każdym parzeniem to ja bym jej świeżością tak nie upajał. A poza tym jak dla mnie to więcej przejdzie do wody z jakiegoś tworzywa niż ze stali niedrdzewnej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi