Autor Wątek: GASTROBACK 42609 - szybkie pytanie  (Przeczytany 11586 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: GASTROBACK 42609 - szybkie pytanie
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Marzec 2017, 18:04:58 »
@Tirno

Może  koledzy troche nerwowo zareagowali. Ale tylko dlatego, że piszesz o Breville/ Stollar ,że jest to marka luksusowa jeśli idzie o ekspresy. Nie mogę się z tym zgodzić. Nie jest to marka luksusowa .
Luksusowe to sa np: La Marzocco, Slayer , KVDW, Victoria Arduino, La SanMarco , Dalla Corte itp
Opinie o Breville są bardzo przeciętne na wielu forach.Jest to marka budżetowa o niewielki doświadczeniu w budowie ekspresów.
Każdy jednak ma prawo wyboru, dlatego wyżej napisałem ,ze mozna taki ekspres zakupić w kraju( pod nazwa Stollar )
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2017, 18:13:01 wysłana przez PiotrekBM »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Marzec 2017, 18:10:41 »
Ty widzisz co piszesz? Silvia jest ekspresem z wyższej półki niż Ascaso Basic, na którym mam powtarzalne espresso - a według tego co piszesz, nie jest to możliwe. Tak samo jak i daję radę sobie robić tę kawę plastikowym tamperem, to źle? I cały czas się upierasz przy tym luksusie... To nie jest marka luksusowa.

Offline Tirno

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Marzec 2017, 18:23:45 »
Ty widzisz co piszesz? Silvia jest ekspresem z wyższej półki niż Ascaso Basic, na którym mam powtarzalne espresso - a według tego co piszesz, nie jest to możliwe. Tak samo jak i daję radę sobie robić tę kawę plastikowym tamperem, to źle? I cały czas się upierasz przy tym luksusie... To nie jest marka luksusowa.

Nic nie piłem na razie, prócz kawy, widzę, co piszę i nadal z pełną odpowiedzialnością będę twierdził, że na Sylvii bez PID (chyba nadal nie ma w standardzie, dawno nie sprawdzałem) powtarzalność będzie niższa, niż na takim Infuserze. Zwłaszcza w rękach osoby średniozaawansowanej lub początkującej. Nawet były gdzieś takie testy, nie pamiętam teraz gdzie je widziałem.

Osobiście porównania z Ascaso Basic czy Silvią nie mam, ale mam z Gaggią Classic, La Pavoni DAL 1905 i Oscarem II. Oczywiście to są moje subiektywne odczucia, ale poparte też pomiarami refraktometrem (co rzecz jasna niczego nie przesądza, ale jakiś tam przyczynek do obiektywności jednak stanowi).

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Marzec 2017, 18:24:05 »
Trochę się niemiło robi, nie wiem skąd taka agresja
To nie agresja tylko próba wyprostowania Twoich poglądów na temat ekspresów. Jak chcesz kogoś nawracać na sprzęty tego typu, pomyliłeś adres. I jeszcze jedno, trochę skróć posty, bo nikt e-booków tu czytać nie chce.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Marzec 2017, 18:33:16 »
Szczerze mówiąc trudno mi uwierzyć, że australijska firma rozbita na kilka marek z tymi samymi produktami, oferująca miksery, wyciskarki, tostery, grille, żelazka czy maszynki do mięsa jest firmą luksusową w zakresie ekspresów do kawy. Taka trochę inna Ariete.

http://www.breville.com/european-brands

Offline Tirno

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marzec 2017, 19:19:26 »
@Tirno

Może  koledzy troche nerwowo zareagowali. Ale tylko dlatego, że piszesz o Breville/ Stollar ,że jest to marka luksusowa jeśli idzie o ekspresy.

Nigdzie tak nie napisałem. Napisałem, że "Breville jest marką luksusową w każdym tego słowa znaczeniu, ale jednak konsumencką, działającą na szerokim rynku." Widzicie różnicę? W segmencie konsumenckich produktów AGD (wszystkich dzbanków, piecyków, ekspresów itp.) wyróżniają się jakością designu oraz dbałością o detale i wykonanie i za to ich bardzo cenię.

Jeśli chodzi tylko o same ekspresy, to ich oferta luksusowa jest w zestawieniu z Ariete, Severinem czy DeLonghi. W segmencie tzw. prosumenckim, to raczej stanowią propozycję ekonomiczną, bo dostaje się elementy funkcjonalności (np. PID czy preinfuzję czy dwa bojlery) za znacznie niższą cenę, przy kompromisie polegającym na tym, że urządzenie będzie mniej trwałe, bo zbudowane z części typowych dla rynku konsumenckiego.

Robi się jeszcze bardziej niemiło, szkoda. Przyjmuję z szacunkiem wszystkie opinie, chociaż wolałbym, żeby ktoś przedstawiał argumenty merytoryczne, zamiast z góry zakładał, że jego poglądy są słuszne, a moje wymagają wyprostowania. Możliwe, że się głęboko mylę, ale tym łatwiej mnie przecież przekonać. Ja osobiście nikogo na nic nie nawracam, wyraźnie napisałem w pierwszym poście w tym wątku, że tego konkretnego modelu nie polecam, a potem, że w ogóle trudno cokolwiek z ich oferty polecać w Polsce wobec braku autoryzowanej sieci sprzedaży i serwisu. Natomiast nie zgadzam się z odrzucaniem z góry wszystkich produktów tej marki, ponieważ mogą (mogą, nie znaczy muszą) stanowić dobrą propozycję dla początkującego lub nawet zaawansowanego hobbisty. I nie wiem czemu to budzi takie zgorszenie.

Ciekawe ilu z moich adwersarzy miało kiedykolwiek osobistą styczność z jakimkolwiek produktem tej firmy. Moje doświadczenie może jest nic nie warte, ale przynajmniej miałem okazję do bezpośrednich porównań z modelami, o których pisałem wyżej.

Howgh.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Marzec 2017, 19:29:20 »
A jesteś w stanie przyjąć do wiadomości, to że sam fakt obecności w sprzęcie PID, preinfuzji czy dwóch bojlerów NIE robi z tego sprzętu czegoś porządnego? W sprzęcie można stosować różne technologie, co nie znaczy, że mają one sens, albo będą działać tak, jak w dobrym(czyli drogim) sprzęcie. I moim zdaniem lepiej jest kupić sprawdzony sprzęt o "gorszej" zasadzie działania, ale sprawdzony - niż jakiś wynalazek z firmy, która produkuje wszystko, ale mający na przykład PID i dwa bojlery.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Marzec 2017, 21:55:49 »
Panowie, czy tylko u mnie takie tasiemcowe wypowiedzi budzą nieufność? To luksus w każdym tego słowa znaczeniu czy tylko konsumenckim?
Niech mowa twoja będzie prosta. Tak - tak, nie - nie.

Offline Tirno

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Marzec 2017, 21:59:50 »
A jesteś w stanie przyjąć do wiadomości, to że sam fakt obecności w sprzęcie PID, preinfuzji czy dwóch bojlerów NIE robi z tego sprzętu czegoś porządnego? W sprzęcie można stosować różne technologie, co nie znaczy, że mają one sens, albo będą działać tak, jak w dobrym(czyli drogim) sprzęcie. I moim zdaniem lepiej jest kupić sprawdzony sprzęt o "gorszej" zasadzie działania, ale sprawdzony - niż jakiś wynalazek z firmy, która produkuje wszystko, ale mający na przykład PID i dwa bojlery.

Siewcu, pełna zgoda, że odfajkowywanie kolejnych funkcji na pudełku dla samego zaliczenia nie ma sensu i stanowi plagę np. współczesnej elektroniki. Ale gdzie dowody, że tak się sprawy mają w przypadku Breville'a? Które konkretnie modele twoim zdaniem mają np. regulatory PID o gorszych parametrach od produktów włoskich? Potrafisz podać szczegóły czy z góry, uprzedzony zakładasz, że tak jest? Bo sporo czytałem na ten temat i ogólnie nie spotkałem się, żeby ktoś, kto miał ze sprzętem kontakt, podważał jakość naparu. Raczej te uczciwe porównania wychodziły na korzyść. Sztandarowy model Dual Boiler jest na rynku od dobrych paru lat, Infuser już też, więc trudno mówić, że nie działają.

W pełni racjonalne są zarzuty i obawy dotyczące trwałości, ale od początku piszę, że to nie jest ekspres dla każdego i że trzeba się liczyć z tym, że może przetrwać maksymalnie parę lat. Czasem to nie musi być wielki problem - warto zauważyć, że 3-5 lat to jest okres, w którym często dorasta się i tak do nowego sprzętu. Jeśli ktoś napisze, że szuka maszyny na całe życie, to Breville na pewno nie jest dobrym wyborem.

Ale czy to wszystko znaczy, że należy z wściekłością atakować sam pogląd, że te maszyny są w stanie dostarczyć bardzo dobrej jakości napar oraz że w wielu aspektach nie ustępują powszechnie akceptowanym przez środowisko markom? Trochę więcej tolerancji i otwartego myślenia.

A z jakością wykonania też różnie bywa - masowa produkcja, zaplanowana przez firmę z dużym zapleczem finansowym miewa swoje zalety. Zachęcam do wygooglania informacji na temat sitek dostarczanych przez Breville. Wszyscy bez protestu przywykli, że sitka w markowych i bardzo drogich ekspresach produkowane są nieraz w sposób uwłaczający stanowi techniki w XXI wieku i dosyć powszechne jest np. kupowanie precyzyjnie wykonanych sitek VST. Jak się obejrzy sitka Breville pod mikroskopem, to jakość perforacji stali jest praktycznie nie do odróżnienia od VST i wielu włoskich producentów mogłaby się pewnie sporo nauczyć od tej pogardzanej tutaj marki.

Nikt nikogo do niczego nie zmusza, ani nie namawia, ale nie wyciągajcie daleko idących wniosków na podstawie przesądów i aksjomatów. Obecność tradycyjnych włoskich marek na rynku ekspresów to skarb i nikt tego nie podważa, ale to nie znaczy, że nie ma miejsca na inne podejście i że każdy produkt bardziej masowy i zorientowany na konsumenta jest od razu z definicji do bani i nie może stanowić świetnego narzędzia w rękach początkującego lub nawet zaawansowanego amatora.

Miłego weekendu.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Marzec 2017, 23:19:09 »
Stary, każdy daje ci delikatnie do zrozumienia, żebyś sobie dał spokój. Nie rozumiesz tego? To jest poza twoim systemem pojmowania czy jak?

Offline Koszmar Mężczyzna

• Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Marzec 2017, 23:49:54 »
Bardzo poprawna polszczyzna, ale może utworzyć nowy wątek: Erystyka z elementami logiki rozmytej  :)
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline pistolero

• Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Marzec 2017, 00:45:18 »
Panowie, czy tylko u mnie takie tasiemcowe wypowiedzi budzą nieufność?
Nie tylko u Ciebie. Powiem więcej: u mnie budzą wrogość!

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Marzec 2017, 07:26:46 »
Kolego Tirno,  nie dziw się, że twoje bajeczki budzą wrogość. Nie ma w nich żadnych konkretów. Same frazesy reklamowe, które każdy z nas zna z prezentacji różnej maści produktów. Jak jadę na szkolenia w swojej branży zawsze kilka takich prezentacji pokryć dachowych czy wiat śmietnikowych muszą wcisnąć w program. Oczywiście najlepsze, Premium, mercedesy i itp. itd. Normalny człowiek nie dyskutuje w ten sposób, normalny człowiek daje krótkie rzeczowe pytania lub odpowiedzi tak, żeby rozmówca miał szansę na konwersację, takie potoki słów są po to, żeby zagadać rozmówcę, wcisnąć mu kit i nie dać dojść do głosu.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Marcino

« Odpowiedź #28 dnia: 18 Marzec 2017, 08:30:20 »
Nikt nikogo do niczego nie zmusza, ani nie namawia, ale nie wyciągajcie daleko idących wniosków na podstawie przesądów i aksjomatów. Obecność tradycyjnych włoskich marek na rynku ekspresów to skarb i nikt tego nie podważa, ale to nie znaczy, że nie ma miejsca na inne podejście i że każdy produkt bardziej masowy i zorientowany na konsumenta jest od razu z definicji do bani i nie może stanowić świetnego narzędzia w rękach początkującego lub nawet zaawansowanego amatora.

widzę, że zostałeś zakrzyczany :)
 a ja dziękuję Ci, że chciało Ci się tyle napisać bo dzięki temu można mieć nieco szerszy horyzont na rynek ogólnie. Samo "tak" lub "nie" niewiele wnosi, bo nadal nie wiadomo dlaczego "tak" lub "nie"

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Marzec 2017, 09:44:40 »
Samo "tak" lub "nie" niewiele wnosi
Masz rację, jednak porównaj "tak i nie" do reklamowej epistoły Tirno i to reklamującej "ładny" badziew jako towar luksusowy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi