Autor Wątek: Ekspres kolbowy + młynek, do 2500pln  (Przeczytany 5184 razy)

Offline Corradoo

• 1988
Ekspres kolbowy + młynek, do 2500pln
« dnia: 08 Marzec 2017, 21:21:56 »
Jak w temacie.

Sprzęt nowy. W zasadzie espresso i tak psuję mlekiem (pijam głównie cappuccino i latte) ale jako ex-barista lubię się pobawić samym procesem robienia kawy czy wylaniem mleka tak aby zrobić jakąś rozetę czy serduszko.

Także chyba nie musimy szukać tu najwyższej półki i możemy odpuścić retorykę typu "dorzuć jakieś 5k i kup coś porządnego", niemniej jednak liczę, że polecicie w tej cenie coś co będzie miało sens i nie będzie wyrzuceniem kasy w błoto.

Z góry dzięki za konkretne propozycje.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Ekspres kolbowy + młynek, do 2500pln
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Marzec 2017, 21:26:11 »
Na forum są już gotowe odpowiedzi na Twoje pytanie
ale jako ex-barista
przecież to wszystko wiesz. 

Offline Corradoo

• 1988
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marzec 2017, 21:51:44 »
Kolego, w najlepszym wypadku Twój post wnosi tyle samo co mój - czyli nic. Jeśli moderatorzy uznają, że narusza on regulamin to go po prostu usuną, nie musisz ich wyręczać.

Docinki o tym, że wszystko już wiem są nie na miejscu. Jakbym wszystko wiedział to by nie było tego posta. Pozdrawiam

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2017, 22:15:32 »
Z moich własnych doświadczeń mogę polecić uważne przestudiowanie odpowiednich wątków (a jest wiele takich, które z pewnością ułatwią Ci wybór). Nie zaszkodzi też umiejętność wyciągania wniosków, i odrobina zdecydowania w podejmowaniu finalnych decyzji o zakupie. W moim przypadku taka metoda się sprawdziła  :)

Offline Corradoo

• 1988
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marzec 2017, 22:22:21 »
Bardzo ciężko studiuje się starsze tematy właśnie ze względu na bezwartościowe odpowiedzi, kłótnie schodzące na zupełnie inny temat i użytkowników z kijem w dupie, którzy krzywo patrzą na każdego kto chce wydać poniżej 5k lub szuka alternatywy dla jedynej słusznej opcji. Uwierz mi, że dałem tym tematom próbę i spędziłem trochę czasu zanim napisałem swojego posta.

Twój natomiast jest kolejnym, który nie wnosi NIC do dyskusji, a jedynie w sposób bucowaty zarzuca mi nie wyciąganie wniosków. I to właśnie przyczynia się do sytuacji gdzie ktoś za pół roku trafi na ten post i znowu zamiast doszukać się konkretów i podpowiedzi, zobaczy dyskusje o tym czy się szukało na forum czy nie i czy się wyciąga wnioski czy nie. I nie mogąc odnaleźć się w stosie bezwartościowych postów, założy nowy temat powielając schemat. Widzisz problem?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08 Marzec 2017, 22:25:19 wysłana przez Corradoo »

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marzec 2017, 23:20:21 »
To kolego chociaż powiedz jakie były Twoje typy? Pójdę nieco w Twoje slady, wejdę na pierwszy lepszy portal aukcyjny, rzucę byle jakim modelem i potraktujesz mnie poważnie?

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marzec 2017, 23:31:39 »
Bardzo ciężko studiuje się starsze tematy właśnie ze względu na bezwartościowe odpowiedzi, kłótnie schodzące na zupełnie inny temat i użytkowników z kijem w dupie, którzy krzywo patrzą na każdego kto chce wydać poniżej 5k lub szuka alternatywy dla jedynej słusznej opcji. Uwierz mi, że dałem tym tematom próbę i spędziłem trochę czasu zanim napisałem swojego posta.

Twój natomiast jest kolejnym, który nie wnosi NIC do dyskusji, a jedynie w sposób bucowaty zarzuca mi nie wyciąganie wniosków. I to właśnie przyczynia się do sytuacji gdzie ktoś za pół roku trafi na ten post i znowu zamiast doszukać się konkretów i podpowiedzi, zobaczy dyskusje o tym czy się szukało na forum czy nie i czy się wyciąga wnioski czy nie. I nie mogąc odnaleźć się w stosie bezwartościowych postów, założy nowy temat powielając schemat. Widzisz problem?

Pozdrawiam.
To ja polecam kurs nauki czytania ze zrozumieniem, tematów o kupnie sprzętu w podobnym budżecie było wiele, więc nie wiem w czym masz problem ze znalezieniem. I tak, takie komentarze są uzasadnione, bo piszesz, że forum czytałeś, a nie czytałeś, co widać po zadanym pytaniu. I jakoś nie zauważyłem, żeby krzywo patrzono tutaj na ludzi, którzy chcą wydać na zestaw mniej niż 5 tysięcy, bo mało kto chce/może tyle wydać.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marzec 2017, 23:55:18 »
Będąc świerzakiem, nie zadając żadnego pytania, po samej lekturze forum dowiedziałem się, że jeśli zależy mi na kawach mlecznych i do tego chciałbym poczęstować nimi większą ilość gości, to zostają mi konstrukcje HX i dwubojlerowe. Poczytałem też o problemach z nawet jedną kawą mleczną w maszynach jednobojlerowych z małym bojlerem, a tylko takie mieściły się w budżecie, który był podobny do Twojego, ceniąc swoje nerwy odrzuciłem te konstrukcje. Nadal, bez zakładania tematu, w którym oczekiwałbym podania rozwiązania na tacy znalazłem ceny maszyn w zawężonym kryterium i wiedziałem, że na nowe mnie nie stać. Prześledziłem forum pod kątem ofert mieszczących się w budżecie i znalazłem wątek o tym, że ktoś kiedyś zakupił paletę używanych HX'ów i oferował ich sprzedaż na forum. W taki właśnie sposób moim pierwszym założonym wątkiem był wątek o zakupionym sprzęcie i moje w tym temacie spostrzeżenia, a w wątku tym nie było takich aroganckich wpisów jak Twoje.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marzec 2017, 23:56:40 »
Ja założyłem podobny temat jak Ty i mój temat poszedł właśnie drogą jaką napisałeś. Czytając forum od dawna, od razu Ci powiem co by napisali merytoryczni użytkownicy gdybyś nie zaczął trochę roszczeniowo i pretensjonalnie odpowiadać (bardziej chodzi mi o ton, bo z Twoją tezą się zgadzam). Nie mniej jednak do rzeczy. Wg mnie odpowiedzi jakie byś dostał:
1. Młynek minimum Ascaso i2 lub i1 (taką odpowiedź dostałabyś od wielbicieli tej marki, którzy sami zakupili ten sprzęt, a teraz polecają go dalej. Ja bym tych młynków nie kupił ze względu na niezły syf jaki się robi wokół młynka. Kolejna proponowana opcja to używka gastro - czyli kobyła na pół kuchni  reguły wyglądając jak 50-letni termos (dająca świetny przemiał). Oczywiście są też fajnie wyglądające młynki gastro, ale nie za kilkaset złotych używki. Ostatnia odpowiedź w tym budżecie to Eureka Mingon lub Macap M2M (w miarę małe młynki, używki chodzą po 700-900 zł).
2. Ekspres. Znowu mamy wielbicieli Ascaso i otrzymałbyś mnóstwo propozycji Asaso Basic lub Arc (jak czytałem ile jest z tym problemów i narzekania na stabilność temperatury, to chyba bym nie wchodził w to). Kolejny krok to Rancilio Silva - używek prawie nie ma, jak są to 1200-1500 zł. Ewentualnie Gaggia Classic (ale też problemy jak w niskich modelach Ascaso). Z tego co czytam forum, to obstawiam, że takie byś dostał odpowiedzi  :)
Ja założyłem temat „Czy warto kupować ekspres do 2 tys.”, dostałem odpowiedzi, że tak, oczywiście, warto, ale wg mnie nie warto. Ja nie kupiłbym żadnego z polecanych sprzętów. Analizuję temat od kilku miesięcy i jestem zdania, że jak już wydawać kasę, to na coś sensownego. Ja wstępnie patrzę nieśmiało na Quick Mill SILVANO (bojler + termoblok do pary).  Wg mnie robienie kawy ekspresem jednobojlerowym to porażka. Najpierw robisz kawę, potem czekasz aż woda się nagrzeje (lub na odwrót…). Jak masz zrobić jedną kawę, to jeszcze ok, ale jeśli dwie lub trzy, to masakra. Ja dziś korzystam z Delonghi EC330, który kupiłem za grosze, więc jeszcze cały ten cyrk jestem w stanie zaakceptować, ale jak miałbym wydać coś więcej, to chciałbym mieć jakiś komfort, dlatego patrzę na ekspres z bojlerem i termoblokiem. Po prostu wg mnie podchodząc do tego matematycznie, dzisiaj na dziadowskim sprzęcie mam 100 jednostek satysfakcji, na sprzęcie za 1500-2000 zł, miałbym pewnie 150 jednostek satysfakcji, a na sprzęcie za 4000 zł, jednostek satysfakcji byłoby 1000. To oczywiście spekulacja, ale jak oglądam filmy na YT jak się robi cappuccino na Rancilio Silva czy wszystkich Ascaso, to uważam, że to masakra. Jak goście przyjdą, to weź i zrób 5 kaw. Chyba bym rozpuszczalną robił. Dlatego męczę się obecnie na dziadostwie (nie narzekam na smak kawy, lecz na obsługę tej tandety) i jak będę przeskakiwał, to od razu na porządny sprzęt - chyba na Quick Mill SILVANO. 2,5 tys – wg mnie trochę szkoda kasy. Aczkolwiek zawsze możesz kupić używkę, a potem ją sprzedać za podobne pieniądze. Obejrzyj koniecznie filmy na YT jak się obsługuje taki ekspres zanim zdecydujesz się na zakup. A może nie będzie Ci przeszkadzał cały ten cyrk, może ja jestem wygodnicki. Pooglądaj koniecznie YT i się zastanów.

Offline Corradoo

• 1988
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marzec 2017, 00:02:15 »
@flexoo

Najpierw zacząłem od idei totalnie budżetowego rozwiązania (~400 pln na byle de longhi + młynek nivona), potem wpadł mi do głowy pomysł z ekspresem CATLER z wbudowanym młynkiem, natomiast nie mogłem znaleźć nic na jego temat - sama idea połączenia mi się podoba, natomiast boję się, że coś co jest do wszystkiego, będzie do niczego). Potem po lekturze na forum pojawił się pomysł dowolnej kombinacji ASCASO, ale chciałbym poznać alternatywy - nie wierzę w to, że mamy jedyną słuszną i sensowną opcję w tym przedziale cenowym.

@siewcu

Również polecam kurs czytania, ponieważ kompletnie minąłeś się z sensem mojego postu, dokładając się tylko do robienia śmietnika w temacie,  do którego i tak nie planujesz nic wnieść.

@Adam_1234

Czytałem temat, więc byłem świadomy tego co się tutaj może stać - taka charakterystyka hobbystycznych (a czasem nawet fanatycznych) grup dyskusyjnych. W szoku nie jestem. W każdym bądź razie dzięki za wiadomość. Wezmę pod uwagę te uwagi i może faktycznie pójdę albo w lewo, albo w prawo. Wydaje się na ten moment, że ten przedział cenowy może okazać się dość nieszczęsny. Tym bardziej, że używki nie wchodzą w grę - to będzie prezent.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 00:11:08 wysłana przez Corradoo »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marzec 2017, 00:06:37 »
Adam uważam, że masz dużo racji zgadzam się z większością tego co napisałeś, jedynie kawę z ekspresu o podobnej klasie jak twój ocenił bym w twojej skali punktacji zdecydowanie niżej.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marzec 2017, 00:12:39 »
Ok, koledzy pewnie potwierdzą, że postawienie ziaren przy nagrzewającym się boilerze to tylko krok od utraty ich świeżości w błyskawicznym tempie.
Idę z kolejnym pytaniem (dziś mam chwile cierpliwości) dlaczego musi to być nowe?

I koledzy, ja bym się tak na wszystko nie spinał... Nie mamy ochoty uczestniczyć w dyskusji bo uważamy kogoś za lenia, czy ignoranta to potraktujmy go tak samo i zignorujmy, a nie robi się kolejny wątek, w którym pisze się 20 postów na ten sam temat...

Offline Corradoo

• 1988
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2017, 00:18:53 »
@flexooo

Sprawa jest taka, że będę używał tego na co dzień, ale głównie to jednak prezent dla osoby, z którą mieszkam i z myślą o niej jest to zakup. Dlatego używka nie wchodzi w grę.

Tak się zastanawiam, a może by zainwestować w porządny młynek (np MaCap M2M, o którym pisał Adam - chodzą trochę ponad 1k) i kupić jakiś złomowy ekspres, żeby "zobaczyć z czym to się je" w praktyce, a za jakiś czas, jeśli idea się spodoba, a będę czuł potrzebę zmiany na coś lepszego - 'dokoptować' już jakiś konkret, który w tym momencie jest poza moim budżetem? Z kolbami miałem do czynienia kiedyś jako barista, ale tam, na profesjonalnym sprzęcie nie spotkałem się z wadami, które w domowych wersjach mogą faktycznie boleć.
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2017, 00:22:00 wysłana przez Corradoo »

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marzec 2017, 00:33:22 »
Ja bym kupił dzisiaj tego Macapa chyba. Złomowy ekspres też bym drugi raz kupił. Mam Delonghi EC330 i po wymianie sitek jestem bardzo zadowolony ze smaku kawy (koledzy mi tłumaczą, że nie jest niedobra, ale ja mam swoje zdanie  :-D ).  Kosztuje niewiele i potem nie szkoda go wywalić.

W ogóle to polecam jeszce poniższy temat jeśli "to nie dla Ciebie":   :-D
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3215.0

Offline flexooo

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marzec 2017, 06:36:46 »
W jednym poście zaprzeczyłeś sam sobie - chcesz nowe rzeczy ale rozważasz 'złomowy' ekspres. Nie wiem co kryje się pod tym hasłem..
Macap M2M to przyzwoity młynek na początek.
Może rozważ jakiś ekspres z dawnych lat. Jak planujesz obdarowanie kogoś to zakup np. La Pavoni Europiccola jest ekspresem który daje bardzo ciekawych wrażeń. Jak zrozumiesz co dzieje się i dlaczego w takiej dźwigni to będzie Ci o wiele łatwiej podejmować kolejne decyzje.
Mój brat ma dokładnie taki zestaw. Ja mam europiccole, którą czasem sobie wyciągnę dla zabawy. Zrobisz nim poprawne espresso, spienisz mleko i myślę, że możesz zainspirować obdarowaną osobę tym całym kawowym światem.
Nie wiem czy ktoś miałby coś przeciwko aby mieć kawałek historii w domu zamiast nowego plastikowego ekspresu.. Z kwestii finansowej ekspresy z 30-40 letnim stażem nadal trzymają wysokie ceny, a raczej 'złomowy' ekspres może tylko później na złomie wylądować...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi