Autor Wątek: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym  (Przeczytany 9691 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marzec 2017, 13:27:47 »
A że tak spytam... Dlaczego akurat ceramiczne żarna?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marzec 2017, 14:53:03 »
@ewedela z jakiego regionu jesteś? Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie podpowiedzieć jakiś konkretny punkt na podstawie Twojej lokalizacji.
Czy pozwolą wsypać swoją kawę? Można spróbować :)
Żarna stalowe sprawują się równie dobrze, masz złe przekonanie i skojarzenie bo chyba myślisz o młynku ostrzowym, który faktycznie jest złym rozwiązaniem, ale wydaje mi się że w automatach takich młynków nie stosują.

@grex jaka awaria w Waszym saeco i jaki to dokładnie model?
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Marzec 2017, 17:43:26 »
Żarna stalowe sprawują się równie dobrze, masz złe przekonanie i skojarzenie bo chyba myślisz o młynku ostrzowym, który faktycznie jest złym rozwiązaniem, ale wydaje mi się że w automatach takich młynków nie stosują.

tak jak pisałam wcześniej
chyba, że żarna stalowe sprawują się równie dobrze i mam tylko złe skojarzenie z młynkiem z ostrzami jakim w moim domu w dzieciństwie mieliło
:)

w automacie nie ma się wpływu na przebieg ekstrakcji i nie można nic korygować. Zazwyczaj parzenie trwa w automacie za krótko, woda jest niedogrzana a kawa źle zmielona. Efekty nietrudno sobie wyobrazić.

Czyli serio na rynku nie ma dobrego automatu dobrej regulacji mielenia kawy, odpowiednio długiej ekstrakcji czy też odpowiedniej temperatury wody? N ie wymagam przecież preinfuzji ;)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marzec 2017, 17:44:47 »
Za jakie pieniądze? :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marzec 2017, 17:48:01 »
Za jakie pieniądze? :-)

Miło by było znaleźć coś w okolicach 3000 jeśli się da

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marzec 2017, 18:09:39 »
Będę marudny.
Młynek 1500-2500, przelew od Deskowego na wypasie ok. 700 i będziesz zadowolona.
Nie idź drogą ekspresu automatycznego.
Obrzydź sobie i zrób  miotla wycieczkę po stacjach Orlenu, BP, Shella, McD, itepe.
Smacznego.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marzec 2017, 18:10:01 »
Ehh, za takie nie da się :-/

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Marzec 2017, 18:16:36 »

Rzuć zatem Marku konkretną propozycją.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marzec 2017, 18:20:06 »
Czyli serio na rynku nie ma dobrego automatu dobrej regulacji mielenia kawy, odpowiednio długiej ekstrakcji czy też odpowiedniej temperatury wody? N ie wymagam przecież preinfuzji ;)
Serio serio. Takie rzeczy nie interesują docelowych klientów takiej konstrukcji... Bo jak ktoś wymaga czegoś więcej, to nie sięgnie po automat. Ja bawiłem się któregoś razu w markecie Jurą z PEP, niby regulacje to ma, ale... I tak kawa nie wychodzi ani ciepła, ani dobra.

Rzuć zatem Marku konkretną propozycją.
Ja nie Marek, ale popieram fuxa. Chyba że chcesz się kupić kolbę i młynek, bo za 3000 zł można o czymś sensownym pomyśleć...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Marzec 2017, 18:50:29 »
Jeśli mówimy o smacznej kawie, to @fux dał bardzo sensowną propozycję. Jeśli chcesz trochę zaoszczędzić, to młynek taki za około 1000 zł też się nada i kawa z przelewu bardzo na tym nie straci. Jeśli koniecznie chcesz te 50ml to powinnaś porozmawiać na PW z użytkownikiem @Janusz, powinien zaproponować Ci rozsądny zestaw kolba plus młynek za te pieniądze. Można szukać też używek jak ja. Za taką właśnie kwotę jak twoja mam używaną kolbę z wymiennikiem ciepła i dwulitrowym bojlerem oraz całkiem dobrej klasy używany młynek.

Automatu Ci nie doradzę, swój oddałem teściowej. W związku z czym zaliczyłem combo, mam wdzięczność teściowej i pozbyłem się automatu z kuchni :-D

Marek.

Offline Mati Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Venus i Moka, French Press, Phin
  • Młynek: Już prawie wybrany
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Marzec 2017, 19:53:38 »
Ale Marku z ciebie szczęściarz.  :szampan:

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Marzec 2017, 20:02:19 »
W czepku urodzony 😊

Marek.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Marzec 2017, 21:01:10 »
 :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline fiks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Turin Sk40, Timemore S3, Wilfa Svart
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Marzec 2017, 08:36:47 »
Natrafiłaś na podstawowy "problem" tego forum... Nieliczni tutaj odpowiadają wprost na postawione pytanie z prostego powodu, większość osób tutaj ceni sobie dobrą kawę.
Ekspresy super-automatyczne (bynajmniej te low-endowe, tanie) są "głupie", tak jak np. tryb automatyczny w lustrzance...
Niemniej jednak próbując w "prosty" sposób odp. na Twoje pytanie to byłbym skłonny polecić ekspresy firmy "jura". Cena najtańszych egzemplarzy zaczyna się w okolicach 2500 zł, np. jura impressa C60. Najlepiej oczywiście tak jak przedmówcy pisali, wybrać się i posmakować "różnych konstrukcji".
Pozdrawiam
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Marzec 2017, 09:34:16 »
Natrafiłaś na podstawowy "problem" tego forum... Nieliczni tutaj odpowiadają wprost na postawione pytanie z prostego powodu, większość osób tutaj ceni sobie dobrą kawę.
Ekspresy super-automatyczne (bynajmniej te low-endowe, tanie) są "głupie", tak jak np. tryb automatyczny w lustrzance...
Niemniej jednak próbując w "prosty" sposób odp. na Twoje pytanie to byłbym skłonny polecić ekspresy firmy "jura". Cena najtańszych egzemplarzy zaczyna się w okolicach 2500 zł, np. jura impressa C60. Najlepiej oczywiście tak jak przedmówcy pisali, wybrać się i posmakować "różnych konstrukcji".
Pozdrawiam
Ty nie widzisz tego, że każdy sprzęt ma jakieś przeznaczenie i nadaje się do robienia określonych naparów? Z automatem jest ten problem, że przepcha "ciśnieniowo" wspomniane 250 ml wody przez tą małą ilość kawy, którą zmieni i będzie to po prostu niedobre... I to niezależnie od tego, czy się tam wsypie najtańsze co jest w markecie, czy najlepszego singla. Ograniczeń technologicznych nie da się przeskoczyć po prostu. Jak się chce pić duże kawy, to zostaje alternatywa albo ekspres przelewowy...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi