Autor Wątek: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym  (Przeczytany 9684 razy)

Offline fiks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Turin Sk40, Timemore S3, Wilfa Svart
Odp: ekspres automatyczny z młynkiem żarnowym ceramicznym
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Marzec 2017, 10:05:17 »
Ależ doskonale zdaje sobie sprawę z "przeznaczenia" różnych metod parzenia kawy. To w sumie prosta sprawa.
Kawa przeznaczona jest do picia. Kilka osób w tym wątku dokładnie opisało jakie są możliwości i co sprawdzi się lepiej, ale nie uszczęśliwiajmy nikogo na siłę, zwłaszcza jeśli ewedela jest bardzo konkretna w tej materii.

P.S. w automacie można zaparzyć "dopio" i dolać gorącej wody, nikt nikogo nie zmusza do przepuszczania 250 ml wody przez kawę...
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline ewedela Kobieta

« Odpowiedź #31 dnia: 03 Marzec 2017, 19:09:26 »
Natrafiłaś na podstawowy "problem" tego forum... Nieliczni tutaj odpowiadają wprost na postawione pytanie z prostego powodu, większość osób tutaj ceni sobie dobrą kawę.

Może zatem trzeba się pozbyć tego działu ;)

Z automatem jest ten problem, że przepcha "ciśnieniowo" wspomniane 250 ml wody przez tą małą ilość kawy, którą zmieni i będzie to po prostu niedobre

Hmm, a to nie jest tak, że jak klikam, espresso, to leje z automatu np: 7g załóżmy 30ml, doppio 60ml i 14g, lungo 14g +90ml?
Z tym 200ml to faktycznie przy ekspresie przesadziłam, ale taką mniejsza kawkę chyba powinien zrobić na poziomie?

Offline byrzydal Mężczyzna

« Odpowiedź #32 dnia: 03 Marzec 2017, 19:22:50 »
U nas w robocie stoi automat franke podobny jak na orlenach. Kosztował jakieś kilkanaście tysięcy złotych. Pomijając fakt że  ziarna nie są najwyższych lotów, to program "espresso" wypluwa mała objętość czegoś co w niczym nie przypomina espresso. Ani takiego, jakie piłem w dobrych kawiarniach we Wrocławiu, ani takiego jakie pyłem w Rzymie. Czarna gorzka zawiesina.
Większość pije kawy mleczne

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Marzec 2017, 19:59:04 »
Mi z automatów zdecydowanie najbardziej smakuje kawa z Nespresso. Szybko, czysto, lepiej niż z automatu moim zdaniem.
Niezle tez smakuje kawa z kapsulek Illy, Ekspres do kawy Francis Francis Y1 BLACK.

A jak jednak automat na ziarenka, to ta prosta Jura:

ekspres jura a1

Ewentualnie to:

Ekspres do kawy Nivona 758

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #34 dnia: 03 Marzec 2017, 20:44:32 »
Natrafiłaś na podstawowy "problem" tego forum... Nieliczni tutaj odpowiadają wprost na postawione pytanie z prostego powodu, większość osób tutaj ceni sobie dobrą kawę.

Może zatem trzeba się pozbyć tego działu ;)

Z automatem jest ten problem, że przepcha "ciśnieniowo" wspomniane 250 ml wody przez tą małą ilość kawy, którą zmieni i będzie to po prostu niedobre

Hmm, a to nie jest tak, że jak klikam, espresso, to leje z automatu np: 7g załóżmy 30ml, doppio 60ml i 14g, lungo 14g +90ml?
Z tym 200ml to faktycznie przy ekspresie przesadziłam, ale taką mniejsza kawkę chyba powinien zrobić na poziomie?

Nie, to przez 7 gram przeleje 250 ml wody ;) Takie ekspresy rzadko kiedy mają programowalną ilość zmielonej kawy, a nawet gdyby to wątpię, że jest tam waga, która tę kawę waży...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi