Autor Wątek: SEVERIN KA 5990 15BAR - opinia  (Przeczytany 14974 razy)

Offline hohop

SEVERIN KA 5990 15BAR - opinia
« dnia: 25 Luty 2017, 13:57:16 »
Witam,
Zaczynam swoja przygodę z profesjonalnym przyrządzaniem kawy. Chciał bym do domu kupić sobie ekspres kolbowy na którym mógł bym ćwiczyć swoje umiejętności.  Jak na razie przekonuje się do ekspresu SEVERIN KA 5990 15BAR (cena 800 zł najbardziej mnie przekonuje) do tego młynek GRAEF CM702. Proszę o opinię doświadczonych kolegów oraz propozycje innych zestawów. W planach mam tez kupno aeropressu.
z góry dziękuje z odpowiedzi ! :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: SEVERIN KA 5990 15BAR - opinia
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Luty 2017, 14:18:24 »
Cześć.
Fajnie ,że chcesz doskonalić umiejętności z zakresu przygotowania kawy.
Jeśli masz w planach zakup aeropressa, zacząłbym własnie od tej alternatywy( ewentualnie kawiarka , jest łatwiejszą metodą ).
Z ekspresem, który opisujesz wstrzymałbym się. Te ww 2 alternatywy ( w miarę dobrze opanowane )zaparzą smaczniejszą kawę, a przecież o to chodzi  ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 14:27:05 wysłana przez PiotrekBM »

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Luty 2017, 14:22:24 »
Witam,
Zaczynam swoja przygodę z profesjonalnym przyrządzaniem kawy. Chciał bym do domu kupić sobie ekspres kolbowy na którym mógł bym ćwiczyć swoje umiejętności.  Jak na razie przekonuje się do ekspresu SEVERIN KA 5990 15BAR (cena 800 zł najbardziej mnie przekonuje) do tego młynek GRAEF CM702. Proszę o opinię doświadczonych kolegów oraz propozycje innych zestawów. W planach mam tez kupno aeropressu.
z góry dziękuje z odpowiedzi !
Jaką kawę pijesz?
Białą?
Czarną? Jeżeli tak, to espresso, americano, zalewajkę?
Poczytaj wątki, w których pojawiają się rozważania na temat budżetowych ekspresów ciśnieniowych :)

Offline hohop

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Luty 2017, 14:35:09 »
ogólnie kawiarkę mam i sobie chwalę dość sporo na ten temat czytałem jedyny mankament to brak dobrego młynka do kawy. dobry młynek kusi kupnem przy okazji ekspresu żeby poszerzyć horyzonty. Ogólnie planuje w przyszłości założenie kawiarni ale przed tym chce jak najwięcej nauczyć się o kawie (w planach mam zatrudnianie się w sieciowej kawiarni żeby poznać od kuchni cały procesy ) wiadomo sama teoria to za mało ;)
Co do typu kawy zależy od jakości jeśli  jest dobra to czarna espresso jeśli gorszej jakości to biała. ogólnie staram się pic każda kawę żeby wyrobić sobie kubki smakowe.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2017, 16:43:37 »
Jak chcesz się uczyć w sieciówce, to właściwie po co pytasz tu o cokolwiek? Widać, że nawet nie zajrzałeś na forum, żeby poczytać - a tak byś znalazł dużo informacji. A jeśli cena ma znaczenie... To licz się z tym, że ekspres do użytku w kawiarni będzie kosztował kilkanaście razy więcej niż ten, który chcesz kupić teraz, a ani ich obsługa, ani jakość działania nie będą mieć ze sobą za dużo wspólnego.

Offline hohop

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Luty 2017, 17:41:34 »
Co ma forum do nauki w sieciówce... maja bardzo dobre szkolenia i to darmowe i tak zdaje sobie sprawę że ekspres do kawiarni będzie mnie kosztować minimum 20tys bo na założenie chce przeznaczyć 100 tys. Wolę się uczyć i nabierać wprawy na klientach sieciówki niż własnych. Tutaj pytam po prostu o opinie konkretnego ekspresu  do użytku domowego. przejrzałem forum i nie było podobnego posta z odpowiedzią o ten konkretny sprzęt więc pytam ludzi którzy się znają i mają pojęcie a nie ignorantów którzy myślą że jak ktoś chce dać za ekspres do kawy 800 zł to jest debilem...

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Luty 2017, 17:48:06 »
Co ma forum do nauki w sieciówce... maja bardzo dobre szkolenia i to darmowe i tak zdaje sobie sprawę że ekspres do kawiarni będzie mnie kosztować minimum 20tys bo na założenie chce przeznaczyć 100 tys. Wolę się uczyć i nabierać wprawy na klientach sieciówki niż własnych. Tutaj pytam po prostu o opinie konkretnego ekspresu  do użytku domowego. przejrzałem forum i nie było podobnego posta z odpowiedzią o ten konkretny sprzęt więc pytam ludzi którzy się znają i mają pojęcie a nie ignorantów którzy myślą że jak ktoś chce dać za ekspres do kawy 800 zł to jest debilem...

Poczekaj, trochę pokory ;)
Piszesz, ze  głównym mankamentem jest  brak dobrego młynka. I proponuję ,zebys od niego zaczął kompletować swoj zestaw.
Masz na forum wątki, które młynki są dobre/polecane. Pamiętaj,ze młynek do alternatywy nie musi mielić idealnie równo/ byc niewiadomo jak drogi. Zobaczysz jak nawet średni młynek i świeża kawa wpływa na smak zaparzonej w kawiarce czy aeropressie kawy.
Dobrze ,ze chcesz się uczyć .Ważne zebyś znał własciwe zasady parzenia kawy. Dalej bedziesz je tylko doskonalił.

ps Wracając do espresso (zrobionego na ciśnieniowym ekspresie kolbowym ) to jest to wyższa szkoła jazdy. Do prawidłowego espresso (kwaskowo-słodkawego)potrzeba 
1)dobrej / swiezopalonej kawy
2) młynka zeby równo ją zmielić ( tu wymagania co do jakości młynka/równego mielenia sa duzo wyzsze niz w alternatychach)
3) baristy z głową na miejscu i własciwą ręką zeby właściwie rozprowadzic kawe w sitku , właściwie ucisnać  tamperem.
4) stabilnego (pod względem temperatury i ciśnienia) ekspresu/zeby shoty były powtarzalne
5) dobrej wody
Cokolwiek z powyższych nawali wyjdzie napar gorzki albo kwaśny.... niesmaczny w kazdym razie, który pewnie wylejesz.
Ekspres który wybraleś nie zapewni pkt. 4, nawet do nauki spieniania mleka się nie nada.Szkoda na to pieniędzy. I na pewno nie bedzie służył ćwiczniu kubków smakowych bo lepszy napar dostaniesz z kawiarki. Weź to pod uwagę
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 18:18:36 wysłana przez PiotrekBM »

Offline hohop

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Luty 2017, 17:59:27 »
Poczekaj, trochę pokory

heh łatwo powiedzieć kiedy młoda krew gotuje się w żyłach ;)
no własnie nie jest tak łatwo bo w każdy poście jest polecanych 10 i w sumie zawsze dyskusja kończy się na tym ze jak chcesz mieć równo zmielona kawę to kup za 1,5 tys. ja chyba postawie na młynek za 400 i będę odsiewać pyl z przemiału xD

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2017, 18:12:56 »
Zaczynam swoja przygodę z profesjonalnym przyrządzaniem kawy.
To chyba niepoważne pytanie. W stylu chciałbym zawodowo ścigać się na torach formuły F1 i co proponujecie : Trabanta czy Syrenkę do nauki ?
Jeżeli chcesz się uczyć profesjonalizmu to musisz zacząć też w domu mieć sprzęt przynajmniej półprofesjonalny. A to z pewnością ekspres cena ok. kilku tysięcy złotych i młynek tak ok. 1.000 zł. Wg mnie do nauki PROFESJONALNEGO przyrządzania kawy proponowany sprzęt to jakiś żart. SEVERIN KA 5990 to raczej sprzęt chiński typu Zelmer 13z013, podobnych jest pełno. Raczej seryjna produkcja zamawiana w Chinach. Różniąca się obudową i "wodotryskami". Do kawy  z Tesco lub Lidl raczej się nada. Ja teraz sprzedaję młynek Macap M2D chrom do nauki espresso i alternatyw wg mnie nada się idealnie. Na "pchlim targu" jest moje ogłoszenie.
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 18:22:22 wysłana przez hlary »

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2017, 18:25:13 »
Poczekaj, trochę pokory

heh łatwo powiedzieć kiedy młoda krew gotuje się w żyłach ;)
no własnie nie jest tak łatwo bo w każdy poście jest polecanych 10 i w sumie zawsze dyskusja kończy się na tym ze jak chcesz mieć równo zmielona kawę to kup za 1,5 tys. ja chyba postawie na młynek za 400 i będę odsiewać pyl z przemiału xD
Nikt nie powiedział, że bedzie łatwo... zacznij z głową od parzenia kawy na alternatywach.
Nie zniechęcaj się i słuchaj trochę bardziej doświadczonych a powinno być ok ;)
Im więcej poczytasz na temat parzenia kawy, tym więcej skorzystasz na szkoleniach do sieciówki.

« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 18:28:00 wysłana przez PiotrekBM »

Offline hohop

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2017, 18:31:18 »
nauki PROFESJONALNEGO przyrządzania kawy proponowany sprzęt to jakiś żart

raczej chodziło mi tu o wyrobienie sobie nawyków obsługi ekspresu kolbowego żeby pierwszym kontaktem nie był od razu ekspres za 20 tys w lokalu a szkoda wydać mi 5 tys na ekspres skoro w planach mam zakup za pól roku ekspresu za 20 tys. No ale możliwe że mam złe podejście ;) nie chce oszczędzać ale też chce nie stracić głowy z wydatkami. Myślę że zostanie przy alternatywach i dobrym młynku jak na razie.

Offline hohop

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Luty 2017, 18:34:56 »
Nikt nie powiedział, że bedzie łatwo...

święte słowa ;)
Pracuje w branży medycznej i zakochałem się w kawie mam nadzieje ze z wzajemnością :D rzucam wszystko i stawiam na kawę :D 

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2017, 18:36:00 »
na ekspresie komercyjnym ( przewaznie dwu albo wielobojlerowym)  " trochę " inne są nawyki robienia kawy niż na malutkim ekspresie z termoblokiem  ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 18:39:45 wysłana przez PiotrekBM »

Offline hohop

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2017, 18:43:41 »
a może jesteście w stanie polecieć jakaś literaturę fachowa?

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2017, 18:51:50 »
 np "Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów".
Poza tym jest wiele filmików ja yt  gdzie profesjonaliści wyjasniaja jak własciwie zaparzyc kawe
« Ostatnia zmiana: 25 Luty 2017, 18:56:29 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi