Autor Wątek: Kawiarka Bialetti Moka Express - jak rozpoznać oryginał?  (Przeczytany 17676 razy)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kawiarka Bialetti Moka Express - jak rozpoznać oryginał?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Luty 2017, 19:23:14 »
A jakiż problem napisać w tej sprawie do producenta?

Oni wiedzą co produkują, no i nie na rękę im podróbki, więc można liczyć na fachową odpowiedź.

Offline tomekm

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Luty 2017, 19:59:19 »
Człowieku, od dwóch dni bijesz pianę. Jesteś facet czy tylko przypadkiem nosisz spodnie? Podejmij decyzję.

Twój post nic nie wnosi do dyskusji.

A jakiż problem napisać w tej sprawie do producenta?

Oni wiedzą co produkują, no i nie na rękę im podróbki, więc można liczyć na fachową odpowiedź.

Ano to jest dobry pomysł. Będę musiał poszukać jakiegoś kontaktu do Bialetti, szkoda że nie mają jakiegoś oficjalnego przedstawiciela w Polsce (chyba że się mylę).

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Luty 2017, 09:49:27 »
Forum nie sprzedawało to nie oczekuj tutaj rozwiązania kwestii. Kupiłeś via net odstąp od umowy.
Z drugiej strony Bialetti ma pewnie więcej, niż jednego dostawcę tych elementów, może kupował awaryjnie, nie wiem. Wygląda na innego dostawcę.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline tomekm

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Luty 2017, 15:05:50 »
Jasne. Pytałem tutaj, bo jednak nie ma takiego drugiego miejsca "w polskim internecie", gdzie jest tylu kawowych ekspertów. Myślałem, że może ktoś się spotkał z takim czymś.

Wysłałem wiadomość do Bialetti i zadałem też pytanie przez Facebooka, bo widzę, że mają profil i raczej odpisują na wiadomości. Zobaczymy czy się czegoś dowiem. Jak uzyskam jakąś odpowiedź to oczywiście dam znać na forum :)

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Luty 2017, 21:49:07 »
Jasne. Pytałem tutaj, bo jednak nie ma takiego drugiego miejsca "w polskim internecie", gdzie jest tylu kawowych ekspertów. Myślałem, że może ktoś się spotkał z takim czymś.

Wysłałem wiadomość do Bialetti i zadałem też pytanie przez Facebooka, bo widzę, że mają profil i raczej odpisują na wiadomości. Zobaczymy czy się czegoś dowiem. Jak uzyskam jakąś odpowiedź to oczywiście dam znać na forum :)
Napisz wprost skąd kupiłeś, jak u nas (Coffeedesk) to chętnie sprawdzimy co jest grane, bo faktycznie dziwnie wygląda ta kawiarka. Nikt się tutaj na nikogo nie będzie obrażał :)
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Luty 2017, 09:47:46 »
@tomekm: Kiedy kupowałeś tą wcześniejszą? Jeśli mnie pamięć nie myli, to Bialetti już nawet na Moka Express nie umieszcza napisu "Made in Italy" a jedynie "Design in Italy".
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Luty 2017, 09:54:04 »

nie umieszcza napisu "Made in Italy" a jedynie "Design in Italy".

Jakoś to "made in PRC" przez gardło im przejść nie chce?

Offline malkos Mężczyzna

• Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Luty 2017, 11:19:36 »
Niekoniecznie, bo niektóre produkty robią w Turcji, inne w Indiach, Chinach i pewnie w wielu innych fabrykach na świecie. Bialetti od czasu sprzedaży, to już nie jest tylko włoska firma.
Właściciel sklepu :: https://swiezopalona.pl
Zapraszam po kawę na :: https://swiezopalona.pl/kategoria/26/kawa-ziarnista

dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline tomekm

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Luty 2017, 17:40:34 »
Cytat: tomekm w 26 Luty  2017, 15:05:50

Wysłałem wiadomość do Bialetti i zadałem też pytanie przez Facebooka, bo widzę, że mają profil i raczej odpisują na wiadomości. Zobaczymy czy się czegoś dowiem. Jak uzyskam jakąś odpowiedź to oczywiście dam znać na forum
Napisz wprost skąd kupiłeś, jak u nas (Coffeedesk) to chętnie sprawdzimy co jest grane, bo faktycznie dziwnie wygląda ta kawiarka. Nikt się tutaj na nikogo nie będzie obrażał

No przecież napisałem wcześniej :D

Obie kupiłem w voltimex-sklep przez allegro. Ta pierwsza wygląda jak najbardziej na oryginalną. Ta druga właśnie "coś nie teges". Potem mogę zdjęcia obu zrobić dla porównania.

;)

@tomekm: Kiedy kupowałeś tą wcześniejszą? Jeśli mnie pamięć nie myli, to Bialetti już nawet na Moka Express nie umieszcza napisu "Made in Italy" a jedynie "Design in Italy".

Wcześniejszą jakieś 2 miesiące temu.

A generalnie dostałem odpowiedź. Najpierw napisałem na Facebooku, poprosili mnie o zdjęcia i adres kontaktowy (email). Odpisali.

Cytuj (zaznaczone)
Dear Customer,

thank you for contacting us.

In reference to your request, we inform that all two coffee makers are original.

Best regards,

Servizio Clienti
Bialetti Industrie Spa
Tel. + 39 030.7720.104

Wychodzi na to, że można pić. Kawa nie będzie radioaktywna. Chyba  :mrgreen:

Zadałem jeszcze pytanie, jak w takim razie mogę rozpoznać oryginalne kawiarki Bialetti. Zobaczymy czy i co odpiszą.

Offline tomekm

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Marzec 2017, 20:49:03 »
Zadałem jeszcze pytanie, jak w takim razie mogę rozpoznać oryginalne kawiarki Bialetti. Zobaczymy czy i co odpiszą.

Odpisali...

Cytuj (zaznaczone)
Dear Customer,

in reference to your reply, we inform you that if there is no logo under the boiler, you can identify the originality coffee maker with logo and name of the product written on the surface of collector.

Offline Mati Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Venus i Moka, French Press, Phin
  • Młynek: Już prawie wybrany
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Marzec 2017, 21:27:17 »
Na spodzie mojej bialetti 3tz jest:
- napis "bialetti since 1933"
- R49
- logo bialetti (ludzik)
- napis "italian quality & design"
Na sitku jest napis "made in italy"

Zamówiłem tydzień temu u malkosa swiezopalona.pl wspomnianą kawiarke i miała wszystko jak w opisie Shaggy_Paw.
W twoich zdjęciach i opisie w pierwszych postach inaczej ona wygląda. Więc daje do myślenia.
Z drugiej strony jak masz porównanie z innymi kawiarkami i ta dobrze działa i kawa wychodzi smaczna to może szkoda zachodu.

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Marzec 2017, 21:42:39 »
Tym samym na tej podstawie stwierdzili, że ta druga kawiarka też jest oryginalna bo jak na dolnej części nic nie ma, to powinno być logo na powierzchni części górnej. No i jest.  :)

Offline Mati Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Venus i Moka, French Press, Phin
  • Młynek: Już prawie wybrany
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Marzec 2017, 21:44:58 »
W oryginalnej logo jest i w górnej i dolnej.

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Marzec 2017, 21:47:50 »
ytuj (zaznaczone)

Dear Customer,

in reference to your reply, we inform you that if there is no logo under the boiler, you can identify the originality coffee maker with logo and name of the product written on the surface of collector.

A jak nie ma na dolnej to wystarczy na górnej i też jest oryginalna.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Marzec 2017, 23:33:56 »
Widzę, że przewija się tu taki argument, że jak kawa wychodzi dobra to Kawiarka jest oryginalna. Nie podważam tutaj zasadności wątpliwości aurora wątku, raczej tylko ten argument. Posiadam kawiarkę za 20 czy 30 zł z Kauflandu, na pewno żadna markowa, 3tz, kawa wychodzi wyśmienita, oczywiście dużo zależy od kawy. Nie mam porównania z inną markową kawiarką, ale mam porównanie z espresso. Wydaje mi się, że argument z dobrą kawą w związku z powyższym nie musi być trafny.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi