Autor Wątek: Kawiarka Bialetti Moka Express - jak rozpoznać oryginał?  (Przeczytany 17702 razy)

Offline tomekm

Zamówiłem kawiarkę Bialetti Moka Express w rozmiarze 2tz. Wszystko fajnie tylko jakoś mi się spód nie zgadza, ten zbiorniczek, gdzie leje się wodę. Na spodzie nie powinno być logo Bialetti? Druga sprawa to sitko na kawę - mam drugą, taką samą kawiarkę i sitko wygląda inaczej. Mogę później wstawić zdjęcia.

Offline Robert

Odp: Kawiarka Bialetti Moka Express - jak rozpoznać oryginał?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2017, 18:56:18 »
A gdzie kupowałeś tą kawiarkę?

Offline tomekm

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Luty 2017, 18:58:43 »
Obie kupiłem w voltimex-sklep przez allegro. Ta pierwsza wygląda jak najbardziej na oryginalną. Ta druga właśnie "coś nie teges". Potem mogę zdjęcia obu zrobić dla porównania.

Offline Robert

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Luty 2017, 18:59:49 »
Chyba tak będzie najlepiej.

Offline tomekm

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Luty 2017, 19:44:55 »
Może się okaże, że po prostu jakieś zmiany wprowadzili i jedna jest z jednej serii, druga z drugiej... A może nie   >:(

Po pierwsze... Ta po lewej zakupiona wcześniej, ta po prawej to ta "zagadkowa"

11.jpg

Widać, że ta starsza ma wyżej zaworek i generalnie jest różnica w wyglądzie.

Kolejna rzecz to spód. Starsza ma wytłoczone logo, nowsza nie ma nic.

5.jpg

Tutaj zbliżenie.

6.jpg

No i zbliżenie drugiej (bez żadnych wytłoczeń).

7.jpg

Powyżej zdjęcie wnętrza zbiorniczka na wodę starszej kawiarki, jak widać jest wyprofilowany odpowiednio.

8.jpg

Kawiarka, która przyszła teraz ma z goła inny wygląd zbiorniczka na wodę.

Na koniec dodam, że pod pokrywką starszej jest oznaczenie KM/A1-1, w nowszej jest KM/A1-2.

Pytanie czy ta druga jest nieoryginalna (reklamować)? Czy to tylko zmiany wprowadzone przez Bialetti w jakichś nowych seriach?

Offline Robert

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Luty 2017, 21:23:14 »
Kupowałem ostatnio kawiarkę (kolor czarny) w jednym z polecanych sklepów na forum, nie sądzę więc, aby coś z nią było nie tak. Moja ma zawór na podobnej wysokości jak Twoja nowa, ma również wytłoczone na spodzie  logo jak Twoja stara, natomiast oznaczenie ma jeszcze inne niż podane przez Ciebie. Oznaczeniami bym się nie przejmował, mogą wskazywać serię, model lub coś zupełnie innego. Najbardziej zastanawiający jest brak wytłoczeń na spodzie kawiarki w tym brak loga Bialetti, wydaje mi się, że logo posiadają wszystkie oryginalne kawiarki tej firmy.

Offline Adam_1234

• Ekspres: Bezzera Magica S, moka Bialetti, FP
  • Młynek: MACAP M2D, Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Luty 2017, 21:52:23 »
Na pewno modeli było kilka (sprzedawane obecnie wyglądają tak ja Twoja nowa kawiarka, a nie stara), spójrz na wysokość zaworka i porównaj w sklepach.
A jakościowo jest dobra? Te kawiarki wyróżnia świetna jakość, więc jeśli nie czuć tandety, to pewnie jest oryginalna. Gdyby ktoś chciał ją podrobić, to na pewno podrobiłby logo - to najprostsza rzecz  :)

Offline tomekm

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Luty 2017, 18:42:05 »
Najbardziej zastanawiający jest brak wytłoczeń na spodzie kawiarki w tym brak loga Bialetti, wydaje mi się, że logo posiadają wszystkie oryginalne kawiarki tej firmy.

No właśnie i to mnie zastanawia. Czy ktoś skręcił górę oryginalną z nieoryginalnym dołem? Bo góra wygląda na 100% oryginał. Tylko zbiorniczek i sitko są jakby inne. I ten brak loga.

Na pewno modeli było kilka (sprzedawane obecnie wyglądają tak ja Twoja nowa kawiarka, a nie stara), spójrz na wysokość zaworka i porównaj w sklepach.

Jakbym miał możliwość porównania w sklepach stacjonarnych to nie zamawiałbym przez internet. W internecie wszystkie, które widziałem wyglądały jak ta stara.

A jakościowo jest dobra? Te kawiarki wyróżnia świetna jakość, więc jeśli nie czuć tandety, to pewnie jest oryginalna.

Zależy co rozumiesz przez jakość. Wiesz, kawy w tym jeszcze nie parzyłem. A to z tego względu, że mam wątpliwości czy nie zareklamować tego. Bo jeśli jest nieoryginalna (nawet w części) to skąd mam wiedzieć z jakiego stopu ją wykonano? Co jeśli to podróbka, a więc może być szkodliwa dla zdrowia?

Stąd wątpliwości. Może jeszcze się ktoś wypowie :)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Luty 2017, 23:39:18 »
Na spodzie mojej bialetti 3tz jest:
- napis "bialetti since 1933"
- R49
- logo bialetti (ludzik)
- napis "italian quality & design"
Na sitku jest napis "made in italy"

Offline tomekm

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2017, 17:05:02 »
Jak radzicie, reklamować?

Offline Robert

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2017, 17:16:10 »
Jeżeli Ci się wydaje, że jest nieoryginalna to chyba tak. Nam trudno jest jednoznacznie ocenić tylko na podstawie kilku zdjęć i opisu.

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Luty 2017, 17:34:41 »
Jeżeli kawiarka wydaje Ci się nieoryginalna to ją reklamuj. Poza tym masz 14 dni na zwrot zakupionego artykułu więc jeżeli ten czas od zakupu nie minął to nie ma problemu, oddajesz kawiarkę i otrzymujesz pieniądze. Moim zdaniem oddaj ją i kup sprzęt co do którego nie będziesz miał wątpliwości, że jest oryginalny.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Luty 2017, 18:00:14 »
reklamować?
Ta firma ma autoryzację na sprzedaż m. in. Bialetti, więc spróbuj z kimś od nich pogadać. Może to jest oryginał a może jakiś wypadek przy pracy.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline tomekm

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Luty 2017, 18:16:30 »
Ta firma ma autoryzację na sprzedaż m. in. Bialetti, więc spróbuj z kimś od nich pogadać. Może to jest oryginał a może jakiś wypadek przy pracy.

No tak, autoryzacja. Ale mogą równie dobrze wymyślić jakąś krótką bajkę typu "to tak ma być" i co? Widziałem, że niby mają autoryzację, dlatego za pierwszym razem kupiłem od nich.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Luty 2017, 19:10:10 »
Człowieku, od dwóch dni bijesz pianę. Jesteś facet czy tylko przypadkiem nosisz spodnie? Podejmij decyzję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi