Autor Wątek: Kinu M47  (Przeczytany 201292 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Kinu M47
« Odpowiedź #675 dnia: 08 Maj 2021, 20:58:30 »
Dedykowane żarno pod przelewy zdecydowanie mniej pyli.

Szczerze mówiąc ja jakieś znaczącej różnicy nie dostrzegam. Pyłu jest mniej, nie przeczę, ale różnica jest w mojej ocenia na tyle mała, że zakup żarna pod przelewy można sobie podarować.

Robiłem sobie ostatnio bezpośrednie porównanie parząc tą samą kawę, zmieniając tylko żarno, reszta tak samo.

Mielenie standardowym żarnem wydłużyło ekstrakcję o 15 sekund, body naparu było wyczuwalnie wyższe, ale "smaczki" były tak samo dobrze podane :)

Offline Miro Miro Mężczyzna

• Ekspres: Kozak Rota 2, kawiarka Giannini Giannina, FP Giannini Infusiera, V60
  • Młynek: Kinu M47 Classic, Comandante MK4
« Odpowiedź #676 dnia: 08 Maj 2021, 21:34:34 »
Zapewne kawa była równie smaczna, a jeśli różnicę w smaku uznajesz za mało istotną, to zapewne tak jest.

Z drugiej strony: 15 sekund różnicy to dla niektórych może być rok świetlny, zaś dostrzeżenie gołym okiem :o, bez pomiarów wagami laserowymi, różnicy w ilości pyłu oznacza różnicę między tymi żarnami o 13 rzędów wielkości... W gruncie rzeczy czasem tu dyskutujemy, czy warto zmienić dany sprzęt za parę tysięcy przy 3 sekundach różnicy, jeśli nie przy 1 sekundzie. :lol2:

Z trzeciej strony, czasem lepiej nie mieć materiału porównawczego i cieszyć się tym, co się ma ;)

No a poważniej: to cenna informacja: podajesz, jaką te żarna dają różnicę w naparze - pod ewentualną rozwagę.
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
« Odpowiedź #677 dnia: 08 Maj 2021, 22:21:39 »
Może odbiegnę troszeczkę od tematu, ale ma porównanie z 1zpresso JX? bo czasami mam ochotę kupić kinu, ale czy jest jakaś zauważalna różnica między tymi młynkami, jeżeli chodzi o przelewy.  [emoji38]

« Odpowiedź #678 dnia: 08 Maj 2021, 22:48:07 »
Ja mam porównanie Comandante z najniższym obecnym młynkiem 1Zpresso - czyli Q2, który ma moja przyjaciółka. Na wyjeździe porównywaliśmy latem. W FP nie było żadnej różnicy odczuwalnej, kompletnie nic, a ja jestem dość obsesyjny w tych sprawach. W V60 była różnica, jeden z nich nieco bardziej pylił w rejonach 22-25 kliku Comendante i klikach Q2 dających zbliżony przemiał. Teraz nie pamiętam który, to były różnice dające różnice w ok. 2-3 minutowych przelewach kilku sekund, ale dało się zauważyć i po różnicy w czasie i po tym, że woda na koniec przelewu troszkę dłużej stała na samym dole filtra. Ale dało się zauważyć tylko dlatego, że to obserwowałem ze stoperem i w pełnej koncentracji. W smaku zero różnicy, nul - pewnie byłaby po autosugestii. O ile pamiętam, w aeropresie też nie było żadnej różnicy w filiżance.
Zapewne bym poczuł różnicę, jakbym sobie zrobił w domu warunki "laboratoryjne" - skupienie, notatki itd. - to wtedy, przypuszczam, bym coś odczuł - w praktyce, a jeszcze na wakacjach - nul.
Wnioski wyciągnij sam.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2021, 22:51:40 wysłana przez Miro Miro »

Offline MatteuszS

« Odpowiedź #679 dnia: 09 Maj 2021, 08:52:51 »
Żarnom z JX bliżej do kinu dlatego też mnie to zastanawia, co prawda jak już było wspominane, fajne było by porownanie comandante z Q2 z tymi nowymi żarnami w stylu komesia. Jaki styl żaren ma Twoja znajoma w tym Q2? może to jest to porównanie  :wow2:

« Odpowiedź #680 dnia: 09 Maj 2021, 09:24:16 »
Cytat ze sklepu:

Model Q2 jest wyposażony w stalowe, pięciokątne żarna stożkowe o średnicy 38mm oraz w oś z dwoma łożyskami - przekłada się to na równy, dokładny przemiał i dobrą stabilizację. 

Offline MatteuszS

« Odpowiedź #681 dnia: 09 Maj 2021, 10:05:14 »
Screenshot_4.png

W q2 są dwa rodzaje żaren montowane, takie jak standardowe we wszystkich tańszych młynkach, i takie na wzór comandante. Czyli Twoja znajoma ma te pierwsze, to nici z porównania  :(

« Odpowiedź #682 dnia: 09 Maj 2021, 10:15:41 »
Nie wiem, które ma, nie wiedziałem, że są dwa. Ja jej sprowadzałem ten młynek w zeszłym roku z Chin. Sprawdzę przy okazji.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #683 dnia: 10 Maj 2021, 13:48:26 »
Dedykowane żarno pod przelewy zdecydowanie mniej pyli. Ale fakt, że jeśli ma być i do espresso i pod przelewy to standardowe żarno świetnie się sprawdzi.

no i ja nie rozumiem, dlaczego to żarno jest sprzedawane tylko jako dodatkowe a nie jako opcja młynka. Mnie mielenie do espresso nie interesuje ale za to czasami kręcę jasne ziarna do tygielka, wersja przelewowa jest ewidentnie dla mnie, tylko po co mi drugie żarno? podbijając i tak spora cenę, co mam zrobić z standardowym? trzymać ze kilkanaście lat, jak reszta młynka dożyje, to może się przyda :-\ Chyba olać, ale kupować najdroższego zawodnika na rynku i od razu iść na kompromis :doh:

ps
tak teoretycznie rozważam, aktualnie starcza mi młynków :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #684 dnia: 10 Maj 2021, 16:51:31 »
Myślę, że można spokojnie się zwrócić do sprzedawcy albo producenta z pytaniem o podmianę w nowym żarna na wersję przelewową.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #685 dnia: 31 Lipiec 2021, 23:36:06 »
Może komuś się przyda do poczytania przed zakupem

https://uniwersytetkawy.pl/kinu-simplicity-vs-comandante/

Test, w którym też brałem udział. Test, który trwał ok 6-ciu godzin i był najlepszy na jaki było nas stać w tym przedziale czasowym mając na pokładzie dwóch gości z wieloletnim stażem w klikaniu Komesiem i mnie z doskoku palącego jednocześnie kawę. Z pewnością wynik był zupełnie bezstronny, wszystko na ślepo i obserwacje (chyba?) trafne. Sprzęt dostarczony stricte na testy przez Marzenkę z Uni.

Ja to tu tylko zostawiam :) Nie zajmuję się dystrybucją, nie jestem specjalistą w ani jednym młynku, ani drugim. Nie chcę też zostać zasypany pytaniami, czy opiniami 'ja bym to zrobił lepiej' - po prostu zostawiam link do testu, w którym też brałem udział. Jeśli ktoś uzna ten tekst za pomocny przy wyborze Kinu vs Komeś - super!

Pozdrawiam,
Paweł

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #686 dnia: 31 Lipiec 2021, 23:51:00 »
Fajnie, my kiedyś ze znajomą baristką zaczęliśmy podobny test Kinu i C40, robić i nie dokończyliśmy, bo chcieliśmy dopracować szczegóły, które tutaj pominięto. Nie wiem co lepsze. Tu test został skończony, więc pod tym względem na pewno wygrywa. Problem jest w metodologii. Niestety przy tak różnych żarnach, zbliżony czas ekstrakcji jest niewystarczającym kryteriium do porównywania naparów. A te bardzo potrafią się zmieniać pod względem profilu aromatycznego przy różnych poziomach ekstrakcji.  Wiem, bo spędziliśmy kilka godzin na samych porównaniach różnych ekstrakcji z obu młynków. Co więcej ziarna z różnych krajów różnie wychodziły w obu młynkach. Raz lepiej w jednym raz lepiej w drugim. Np. w c40 bardziej kompleksowo i smaczniej wychodziły kawy słodsze. Natomiast bardzo twarde, wysokorosnące o intensywnych aromatach np. z Kenii smaczniejsze i pełniejsze wychodziły z Kinu, w C40 wydawały sięprzy porównaniu ostre i przesterowane.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2021, 00:04:31 wysłana przez krystians »

Offline MarcinWu

• Ekspres: Izzo Alex Duetto III
  • Młynek: Timemore Sculptore 078s
« Odpowiedź #687 dnia: 05 Wrzesień 2021, 20:02:28 »
Cześć! Brałem udział w testach, do których link podesłał Paweł :)

Przyznam szczerze, że chętnie wykonałbym testy raz jeszcze, gdyby kiedyś mi się zdarzyło mieć znowu Comandante, bo zdaje mi się, że teraz, po odpowiedniej kalibracji, zmianie techniki polewania i zmianie grubości mielenia byłbym w stanie wykonać porównywalnie smaczny napar z Kinu M47 do naparu z Comandante :) wciąż zmieniam ustawienia, bawię się i zdaje mi się, że te młynki nawet w przelewach są bardzo podobne. To, co zmieniłem, to:

- mielę znacznie drobniej (okolice 18 klików na dripa 400ml)
- skracam czas parzenia względem Comandante o około 15 sekund (teraz parzę w okolicach 2:25-2:45 w zależności od rodzaju kawy)

Zmiany te pozwoliły mi wyciągnąć znacznie więcej z naparu niż udało mi się wyciągnąć na testach i zdają mi się zbliżone jakościowo do tych z komesia.

Offline sew83

• Ekspres: Ecm mechanika iv profi, aeropress
  • Młynek: Ecm s-automatic 64, timemore C2
« Odpowiedź #688 dnia: 21 Wrzesień 2021, 08:51:18 »
Jak działa regulacja mielenia - tzn czy jest jakiś wskaźnik ile obrotów się wykonało? Czy przechodzenie z espresso do dripa w tą i spowrotem jest kłopotliwe?

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #689 dnia: 21 Wrzesień 2021, 08:57:19 »
Ilość pełnych obrotów trzeba zapamiętać, nie ma licznika ;)

Przeskok od espresso do przelewu to jest moment. Ogólnie regulacja jest bardzo wygodna, w moim odczuciu tak to właśnie powinno w młynkach wyglądać  :ok:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi