Autor Wątek: Ekspres i młynek do 20 tys  (Przeczytany 9625 razy)

Offline karolina8809

Ekspres i młynek do 20 tys
« dnia: 15 Luty 2017, 12:07:41 »
Witajcie forumowicze   :)
Poczytałam wasze wpisy i licze na to ze pomożecie ;)
Poszukuje ekspresu i młynka, które mogłabym używać do obsługi wesel, bardziej jako mobilne usługi baristyczne.
Polecono mi ekspresy:
Rancillio epoka 2gr - podobno najbardziej bezawaryjny
Expobar carat 2e - to bardziej polecone od pana z multigastro, zachwala płaszcz wodny na bojlerze i dobra moc
Sab yolly automatica - tutaj kusi cena do 10 tys
A młynek fiorenzato f64 evo - z jakimś wentylatorem, podobno do długiej ciągłej pracy najlepszy ;)
Proszę Was o opinie, rady, wskazówki czym się kierować
Ogólnie chciałabym kupić ekspres do 15 tys, młynek ok 3 tys netto, aczkolwiek jeśli jest coś droższego warte swojej ceny to jestem otwarta na Wasze propozycje ;)
Z góry dziękuje Wam za wszystkie odpowiedzi.
pozdrawiam,
Karolina

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Ekspres i młynek do 20 tys
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Luty 2017, 12:17:04 »
Kup sobie La Marzocco Linea. Jest to relatywnie mały i świetny ekspres. Nie będziesz mieć żadnych kłopotów z transportem, instalacją itp. Te wymienione przez Ciebie to wielkie i ciężkie kobyły. Młynek też sugeruję mniejszy i lepszy (bardziej ergonomiczny).

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Luty 2017, 12:24:34 »
Mój typ z przeznaczeniem na mobilne usługi baristyczne to BAR 2GR Compact plus młynek CASADIO ENEA. Jeszcze Ci kasy zostanie na akcesoria kawowe. :)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2017, 13:01:37 »
Kup sobie La Marzocco Linea. Jest to relatywnie mały i świetny ekspres. Nie będziesz mieć żadnych kłopotów z transportem, instalacją itp. Te wymienione przez Ciebie to wielkie i ciężkie kobyły. Młynek też sugeruję mniejszy i lepszy (bardziej ergonomiczny).

Antonio wszystko się zgadza, renoma LaMarzocco tez nieporównywana do ekspresów wymienionych przez karolina8809
Problem w tym, że nowa  Linea to koszt w najtanszej wersji(jednokolbowej, która i tak spokojnie "obsłuży" wesele ok 30-33 tys, podwójna jeszcze kilka tys wiecej :) versje AV  nastepne kilka tys droższe :)
Linea jest świetna i do tego niezawodna ale cena troche zwala z nóg... nawet jesli Pani Karolina szukałaby używanej ( ekspresy LaMarzocco "trzymają wartość" jak mało które)
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2017, 13:05:01 wysłana przez PiotrekBM »

Offline karolina8809

« Odpowiedź #4 dnia: 15 Luty 2017, 13:44:17 »
Tak, cena  La marzocco linea ścięła mnie z nóg   :sciana:
Słyszałam o firmie ASCASO, ale nie brałam jej pod uwagę, dlaczego nie wiem  :(
A coś możecie powiedzieć o Rancillio epoka? Bo mąż jest strasznie na niego nastawiony...
Janusz: dlaczego akurat te pozycje proponujesz?
PiotrekBM: to co polecasz zamiast marzocco?

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Luty 2017, 13:47:47 »
Nouva Simonelli Appia II Compact S
Również stosunkowo nieduży...

Dobrze i niedrogo ( stosunkowo )
prezentuje sie również Bezzera  B2013 DE electronic 2GR

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Luty 2017, 13:57:43 »
1. Ekspres.
- jest kompaktowy, o zwartej budowie jak na ekspres 2GR
- ma w obudowie pojemnik na wodę o pojemności aż 10 litrów - istotne przy mobilnym funkcjonowaniu
- ma niezależnie od siebie załączane układy grzewcze - można załączyć tylko lewą grupę lub tylko prawą grupę lub obie naraz plus niezależnie od nich włączyć lub wyłączyć bojler parowy
- grupy kawowe połączone są z termoblokami z elektronicznymi termostatami osobnymi na każdy termoblok, dają one bardzo dobrą stabilność temperaturową +/- 1,5 st. C, można inną temperaturę ustawić na lewej grupie i inną na prawej grupie, dzięki temu można na tej samej kawie wywołać inny efekt smakowy lub na każdej z grup stosować inną mieszankę kawy z odpowiednio dla niej dobraną temperaturą
- każda z grup ma osobny panel programowalnych przycisków kawowych z przepływomierzem objętościowym,
- ekspres jest wyposażony w podświetlenie LED tacki co ułatwia pracę w przyciemnionym pomieszczeniu i dobrze się prezentuje
- osobny bojler na parę i gorąca wodę nie ogranicza możliwości wykonywania espresso
2. Młynek.
- duża średnica żaren
- uchwyt portafiltra (nie potrzeba go przytrzymywać przy namielaniu kawy)
- namielanie bezpośrednio do portafiltra
- wyświetlacz z graficznym zobrazowaniem ustawień grubości mielenia oraz czasu ekstrakcji na pojedynczą i podwójną kawę
- zmiana grubości mielenia jednocześnie powoduje zmianę czasu mielenia - nie potrzeba ustawiać dwóch zmiennych
- cicha praca

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Luty 2017, 20:45:44 »
mąż
I chłopakom zapał do pomagania minął ;)

A poważniej.
Nie wiem na ile koncepcja jest zamknięta, czy koniecznie 2gr? (ile osób będzie to rozstawiać/obsługiwać?) przelew też, czy tylko ciśnienie? tylko nowe sprzęty?

Szybki przykład z olxa
Młynek tym bardziej szukałbym z drugiej ręki. Chyba, że nie trzeba oszczędzać, to weź ten, który dobrze znasz i lubisz, albo taki, który od razu obsługujesz zgodnie z Twoimi przyzwyczajeniami.

Pamiętaj o prądzie i o wodzie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Luty 2017, 23:01:06 »
Widzisz, tylko jak wymaga odkamienienia, to pytanie jak to było używane, czy był filtr etc. A zaraz się okaże, że pracował na wodzie prosto z instalacji, która we Wrocławiu jest tragiczna, i na dzień dobry trzeba go będzie rozebrać do ostatniej śrubki i wyczyścić. Trochę ryzykowna, choć tania opcja...

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Luty 2017, 12:57:51 »
Tak, cena  La marzocco linea ścięła mnie z nóg   :sciana:
Słyszałam o firmie ASCASO, ale nie brałam jej pod uwagę, dlaczego nie wiem  :(
A coś możecie powiedzieć o Rancillio epoka? Bo mąż jest strasznie na niego nastawiony...
PiotrekBM: to co polecasz zamiast marzocco?
35-40 tys to dopiero preludium jeśli idzie o LaMarzocco. Modele GB5 , FB 80 czy Linea PB to już ok 50 tys i więcej. Strada koło 70 tys i więcej.
Tak to już  ,że do salonu Rolls-Roycea nie ma co iść, nawet mając pół miliona zł na koncie :)
A teraz na poważnie:
Zastanów się czy koniecznie 2 grupowy ten ekspres musi być.Przy sprawnym młynku i bariście prawie 4 kawy / min można uzyskać z 1 kolbowego. Myśle ze wystarczy spokojnie na mniejszym  weselu.Nie wszyscy goście muszą pić na "raz" , to nie toast.
Poza tym na weselu jeden woli kawe , drugi herbate (tą niekoniecznie z wody z ekspresu trzeba serwować).Trzeci wybierze  cos mocniejszego, w koncu jest na weselu (kawy czy herbaty, napije się w domu).
Goście weselni aż tak wybredni raczej nie będą, nie będzie im raczej przeszkadzać ze kawa jest z Futurmata a nie z La Marzocco czy Slayera.
Pamiętaj, ze i tak jakość espresso zależy w bardzo dużym stopniu od baristy(4M)

co można znaleźć
do 10 tys
Nuova Simonelli Appia 1 gr
jesli chcesz 2 grupowy to na Futurmat wystarczy
ok 15 tys
Faema 2 grupowa jakas  tansza się znajdzie
LaCimbali M21 (male wesele)
Nuova Simonelli Appia 2 gr
Rocket Boxer  ok 12 tys
Dwugrupowy tej samej marki zawsze będzie cięższy i trudniejszy w przewiezieniu(wiecej miejsca potrzebuje) niż jednogrupowy.

« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2017, 13:44:20 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Luty 2017, 13:37:50 »
Rok temu mój znajomy gdzieś zdobył 3-grupowy FB/70 za ok. 16 tys.

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Luty 2017, 13:46:24 »
Rok temu mój znajomy gdzieś zdobył 3-grupowy FB/70 za ok. 16 tys.

Rzadko sie trafia taka okazja, używany( niewiadomo jak) ekspres to zawsze ryzyko.

@siewcu
"Widzisz, tylko jak wymaga odkamienienia, to pytanie jak to było używane, czy był filtr etc. A zaraz się okaże, że pracował na wodzie prosto z instalacji, która we Wrocławiu jest tragiczna, i na dzień dobry trzeba go będzie rozebrać do ostatniej śrubki i wyczyścić. Trochę ryzykowna, choć tania opcja..."

Chociaż z drugiej str kto nie ryzykuje ten podobno nie pija szampana  ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2017, 13:48:30 wysłana przez PiotrekBM »

Offline karolina8809

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marzec 2017, 16:34:11 »
Panowie,
dziękuję za odpowiedzi :*
chyba zbyt dużo czasu analizuję i porównuję ekspresy bo niestety tak to jest jak się jest zielonym w temacie i informacji szuka w przeróżnych źródłach :(
koncepcja zakupu yolly, epoka czy carat już padła :(
obecnie na tapecie jest nuova simonelli appia 2 i saeco aroma se200

A teraz na poważnie:
Zastanów się czy koniecznie 2 grupowy ten ekspres musi być.Przy sprawnym młynku i bariście prawie 4 kawy / min można uzyskać z 1 kolbowego. Myśle ze wystarczy spokojnie na mniejszym  weselu.Nie wszyscy goście muszą pić na "raz" , to nie toast.
Poza tym na weselu jeden woli kawe , drugi herbate (tą niekoniecznie z wody z ekspresu trzeba serwować).Trzeci wybierze  cos mocniejszego, w koncu jest na weselu (kawy czy herbaty, napije się w domu).
Goście weselni aż tak wybredni raczej nie będą, nie będzie im raczej przeszkadzać ze kawa jest z Futurmata a nie z La Marzocco czy Slayera.
Pamiętaj, ze i tak jakość espresso zależy w bardzo dużym stopniu od baristy(4M)

co można znaleźć
do 10 tys
Nuova Simonelli Appia 1 gr
jesli chcesz 2 grupowy to na Futurmat wystarczy
ok 15 tys
Faema 2 grupowa jakas  tansza się znajdzie
LaCimbali M21 (male wesele)
Nuova Simonelli Appia 2 gr
Rocket Boxer  ok 12 tys
Dwugrupowy tej samej marki zawsze będzie cięższy i trudniejszy w przewiezieniu(wiecej miejsca potrzebuje) niż jednogrupowy.

PiotrekBM przyznaję Ci rację, też już zastanawiam się nad 1-gr, zarówno na targi jak i wesela dałby radę, oby :)
i tak jak piszesz, dla mnie na weselu jak jest kawa ważne żeby smakowała, nie ważne z czego - to też temat do przemyślenia...
i jeszcze pytanie do Ciebie, powiesz coś o awaryjności appia?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec 2017, 19:48:27 »
Krótko.
Na weselu będzie królowała puszczalska i zielony Jacobs. Kilku dla szpanu poprosi espresso, bo tak sąsiad zamówił.
Taki jest lajf.
Nawet hipsterzy pijają g... w papierowych kubkach byle logo miało. Czytałem, że nawet mineralka wewnątrz była czy puszczalska, bo tanio.

Byłem na kilku weselach w ciągu kilku lat, kilkadziesiąt razy w knajpach na spotkaniach.
I co?
I na razie najlepszy efekt był w jednej, słownie JEDNEJ knajpie na Bielanach we Wrocławiu, o czym pisałem.

Zrób rachunek sumienia i nie wyrzucaj kasy w błoto.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marzec 2017, 19:57:04 »
 Nic dodać nic ująć.:ok:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi