Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 776072 razy)

Offline ikpara

Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2775 dnia: 22 Grudzień 2024, 22:01:52 »
I tak nic z tego nie jest już dostępne...
BTW. Dominikana świetna, ale ja raczej nie wyczuwam nadmiernej ani goryczki, ani kwasowości - po prostu słodka, gęsta czekolada + takie przyjemne "sianko" (inaczej przyprawy?) jak w dominikańskich cygarach, dobra też do mleka.
Kostaryka (espresso) też bardzo fajna - i ta ma goryczkę i trochę kwasku i ... do mleka się nie nadaje - mleko całkowicie ją przykryło.
He, he kupiłem ten sam zestaw (+ Kolumbia San Alberto).
Boliwia czeka na swoją kolej.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #2776 dnia: 24 Grudzień 2024, 10:30:49 »
Włączyliśmy w sklepie kawy które będą palone po naszym powrocie do pracy, wysyłka też po siódmym stycznia. Surowej kawy zostało nam bardzo mało w magazynie, ale wystarczająco na pierwszy wrzut. Pierwsze zamówienia na przyszły rok już są :)

Niech magia Świąt Bożego Narodzenia unosi się nad filiżanką aromatycznej kawy, rozgrzewając serca i dodając energii na Nowy Rok. Życzymy chwil pełnych spokoju, uśmiechu i radości, wypełnionych zapachem choinki i smakiem ulubionych świątecznych przysmaków. Niech każdy łyk kawy przypomina, jak piękne mogą być codzienne momenty. Wesołych Świąt!

Offline Derdi

« Odpowiedź #2777 dnia: 24 Grudzień 2024, 16:43:16 »
Dziękujemy za informacje i tematyczne, zacne życzenia. Wszelkiej pomyślności, zdrowia oraz spełnienia, nie tylko kawowego  ;-)

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #2778 dnia: 02 Styczeń 2025, 08:34:46 »
Przed świętami zrobiłem pierwsze zamówienie w Euro Cafe na tą chwile z 2/5 kaw jestem więcej niż zadowolony (a dlatego z 2, że tylko dwie otworzyłem na razie  :D

Mam natomiast  pytanie co do Indii monsunowych, kupiłem je ze względu na pikantne w sensoryce i jest to określenie bardzo adekwatne taka zupełnie inna kawa ale bardzo mi smakuje, pytanie jest następujące czy to normalne, że w wypadku tej kawy crema w espresso wygląda jak piana z mydła? Nie mam zdjęcia ale jest to piana składająca się z dużych baniek które momentalnie znikają.

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #2779 dnia: 02 Styczeń 2025, 10:51:49 »
Jak u siebie robiłem Indie właśnie od Gorana to dokładnie było tak samo, mnóstwo cremy, która ledwo mieściła się w filiżance, a po chwili znikała, dla mnie to bardziej wyglądało jak w napojach gazowanych, bąble pękają i crema powoli znika  :D

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #2780 dnia: 04 Styczeń 2025, 08:33:09 »
A nowy rok rozpocznę takim pakietem
Co bym nie napisał, to i tak za mało.
Bolivia jaką pokazałem wyżej, okazała się kolejną świetną kawą od Gorana.
Taka jak moim zdaniem powinno smakować espresso, niczego za dużo, nic nie powinno dominować :redface: wpierw gorzka później kwaśna :lol2:
Dzięki.

A przy okazji, pochwalę się kolejnym nożykiem (98)

20250103_185320.jpg

Jka
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2025, 09:11:32 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krzsmi11

« Odpowiedź #2781 dnia: 08 Styczeń 2025, 08:35:42 »
Czy w najbliższym czasie pojawią się nowe kawy pod espresso w sklepie? Chciałbym coś zamówić i nie wiem czy mam się wstrzymać. Z góry dzięki!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2782 dnia: 08 Styczeń 2025, 11:53:10 »
Dzisiaj/jutro pojawia się w sklepie Kolumbia Supremo Centauros i Gwatemala La Morena pod espresso, zaś Nikaragua Los Granadillos Anaerobic i Etiopia Yirgacheffe Chelchele washed. To tak na szybko i w skrócie.

Offline krzsmi11

« Odpowiedź #2783 dnia: 08 Styczeń 2025, 12:02:31 »
W takim razie się wstrzymam. Dzięki za odpowiedź!

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2784 dnia: 10 Styczeń 2025, 18:57:25 »
Cześć,
Planujecie wrzucić coś nowego do poniedziałku?

Dzięki

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2785 dnia: 10 Styczeń 2025, 20:27:22 »
W tym tygodniu, przez cztery dni, upaliliśmy, zapakowali i wysłali tyle kawy, ile zazwyczaj produkujemy w ciągu pół miesiąca. Do tego, pięć nowych kaw znalazło się w sklepie. Po niedzieli, nowe kawy sukcesywnie będą wymieniać obecne, które się kończą. Przez weekend-status quo.

W przyszłym tygodniu wracają do oferty ziarenka peabbery - długo oczekiwana mieszanka Polish Horse pod espresso. Kawa wreszcie dotarła do nas. Do jasno palonych kaw, również zaoferujemy ziarenka peaberry, tym razem z regionu Kirinyaga w Kenii.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2786 dnia: 12 Styczeń 2025, 10:20:57 »
Miło mi to słyszeć;) Z ciężkim sercem, ale jestem zmuszony dołożyć Wam roboty ;(

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #2787 dnia: 12 Styczeń 2025, 10:57:44 »
Będzie może jeszcze Boliwia w tym tygodniu? Coś będę musiał zamówić, a chciałbym tej kawy spróbować.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2788 dnia: 12 Styczeń 2025, 12:22:10 »
W styczniu Boliwii niestety nie będzie w ofercie. Następne planowane kawy pod espresso to: Tanzania, Kamerun, Etiopia, ale to też pod koniec stycznia.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2789 dnia: 17 Styczeń 2025, 09:34:45 »
Styczniowa aktualizacja kaw w naszym sklepie:

Z nowych kaw pod espresso już mamy:
Kolumbia Supremo Centauros
, duże ładne ziarenka, dobre body
Gwatemala La Morena
, Coffee for gender equality
Brazil Honey Gold, malutkie ziarenka nabite czekoladą i orzechami

I odświeżone mieszanki:

Polish Horse peaberry selection
,
Café espresso La Vaca
,
Cafe espresso Ekstra Selekt

Na wykończeniu jest Kostaryka Chirripo Mountain Regional lot, a w zamian zaproponujemy ciekawe ziarenka z Kamerunu. W późniejszym czasie pojawią się w ofercie kawy z Tanzanii i Etiopii.

W przelewach sytuacja jest bardziej dynamiczna. Tutaj dobiegną swojego końca najpierw Rwanda Fugi Red Bourbon, Gwatemala Finca La Bolsa natural i Kostaryka Finca Las Torres honey,

Z nowych ziarenek w sklepie znajdują się już kenijskie ziarenka peaberry Mukima, etiopskie ziarenka Chelechele z obróbki mytej i Nikaragua Los Granadillos z obróbki anaerobowej, kolumbijski microlot La Azucena z przedłużonej fermentacji i red bourbon z Rwandy Cafe des Mamans-Delicious special Coffee made by Rwandan women. Do jasno palonych kaw dołączymy jeszcze Yellow Honey z mikromlina Palmichal w Kostaryce, a kolumbijskiej Geishy na razie nie zabraknie.

Jak wynika z naszego archiwum, to w ostatnim roku przybyło tam około 130 kaw. Dużo nowych kaw, różnych odmian, różnych procesów obróbki, dużo naszej pracy, dużo waszej satysfakcji. Mamy nadzieję, że wasza satysfakcja zostanie i w tym roku na wysokim poziomie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi