Autor Wątek: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków  (Przeczytany 773217 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Euro Cafe - Książka skarg i wniosków
« Odpowiedź #2730 dnia: 30 Lipiec 2024, 21:23:24 »
Następna Kenia w naszej ofercie to również region Kirinyaga, tym razem stacja obróbki Kiunyu Washing Station i kooperatywa Karithathi.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2731 dnia: 31 Lipiec 2024, 08:49:14 »
Hej, @ranGo , jest szansa na wypalenie/wyprażenie jakiejś dostępnej kawki na omni w "wolniejszej chwili",  czy za duży kłopot?

« Ostatnia zmiana: 31 Lipiec 2024, 09:11:03 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2732 dnia: 31 Lipiec 2024, 18:36:02 »
Kawę z gwatemalskiej plantacji Medina już mieliśmy w swojej ofercie. Tym razem jest to kawa z obróbki black honey do metod przelewowych, pojawi się w sklepie już ten piątek. Sprawdzimy również jak smakuje jako espresso.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #2733 dnia: 01 Sierpień 2024, 10:19:08 »
Super, to może się załapię na Obie!
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2734 dnia: 22 Sierpień 2024, 08:31:45 »
Cześć,

Planujecie na dniach jakieś nowości?

Pozdrawiam

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2735 dnia: 22 Sierpień 2024, 11:36:20 »
W sekcji espresso nowa będzie Peru Gallito de las Rocas by Jhon Dilser Nuñez Cerna Organic a w przelewach pojawi się Colombia El Mirador z obróbki Thermal Shock.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #2736 dnia: 23 Sierpień 2024, 06:30:24 »
A jakaś Etiopia pod przelew? :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2737 dnia: 23 Sierpień 2024, 08:50:09 »
Etiopia w sierpniu nie pojawi się w sklepie, ale w zamian mamy dużo ciekawych obróbek. Dzisiaj dokładamy dwie Kolumbię na weekend.

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #2738 dnia: 23 Sierpień 2024, 20:33:55 »
Oby to były 2 pod przelew ;D Poczekam, chociaż posucha już.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2739 dnia: 02 Wrzesień 2024, 20:34:11 »
Lato po woli się kończy, a z nim i niektóre kawy. Na szczęście, jest co zaoferować w następnym okresie

Espresso:
W zamian za Cemorrado Chocolate Edition zaoferujemy kawę z regionu Cerrado - Brazil Boqueirão Agilmar Ferreira microlot. Kawa jest ciut mocniej palona niż Chocolate edition, ale nadał nie wchodzi w strefę goryczy, do tego fajny, ciekawy aftertaste.

Honduras Las Delicias to następna propozycja mocniejszej kawy, dobrej do napojów mlecznych. Sprawdza się i w kolbie i w automacie.

Peru Gallito de las Rocas to kawa średnio palona, zrównoważona, o fajnym zapachu czekolady pomieszanej z wanilią.

Przelew:

Tu będzie więcej nowości we Wrześniu.

Zaczynamy z etiopską Yirgacheffe Adorsi washed. Przez całe łato dużo ciekawych obróbek mieliśmy w ofercie, ale dużo osób pytało się właśnie o typową mytą etiopską kawę. Pod koniec miesiąca, do niej dołączy Hambela Bontiana natural.

Następna Kenia która pojawi się w sklepie to AA Top Karugiro, a również pod koniec miesiąca i druga kawa z tego kraju: Kenya Wanrich  farm natural.

Kolumbia nadał ma bardzo dobre tempo. El Mirador szybciutko się sprzedał, a do również ciekawej El Pantano, dołączy mieszanka stworzona przez Wintona Beniteza. Kawa z plantacji Granja Paraiso została wybrana w najlepszych 10 kaw z Cauca. Jest to mieszanka odmian Geisha, Pink Bourbon, Castillo, Java i SL28.

Z Rwandy, z stacji obróbki Gitoki przychodzi Red Bourbon producenta Emmanuel Rusatira . Z Tanzanii z stacji Edelweiss następny natural, z nietypowej obróbki dla tego kraju.

Kawy będziemy sukcesywnie dołączać do oferty w zależności od sprzedaży. Możliwe, że do oferty dołączą jeszcze inne kawy, które już są w naszym magazynie.

afpcm.jpg

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2740 dnia: 05 Wrzesień 2024, 16:02:59 »
Ostatnio miałem okazję spróbować kilku kaw dzięki uprzejmości Gorana, więc przy okazji opiszę swoje wrażenia.

Colombia El Puente Honey
Najintensywniejsza i najcięższa aromatycznie. Ciekawie pachniała już przy mieleniu -  owocowo-winnie.
Przy piciu dość ciężka i ciemna w charakterze owocowo-kwiatowa dla mnie idąca w wino i ciemne intensywne kwiaty, z czasem coraz słodsza, ale też taninowa i lekko dymna w posmaku.

Honduras El Jardin natural anaerobic
W moim odczuciu najdelikatniejsza.  Choć też dość zaskakująca i kompleksowa. Po zalaniu aromaty likierowe.
Na podniebieniu gładki, bardzo słodki i delikatny, stygnąc robi się taki tłustawy, przywodzący mi na myśl świeżość roślinną nutę oliwy z oliwek, z delikatnymi słodkimi likierowym i kwiatowymi nutami, w posmaku z taką lekką nutą kojarząco mi się z czymś jak białe żelki haribo.

El Salvador La Providencia Anaerobic Natural
Gładka, w odczuciu ciemniejsze aromaty, krem orzechowy z kwasowością kojarzącą mi się z owocami wiśniowymi i śliwką. Lekko goryczkowy posmak kojarzący mi się z orzechem włoskim i prażonym ziarnem kakao.

Guatemala Finca Medina Black Honey
Przyjemna, bardzo gładka na podniebieniu, słodka z przyjemnymi kwaskami.
Kojarzy mi się z brzoskwiniami i słodkimi cytrusami, ma też coś z gładkości tłuszczu kakaowego, taka nuta białej czekolady mi się pojawiła w głowie.

Brazil Boqueirão Alto Paraíso microlot Anaerobic    
Chyba najmniej złożona z tych kaw, ale bardzo przyjemna. Jak dla mnie lekko orzechowo-owocowa wpierw nieco cytrusowa, stygnąc bardziej słodka, dość jasna w charakterze. Z czasem pojawia się przyjemny słodkawy aromat zielonej herbaty matcha.

Mam wrażenie, że kawy fajnie wyważone i zróżnicowane.  Nie ma jakichś przegięć, czy silnej kwasowości jak czasami może się zdarzyć przy anaerobikach.
« Ostatnia zmiana: 05 Wrzesień 2024, 16:09:17 wysłana przez krystians »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2741 dnia: 21 Wrzesień 2024, 18:48:42 »
Zaczynamy ten tydzień z paroma nowościami w sklepie. W sekcji espresso najpierw pojawią się ziarenka Yellow Catuai z Brazylii, z regionu Minas Gerais, w obróbce naturalnej pod nazwą Wine Blend. Tanzania Mbeya, Honduras La Delicia, Kolumbia Huila, to kawy, które będą w ofercie sklepu wrzesień/październik, a Gwatemala Huehuetenango dopiero powróciła do składu, więc i zostanie na dłużej. India Monsoon Malabar także wróci, ale czekamy niecierpliwie na świeżą dostawę.

W przelewach kończą nam się Kolumbia El Puentę, Salwador La Providencia, Gwatemala Finca Medina, Burundi Nemba i Honduras El Jardin. Z nowych kaw, w pierwszej kolejności pojawią się, Rwanda Gitoki ze spółdzielni Baho w obróbce mytej i Kolumbia plantacja Rio Cofre Gesha natural. W kolejce czekają Etiopia Hambela Bontiana, Kenia Wanrich i Tanzania Edelweiss, wszystkie trzy w obróbce natural..

Brazylia to kraj różnorodny, nie uprawiają tam, tylko kawę o smaku czekoladowo-orzechowym, i nie tańczą tylko sambę. Anita to wielka pop gwiazda Brazylii, a piosenka "Me Gusta" ma ponad 170 milionów odsłon. Trochę inne spojrzenie na ten piękny kraj.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2742 dnia: 01 Październik 2024, 19:03:00 »
Ostatnio miałem okazję popróbować trochę kaw do espresso z Goranowych wypałów. Ponieważ już dość długo nie używałem ciemniejszych ziaren, to zastanawiałem się jak mi to będzie smakować. Muszę powiedzieć, że przyjemnie się wraca też do ciemniejszych paleń. Jest to całkiem przyjemna odmiana.

Szczególnie przypadła mi do gustu Tanzania  Mbeya - gładka, krągła, słodko-kwaskowa z żurawinowo-musującą kwasowością i karmelowym posmakiem.

Ostatnia edycja Polish Horse także bardzo trafia w moje gusta - jest kwiatowo-owocowo-czekoladowa - wszystko co lubię do przygotowania czarnej, skondensowanej kawki.

Mujeres - klasyk karmelowa-czekolodowa z niuansami owocowymi, z gładkim orzechowym-kremem w posmaku. Smaczna i uniwersalna - pasuje i do mleka, i do małej czarnej i do americano.

« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2024, 22:58:57 wysłana przez krystians »

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #2743 dnia: 20 Październik 2024, 13:25:57 »
India Monsoon Malabar

Nigdy wcześniej o tym nie słyszałem, robiąc zamówienie ot tak sobie dorzuciłem małą paczkę bo opis mi się spodobał i jestem zachwycony, bardzo mi smakuje ta kawa :)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
« Odpowiedź #2744 dnia: 26 Październik 2024, 18:52:40 »
Zbliża się koniec października, więc czas na aktualizacje kaw dostępnych w sklepie. Z niecierpliwością czekamy na następną dostawę ziarenek peaberry do mieszanki Polish Horse. Mają pojawić się u nas początkiem listopada. Z niecierpliwością czekają na te ziarenka również artyści uczestniczący w wydarzeniach jubileuszu 20-lecia Europejskiego Centrum Kultury „Logos” w Łodzi. Program można zobaczyć tu: http://www.eck.wlodzi.com, a po bilety udać się na Marii Skłodowskiej-Curie.
Brazylia Mantiqueira Wine Blend, połączenie czekolady, orzechów z lekko winnym zapachem spełnia wszystkie nasze oczekiwania i zagości na dłużej w sklepie.
Z regionu Cauca w Kolumbii, mamy następną propozycję kawy do espresso w jakości Excelso. Smakuje jako czyste espresso, a sprawdza się bardzo dobrze i w mlecznych kawach.
Nikaraguę Fancy Flores del Café mieliście okazje zapoznać w naszym sklepie w poprzednich sezonach. Kawa produkowana wyłącznie przez kobiety pokazuje całą swoją okazałość zaparzona pod ciśnieniem.
Początkiem listopada, w sklepie pojawią się i uzupełnią ofertę, dominikańska Barahona z regionu Sierra de Bahoruco, kawa z obróbki mytej o nutach kakaa i orzechów i bardzo duże ziarenka gwatemalskie Maragogype.

W przelewach ciągle coś się dzieje, nigdy tu nie wieje nudą. Parę nowości już się pojawiło w sklepie:
Kolumbia Geisha - Finca El Division microlot
Nikaragua Cabo Azul - El limon Farm
Kenia AA TOP - Ragati Factory

A w następnym okresie listopad/grudzień, pojawią się jeszcze:
Kostaryka Tarrazu Terra natural
Nikaragua Los Granadillos Anaerobic
Etiopia Yirgacheffe Chelchele washed
Kolumbia- Finca las Flores Tabi
Kolumbia Antioquia - La Azucena microlot
Kenia Wanrich natural

W piątek nie pracujemy, kawę najlepiej zamówić przed świętami do środy, lub już po świętach.

Umrzeć - tego się nie robi kotu.
Bo co ma począć kot
w pustym mieszkaniu.
Wdrapywać się na ściany.
Ocierać między meblami.
Nic niby tu nie zmienione,
a jednak pozamieniane.
Niby nie przesunięte,
a jednak porozsuwane.
I wieczorami lampa już nie świeci.

Fragment „Kot w pustym mieszkaniu” Wisławy Szymborskiej

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi