Mały konkurs, bo dawno nie było, ale tylko dla osób mających w swoim posiadaniu / i w opisie / tygielek. Pięć osób nagrodzimy kawą do parzenia po turecku, drobną zmieloną. Kawa dotarła do nas z Macedonii ale jest wyprodukowana w słonecznej Italii.
"W Turcji kawa pojawiła się na początku XVI wieku i szybko zyskała ogromną popularność. Według przekazów historycznych w 1517 roku Özdemir Paşa– osmański gubernator Jemenu przywiózł wywar z ziaren kawy do kraju i przedstawił go Sulejmanowi Wspaniałemu. Sułtan był pod wrażeniem smaku i aromatu kawy. Napój szybko zyskał popularność, najpierw w sułtańskim pałacu, a potem na terenie całego Imperium. Wzmianki historyczne mówią, że pierwszą kawiarnię założyli w Tahtakale, dzielnicy Konstantynopola (obecnie Istambułu) dwaj przybysze z Damaszku.
Parzenie kawy w Turcji ma jeden bardzo ważny aspekt – jest nieodłącznym elementem tradycji zaręczyn. Dawniej, podanie mężczyźnie przez kandydatkę na żonę
specjalnej kawy miało na celu sprawdzenie go, jako przyszłego męża. Jeśli wybranek wypił ją bez zmrużenia oka oznaczało to, że będzie dobrze traktował żonę w przyszłym, wspólnym życiu. Obecnie tradycja ta jest nadal kontynuowana, służy jednak bardziej „zbudowaniu atmosfery” niż rzeczywistemu sprawdzeniu przyszłego małżonka."
Na czym polega specjalna kawa?Odpowiadać można w tym wątku do piątku. Drogą losowania wyłonimy pięć osób a nagrody wysyłamy przy waszym następnym zamówieniu.
https://turystyka.studentnews.pl/s/54/6347-NEWSY-turystyka-i-rekreacja/4543087-Kawa-po-turecku-swietujmy-Miedzynarodowy-Dzien-Kawy.htm