Ekspres rozebrany, na 90% to HX.
Rama w malowaniu.
Foto poniżej.
Dziś zabieram sie za odkamienianie, kamienia nie ma za dużo, jutro powinien bojler być piękny i czyściutki. Mam zamiar odkamienic dziś tylko bojler, kwaskiem cytrynowym, zostawię zalany na noc. Rurek nie odkamieniam, są względnie czyste, końcówki wyczyszczę druciana szczoteczką. mam zamiar zaraz po złożeniu przepuścić przez nie ze 2 razy chemię, u mnie będzie miał tylko wodę z brity, u poprzedniego właściciela również pod względem kamienia miał lekko - woda z filtrów. Powinno być ok. Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe treści dotyczących tego tematu proszę o podesłanie, może doczytam jeszcze coś z czym nie miałem styczności.
Wracając do grzałki, wyciągnięta z ekspresu, nie wyrzuca mi bezpieczników. Nie mam już pojęcia po mału tracę siły;p
Oznaczenia na niej to SW1200V220, opór z miernika 37,5 oma, długość części zanurzonej to 15 cm, grzałki z gwintem około 16 cm, długość wewnętrzna bojlera to 16,4 cm, gwint ma realnie tak jak pisał JEŻYK 1 1/4".
Jedyna grzałka która mi w miarę pasuje na atp to
http://www.atp-czesci.pl/grzalki/34808-GRZALKA-1500W-230V--1755062.htmlW zaworze bezpieczeństwa, gumka/uszczelka jest bardzo twarda, co myślicie o wymianie ja na nową dobraną w sklepie hydraulicznym?
Jak ustosunkujecie się do mojej chęci użycia smaru miedzianego na gwinty rurek?
Na gwint grzałki oczywiście teflon? Jakieś jeszcze sugestie co do tego etapu?
W planach pozostaje rozebranie i wymienienie uszczelek grupy. Sprawa tampera już w realizacji.
Przepraszam jeśli kogoś irytuje ilosć pytań, staram się wszystko czytać i wyszukiwać sam, tu proszę o podzielenie się własnym doświadczeniem. Jeśli jakiś amin uważa to za niestosowne to proszę o usunięcie tematu.
Składanie w okolicach weekendu, może przyszły tydzień.
Z góry bardzo dziękuję za wszystkie informacje, sugestie i podesłane wątki.