Autor Wątek: Kupiłem używany ekspress - co dalej? Prośba o pomoc  (Przeczytany 20262 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Kupiłem używany ekspress, i co dalej? Prośba o pomoc
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Styczeń 2017, 22:37:32 »
To jeszcze mozna (zeby poprawne politycznie bylo ;) ) podpiac ekspres u kogos, kto ma stara instalacje, czyli taka bez roznicowki... byc moze zadziala
A jeśli rozepnę uziemienie z obudowy to nie zadziała podobnie?

tu wlasnie jest ta poprawnosc polityczna... nie chcialem sugerowac rozwiazan, ktore groza smiercia... (jesli sie grzebie w elektryce lepiej wiedziec co sie robi)
samego rozpiecia uziemienia stanowczo nie polecam!, jesli juz to polaczyc je z zerem !!!!, a ktore to "zero" trzeba spr. miernikiem...

w dawnych instalacjach (2 przewodowych ) takie polaczenie jest zrobione w gniazdku, bez tego masz szanse na 240V na obudowie w wypadku przebicia  !!!!

dodatkowo moze miec znaczenie z ktorej strony jest faza na wtyczce...

« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2017, 22:44:33 wysłana przez WS5 »

Offline buchar69

• Ekspres: La Pavoni V60 Aeropres
  • Młynek: MK3 C40
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Styczeń 2017, 22:37:58 »
ryzyko porażenia prądem...
idąc tym torem, sprawdzając to dowiem się tego co jest i tak prawie pewne? wiec nie warto, nie będę ryzykował, chociaż najpierw odłączając bezpieczniki i nimi startując ekspres pewnie ograniczył bym ryzyko do minimum, korci korci;)

zerem u mnie jest prawy przewód, sprawdzałem to dziś miernikiem z kolegą.
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2017, 22:42:08 wysłana przez buchar69 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Styczeń 2017, 22:46:34 »
Miałem kiedyś taki przypadek, że grzałkę rozpruło wzdłuż, spiralę przepaliła i za grzałkę robiła woda. Uziemienia nie odpinaj, bo Ci może dym uszami pójść, jak napięcie Ci się na obudowie pojawi. Miernik kup, zdaje się, że Ci się jeszcze przyda. Najtańszy kupisz poniżej 30 złotych.

Offline buchar69

« Odpowiedź #33 dnia: 19 Styczeń 2017, 23:04:39 »
Taki miernik w sumie zawsze chciałem mieć nie wiedziałem że to takie tanie. Jutro wielkie rozbieranie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Szkoda że efektem końcowym nie będzie jakaś pięknie wyglądająca dźwignia;p

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Styczeń 2017, 23:40:34 »
że to takie tanie
Pamiętaj, że to jak ze wszystkim - ile kosztuje, tyle jest warte. Miernik za 20 złotych to bardziej wskaźnik, niż miernik, ale w Twoim przypadku sprawdzi się doskonale.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Styczeń 2017, 10:47:33 »
Zanim cokolwiek kupisz, posłuchaj. Omomierz jakikolwiek by nie był pracuje na napięciu takim, jaka jest bateria wewnątrz miernika a nawet znacznie mniejszym. Jedynym poprawnym pomiarem w tym przypadku jest miernik izolacji. Czy będzie elektroniczny czy "na korbkę" nie ma znaczenia. Taki miernik podaje napięcie 500V, 1000V lub więcej. W instalacjach do 0,4kV  używa się miernika 500-1000V. Oczywiście w przypadku pomiaru należy badany element odpiąć od reszty układu. Elektronika może ulec uszkodzeniu. W przypadku Twojego ekspresu chyba nie ma żadnej elektroniki ale tak się postępuje ZAWSZE. Oczywiście taki miernik jest drogi i nie ma sensu kupować go na 1 raz. Twój znajomy elektryk powinien mieć dostęp do takiego miernika bo to jest jeden z  najczęściej używanych przyrządów pomiarowych przez elektryka. Miernikiem izolacji można szybko i pewnie sprawdzić cały układ elektryczny czy nie ma przebić i zwarć. Zdarza się, że nawet taki pomiar nie wykaże niemetalicznych (złośliwych) przebić izolacji ale jest to bardzo rzadki przypadek. Pomiar zwykłym omomierzem nie jest wiarygodny.  Nie kupuj też miernika za 20zł bo możesz trafić na kanał i wyrzucisz go po paru użyciach.  Niezłym rozwiązaniem jest kupno miernika z serii UNI-T to najlepsze z najtańszych. Na przykład M890G. Kup taki, żeby w komplecie miał sondę K do pomiaru temperatury. Będziesz mógł zmierzyć napięcie, prąd, temperaturę a nawet pojemność kondensatorów czy sprawność półprzewodników.  Ważna jest też jakość przewodów, od nich zależy Twoje bezpieczeństwo. Przewody powinny mieć solidną izolację. Odradzam Ci również kupowanie drogich mierników za kilkaset zł. Nie wykorzystasz ich możliwości.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Styczeń 2017, 11:23:50 »
Na przykład M890G
Znacząco droższy :mrgreen: 55 zł. Ale fajnie, że podsuwasz jakiś pomysł - ja używam zawodowo tych najdroższych, więc nie znam tych tanich.

Myślę, że pomiary izolacji można sobie darować - najprostszy test to będzie odpiąć oba przewody od samej grzałki i ponownie włączyć do prądu. Jeśli różnicowo-prądowy nie wywali, to znaczy, że grzałka ma przebicie i trzeba ją wymienić.

Offline buchar69

« Odpowiedź #37 dnia: 20 Styczeń 2017, 11:27:07 »
Kolega niestety nie był doświadczonym elektrykiem, raczej automatykiem programistą lubiącym elektronikę, ja z kolei jestem energetykiem, ale raczej cieplnym, mechanikiem. Posiadamy wiec jakaś wiedzę teoretyczna ze studiów, ale doświadczenie w układach elektrycznych nikłe, obaj jeszcze studiujemy... dlatego z przepraszam jeśli czasami zadawałem pytania o oczywistości

Mając multimetr wczoraj zaczęliśmy od sprawdzenia zwarcia na zaczepach grzałki, - było ok.
Wskazywany opór grzałki - 37,5 oma co wskazuje na 1400w - wiec ok
przebicie do obudowy bojlera - brak
do obudowy brak
gdy odłączyliśmy jeden zaczep z grzałki - wywaliło
ale odwracając kable w przewodzie zasilającym tak by grzałka nie była pod faza było ok, nie wyrzuciło.
odczepiliśmy wiec oba przewody od grzałki podłączyłem je do czajnika - 1600 W - i wystartował,

podany przez Jerzyka multimetr M890G - wygląda rozsądnie, i zbiera dość pochlebne opinie, chciałem już od dawna wejść w posiadanie takiego urządzenia by specjalnie się nikogo nie prosić, i w każdym momencie móc sobie coś zmierzyć czy sprawdzić.

Wywnioskowałem wczoraj z tego wszystkiego, że jedynym rozwiązaniem jest i tak konieczne rozebranie bojlera, sprawdzę grzałkę na wierzchu, i ewentualnie kupię nowa;) Mam tylko nadzieje, że dziś przyjedzie do mnie La Pavoni. A tego nie niezidentyfikowanego staruszka w swoim czasie uzdrowię. I tak bez tampera nic z tego nie wyciągnę...

Cytuj (zaznaczone)
odpiąć oba przewody od samej grzałki i ponownie włączyć do prądu.
dokładnie nie rozumiem co ponownie włączyć do prądu? cały ekspres?

« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2017, 11:31:33 wysłana przez buchar69 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Styczeń 2017, 11:57:57 »
cały ekspres
Tak. To jest test na upływność pozostałej części ekspresu (poza grzałką).

odczepiliśmy wiec oba przewody od grzałki podłączyłem je do czajnika - 1600 W - i wystartował
Czajnik zamiast grzałki? To masz odpowiedź, że grzałka ma przebicie.
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2017, 12:00:35 wysłana przez Krakus »

Offline buchar69

« Odpowiedź #39 dnia: 20 Styczeń 2017, 12:04:47 »
No, to wszytko w miarę jasne. Teraz całość zaczeka na chwile czasu, wyskoczę po klucz do odkręcenia grzałki, a potem remoncik;) Schemat i fotki już prawie gotowe, lakiernik do ramy też się znajdzie, odkamienianie i tak dalej i tak dalej;)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #40 dnia: 20 Styczeń 2017, 14:13:36 »
Odkręcenie tej grzałki może być sporym wyzwaniem jeśli wewnątrz jest kamień. Gdy będziesz odkręcał grzałkę, klucz musi być bardzo dobrze dopasowany. Dobrym pomysłem jest klucz zaciskający się.  Na przykład coś takiego do rur: http://archiwum.allegro.pl/image//imagesNEW/big/7e672ed10140bace2d13f94b338107f6e7d34804d0d502a8a272234324b44ea3 a jeśli oczkowy lub nasadowy to calowy bo ma wymiar 37mm i 6 a nie 12 kątny.  Bez względu na to czym będziesz odkręcał, naciskaj równomiernie ze stałą dość dużą siłą.  Gdy nie puści, spróbuj zalać czymś gwint. Dobrze działa coca cola, WD40 itp. Przy wymianie grzałki musisz też wymienić uszczelkę.  Grzałkę i wszystkie uszczelki znajdziesz na pewno pod adresem jaki Ci poprzednio podałem. W opisie każdej grzałki jest podana jej moc, napięcie pracy, wymiar gwintu i długość elementu grzejnego. Mocowanie przewodów nie jest problemem, są z mocowaniem na konektory i na zwykłe nakrętki.  Gwint to będzie raczej standard 1,1/4" a na ludzki wymiar to 42mm
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline buchar69

« Odpowiedź #41 dnia: 20 Styczeń 2017, 14:22:27 »
Nie pozostaje mi jeszcze raz podziękować za wszelkie wskazówki;)

Offline buchar69

Odp: Kupiłem używany ekspress - co dalej? Prośba o pomoc
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Styczeń 2017, 20:10:22 »
Ekspres rozebrany, na 90% to HX.
Rama w malowaniu.
Foto poniżej.
Dziś zabieram sie za odkamienianie, kamienia nie ma za dużo, jutro powinien bojler być piękny i czyściutki. Mam zamiar odkamienic dziś tylko bojler, kwaskiem cytrynowym, zostawię zalany na noc. Rurek nie odkamieniam, są względnie czyste, końcówki wyczyszczę druciana szczoteczką. mam zamiar zaraz po złożeniu przepuścić przez nie ze 2 razy chemię, u mnie będzie miał tylko wodę z brity, u poprzedniego właściciela również pod względem kamienia miał lekko - woda z filtrów. Powinno być ok. Jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe treści dotyczących tego tematu proszę o podesłanie, może doczytam jeszcze coś z czym nie miałem styczności.

Wracając do grzałki, wyciągnięta z ekspresu, nie wyrzuca mi bezpieczników. Nie mam już pojęcia po mału tracę siły;p
Oznaczenia na niej to SW1200V220, opór z miernika 37,5 oma, długość części zanurzonej to 15 cm, grzałki z gwintem około 16 cm, długość wewnętrzna bojlera to 16,4 cm, gwint ma realnie tak jak pisał JEŻYK 1 1/4".

Jedyna grzałka która mi w miarę pasuje na atp to
http://www.atp-czesci.pl/grzalki/34808-GRZALKA-1500W-230V--1755062.html

W zaworze bezpieczeństwa, gumka/uszczelka jest bardzo twarda, co myślicie o wymianie ja na nową dobraną w sklepie hydraulicznym?
Jak ustosunkujecie się do mojej chęci użycia smaru miedzianego na gwinty rurek?
Na gwint grzałki oczywiście teflon? Jakieś jeszcze sugestie co do tego etapu?

W planach pozostaje rozebranie i wymienienie uszczelek grupy. Sprawa tampera już w realizacji.
Przepraszam jeśli kogoś irytuje ilosć pytań, staram się wszystko czytać i wyszukiwać sam, tu proszę o podzielenie się własnym doświadczeniem. Jeśli jakiś amin uważa to za niestosowne to proszę o usunięcie tematu.

Składanie w okolicach weekendu, może przyszły tydzień.

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie informacje, sugestie i podesłane wątki.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2017, 20:22:03 wysłana przez buchar69 »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Styczeń 2017, 20:18:44 »
Wracając do grzałki, wyciągnięta z ekspresu, nie wyrzuca mi bezpieczników. Nie mam już pojęcia po mału tracę siły;p
Oznaczenia na niej to SW1200V220, opór z miernika 37,5 oma, długość części zanurzonej to 15 cm, grzałki z gwintem około 16 cm, długość wewnętrzna bojlera to 16,4 cm, gwint ma realnie tak jak pisał JEŻYK 1 1/4".

rozumiem, ze wsadziles ja do wody, podpioles do 240V (faza + zero) i przewod ochronny (PE/bolec) do masy?

Offline buchar69

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Styczeń 2017, 20:29:13 »

rozumiem, ze wsadziles ja do wody, podpioles do 240V (faza + zero) i przewod ochronny (PE/bolec) do masy?

Twój post dał mi do myślenia, na poprzednio posta zeszło mi chyba ze 2 godziny - usunąłem treść przez przypadek, że bez podpięcia do masy mój test nie był dużo warty, ponieważ jeśli istnieje przebicie "przez" wodę to nie używanie zielono-żółtego przewodu nic nie wskaże. We wcześniejszych rozważaniach myślałem o zwarciu w grzałce, co wybiło by bezpiecznik danego gniazdka, a nie zabezpieczenie różnicowe, ale jeśli istnieje przebicie to zabezpieczenie danego gniazdka zostanie na swoim miejscu, różnicówka także.

Pytanie jak stworzyć układ pozwalający mi to zbadać, w obecnej chwili mam, grzałkę osadzona w zaizolowanym obiekcie i zaniżona w wodzie, kabel zasilający z trzema przewodami w środku, niebieski czerwony i żółto-zielony, niebieski jest w 0, czerwony w fazie, żółto-zielony na uziemieniu, gdzie z drugiej strony kabla przyłożyć masę?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2017, 20:43:07 wysłana przez buchar69 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi