Autor Wątek: Kupiłem używany ekspress - co dalej? Prośba o pomoc  (Przeczytany 20222 razy)

Offline buchar69

• Ekspres: La Pavoni V60 Aeropres
  • Młynek: MK3 C40
Kupiłem używany ekspress - co dalej? Prośba o pomoc
« dnia: 17 Styczeń 2017, 23:16:22 »
Natchnięty 50 ml ambrozją wypływającą z Wrocławskich maszyn ciśnieniowych natrafiłem na to forum. Czytając "pchli targ" zauważyłem ofertę z olx na tą maszynę, pojechałem obejrzałam świecącymi się oczami położyłem na stole kilka zielonych kartek, i wyniosłem maszynę do auta.

Na wstępie chce powiedzieć, że zaczynam przygodę z ekspresami, za bardzo jeszcze się w tym nie orientuje, ale bardzo lubię dobre espresso! I jestem majsterkowiczem.

Pierwsze wrażenie po przesiadce z Ascaso Arc 2011, również używka, którą używałem przez 2 miesiące i sprzedałem ze względu na niezadowolenie  ze smaku w porównaniu do tego co piłem w lokalach;/. Nie porównywalnie większą moc i stabilność. Para po nagrzaniu ekspresu może lecieć przez kilkanaście minut, mleko spienia się dużo lepiej i szybciej, a lejąc ciągiem wodę z prysznica nawet przez kilka minut ciągle temperatura wypływającej wody wody w dzbanuszku to około 88 stopni C, mega sprawa! (tak mi się wydaje;))

Dobra, przejdę do sedna - działania i smaku. Kawa to miesiąc temu wypalona Brazylia z Coffelab, młynek to Mazzer Super Jolly, a ekspres wygrzewałem 4 godziny. Niestety przez około przez 100 gram kawy, nie udało mi się jeszcze "sparować" młynka z ekspresem, na ciastku zawsze widzę 3 otwory, ciastko jest nie zbite, - raczej coś w stylu blotka z dripa, niż sztywna bryłka, różnie oddziela się od kolby. W Ascaso praktycznie ciągle miałem ratio 1:2 - zawsze piłem podwójne. Być może to wina tampera? ten plastikowy jest minimalnie za mały, i bardzo ciężko mi nim operować. Miele 14 gram, spuszczam trochę wody, zapinam rozgrzaną kolbę, wciskam start i do tej pory nie wyszło nic sensownego, kremy jeszcze nie widziałem, jutro ciag dalszy...

Po tych próbach zaczęłam rozmyślania. Jeśli ktoś ma ochotę to proszę o jakieś podpowiedzi jak rozwiązać poniższe problemy.

Co to może być za maszyna, do czego służą niektóre elementy,(na fotkach oznaczę je literkami, jeśli ktoś by coś wiedział to proszę o info), jak określić czy ekspres wymaga jakiegoś remontu; skąd dobrać i gdzie kupic uszczelki, w których częsciach się je wymienia, które elementu rozbierać by obejrzeć co jest w środku, jak od kamienieć ten ogromny^^ bojlerek. Jak dobrać ślepe sitko? (raz kupiłem niby takie jak trzeba było i nie pasowało) Skąd rozsądny cenowo tamper(jestem spłukany, jednego dnia kupiłem tego potworka i La Pavoni Europicala na Niecieckiej promocji;)) Jak o sprzęt dbać? Do czego służy manometr, i jak wykorzystywać wiedzę o ciśnieniu? Myślicie że w tym bojlerze jest wymiennik? Czy tylko grzałka? Może we Wrocławiu lub okolicach jest jakieś miejsce z kimś kto lubi rozmawiać i grzebać przy ekspresach i trochę by mi pomógł? Albo gdzie mógłbym kupić tamper sitko i chemię?

E to jakiś drut
D1 i C1 to jakieś pokrętła, co one mogą regulować?

Po dłuższych namysłach doszedłem do wniosku że to może jest jakaś samoróbka, brakuje jakichkolwiek tabliczek. Poprzedni właściciel(sam miał chyba z 15 ekspresów;O) twierdził, że ekspres przyjechał ze Szwajcarii, na tyle ile znam Szwajcarów wiem, że lubią tworzyć rzeczy w garażach, które są całkiem rozsądne.

Wszytko po to by z maszyny wyciągnąć jak najlepsze efekty, myślę o tym iż on da radę, a ja przy Państwa pomocy też jakoś go ogarnę. Bardzo się cieszę z tego zakupu, wszystkie elementy jak na widoczne jak na dłoni, mogę sobie grzebać do woli, a i nie kosztował majątku, jak na swoją moc.

Po niżej przedstawiam foto.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, przepraszam za długość...
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2017, 19:25:14 wysłana przez pafcio0 »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Kupiłem używany ekspress, i co dalej? Prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2017, 23:26:07 »
Z tego co widzę, jesteś z Wrocławia - jak masz czas i warunki, możemy się kiedyś spotkać i we dwóch pomyśleć :) Coś tam przy swojej Astorii nagrzebałem, to może się uda się we dwóch coś wymyślić :)

Offline buchar69

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2017, 23:29:24 »
Jestem z Wrocławia, mam dużo czasu, mogę zapakować ekspres do auta i gdzieś przyjechać, ewentualnie zapraszam do siebie, dostosuje sie, jesli posiadasz wolny czas i chęci w jakiś specjalny dzień to odezwij się na PW, to podskoczę.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Styczeń 2017, 10:12:48 »
A wylot zaworu trójdrożnego
C1 stawiał bym na presostat.
E czujnik poziomu wody

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Styczeń 2017, 13:18:00 »
Na srebrnej naklejce z przodu tacki ociekowej nie zostały jakieś resztki danych technicznych? Może pod światło będzie widać.

B - to pokrętło?? Jedna rurka dochodzi do niego od trójnika za pompą. Pytanie czy jest tam jeszcze jedna rurka odprowadzająca gdzieś wodę. Może do tacki? Wtedy na OPV to może wyglądać.

Ekspres sam pilnuje poziomu wody w bojlerze? Może B to uzupełnianie bojlera?
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2017, 13:20:25 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Styczeń 2017, 13:52:59 »
D - chyba do tego idzie "drut" E
To może być zabezpieczenie przed brakiem wody/za wysoką temperaturą.
LMWDP #469

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2017, 14:03:03 »
Przede wszystkim gratuluję zakupu. Moje pierwsze spostrzeżenia. Poszukaj tampera z prawdziwego zdarzenia o odpowiedniej średnicy, czy można zdjąć zbiornik na wodę? Jeśli tak, zdejmij go i zrób jakieś zdjęcia z każdej strony żeby lepiej było widać. Im więcej zdjęć zrobisz teraz przed jakąkolwiek ingerencją, tym łatwiej później będzie go poskładać po reanimacji. Dobrym pomysłem jest też narysowanie choćby prymitywnego schematu. To zawsze jest przydatne. Na przykład przy identyfikacji poszczególnych części. Zmierz temperaturę wody wypływającej z prysznica. Kup sobie gumkę do kolby, żeby czyścić prysznic. Zastępuje z powodzeniem ślepe sitko a kosztuje parę zł. Można też wyciąć krążek z jakiejś miękkiej gumy dopasowany do średnicy sitka. Co do uszczelek, przede wszystkim sprawdź czy gdzieś nie cieknie woda. Jeśli nie, na razie daruj sobie wymianę uszczelek. Jeśli będziesz chciał rozebrać ten ekspres do ostatniej śrubki to wymienić trzeba WSZYSTKIE uszczelki. Kupno odpowiednich nie powinno być trudne, jest trochę firm specjalizujących się w sprzedaży części zamiennych. Ja korzystam z ATP, Cooffeeparts czy Gastroparts. Pierwszą uszczelką do wymiany będzie zapewne uszczelka grupy. Ponieważ nie wiemy co to za maszyna, trzeba zmierzyć jej średnicę i grubość. Zapewne to będzie typowa uszczelka. Trzeba wyczyścić prysznic i drogę wody w grupie, odkamienić ekspres. Do tego przyda się Cafiza do usuwania osadów kawowych i odkamieniacz do sprzętu AGD. Ja bym go rozebrał do ostatniej śrubki, wyczyścił stelarz i oczywiście go pomalował. Mnie osobiście nie podobają się czerwone  sprzęty kuchenne i pomalowałbym również boki tego ekspresu. Po kompletnej rozbiórce oceniasz wszystkie części. Dlatego bardzo potrzebna jest dokładna dokumentacja fotograficzna i schemat. Odkamienianie przeprowadziłbym w jakimś naczyniu z kwaskiem cytrynowym czy jakimś specjalistycznym środku odkamieniającym rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Odkamieniać trzeba ostrożnie, bo odkamieniacze mogą uszkodzić metalowe części ekspresu. Nie można zalać zbyt mocnym czy zbyt gorącym preparatem. Nie można też trzymać części w tym preparacie zbyt długo. Części grupy oczyści Cafiza w proszku rozpuszczona w ciepłej wodzie. Taka w tabletkach też może być ale ja wolę proszek. To bardzo skuteczny detergent do usuwania osadów kawowych. Zauważysz, że takie osady jest bardzo trudno usunąć na przykład zwykłym płynem do naczyń. Takie operacje przeprowadzaj oczywiście w rękawiczkach i dobrym pomysłem są okulary ochronne. Obejrzyj dokładnie cały ekspres pod kątem znalezienia czegokolwiek co pomogłoby zidentyfikować tę maszynę. Jaka jest wewnętrzna średnica sitka kolby? To pomoże dopasować średnicę tampera. Na tamperze nie ma co oszczędzać i trzeba kupić jakiś sensowny. Porozmawiaj z naszym forumowym producentem METIU. Myślę, że bedziesz zadowolony. Możesz też zadać pytanie w dziale kupię/sprzedam o tamper odpowiedniej średnicy. Może ktoś będzie miał coś taniego. Nie kupuj tampera z plastikową stopką tylko z ciężkiego metalu. Stal nierdzewna jest najlepsza.  Poza moimi wypocinami poczytaj o tym jak odkamieniać i czyścić ekspresy. Jest tego trochę na forum.  Ten ekspres wygląda na naprawdę super maszynę, ma niklowany bojler raczej sporej wielkości co zapewnia stabilność a niklowanie pozwala na wolniejsze ochładzanie bojlera. Warto po oczyszczeniu i uruchomieniu opatulić bojler odpowiednim materiałem.  Cóż, napisałeś, że jesteś majsterkowiczem. To bardzo fajne wyzwanie. Powodzenia.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2017, 15:02:49 »
Wskaźnik poziomu wody, mocowanie zaworów wody i pary (ale nie kurki), końcówka dyszy pary - mi to gdzieś się kojarzyło.

I już wiem gdzie - SAMA tak robiła maszyny. Może to ślepy tor, ale te elementy wyglądają podobnie

Tak jak i sam bojler i podpięcie rurki poziomu - http://www.koffiepraat.nl/forum/viewtopic.php?f=58&t=7409
LMWDP #469

Offline buchar69

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2017, 15:12:37 »
Wróciłem do domu, idę go męczyć do kuchni, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jak wstrzelę się w ratio to wrócę odpisywać;) Czeka mnie jeszcze przerobienie MSJ na lejek, którego do tej pory używałem tylko do alternatyw, wersja z wyrzutem dla sklepów, palarni:-(

Offline buchar69

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2017, 16:38:08 »
Jeszcze raz wszystkim dziękuję. Jeśli dysponujecie jakimiś tekstami dotyczącymi moich pytań, to proszę o linki, chętnie poszerzę swoją wiedzę.

Cytuj (zaznaczone)
C1 stawiał bym na presostat.
- jak zmienia się smak espresso wraz z ciśnieniem? To nie tak, że najlepiej podkręcić na maksa?

Cytuj (zaznaczone)
B - to pokrętło??
- nie, przypominało mi się, że sprzedający pokazywał mi ta "wajchę" i tłumaczył coś o czyszczeniu, że to niby to umożliwia, do końca nie potrafiłem sobie wtedy tego wyobrazić.

Cytuj (zaznaczone)
D - chyba do tego idzie "drut" E
- dokładnie, a co spowoduje zmiana ustawienia pokrętła E1, zmniejszę poziom bezpieczeństwa? może to powodować jakieś zmiany w smaku espresso?

Cytuj (zaznaczone)
Przede wszystkim gratuluję zakupu.
Dziękuję;)

Cytuj (zaznaczone)
Poszukaj tampera z prawdziwego zdarzenia o odpowiedniej średnicy
- odkąd używam tej plastikowej imitacji, zrozumiałem jak ważnym urządzeniem jest tamper

Cytuj (zaznaczone)
Zmierz temperaturę wody wypływającej z prysznica.
- po nagrzewaniu przez 4 godziny było ponad 90 max 93, po spuszczeniu ponad litra, temperatura trzymała się 88 87.

mam już pomysł jak zastąpić na szybko ślepe sitko, doskonale rozumiem resztę wypowiedzi, jak tylko zrobię cokolwiek podobnego do espresso, ocenie smak, po testuje, wyczyszczę, z grubsza, zajmę się reanimacja!

Cytuj (zaznaczone)
SAMA tak robiła maszyny.
rzeczywiście, niektóre elementy, bardzo podobne, środek, ma bardzo dużo podobieństw, aczkolwiek dalej nie znalazłem mojej maszyny w szerokim internecie;)

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Styczeń 2017, 18:38:51 »
Presostatu  nie ustawiaj na maxa! To nie o to chodzi. Jeśli masz stabilną temperaturę na wyjściu z grupy około 90 stopni a para jest jak w lokomotywie to nic nie ruszaj.  Ciśnienie ustawiasz siłą ubicia kawy a do kontroli ciśnienia masz z przodu manometr. Jeśli kawa płynie z wylewki cienkim jednostajnym strumieniem, jest ładna crema, ciśnienie na manometrze ma wartość 9,5BAR to jest idealnie. Ubijesz słabiej, kawa poleci jak z wiadra a ciśnienie zauważysz niskie. Ubijesz za mocno, kawa będzie kapać albo nie poleci a na manometrze zobaczysz jak na jakią wartość masz ustawione OPV. Zapewne około 12BAR. Na razie włóż jakąś gumkę na sitko i przepłukaj prysznic. Jak masz Cafizę to zrób płukanie z  nią a potem kilkukrotnie samą wodą. To powinno wyczyścić przynajmniej z grubsza prysznic. Lepiej byłoby to rozebrać i wyczyścić dokładniej. 

Offline buchar69

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Styczeń 2017, 19:16:03 »
Ten manometr z przodu chyba pokazuje ciśnienie w bojlerze, około 2 barów, spadało do 1. Dzisiaj już nic nie pokazuje, coś musiało się ugrzać, ekspres natychmiast "wywala mi bezpieczniki" po odłączeniu grzałki jest :-(

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Styczeń 2017, 20:33:22 »
A no tak. To ciśnienie w bojlerze. Jest ustawiane presostatem na poziomie ok 1,3-1,5 BAR. Raczej nie więcej. Tak na szybko, spróbuj włożyć wtyczkę odwrotnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2017, 20:36:18 wysłana przez Jeżyk »

Offline buchar69

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2017, 20:50:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Tak na szybko, spróbuj włożyć wtyczkę odwrotnie.

0 zmian;/

Nazwa zaworu trójdrożnego - LUCIFER SPERRY VICKERS, więcej nazw i napisów nie znalazłem jak do tej pory.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2017, 20:52:51 wysłana przez buchar69 »

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Styczeń 2017, 20:55:49 »
Skoro grzałka to musisz ją wykręcić i porównać np z tymi tutaj http://www.atp-czesci.pl/160-Grzalki?id_category=160&n=201 Ceny są przeróżne, od 100zł w górę. Może to źle zabrzmi ale wyjęcie grzałki to dobra okazja do sprawdzenia wnętrza bojlera czy ma dużo kamienia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi