Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 67968 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #225 dnia: 29 Maj 2024, 23:00:13 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
Jest wyjaśnione dwa zdania dalej.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #226 dnia: 29 Maj 2024, 23:18:17 »
I tak robisz przy ciemnych ziarnach? Jaki uzyskujesz dzięki temu smak?
》tertium non datur《

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #227 dnia: 30 Maj 2024, 00:04:10 »
Spróbuj to się sam przekonasz.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #228 dnia: 30 Maj 2024, 07:20:46 »
Ja wiem, jaki będzie smak, gdy zmielę drobniej, a Ty chyba nie wiesz?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #229 dnia: 30 Maj 2024, 08:11:46 »
Samo zmielenie nie tworzy jeszcze naparu, ważny jest cały proces.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #230 dnia: 30 Maj 2024, 12:54:35 »
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
Nie używasz już VST15 do ciemnych ziaren?
To sitko które wymusza/pozwala zmielić drobniej.   

Myk polega na tym, że mimo że mielisz drobniej, przepływ wody masz równie szybki co przy grubszym przemiale. Więc czas kontakty wody z kawą może być taki sam. A jednocześnie masz więcej odsłoniętej powierzchni ziarna, więc ułatwiasz erozję, ekstrakcję kawy.

Drobniejszy przemiał = większe wyzwanie dla dystrybucji. I tu znowu zwilżenia kawy pod niskim ciśnieniem pomaga.

Dla ciemnego pewnie różnica jest najmniej zauważalna, bo generalnie takie ziarenka i tak są łatwe w ekstrakcji.

Ja używam dość krótkiej pre infuzji dla ciemnych paleń 2-3 sekundy.

A jako, że na dźwigniach to łatwo kontrolować to zdarza się też shot bez pre-infuzji jak przemiał jest zbyt gruby.

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #231 dnia: 30 Maj 2024, 22:00:13 »
W przeciwieństwie do Ciebie dzielę się wrażeniami.

« Odpowiedź #232 dnia: 31 Maj 2024, 06:56:11 »
W przeciwieństwie do Ciebie dzielę się wrażeniami.
:mhh: :mhh:
Efekty (preinfuzji, profilowania) dla ciemniejszego palenia będę sprawdzał w przyszłym tygodniu.
😁

« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2024, 07:05:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

« Odpowiedź #233 dnia: 31 Maj 2024, 07:13:37 »
Problematyczne, tj słabsze jest sitko 18g, a co dopiero 15g. Bez sensu robić z niego espresso, gdy efekty z 20g są najlepsze. Co innego z mniejszej średnicy grupy albo z dźwigni.
Myk polega na tym, że mimo że mielisz drobniej, przepływ wody masz równie szybki co przy grubszym przemiale. Więc czas kontaktu wody z kawą może być taki sam. A jednocześnie masz więcej odsłoniętej powierzchni ziarna, więc ułatwiasz erozję, ekstrakcję kawy.
Wszystko jasno opisałeś, więc niech każdy spróbuje i odpowie sobie na pytanie, czy bardziej mu smakuje "czyste" espresso czy z różnymi "kombinacjami", co wielokrotnie podkreślałem.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2024, 07:22:12 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #234 dnia: 31 Maj 2024, 12:54:31 »
Znowu: "najlepsze efekty z 20g." Najlepsze kasztany są na Placu Pigalle.

« Odpowiedź #235 dnia: 31 Maj 2024, 12:59:25 »
Znowu
Tak od jak u Ciebie. Sprawdziłeś przy tym samym: ratio, czasie ekstrakcji i ziarnie sitka 15, 18, 20, 22 i 25g? 
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #236 dnia: 31 Maj 2024, 13:19:08 »
Nieważne. W Twoich stwierdzeniach dotyczących kwestii smaku brakuje zwrotu: "moim zdaniem". Żeby te twierdzenia stały się ogólne, musisz je jakoś poprzeć dowodami lub literaturą a nie swoim zdaniem. Nawet jeśli ja sprawdzę, zrobię jakiś eksperyment za Twoją inspiracją, to czy czegoś tu dowiedziemy? Moim zdaniem nie. Zbyt złożona jest materia espresso i percepcji espresso. Zerknij na przytoczoną przeze mnie gdzie indziej pracę Mortena Munchowa. Żeby czegokolwiek dowieść w dziedzinie percepcji, trzeba zrobić zakrojone na szerszą skalę badania z udziałem wielu testerów. Nasze widzimisię dotyczy paru kaw, wybranych sprzętów. Nic ogólnego nie da się z tego wyciągnąć, bo u kogoś innego są inne kawy, inna maszyna, inna wrażliwość, inny warsztat.
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2024, 13:33:12 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #237 dnia: 31 Maj 2024, 16:50:47 »
Nawet jeśli ja sprawdzę, zrobię jakiś eksperyment za Twoją inspiracją, to czy czegoś tu dowiedziemy?
Ależ tak! Mnie nie interesuje zdobycie Nobla w dziedzinie espresso. Będzie komuś smakowało: dobrze - nie będzie i wróci do swoich ulubionych ustawień, też dobrze, ale będzie pewny swego, a nie czyjegoś zdania.
》tertium non datur《

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #238 dnia: 31 Maj 2024, 22:34:02 »
Problematyczne, tj słabsze jest sitko 18g, a co dopiero 15g. Bez sensu robić z niego espresso, gdy efekty z 20g są najlepsze. Co innego z mniejszej średnicy grupy albo z dźwigni.
Pardon, ale tracę już cierpliwość. Bez sensu to są Twoje stwierdzenia. Dodaj właśnie 'wg ciebie' i wtedy będzie ok. Ja np 20g pozbyłem się po paczce kawy, nie. moja bajka. Cieszę się, ze tobie odpowiada, mnie w ogóle. Najczęściej sięgam po 18, czasem po 15. Obecnie testuję paloną kawę stopniu średnim i też dłuższa preinfuzja daje mi ciekawsze efekty niż krótsza. Na koniec zostawiam sobie testy z ciemniejszym paleniem, ale na pewno nie tak ciemnym jak twoje.

« Odpowiedź #239 dnia: 31 Maj 2024, 22:58:37 »
Dodaj właśnie 'wg ciebie' i wtedy będzie ok
Czy ja do czegoś  Ciebie i innych zmuszam? Czy osoby, które wchodzą ze mną w dyskusję, potrafią czytać ze zrozumieniem? Chcesz sprawdzić - sprawdź, nie chcesz - nie sprawdzaj. Jest to dla ambiwalentne.
Na koniec zostawiam sobie testy z ciemniejszym paleniem, ale na pewno nie tak ciemnym jak twoje.
A skąd ten wniosek, że piję tylko błyszczące?

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5349.1200

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5349.1250
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi