Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 52888 razy)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 660
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Maj 2024, 13:14:12 »
Ale czy w związku z tym preinfuzja w typowych przypadkach oględnie mówiąc espresso italiano -- wg Ciebie nie ma sensu?

Jasne że nie ma sensu bo po to wymyślono espresso jako metodę żeby ograniczyć czas kontaktu kawy z wodą - żeby wyekstrahować szybko niektóre składniki, ale nie dość długo by popsuć smak ekstrakcją tych niepożądanych. Tylko że jak do ekspresu dorwie się zwolennik kompotów no to dąży do jak najdłuższych czasów - nikt nie zabroni używać ekspresu w sposób nieprawidłowy, ba, nawet producenci zwietrzyli w tym kasę i dodają teraz do każdego ekspresu preinfuzję. No ale to właśnie powoduje że taka dyskusja jest bez sensu.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #211 dnia: 23 Maj 2024, 14:19:38 »
Nie. Producenci od dawna stosują różne "miękkie" i łagodne metody początkowego zaparzania. Od początku historii espresso. Np. w Neapolu gdzie kawa jest czarna, maszyny dźwigniowe, preinfuzja jest chyba na porządku dziennym...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5504
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #212 dnia: 23 Maj 2024, 18:21:00 »
Najgorsze że on dalej będzie snuł te swoje niczym nie poparte teorie jakby nigdy nic przy każdej nadarzającej się okazji i mieszał mniej obeznanym a czytającym forum ludziom w głowach, niestety.😉
Porozmawiaj ze swoim znajomym, który nie chce z tobą gadać, bo nie warto uprzedzając mnie. Masz braki w rozumieniu słowa pisanego. Może wróć do podstawówki🫠 Ostatni raz ci odpisałem. Na szczęście jest opcja na WoK-u, że można ignorować niepożądanych typów takich jak ty.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2024, 18:24:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #213 dnia: 23 Maj 2024, 18:28:11 »
. Masz braki w rozumieniu słowa pisanego. Może wróć do podstawówki
GostRado ostrzegam, jak chcesz kogoś obrażać, to polecam lustro.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5504
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #214 dnia: 23 Maj 2024, 19:14:58 »
Ale czy w związku z tym preinfuzja w typowych przypadkach oględnie mówiąc espresso italiano -- wg Ciebie nie ma sensu?

Jasne że nie ma sensu bo po to wymyślono espresso jako metodę żeby ograniczyć czas kontaktu kawy z wodą - żeby wyekstrahować szybko niektóre składniki, ale nie dość długo by popsuć smak ekstrakcją tych niepożądanych.
👌👍
Tylko że jak do ekspresu dorwie się zwolennik kompotów no to dąży do jak najdłuższych czasów
Otóż to, ale sprawdzić jak smakuje espresso zrobione po bożemu, to już nie.
nikt nie zabroni używać ekspresu w sposób nieprawidłowy, ba, nawet producenci zwietrzyli w tym kasę i dodają teraz do każdego ekspresu preinfuzję.
I kasa się kręci.
》tertium non datur《

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 681
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #215 dnia: 23 Maj 2024, 19:39:34 »
Flair 58 i możliwość posiadania pełnej kontroli nad preinfuzją utwierdziło mnie w przekonaniu jak panowie wyżej, że efekt jest zdecydowanie zauważalny zarówno w ekstrakcji i smaku.
Zdaje się, że GostRadio nie posiada urządzenia z "prawdziwą" preinfuzją, ale jeśli się mylę może mnie wybić z błędu.
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 589
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #216 dnia: 23 Maj 2024, 23:55:16 »
Porozmawiaj ze swoim znajomym, który nie chce z tobą gadać, bo nie warto uprzedzając mnie.
Jak zwykle ogólnikowo i bez konkretów, wcale mnie to nie dziwi, resztę wpisu przemilczę bo nie będę się zniżał do twojego poziomu. :picardpalm:
Zdaje się, że GostRadio nie posiada urządzenia z "prawdziwą" preinfuzją, ale jeśli się mylę może mnie wybić z błędu.
Zgadza się, mało tego, jedna z jego wyssanych z palca teorii głosi że nie da się zrobić "prawdziwej" preinfuzji bez podłączenia do wodociągu, takie ma doświadczenie z różnymi ekspresami.😁
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2024, 00:03:38 wysłana przez Artisz »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6340
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #217 dnia: 23 Maj 2024, 23:58:49 »
Panowie ostatnie ostrzeżenie, jak chcecie to załatwiajcie to między sobą, a nie na forum.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #218 dnia: 24 Maj 2024, 22:29:49 »
wymyślono espresso jako metodę żeby ograniczyć czas kontaktu kawy z wodą

Rozmyślałem nad tym stwierdzeniem, rozkoszując się uwarzonym w cezve eliksirem. Było to pyszne: Rwanda Kabyiniro Natural nadaje się też do espresso, ale ibryk jest bezpretensjonalny i oczywisty: doskonała jakość gwarantowana od pierwszego "shotu". Owszem, espresso skraca czas kontaktu kawy z wodą, ale wcale nie zmniejsza kontaktu tylko czyni go wielokrotnie większym. Preinfuzja jeszcze bardziej ten kontakt poprawia ale raczej nie wydłuża czasu trwania całego procesu.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2024, 22:33:04 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #219 dnia: 25 Maj 2024, 10:04:54 »
Od początku historii espresso. Np. w Neapolu gdzie kawa jest czarna, maszyny dźwigniowe, preinfuzja jest chyba na porządku dziennym...
:brawa:

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5504
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #220 dnia: 25 Maj 2024, 10:55:58 »
I tak w koło Macieju :picardpalm: Czemu Andrzeju, Pawle i inni nie możecie sprawdzić na własnej skórze? Czemu nie chcecie zaufać swoim kubkom smakowym? Tylko ciągła gadka: przedstaw na dowód jakieś badania albo, bo od stu lat espresso było robione na dźwigniach. Dla mnie espresso z ziarna 100% arabiki, średnio-ciemnego palenia, bez preinfuzji, niesprofilowane jest lepsze, słodsze, mniej kwaskowate przy czasie ekstrakcji około 25s i ratio 1:2 na większych sitkach z dozą w okolicach 19÷21g.
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2024, 10:58:31 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 660
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #221 dnia: 25 Maj 2024, 20:14:30 »
Owszem, espresso skraca czas kontaktu kawy z wodą, ale wcale nie zmniejsza kontaktu tylko czyni go wielokrotnie większym.

Drobne mielenie na pewno to ułatwia, ale nadal kawa jest grudką a nie gąbką - pewne składniki są wypłukiwane, pewnie muszą dyfundować do wody. Dlatego przy dłuższej ekstrakcji smak się zmienia, a nie tylko staje bardziej intensywny.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10664
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #222 dnia: 26 Maj 2024, 20:29:08 »
Samo użycie ciśnienia zmienia sytuację. Już nie tylko dyfuzja tu działa. Bez ciśnienia nie ma espresso.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #223 dnia: 29 Maj 2024, 08:52:54 »
Za Barista Hustle

Preinfuzja zapewnia czas na wchłonięcie wody przed uzyskaniem pełnego ciśnienia parzenia. Dzięki temu ciastko kawowe staje się równomiernie zwilżone, co sprawia, że ekstrakcja jest bardziej jednolita.
Sucha kawa jest hydrofobowa, więc wszelkie suche miejsca, które pozostaną po uruchomieniu ciśnienia parzenia, będą opierać się przepływowi wody, tworząc nierównomierną ekstrakcję i kanały.
Preinfuzja pozwala pozbyć się suchych miejsc, prowadząc do bardziej równomiernej ekstrakcji. Wydaje się również, że zmniejsza to zmienność ekstrakcji między shotami, jak pokazano, na przykład w tym eksperymencie przeprowadzonym przez Compound Coffee.
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie. Ponieważ zwilżony krążek jest bardziej bardziej przepuszczalny, natężenie przepływu podczas parzenia jest szybsze po preinfuzji. Ten wzrost szybkości przepływu oznacza, że można mielić drobniej i nadal osiągać rozsądny czas parzenia, co umożliwia osiągnięcie wyższej ekstrakcji (S Rao, 2016).
Preinfuzja jest najbardziej skuteczna, jeśli krążek może zostać całkowicie nasycony, do punktu, w którym ciecz zaczyna być widoczna na dnie kosza. Czas trwania tego procesu zależy od wielkości i szybkości przepływu, ale może to być 8-10 sekund lub więcej - czyli dłużej niż pozwala na to większość ekspresów.

Przetłumaczono z DeepL.com (wersja darmowa)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5504
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #224 dnia: 29 Maj 2024, 19:24:28 »
Zwilżenie kawy sprawia również, że ciasta kawowe są bardziej przepuszczalne (G Caprioli et al, 2015), co prowadzi do jednej z głównych zalet preinfuzji - pozwala na drobniejsze mielenie.
Po co mielić drobniej ciemne ziarna?
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi