Autor Wątek: Preinfuzja  (Przeczytany 68019 razy)

essewissa

• Gość
Odp: Preinfuzja
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Styczeń 2017, 10:36:06 »
A w Twoim odczuciu preinfuzja zmienia smak kawy?
Gdzieś czytałem duże porównanie długości preinfuzji na smak kawy, duże porównanie z badaniami itp, jak znajdę to wrzucę. Wyszło im, że preinfuzja zmienia smak kawy, zwiększa kwasowość, 5s było optymalne, inna sprawa , że co producent sprzętu to inna preinfuzja, preinfuzjów jak mrówków  :) i pewnie inne zmiany, albo ich brak, za dużo zmiennych.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Styczeń 2017, 10:46:27 »
Ważne jest jednak to żeby na koncu  pre infuzji i infuzji  kawa smakowała.

Pre-infuzja ma za zadanie "wycisnąć" z tych kilku gramów kawy w sitku wszystko albo prawie wszystko co się da.
Wyjaśnie  sens stosowania preifuzji  jako odworność  kanałowania ciastka w sitku.
Jesli masz zmielona kawę nierównomiernie( słaby młynek) podczas ekstrakcji  w ekspresie cisnieniowym tworzą sie kanały w sitku. Te kanały są miejscem zmniejszonego oporu i  podczas ekstrakcji w tych miejscach przesacza się woda.
Na obrzezach sitka przepływ wody jest minimalny. Niewykorzystamy  w ten sposób kawy z obrzezy sitka. Czyli kawa będzie  rzadka, wodnista, niesmaczna .
Przy własciwym zmieleniu, rozłozeniu w sitku ( dla równego przepływy wody przez cała kawe w sitku ) a jeszcze lepiej po wstępnym namoczeniu kawy( pre- infuzja) z kawy wyciskasz wszystkie jej nuty smakowe( wtedy jest kwaskowata ale nie kwaśna, gęsta, kremowa po prostu smakuje  :)
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2017, 10:57:22 wysłana przez PiotrekBM »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Styczeń 2017, 10:56:43 »
Gdzieś czytałem duże porównanie długości preinfuzji na smak kawy, duże porównanie z badaniami itp, jak znajdę to wrzucę. Wyszło im, że preinfuzja zmienia smak kawy, zwiększa kwasowość, 5s było optymalne, inna sprawa , że co producent sprzętu to inna preinfuzja, preinfuzjów jak mrówków  :) i pewnie inne zmiany, albo ich brak, za dużo zmiennych.
Z tymi mrówkami to racja, duza czesc to marketing firm.
Co duzo porównywać, ekspres  pewnej marki (Breville) z dwoma bojlerami , preifuzja, Pidem itd czyli ma wszystko co miec powinien a kawa z niego jest bardzo srednia. Taka ( słaba) konstrukcja i tyle. Sa ekspresy bez tych dodatkow( drogie ekspresy sprawdzonych marek)  i parzą kawe lepiej.
ps te 5 sekund nie dotyczny ekspresów gdzie pre-infuzja nastepuje przez ustawienie przepływu (La Marzocco, Slayer itp) tylko trzeba przy dłuzszej ekstrakcji zmniejszyc temp wody w bojlerze kawowym o 2-3 st C bo  inaczej to zwiekszysz gorycz
« Ostatnia zmiana: 20 Styczeń 2017, 11:08:10 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Styczeń 2017, 11:17:31 »
jak znajdę to wrzucę
Wrzuć, bo to ciekawe. Ja na swoim smaku mogę raczej słabo polegać.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 15 Czerwiec 2019, 18:17:45 »
jak znajdę to wrzucę
Wrzuć, bo to ciekawe. Ja na swoim smaku mogę raczej słabo polegać.

@Krakus, widzę, że temat preifuzji się wypalił, a przeczytałem z dużym zainteresowaniem. Coś się "urodziło" ciekawego w tym zagadnieniu w ciągu ostatnich 2 lat? Interesowałeś tym?

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #95 dnia: 16 Czerwiec 2019, 02:35:06 »
Podpinam się pod temat  :taktak:

Ponieważ mam prostą ręczną kolbę, robię preinfuzję poprzez "puszczenie" ekspresu na ok. 5 bar, po cofnięciu do ok.3, 5 podnoszę dźwignię. Efekt: nieco szybsze dojście do 9 bar i rozpoczęcia ekstrakcji. Ale przy dobrych mieszankach nie widzę różnicy między tą "zabawą" a puszczeniem "od razu do końca".

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 16 Czerwiec 2019, 05:43:36 »
Chyba gdzieś wyczytałem, że dłuższa preinfuzja sprawia, że espresso staje się bardziej kwaśne. Nie odniosłeś takiego wrażenia smkowego?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #97 dnia: 16 Czerwiec 2019, 07:09:52 »
Gdzieś wyczytałeś? Skoro tak, to nie stosuj tego... ;)

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 16 Czerwiec 2019, 07:13:34 »
Ludzie różne rzeczy piszą.
@Antonio, a czy przy mojej maszynie mogę spowodować "pięciosekundową preinfuzją" taki skutek, bo moje kubki smakowe nie są wybitnej jakości i nie wyczują różnicy?

PS
Ale jesteś lekki na wspomnienie, właśnie będę zamawiał kawkę :) To, o czym pisaliśmy, powiodło się bez komplikacji! Dzięki! Nie doszedł mail do potwierdzenia :( Normalne opóźnienie, techniczne czy coś zrobiłem nie tak?
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwiec 2019, 07:38:51 wysłana przez RadoGost »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #99 dnia: 16 Czerwiec 2019, 09:55:21 »
@Piszę bzdury - pytasz, do czego doszedłem? Mam dwa ekspresy - w jednym mam możliwość preinfuzji, choć na dzień dzisiejszy z niej nie korzystam. Z preinfuzją (na modłę Slayera, czyli ze znacznym ograniczeniem przepływu) mogę mielić znacznie drobniej (zejście z 22 do 18 w Niche), warstwa cremy jest znacząco niższa (ale grubość cremy generalnie zależy od prędkości ekstrakcji). Prędkość ekstrakcji jest o wiele stabilniejsza, niż bez preinfuzji (bez preinfuzji kawa ledwo kapie przez pierwsze kilka - kilkanaście sekund, potem leci szybciej, przy preinfuzji prędkość też rośnie, ale nieznacznie).

Jak pewnie zauważyłeś - ani słowa o smaku. Cóż, ja znaczących różnic nie odczuwam.

Offline rapoh

« Odpowiedź #100 dnia: 16 Czerwiec 2019, 12:36:10 »
bez preinfuzji kawa ledwo kapie przez pierwsze kilka - kilkanaście sekund, potem leci szybciej, przy preinfuzji prędkość też rośnie, ale nieznacznie

A to nie jest jedynie efekt kumulowania naparu w sitku przy preinfuzji?

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Czerwiec 2019, 12:49:38 »
Dzięki @Krakus, takie odpowiedzi lubię: konkretne i rzeczowe.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Czerwiec 2019, 13:12:54 »
A to nie jest jedynie efekt kumulowania naparu w sitku przy preinfuzji?
Myślę, że nie. Raczej ma to związek z namakaniem ciastka - zrób prosty eksperyment: zanim zapniesz kolbę, polej ciastko ostrożnie gorącą wodą (jak chcesz robić to dokładnie, to tyle samo gramów wody, co masz kawy w sitku), poczekaj 30 sekund, lekko ubij raz jeszcze tamperem i zrób ekstrakcję.

Wynik Cię zaskoczy - woda przeleci strumieniem.

konkretne i rzeczowe.
Bo jestem techniczny, a nie handlowy.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Czerwiec 2019, 13:19:12 »
konkretne i rzeczowe.
Bo jestem techniczny, a nie handlowy.
[/quote]

😅😂🤣 Rozumiem

Offline rapoh

« Odpowiedź #104 dnia: 16 Czerwiec 2019, 15:21:39 »
@Krakus

To chyba jednak nie to samo. Zalanie a poddanie ciśnieniu z prysznica to jednak odmienne sytuacje. Przy preinfuzji napar i tak już jest wypychany i kawa "czeka na wyjście" (czasem kilka kropel już spadnie). Efekt puchnięcia jest dodatkowym efektem, który i tak powstaje natychmiast przy parzeniu bez pre.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi