Autor Wątek: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę  (Przeczytany 19463 razy)

Offline Expel Mężczyzna

  • Wiadomości: 894
    • Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:00:53 »
Kawa z aruko nie wiele różni się od sklepowych, nie warto

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka


Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:16:51 »
Rozumiem, dzięki za poradę. To jednak kawa z Synergii.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:24:12 »
Poza tym każda kawa może wymagać delikatnej korekty grubości mielenia jak i temperatury parzenia.
Choć gdy już zasmakujesz w kawie z kawiarki możesz sobie przygotować 1 porcję ze sklepowej mielonki - wrażenia będą niezapomniane

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:30:00 »
Byłam w tej biedrze i znalazłam spieniacz, chyba ten co mówiliście. Teraz się uczę z niego korzystać, hah. :D
Nalać mleka do niezadużego słoika, zagrzać do 60-70 st.C.
Następnie chwycić dłonią załączony spieniacz, i ruchem posuwisto-zwrotnym w górę i wdół pracować :).
Prawie całe mleko zamieni się w pianę.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Styczeń 2017, 08:12:45 »
No właśnie, a chyba nie o to chodzi w jogurcie ;)

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Styczeń 2017, 23:58:51 »
Choć gdy już zasmakujesz w kawie z kawiarki możesz sobie przygotować 1 porcję ze sklepowej mielonki - wrażenia będą niezapomniane
Po spróbowania cappu w Synergii już się boję tych wrażeń. :D Przyznam, że pierwszy raz piłam kawę bez cukru, która nie skręcała mnie przez ilość goryczy. Było zaskakująco smaczne bez cukru, słodkawe delikatnie, głównie od mleka - słodycz bym porównała do herbaty z dodatkiem słodkich owoców, nic tak mocnego jak cukier, ale taka naturalna bardzo delikatna słodycz o zdecydowanie słodszym aromacie (w porównaniu do smaku). Zapewne lepiej bym ją odczuwała gdybym była bardziej przyzwyczajona do kawy bez cukru (której do tej pory nie byłam w stanie wypić), w przypadku lepszej herbaty też musiałam przywyknąć do braku słodzenia nim zaczęłam czuć jej naturalną słodycz (no i jakość robiła swoje).

Zakupiłam tę samą kawę, którą mieli obecnie w młynku, z Kofi Brand, odsypano mi 250g z ichniejszej paczki. Jako cappu smakowała wybornie, więc problemu z wyborem nie było. Mieli jeszcze ze dwie inne, które polecali mi do kaw mlecznych, ale tylko w kilogramowych paczkach, więc raczej ich nie wezmę u nich, bo w życiu tyle nie przepiję nim mi zwietrzeje.
Jutro rano zrobię próbę z kawiarką, popołudniu z phinem. Przeszukałam forum i dokopałam się do ustawienia pośrodku THIN na skali Nivony pod Moka Express, natomiast dopiero przekopuję temat o phinach i na razie co post to inne mielenie. Mogę zmielić jak pod kawiarkę, czy za drobno?

Swoją drogą, nie miałam czasu na więcej testów, dlatego spróbowałam samo cappu. Przy następnej wizycie spróbuję drippa, może mi zasmakuje. A do tego czasu będę eksperymentować z tym co mam. :D

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Styczeń 2017, 09:46:15 »
Eee tam. Wrażenia będą takie, że od razu wyplujesz i przepłuczesz jamę ustną dużą ilością wody.(szczególnie "dobrze" w testach wypada zielony jakobs dając wyborne aromaty zgniłego drzewa i trawy). I tutaj nawet mleko nie pomoże ;) (choć dla dobra nauki warto coś takiego przeżyć)

Odnośnie smaków - tak to jest, że po odstawieniu cukru twoje kubki smakowe będą potrzebowały trochę czasu by się przekalibrować. Ale im dalej w las tym będzie coraz smaczniej. Zapewne analogicznie będzie jeśli spróbujesz dobrej kawy/espresso bez mleka.

Jeśli chodzi o przemiał do phina i konkretne ustawienia to niestety nie ma jednej słusznej metody i trzeba eksperymentować. Kilka miesięcy temu sam przekopałem temat o phinie i wydobyłem wszystkie receptury, jakie się dało:
Cytuj (zaznaczone)
Woda:
85-92°C
Jak espresso:
   - 16g/85ml daje ~50ml naparu

   - Proporcje espresso 15-18g/100ml)

Dripowo:
Jak do aeropressu: 8-10g/100ml (11.2-14)

~~~~~~~~~
"Przemiał... tak pod aero, doza - ok-8 -9g, woda o temp. ok 85°

~~~~~~~~~
Gruby przemiał, 85°C, 8g, 140ml

~~~~~~~~~
kawa - 19g, przemiał taki jak do espresso, leciutko dociśnięte sitkiem w phinie, ot tak żeby sitko równo było
woda użyta do zalania miała 87°C i było jej 150ml

Efekt to ~110ml kawy w szklance. Kawy w kolorze piekielnej czerni, nieprzejrzystej (Goranowe Mujeres). W phinie razem z kawą zostało około 30g wody. Kawa miała 58°C.
~~~~~~~~~
   - 8-9g/100ml przemiał pod espresso. 80-85°C
~~~~~~~~~
18g/100ml, espresso temp powyżej 90°
~~~~~~~~~
11.2g/140ml (8g/100), przemiał do dripa, woda 90°C

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Styczeń 2017, 13:08:05 »
Połowę już kojarzę, przekopuję się dalej przez wątek właśnie. Spróbuję z mieleniem jak do kawiarki, będzie jakiś punkt zaczepienia.

Natomiast właśnie sączę swoje pierwsze własnoręcznie przyrządzone cappu. Ustawiłam na elektrycznej kuchence za wysoką temperaturę i miałam strasznie burzliwe chlapanie, następnym razem muszę się mniej niecierpliwić, bo dzisiaj zaliczyłam myśli "co mi ta kawa tak długo nie chce lecieć, czyżby za mała temperatura" i jak zaczęłam podkręcać to zepsułam. Ale kawa zaskakująco fajna, acz gorzkawa przez moje niedopatrzenie. No i stwierdziłam, że wleję całe podwójne espresso z kawiarki, bo czemu by nie, przez co mimo odporności na kofeinę lekko mnie kopie. Smaczna kawa, fajnie mi dobrali w Synergii, rzeczywiście mleko nie tłumi jej smaku. Jest dobrze, jeszcze dzisiaj skosztuję cappu z phina i jutro dalej próbuję ujarzmić kawiarkę. :D

Natomiast przy spienianiu mleka co prawda całe mleko mi się zmienia w lekką delikatną piankę, tak jakby czekolada bąbelkowa ale w płynie (trudno mi opisać, taka puszysta), ale tworzy się mocny pianowy kożuch na górze. Przy przelaniu do kawy jest całkiem ok, ale to bardziej zbita konsystencja niż na filmikach na YT. No i po chwili ta większa piana osadza się na górze i zostaje w filiżance niczym bita śmietana. Za długo spieniam? Mleko podgrzewam z termometrem do ok 65C, przelewam z garnka do słoika i spieniam brzęczkiem.

EDIT:
Przede wszystkim piję bez cukru, bo czas się przestawić. I mimo tej goryczy, mocnej dosyć przez mój błąd, kawa jest... słodkawa? Ciężko mi opisać. Jednocześnie czuję gorycz i taką jakby delikatną nutkę słodyczy. W skrócie - jest to gorycz całkowicie pijalna. Co jest niesłychane, bo nienawidzę wszystkiego co gorzkie, nawet gorzką czekoladę muszę sobie dawkować odpowiednio. Jestem w lekkim szoku.
No i to cappu zostawia fajny kawowy posmak w ustach, trochę jakbym sobie włożyła ziarnko kawy pod język. Zarąbiste!
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2017, 13:16:10 wysłana przez Shushuda »

essewissa

  • Gość
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #53 dnia: 15 Styczeń 2017, 13:38:56 »

Nie wiem, czy widziałaś, chyba najlepsza instrukcja użycia kawiarki, jest wszystko.

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Styczeń 2017, 14:22:33 »
Nie wiem, czy widziałaś, chyba najlepsza instrukcja użycia kawiarki, jest wszystko.
Widziałam, próbuję się do tego stosować jeśli chodzi o kawiarkę. Do spieniania nie mam french pressu, tylko brzęczyk.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

  • Wiadomości: 261
  • Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Styczeń 2017, 17:02:00 »
Brzęczykiem by nie zrobił ci się "kożuch zbitej pianki" napowietrzasz mleko jedynie odrobinę na początku, następnie chowasz śmigiełko pod taflę mleka.
Miałaś burzliwe pryskanie od samego początku, czy pod koniec?

Offline Shushuda Kobieta

  • Wiadomości: 36
  • Ekspres: Phin, Bialetti Moka Express 2tz
  • Młynek: Nivona Cafe Grano 130, Aergrind ("w drodze")
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Styczeń 2017, 17:17:11 »
Spróbuję, bo rzeczywiście dosyć długo trzymałam ten brzęczyk wysoko.

Miałaś burzliwe pryskanie od samego początku, czy pod koniec?
Od samego początku. Długo nic nie leciało, zniecierpliwiłam się, zwiększyłam temperaturę i po chwili buchnął wulkan, chlapało na tyle intensywnie, że aż kilka kropel wypadło poza kawiarkę gdy uniosłam z ciekawości wieko. Ewidentnie za duża temperatura.
Scaliłem.
Wybaczcie post pod postem, ale nadciąga update moich zmagań i kolejne pytanie o phin, chyba lepiej zawrzeć to osobno.

Chyba ujarzmiłam kawiarkę! Zmieliłam o stopień grubiej, wodę wlałam chwilę przed białym wrzątkiem i zmodyfikowałam trochę temperaturę płyty grzewczej. I wreszcie kawa zaczęła spokojnym strumieniem płynąć, po ok. 1-2 minutach grzania, bez pryskania, ale dosyć szybko. I po ok. 3 minutach od postawienia na płycie - miałam już kawkę. Wreszcie nie pachniała goryczą i spalenizną, nie była aż tak czarna jak smoła. Lekko brązowawa, jak bardzo bardzo ciemna czekolada. Wreszcie nie czułam goryczy po zalaniu mlekiem. Jeśli uda mi się powtórzyć ten efekt, to chyba się odważę na brak mleka i zrobię z tego americano.

Natomiast z phina wychodzi mi napar dosyć śmieszny. Z mlekiem całkiem smaczny, bez mleka bardzo kwaśny, ale zarazem gorzki. Nie bardzo wiem czy tak ma być, heh. Mielę o stopień drobniej niż do kawiarki, ok. 15g, preinfuzja, po czym phin zalany do pełna. Kapie dosyć długo, chyba ok. 20-25min - nie liczyłam. Nie wiem z której strony to ugryźć. Jeśli zmielę drobniej - będzie kapać w nieskończoność. Jeśli grubiej - nie będzie wtedy jeszcze bardziej kwaśny?
« Ostatnia zmiana: 19 Styczeń 2017, 18:45:11 wysłana przez fux »

Offline Vetch Mężczyzna

  • Wiadomości: 9
  • Ekspres: brak:(
  • Młynek: brak:(
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Styczeń 2017, 09:54:35 »
Pozwólcie, że i ja się podepnę pod temat.

Jako fan i smakosz kaw mlecznych(wraz z żoną) zakupiłem swego czasu bialetti mukkę coby nam robiła smaczną, mlęczną kawę. Surowiec oczywiście w miarę porządny z polecanych palarni. Młynek dostałem od rodziców, z tego co się zdążyłem zorientować to jest do kitu - nie jest żarnowy, ma takie 'śmigło' które rozwala kawę w pył.
Dodatkowo zawór w kawiarce tak jakby niedomaga, chodzi zbyt lekko. Kawa nie wychodzi już taka jak na początku. W sklepach nowy zaworek + dostawa to 100zł. Przy częstszych wymianach średni układ. Tak więc chciałbym się przerzucić na coś co da mi mleczną kawę. Z tego co wyczytałem to najlepiej chyba zwykłą kawiarkę + spieniacz + nowy młynek. Czy bylibyście skłonni mi jakoś doradzić co sklompletować? kwota, powiedzmy 300zł - ale jeśli mam dołożyć do sprzętu, który będzie pracował wieki, to dołożę.
Najczęściej to będa 2 filiżanki kawy, czasem więcej jak ktoś wpadnie

Offline Martin Eden Mężczyzna

  • Wiadomości: 79
  • Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Styczeń 2017, 10:12:51 »
@Shushuda proponuję zacząć od początku 6g/100ml i zmiel kawę grubiej niż do kawiarki, Różnica jednego stopnia to niewiele, kawa do phina moim zdaniem powinna być zmielona zdecydowanie grubiej. Jeżeli kawa będzie zbyt mało intensywna to zwiększ jej ilość na 100ml, zacznij jednak od grubszego mielenia.

Offline Robert

  • Wiadomości: 81
Odp: Kompletny laik chce się nawrócić na dobrą kawę
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Styczeń 2017, 11:03:06 »
Ale "śmigłowy" młynek wymień  :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi