Autor Wątek: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand  (Przeczytany 19666 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Styczeń 2017, 13:52:26 »
tu bym się zastanowił który młynek
A miałeś może do czynienia z onym EG-1? 3,3k$ to trochę niemało...

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Styczeń 2017, 14:16:20 »
Przecież napisałem, że mi się marzy  :) Do czynienia nie miałem.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Luty 2017, 01:14:07 »
I jestem po zdjęciu clump crushera już paręnaście dni. I jest super. Młynek już się nie blokuje. Oczywiście, że wypadają większe bryłki kawy, ale to raczej cecha budowy młynka. Z komory żaren prowadzi dosyć długa droga do wylotu i to na początku pozioma. Dlatego kawa zbiera się w tym kanale i jest wypychana następnymi partiami i tworzy w sposób naturalny bryłki kawy. Chociaż młynek należy raczej do tych o małej retencji. Dzisiaj wiem, że warto było zdjąć antyzbrylacz. Ustawiam teraz stopień zmielenia kawy na takie, które wcześniej nie były możliwe. W sumie bez problemu uzyskuję teraz espresso w 25 sekund. Albo troszkę grubiej i więcej kawy w portafiltrze, albo drobniej i mniej kawy. Ja mam ustawione espresso na 6 sek., a podwójne na 11,5 sekund.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Luty 2017, 11:12:03 »
Do Mazzer są dostępne różne "kratki"

W zależności od stopnia palenia kawy   :diabelek:

LMWDP #469

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Luty 2017, 13:21:39 »
Jakie ładniutkie. To jeszcze moda się zrobi. Pokaż mi swój clump crusher :) Tylko czy to coś w sumie zmienia ? Bo z tego wydaje się, że nic. Kształty nie mają wpływu na sposób wysypu kawy. Przynajmniej nie widać, aby były jakieś badania w tym kierunku. Jestem ciekawy czy kształt wpływa na sposób i jakość wysypu kawy ?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Luty 2017, 14:16:14 »
Kształt wpływa moim zdaniem na dystrybucję kawy. W młynku idealnym clump crusher to taki, który skutkuje minimalną retencją, czyli żaden  :) Ja chyba jeszcze dla sztuki spróbuję zamontować u siebie antyzbrylacz od Mythosa, porównam i zobaczę.
Teraz dozuje kawę w taki sposób
https://images81.fotosik.pl/342/33152f31486c06a8.jpg
Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand

Rozwiązanie tymczasowe, ale bardzo praktyczne, docelowo myślę nad czymś bardziej eleganckim i jeszcze lepiej usprawniajacym dystrybucję. Zdemontowałem też widelec w młynku, macham sobie portafiltrem pod wylotem jak chcę i ładnie rozkładam kawę.
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2017, 14:18:31 wysłana przez essewissa »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Luty 2017, 14:46:17 »
Mi osobiście widelec raczej ułatwia dystrybucję, bo mogę sobie o niego stukać wylewką na boki, czy od góry i kawa się ładnie rozsypuje po sitku.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Luty 2017, 14:51:50 »
W Eurece e75 i e65 widelec jest "zaczepowy", nie wszedłby mi tunel z portafiltrem pod wylot kawy. Dozuję 15g w sitko VST 15g i bez tego tunelu miałbym rozsypaną kawę, jest zbyt dużo kawy w siktu przed stuknięciem i ubiciem. Gdybym miał clump crusher to może nie byłoby problemu, ale dla mnie młynek bez antyzbrylacza ma więcej plusów dodatnich :)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Luty 2017, 16:38:20 »
... ale dla mnie młynek bez antyzbrylacza ma więcej plusów dodatnich :)
Dla mnie też.
Kształt antyzbrylacza w Nuova Simonelli MDX wymusza większą retencję. Na tych 4 "trójkątach" MUSI się zbierać kawa. A nawet, gdy zacznie się elektryzować, zatyka cały wylot i blokuje żarna. Tak było u mnie. Teraz po wyjęciu dystrybucja ma większe bryłki kawy, ale nie ma już blokowania żaren i jest mniejsza retencja.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi