Autor Wątek: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand  (Przeczytany 19699 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Ustawienia młynka Nuova Simonelli MDX On Demand
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Grudzień 2016, 20:35:04 »
Dokładność współczesnych młynków jest na poziomie 0,5-0,3g więc przy takiej rozdzielczości wagi wszystko się zgadza.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Styczeń 2017, 18:21:43 »
Wszystko fajnie ale w warunkach domowych ( mając 1 młynek)  Vario ma te zaletę (dzięki niskiej retencji i łatwym powrocie do poprzednich ustawień)  ze rano mozna dobie zaparzyć, dajmy na to Ariadnę do cappu a popołudniem jakaś Brazylię do espresso.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Styczeń 2017, 03:27:31 »
Mam pytanie do posiadaczy owego młynka lub Eureki ile macie ustawione sekund na mielenie single espresso, a ile na podwójne.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Styczeń 2017, 07:11:58 »
Zależy od ziarna wszystko. Generalnie 9.5 do 12.5 sekund na około 20g.
LMWDP #469

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Styczeń 2017, 07:52:38 »
Aktualnie w młynie Kolumbia LA Amistad i czas 8,9 sekundy na około 15-16 gram. Sitko podwójne od Ascaso arc.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Styczeń 2017, 16:49:57 »
Czas zależy od stopnia mielenia, ziaren, stopnia ich palenia, odmiany, ich wieku, wilgotności powietrza, temperatury, ilości ziaren w hooperze itd. Zbyt dużo zmiennych by podawanie takich danych w necie miało sens.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Styczeń 2017, 17:21:32 »
Motyla noga jak Wam wszystko na czas mielenia wpływa.  :) Ja się poruszam w granicach 3.5-3.8 s na 14g w Eureka Olympus.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Styczeń 2017, 20:15:57 »
Wszyscy już wiemy, że masz najlepszy młynek  :evil:.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Styczeń 2017, 21:19:27 »
Eee, nie, chciałbym mieć Mythosa.  :) Olympus z zamontowanym antyzbrylaczem nie nadaje się moim zdaniem na młynek domowy, zabijta, ale tak uważam. Nie wiem jak jest w Zenitah, ale pewnie podobnie, tak
jak i w innych dużych młynkach gastronomicznych, Fiorenzato, czy Mazzer. Retencja w tych maszynach dyskwalifikuje je z użytku domowego. Dobry młynek domowy to taki, który jak najmiej chomikuje kawy. Wiem, że niby można wymielić przed każdym nowym shotem starą kawę, ale w tych dużych trzeba wymielic kawy dużo. Paradoksalnie taki Mythos może być idealnym młynkiem domowym bo ma zjawiskowo niską retencję, podobno 1gr, Mythos zresztą jest bardzo popularnym młynkiem home barista , w Angli np.
Mój Młynek Antonio jest o tyle najlepszy, że jako duża maszyna gastronomiczna z żarnami 75mm ma "domową" retencję na poziome 2gr. Jest lekki problem z "clumpingiem", bo nawet nie ze zbrylaniem, tylko z "chmurzeniem", ale coś , za coś, da się to okiełznać. Powtarzalność jest genialna, robię kawę wieczorem, rano wymielam w 0,5s 2g i uzysk z obu shotów ma odchylłkę 1-2g i tak za każdym razem.
Ostatnio nachodzą mnie takie przemyślenia, że światy barista i home barista kompletnie się nie przenikają, oba dążą do tego samego, powtarzalnie dobrej kawy, ale też wydajnie, w home barista odpada fast. Oba światy żeby osiągnąć te rezultaty używają moim zdaniem innych narzędzi. Kiedyś się śmiałem z różnych gadżetów home barista, teraz uważam, że mają sens ( nie wszystkie oczywiście), pozwalają osiągnąć w domu to samo co  barista robiąc tysiące kaw, powtarzalność, perfekcja powtarzalności. Barista w domu nie jest w stanie tego osiągnąć przez ilość. Dlatego uważam np, że rady udzielane home baristom przez baristów są bez sensu, tak jak ich naśladowanie.
Podobnie dzisiaj myśle o sprzęcie pro w domu, są takie, które się sprawdzą jak Mythos np, ale 99% pasuje jak pieść do oka.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2017, 21:34:02 wysłana przez essewissa »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Styczeń 2017, 01:17:43 »
Co to praktycznie oznacza, że te młynki mają regulowanie stopnia zmielenia na pięciu poziomach. Nigdzie nikt tego nie wyjaśnia. Cytat "Kwintesencją ich długich analiz i badań jest właśnie Zenith. Nowoczesny mechanizm regulujący na pięciu stopniach mielenie kawy oraz mechanizm dozujący Rotax, to idealny, perfekcyjny system który maksymalnie zmniejszy nam problemy z marnowaniem i rozsypywaniem kawy."
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2017, 01:20:28 wysłana przez hlary »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Styczeń 2017, 12:40:43 »
Mythos one w domu się też nie sprawdzi. A przynajmniej nikomu kto nie lubi trzymać wciąż tej samej kawy w hopperze. Wyjście jest bardzo krótkie, ale wejście jest dość długie i dość trudno te ziarenka zasypane wybrać z młynka. Nie wiem jak sobie poradzi z odmierzanymi porcjami, ale wtedy to chyba jednak lepiej EK43.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Styczeń 2017, 12:58:47 »
Do Mythosa można kupić mały hopper, 1kg chyba . Jako single dose się pewnie nie nadaje, ale jak będzie leżało 0.25-05kg kawy w hopperze to nie będzie tragedii. Kiedyś się z tym pieściłem, a teraz sypię 1kg do hoppera. Fakt, że długo kawa u mnie nie poleży :) W planach mam i tak mały 250g hopper do Eureki.
Hopper to nie problem, ZUO to retencja moim zdaniem. Tak jak pisałem Mythos jest popularny w Anglii, ale widziałem też na innych anglojęzycznych forach, kupują używane.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Styczeń 2017, 13:16:07 »
Nie mówię o hopperze, ale o sytuacji gdy chcesz zmienić/zsypać ziarno. Kanał dolotowy do żaren (w młynku, za zasuwką hoppera) mieści ~50g kawy. No i poza tym, to nieforemny kloc ;)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Styczeń 2017, 13:29:55 »
Z ta zasuwką i 50g to nie problem, no chyba, że ktoś co chwilę zmienia kawę w małych paczka po 250g np.  Zmieniam nowy kg kawy, wymielam starą kawę do zera i zasypuję nowy kg. Czy taki kloc? Olympus, czy duże Mazzery też nie szczupaki  :) , kanciaty tylko taki, ja bym łykał. Chociaż z zupełnie innej beczki marzy mi się taki zestaw:

tu bym się zastanowił który młynek
plus

... ale chyba za leniwy jestem jeszcze na te manuale  :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Styczeń 2017, 13:41:11 »
Na papierze może nie kloc, ale jak zaczynasz ustawiać, to zupełnie innej przestrzeni potrzeba na Mythosa one niż na inne młynki, a może po prostu się nie lubimy i wszystko (prócz żaren i małego wylotu z nich) mi w nim przeszkadza? ;) Taka kultura pracy HG One jest nieporównywalnie bliższa memu sercu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi