Autor Wątek: Jak działa kawiarka?  (Przeczytany 12790 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Jak działa kawiarka?
« dnia: 29 Listopad 2016, 20:55:09 »
Co do temperatur - wszyscy mają rację,  bo zależy co i gdzie się mierzy.

Zgodnie z prośbą wydzieliłem. f.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2016, 11:58:58 wysłana przez fux »
LMWDP #469

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Odp: Kawiarka albo moka - tylko jeden krok od espresso.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Listopad 2016, 21:07:00 »
, sądzę że mogła mieć tak z 80
Hmm to by potwierdzało moje obserwacje z których wynika, że woda powinna być gorąca, ale nie za bardzo. Przy 96° kawa była przeparzona, natomiast najlepsze rezultaty osiągałem z wodą 75-80°

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Listopad 2016, 21:08:03 »
No to wracając do wątku parzenia kawy parą wodną - czy woda o temp. 125 stopni to jeszcze woda?

Shaggy - jak rozprowadzasz miał kawowy w sitku - sypiesz i nic poza tym, coś tam ubijasz, uklepujesz, stukasz sitkiem itp? Ja zauważyłem że ułożenie kawy ma spore znaczenie przy ekstrakcji, film potwierdza teżmoje przypuszczenia, że w ten sposób można również regulować ciśnienie parzenia. 
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 21:11:36 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2016, 21:16:22 »
tu już nie, ale na jakiejś głębokości jeszcze tak ;)

Offline grex

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2016, 21:21:57 »
jeśli dobrze odczytuję wykres z filmu to prawidłowa temp. parzenia w typowej kawiarce, wypełnionej pod zawór podgrzaną wodą , wynosi przy pomiarze na ciastku kawowym 110-120"c. Kawa wypływająca górą ma wówczas temp. 70-80.

Coś tak czułem, że to temperatura jest tu kluczem .
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 21:28:11 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2016, 21:27:53 »
Jak weźmiemy ekspres kawiarniany który nagrzeje wodę do 90" to nadal będzie brakować 10 stopni do kawiarki.

A niby dlaczego? Przecież w porządnym ekspresie możesz ustawić wyższą temperaturę parzenia. A w długo nieużywanym HX-ie, na początku z grupy leci wrzątek.

Swoją drogą ciekawe jaki byłby efekt gdyby w ekspresie użyć wody 100"c.
Ciekawi mnie jak smakuje kawa z perkolatora - próbował ktoś? do czego jesto to najbardziej zbliżone?

Dawno nie używałem perkolatora, zostawiłem sobie egzemplarze kolekcjonerskie, więc mogę dokładnie nie pamiętać. Dla mnie była to bardziej wyrazista kawa przelewowa. W tym urządzeniu, "po pierwszej turze", kawę parzy się kawą, na zasadzie cyrkulacji. Dlatego istotne jest, żeby nie parzyć jej zbyt długo. Z tego względu praktyczne były perkolatory ze szklaną kopułką, przez którą można było obserwować ekstrakcję.

Offline grex

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Listopad 2016, 21:29:47 »
nie doszacowałem różnic temperatur, z tego filmu wynika że różnica temp. między ekspresem a kawiarką przy pomiarze na ciastku jest jeszcze wyższa: 20-30 stopni. To by tłumaczyło dlaczego kawa z kawiarki była intensywniejsza, po prostu parzenie było mocniejsze, efektywniejsze i wydobyło z ziarna więcej smaku.

Nie znam się aż tak, ale chyba żaden ekspres nie podaje wody o temp. 120 stopni?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 21:37:06 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopad 2016, 21:35:48 »
Swoją drogą ciekawe jaki byłby efekt gdyby w ekspresie użyć wody 100"c.

Kup sobie starą dźwignię z otwartym bojlerem bez termostatu, będziesz mógł parzyć kawę wrzątkiem. A swoją drogą w końcu muszę napisać recenzję o Arinie.

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopad 2016, 21:40:22 »
Co do parzenia parą czy wodą. Ja myślę że to woda, bo w końcu kawiarka ma w zbiorniku jakieś ciśnienie, ponoć do 2 bar. Czyli ciastko daje opór i woda przez nie przepływa pod ciśnieniem. A te magiczne ponad 100C ma osiągać jak najkrócej i to pokazują wykresy.

Peppina czy Caravel przy parzeniu wrzątkiem produkują straszny syf :)
Ale znów co innego produkuhe kawiarka gdzie cisnienie wody przechodzącej przez ciacho jest kilka razy niższe niż w prostej dźwigni.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 21:43:13 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopad 2016, 21:42:03 »
No to wracając do wątku parzenia kawy parą wodną - czy woda o temp. 125 stopni to jeszcze woda?

Shaggy - jak rozprowadzasz miał kawowy w sitku - sypiesz i nic poza tym, coś tam ubijasz, uklepujesz, stukasz sitkiem itp? Ja zauważyłem że ułożenie kawy ma spore znaczenie przy ekstrakcji, film potwierdza teżmoje przypuszczenia, że w ten sposób można również regulować ciśnienie parzenia.
My właściwie nie wiemy, czy podczas ekstrakcji z dolnego zbiorniczka do ciastka leci para, czy woda wypychana przez ciśnienie wytworzone na skutek podgrzewania.
Ja zawsze wsypuję trochę kawy i ostkuję by się równomiernie ułożyła, następnie dosypuję i powtarzam czynność. Jeśli kawa nie chce mi się dobrze ułożyć i widzę, że są luki przez które woda może kanałować staram się je wypełnić delikatnie oklepując kawę dookoła pomijając środek lub wyrównuję pałeczką bambusową (by kawa nie wystawała ponad wysokość sitka).

jeśli dobrze odczytuję wykres z filmu to temp. parzenia w tradycyjnej kawiarce, wypełnionej podgrzaną wodą w tradycyjny sposób, wynosi przy pomiarze na ciastku kawowym 105-120"c. Kawa wypływająca ma już jednak temp. tylko 70-80.

Coś tak czułem, że to temperatura jest tu kluczem .
No dokładnie, za to pomiar 4 (zimna woda) pokazał 65° na ciastku kawowym.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopad 2016, 21:51:12 »
My właściwie nie wiemy, czy podczas ekstrakcji z dolnego zbiorniczka do ciastka leci para, czy woda wypychana przez ciśnienie wytworzone na skutek podgrzewania.

Woda wrze, więc para zbiera się nad wodą, rośnie ciśnienie i wypycha wodę do góry.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopad 2016, 22:25:04 »

Nie wiadomo, za mało danych. Podaj ciśnienie.

czy podczas ekstrakcji z dolnego zbiorniczka do ciastka leci para, czy woda wypychana przez ciśnienie wytworzone na skutek podgrzewania.

Para jest nad wodą a rurka bierze z dna - to co bierze?

Offline grex

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopad 2016, 22:39:06 »
z wykresu wynika, że ciśnienie w kafetierce jest zmienne, zaczyna parzyć powyżej 1 bar a kończy przy ok. 2,5 bar, nie wiem na ile ustawiony jest zaworek.
Ale skoro kawa zaczyna wypływać w momencie jak "woda" na ciastku ciastko osiąga 110 stopni a kończy przy 120  to przy tak małym ciśnieniu może być ciężko utrzymać wodę w stane płynnym. Przecież już przy 100 paruje.

Na Home-Barista jest dyskusja poświęcona temu tematowi: http://www.home-barista.com/brewing/secrets-of-moka-pot-how-to-video-t30707.html
Halo, mamy na sali jakiegoś fizyka?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 22:42:34 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopad 2016, 22:56:12 »
przy tak małym ciśnieniu może być ciężko utrzymać wodę w stane płynnym. Przecież już przy 100 paruje.

Ale kawiarka nie jest z gumy, więc się nie zmieści, bo para zajmuje znacznie większą objętość niż woda.

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopad 2016, 22:59:16 »
Bądźmy poważni. Podstawy fizyki - temperatura wrzenia wody w zależności od ciśnienia.
Dyszą pary w maszynie HX nic nie zaparzysz,  a tam mamy tylko czy aż 1.1-1.2 bar. To tylko para.

A co się dzieje z taką wodą jak trafia na zewnątrz widać na dyszy wody po spuszczeniu wrzątku z bojlera.
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi