Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 98659 razy)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #510 dnia: 22 Luty 2026, 20:39:52 »
Jak kupię auto wyprodukowane w Chinach to w razie awarii mam je pakować w kontener i statkiem wysyłać do Chin? Czy producent zapewnia mi lokalny serwis?

To zależy ;) Jeśli sprzedaje u nas, to oczywiście ma obowiązek zapewnić serwis gwarancyjny itp... Jeśli kupujesz w Chinach, to... Twój problem ;)
Ja np. jakiś czas temu (dość dawno, jak $ był po ~2PLN ;) ) kupowałem nowy motocykl w USA i za rezygnację z gwarancji był dodatkowy rabat, a ta gwarancja dla mnie i tak była bezwartościowa, bo "Yamaha Poland" tylko serwisowała motocykle ze swojej sieci sprzedaży...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #511 dnia: 03 Marzec 2026, 10:09:19 »
Ja bym się chętnie podjął naprawy, choćby za możliwość poobcowania z maszynką. Oczywiście koszty części po Twojej stronie  ;-).

Cieplej się zrobiło, to jak propozycja dalej aktualna, to może w niedziele bym spakował ekspres, zamówił kuriera i w poniedziałek wysłał.

Jurek
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Biff

« Odpowiedź #512 dnia: 03 Marzec 2026, 17:10:20 »
Jak najbardziej, jakby co to śmiało na priv.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #513 dnia: 04 Marzec 2026, 20:04:32 »
Ekspres spakowany, kurier zamówiony.
Ta walizka to przemyślana sprawa, wszystko tam ma swoje miejsce.

20260304_182212.jpg

20260304_182335.jpg

20260304_183721.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #514 dnia: 06 Marzec 2026, 17:45:49 »
 :ok:

Online Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #515 dnia: 06 Marzec 2026, 18:41:35 »
Zapewne przemyślana strategia. Z tą walizką łatwiej na serwis odsyłać.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Biff

« Odpowiedź #516 dnia: 06 Marzec 2026, 19:44:51 »
I po robocie. Przepalony bezpiecznik termiczny na jednym z przewodów grzałki grupy. Zaznaczyłem czerwoną strzałką. Po zrobieniu zworki złączką Wago śmiga aż miło ;). Oczywiście można taki nabyć bez problemu i wymienić. Gdyby to było moje urządzenie to pewnie bym tak zostawił, bo jest jeszcze termostat kontaktowy (zadziała w pierwszej kolejności, ten niżej) i bezpiecznik na drugim przewodzie. Oba zaznaczyłem na biało. Oczywiście decyzja należy do właściciela. Co było powodem usterki? Nie wie nikt, te bezpieczniki czasami tak mają... :mhh:

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-termiczny-250v-10a-139-stopni-sf139e-18069878139

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #517 dnia: 06 Marzec 2026, 19:57:24 »
Super, że tylko bezpiecznik.  :kawa:

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #518 dnia: 06 Marzec 2026, 19:58:41 »
Oczywiście można taki nabyć bez problemu i wymienić.

Kurna dzięki za diagnozę.
Proszę kup taki bezpiecznik i wymień.
Pokrywam wszystkie koszty.
A może jak znajdziesz czas to zrobiłbyś jakaś kawę na tym ekspresie i to tutaj opisał.
Było by miło jak ktoś nie związany ze sprzętem by go krótko opisał.
A może masz ustrojstwo do pomiaru jego "traktorowego rozruchu" i byś to pokazał, nagrał.

Jurek.
Jka

« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2026, 20:03:03 wysłana przez Jka57 »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #519 dnia: 06 Marzec 2026, 20:10:20 »
Biff szacun, szybko żeś to ogarnął. Gratulacje.

Offline Biff

« Odpowiedź #520 dnia: 06 Marzec 2026, 20:11:18 »
Na testy i zabawę będzie czas w przyszłym tygodniu, zgodnie z umową ;). Dzisiaj tylko zajrzałem przed fajrantem, bo ciekawość zżerała. Co masz na myśli z tym rozruchem? Coś tam pozałącza chwilę pompy i jakieś elektrozawory, ale wszystko sprawia wrażenie prawidłowej pracy. Kawy jeszcze żadnej nie robiłem.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #521 dnia: 06 Marzec 2026, 20:21:14 »
Co masz na myśli z tym rozruchem?
Na forum panuje opinia :redface: że ten ekspres pracuje tak głośno jak traktory Zetor produkowane w latach 70tych :lol2:.
Ale to opinia operatorów myszki, czy słuchaczy / oglądaczy YouTube a nie użytkowników.
I tutaj jest ta moja prośba byś, to potwierdził, albo obalił (tylko to)

Jka

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #522 dnia: 06 Marzec 2026, 20:33:55 »
Czyli będzie żył ;-)   :brawa:

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #523 dnia: 06 Marzec 2026, 20:37:18 »
I po robocie. Przepalony bezpiecznik termiczny na jednym z przewodów grzałki grupy. Zaznaczyłem czerwoną strzałką. Po zrobieniu zworki złączką Wago śmiga aż miło ;). Oczywiście można taki nabyć bez problemu i wymienić. Gdyby to było moje urządzenie to pewnie bym tak zostawił, bo jest jeszcze termostat kontaktowy (zadziała w pierwszej kolejności, ten niżej) i bezpiecznik na drugim przewodzie. Oba zaznaczyłem na biało. Oczywiście decyzja należy do właściciela. Co było powodem usterki? Nie wie nikt, te bezpieczniki czasami tak mają... :mhh:

https://allegro.pl/oferta/bezpiecznik-termiczny-250v-10a-139-stopni-sf139e-18069878139

Brawo Ty  :brawa:

Offline Biff

« Odpowiedź #524 dnia: 06 Marzec 2026, 20:56:59 »
Na forum panuje opinia :redface: że ten ekspres pracuje tak głośno jak traktory Zetor produkowane w latach 70tych :lol2:.
Ale to opinia operatorów myszki, czy słuchaczy / oglądaczy YouTube a nie użytkowników.
I tutaj jest ta moja prośba byś, to potwierdził, albo obalił (tylko to)

Jka
Czy ja wiem? Na pewno jest charakterystyczny. Większość ludzi jest przyzwyczajona do płynnej pracy pompy wibracyjnej, głośniejszej lub cichszej, ale zawsze płynnej. Taka pompa jest zasilana napięciem z sieci, wyprostowanym jednopołówkowo, więc ma stałą ilość cykli pracy tłoka na sekundę (50 lub 60) i nie służy w żaden sposób do regulacji ciśnienia, bo to robi się przez OPV, ani przepływu, bo ten (jak i ciśnienie) jest zależny od oporu na jaki trafia woda. Natomiast ludzie od Decenta podeszli do tematu zupełnie inaczej i sterują częstotliwością pracy pompy (nie wiem tego na 100%, ale tak to brzmi), po to żeby uzyskać określone ciśnienie i przepływ. Zasadniczo brzmi to jak typowy dzień na Bałkanach w pierwszej połowie lat '90, zwłaszcza na początku ekstrakcji. Natomiast pompy nie są głośniejsze niż w innych maszynach. Na pewno są bardziej irytujące, bo niejednostajnie pracują, co automatycznie też wywołuje wrażenie nieprawidłowej pracy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi