Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 98809 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #450 dnia: 09 Luty 2025, 21:33:38 »
Niektórzy za to na forum ponoć słyszą jak warczą dwie pompy w tym Twoim Decencie ;)

Na tym ostatnim zdjęciu, to ta kawa wygląda gęsto.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #451 dnia: 09 Luty 2025, 21:45:11 »
Niektórzy za to na forum ponoć słyszą jak warczą dwie pompy w tym Twoim Decencie

Wiesz na YouTube wszystko można usłyszeć :lol2: wystarczy umiejętnie myszką operować :lol2: :lol2:

Na tym ostatnim zdjęciu, to ta kawa wygląda gęsto.

Bo była gęściejsza niż zazwyczaj, dzisiaj po raz pierwszy ją robiłem, może jeszcze za świeża.

20250209_214300.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #452 dnia: 09 Luty 2025, 23:12:25 »
Kto ma uszy, niechaj słucha!
]

PS Filmik przycięty( koncert trwa dłużej), bo chciałem z niego zrobić podkład muzyczny pod to, z czym mi się kojarzy, ale ostatecznie z tego zrezygnowałem, znając Wasze poczucie humoru i drażliwość.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2025, 23:20:18 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #453 dnia: 10 Luty 2025, 00:31:28 »
Nie podważam Twojego doświadczenia, rzeczywiście na tym filmie brzmi to nieprzyjemnie. Tylko ja nie piszę o nagraniu, ale o własnym doświadczeniu na żywo. Przez godzinę dzięki gościnności Jurka bawiliśmy się tym sprzętem. Stałem przed ekspresem w normalnej kuchni, jak to w polskich mieszkaniach, niezbyt dużej. Choć należę do osób, którym piszczenie niektórych zasilaczy sprzętów domowych nie pozwala spać, to praca pompy decenta nie przeszkadzała mi. Oczywiście nie była cicha, słyszałem jej pracę, ale nie zwróciłem w ogóle na ten aspekt uwagi. Normalnie rozmawialiśmy przy zaparzaniu espresso. Może w środku nocy inaczej bym to odczuwał, ale mało kto wtedy zaparza kawę. Na pewno nie ja. A może Jurek jest tak sympatycznym gościem, że w połączeniu z naszą kawową szajbą cieszyliśmy jak dzieci zabawką, nie szukając dziury w całym. :) Nie wiem, ale moje doświadczenie z tym ekspresem jest pozytywne. Polecam cieszenie się hobby, :)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2025, 00:43:32 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #454 dnia: 25 Sierpień 2025, 07:44:08 »
Polecam cieszenie się hobby,

No właśnie, u mnie jest to hobby, połączone z przyjemnością :taktak:
Ale inni nie zasypiają gruszek w popiele, a ja codziennie mailowo, dostaję jakieś tam informację od producentów, tytułowego ekspresu.
Dzisiaj przyszło takie coś, i pozwoliłem sobie to tutaj wkleić.

" Wideo: Mistrzowska klasa Scotta Rao: Allongé kontra standardowe espresso: poziom palenia, szybkość przepływu i smak

Wideo: Scott Rao Masterclass: Allongé kontra standardowe espresso: stopień palenia, szybkość przepływu i smak.

Scott Rao, konsultant ds. kawy i autor, dołącza do Decent Espresso, aby zbadać, jak szybkość przepływu i stopień palenia wpływają na smak espresso. Używając ekspresu DE1, Scott porównuje standardowe espresso 2:1 z Allongé – oba zaparzone z tej samej, jasno palonej kawy Typica – i wyjaśnia, dlaczego jaśniejsze palenie często wyróżnia się wyższym stopniem przepływu, podczas gdy ciemniejsze palenie korzysta z krótszej, delikatniejszej ekstrakcji.

Po drodze Scott omawia:
Dlaczego lżejsze palenie może wytrzymać (i skorzystać z) większej ilości wody w krążku
Jak stopień prażenia wpływa na wydajność ekstrakcji i zawartość substancji rozpuszczalnych
Różnice między Allongé, Blooming Espresso, Turbo shots i tradycyjnymi proporcjami 2:1
Wskazówki dotyczące ograniczania przepływu wody, w tym filtry papierowe i ulepszone sitka prysznicowe
W jaki sposób profilowanie przepływu w DE1 sprawia, że ​​ekstrakcje o dużym przepływie są bardziej wyrozumiałe
Dowiedz się więcej o Scotcie Rao

Rozdziały
00:00 – Wprowadzenie i przegląd sesji
00:21 – Podawanie pierwszego espresso (w proporcjach 2:1)
00:39 – Kolor palenia, utrata wagi i poziomy rozwoju
01:25 – Jak szybkość przepływu wpływa na jasne i ciemne palenie kawy
02:10 – Długość strzału i radzenie sobie z goryczką w ciemnych paleniach
02:38 – Mit: Ciemno palone ziarna kawy łatwiej się wyekstrahuje
03:45 – Jak stopień wypalenia zmienia rozpuszczalność i potencjał ekstrakcyjny
04:22 – Style pieczenia w północnych i południowych Włoszech
04:50 – Profile Allongé & Blooming w ekspresie Decent Espresso
05:35 – Dlaczego Allongé podkreśla kwasowość i owocowe smaki
05:58 – Blooming Espresso: wydajność ekstrakcji i zachowanie profilu
07:00 – Zakresy utraty wagi pieczeni: od jasnego do bardzo ciemnego
07:35 – Ryzyko i korzyści uderzeń o wysokim współczynniku, takich jak Allongé
08:23 – Konfiguracja demonstracyjna: obsługa Allongé
08:42 – Końcówki filtrów papierowych do redukcji kanałów
09:43 – Jak wielkość zmielenia i szybkość przepływu zmieniają dynamikę ekstrakcji
10:50 – Transport kontra dyfuzja w ekstrakcji kawy
11:33 – Definicja „łatwego ekstrahowania” i różnice w pochodzeniu ziaren
12:28 – Dlaczego Scott zachowuje spójność receptur wszystkich kaw
13:38 – Wycieczka Scotta do kawiarni w Montrealu z Allongé
15:00 – Jak Decent sprawia, że ​​Allongé jest łatwiejsze i bardziej spójne
15:38 – Profilowanie przepływu na podstawie czasu i adaptacyjne sterowanie ujęciem
16:12 – Notatki z degustacji Allongé i przemyślenia końcowe "

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #455 dnia: 25 Sierpień 2025, 10:28:09 »
No właśnie, u mnie jest to hobby, połączone z przyjemnością :taktak:

W swojej ignorancji pomyślałem, że może przez najbliższe pół roku zacisnę mocno pasa i sprawię sobie jakąś maszynę z prawdziwego zdarzenia. Najlepiej coś, co będzie mi mocno pomagać/usprawniać parzenie przy mojej niekumatości (broń Bozicku nie zarzucam jej Tobie :D ). I tak pomyślałem o Descencie. A potem zobaczyłem cenę i stwierdziłem, że aż tylu dziurek w pasie do zaciskania, to jednak nie mam :) Swoją drogą, może to jednak znak, że ten wątek akurat teraz został aktywowany :P

Offline falsetto

• Ekspres: Bezzera Duo TOP DE
  • Młynek: DF64V gen 2 + SSP HU
« Odpowiedź #456 dnia: 01 Wrzesień 2025, 15:38:48 »
Trochę zmieniając temat, podzieliłby się ktoś doświadczeniami z zakupu ekspresu? Czy jakakolwiek firma sprzedaje go w Polsce, ewentualnie w Europie tak aby możliwie jak najmniej zapłacić za dostawę i uniknąć dodatkowych podatków?

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #457 dnia: 01 Wrzesień 2025, 17:11:22 »
Trochę zmieniając temat, podzieliłby się ktoś doświadczeniami z zakupu ekspresu?

Odnalazłem w sieci stronę firmową.
Wyszukałem zakładkę z ekspresami do kupienia.
Kliknąłem kupuję, dobierając dodatki jakie chciałem by były.
Zapłaciłem i to wszystko.
A nie, rano ktoś z banku zadzwonił z pytaniem? czy to aby na pewno ja, wydaję tyle "euro-pieniądza.

21.12.2023 r zleciłem przelew, a 28.12.2023 r. już robiłem te fotki, z tym że z tego co pamiętam, bank miał jakieś problemy i było opóźnienie z przesłaniem pieniędzy.

20231228_114523.jpg

20231228_115047.jpg

Jak dla mnie wszystko było i tak szybko.

Reszty Twojego pytania nie zacytowałem, bo nie znam na nie odpowiedzi.

Jka

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #458 dnia: 31 Grudzień 2025, 07:40:26 »
Jak dla mnie wszystko było i tak szybko.

Napisałem było, to dzisiaj dopiszę i się chyba skończyło.
Ponad tydzień temu z nie wyjaśnionych do tą przyczyn, ekspres pokazał taki komunikat "czekaj" i czeka do dzisiaj 31.12.2025 r.

20251229_173731.jpg

Mimo pomocy/podpowiedzi od producenta, nie udało się go uruchomić.
Ostatnia podpowiedz to to by go wysłać do nich do Hongkongu, przyznam że jakoś mi się to nie uśmiecha bo koszty transportu spore, a na dodatek nie mam gwarancji czy mi jeszcze nie dowalą jakiegoś podatku.

Chyba że tutaj znajdzie się ktoś kto chciałby się tym sprzętem pobawić i spróbować go naprawić.
Bo przygoda z tym ekspresem i kawa z niego była bardzo fajna.
Co zrobić i tak bywa że kończymy rok w nienajlepszych nastrojach, w tym roku trafiło na mnie.

Jka

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #459 dnia: 31 Grudzień 2025, 09:16:30 »
Przykra sytuacja, ale każdy inny termin był by pewnie równie irytujący. Na gwarancji pokrywają koszty przesyłki, opłat każda inna opcja to koszt naprawy 544 euro i pewnie podatki/wysyłki.
Czy próbowałeś resetować system? Wydaje się że poprzez ustawienia można przywrócić fabryczną konfigurację?
Widzę też że jest grupa na FB gdzie opisano problemy z resetem systemu https://www.facebook.com/groups/decentespresso
może warto to poczytać bo wygląda na to, ze zawiesił się system operacyjny. A dłuższe odłączenie od zasilania?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #460 dnia: 31 Grudzień 2025, 09:23:09 »
Nie podawaj się, na pewno naprawi się to mniejszym kosztem na miejscu, niż wysłaniem ekspresu do Hong Kongu. Pewnie próbowałeś zresetować go parę razy i nie dało to efektu. Powinny podpowiedzieć co konkretnie może być przyczyną. Jeżeli jest to np. czujnik poziomu wody, można go i samemu wymienić. Powinny zaproponować taką opcję. Szkoda by było, tak nagle zakończyć ciekawą przygodę.

https://decentespresso.com/docs/how_to_replace_the_water_level_sensor

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #461 dnia: 31 Grudzień 2025, 10:30:47 »
Na gwarancji pokrywają koszty przesyłki, opłat każda inna opcja to koszt naprawy 544 euro i pewnie podatki/wysyłki.

Dziwne to jest że się zepsuł w ostatnim dniu gwarancji :taktak: :lol2: przypadek pech.
Tak na szybko koszt naprawy i wysyłko to sporo ponad to co podałeś bo jeszcze jakieś podatki, a czort wie ile to %.
Ba mogą jeszcze odmówić przyjęcia sprzętu jak tam np. jakąś pleśń czy inne dziadostwo zobaczą.
Resetowania systemu samemu nie idzie zrobić, przynajmniej my w domu tego nie umiemy zrobić, trzeba to chyba poprzez producenta.

Wyłączanie i włączanie, zmiana wtyczek, kabla nic nie dało, to samo to co oni proponowali by sprawdzić te przyłączki.

20251229_172038.jpg

20251230_063444_resized.jpg

Nie podawaj się, na pewno naprawi się to mniejszym kosztem na miejscu, niż wysłaniem ekspresu do Hong Kongu. Pewnie próbowałeś zresetować go parę razy i nie dało to efektu. Powinny podpowiedzieć co konkretnie może

Goran dlatego napisałem na forum, może znajdzie się ktoś tutaj by w tym pogrzebać. Mam też umówionego kolegę i może on spróbuje, ma taki sam ekspres, kupiony zaledwie kilka miesięcy wcześniej. Ale to wszystko na po nowym roku.
Właśnie sęk w tym że nie mam żadnego innego komunikatu tylko ten by czekać, on też nic więcej poza tymi złączkami nie podali. A ostatecznie żeby wysłać ekspres do nich. Czego jednak nie zrobię.

Poczekam i zobaczę co zrobić, dzisiaj teraz u mnie nie czas na to, bo mam z czego pić kawę :lol2:

Jka

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #462 dnia: 31 Grudzień 2025, 10:33:48 »

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #463 dnia: 31 Grudzień 2025, 10:45:03 »
Dzięki
Przesłałem to synowi.
On mają swoje fora, komunikatory, filmiki, porady itp. udostępnione chyba tylko dla tych co kupili ekspres u nich.
Ale tego jest tyle że trudno mi się w tym połapać.

https://www.youtube.com/shorts/yd26NCVES_I

Jka

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #464 dnia: 31 Grudzień 2025, 19:05:03 »
Na co może czekać to ustrojstwo i co może się tam podczas uruchamiania sprawdzać? Trochę to wygląda dziwnie -- system Android do sterowania zaparzaniem kawy? Program tej procedury startowej warto by przeanalizować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi