Tu z powtarzalnością będzie sporo prościej.
no właśnie jakoś nie mogę tego dostrzec
może czujniki dokładniejsze? ale różnice 0.1 stopnia chyba i tak można sobie podarować...
No i jedna rzecz - tu masz faktycznie pełną kontrolę nad tym co i jak puści ekspres na grupę, więc można się bawić w sprawdzanie ile daje konkretny parametr.
Dokładnie to jest wg mnie podstawowym kryterium do rozważenia zakupu. Można sobie praktycznie wszystko ustawić po swojemu, ale akurat parametr typu "powtarzalność" to wg mnie jak w wielu innych maszynach...
Żaden HX nie będzie powtarzalny, temperatura skacze ,cisnieńie w zasadzie nie wiesz jakie jest w danym momencie itp ..
e... temp nie "skacze", tylko zmienia się wg najprostszych praw fizyki
Ja zawsze robię tak samo, czyli:
- temp bojlera stała, grzanie całości ~45min
- flush o stałej objętości (filiżanka do capu ~0.5 cm poniżej pełnej, którą podgrzewam )
- podpięcie kolby z kawą i ekstrakcja do zimnego kubka żony (bo nie lubi gorącej
i do pełna ma być uzupełniona mlekiem )
- druga porcja dla mnie w ~stałym odstępie czasu, lekki flush ~3s, wylewam wodę z filiżanki i jazda...
- realnego ciśnienia zapewne nie znam, ale nie ma powodu żeby się różniło między ekstrakcjami, Decent tu chyba niczego nowego nie wprowadza? (tzn. w sensie powtarzalności, nie ustawiania profilu ciśnienia...)
Co tu ma być niepowtarzalne? Tylko moje przygotowanie kawy
Wg mnie w HXach problemem nie jest powtarzalność, tylko trudno ustalić konkretną (zadaną) temperaturę, bo PID pokazuje temp bojlera, a przepływ może być różny przy różnicach w przygotowaniu kawy i różnicach czasu ekstr. np. +- 10s...
Ale bazując na smaku zawsze wiadomo, czy podnosić, czy zmniejszyć i jak już się trafi w "idealną", to wychodzi tak samo powtarzalnie, bo nie ma fizycznych powodów, żeby nie wyszło...