Autor Wątek: Bezzera Bz07  (Przeczytany 57983 razy)

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Bezzera Bz07
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Sierpień 2013, 21:08:43 »
Skończyła mi się 250 gramowa paczka ziaren Espresso 4 i muszę powiedzieć, że przypadła mi do gustu. Najlepiej mi smakowała gdy PID ustawiłem na 88 stopni, potem flush około 6 sekund, zapinam kolbę i strzał.

Smak samej kawy bardzo przyjemny. Na początku wyczuwalna gorzka czekolada, później trochę oczech a na sam koniec lekka kwaskowatość. Mam wrażenie, że ostatnie łyczki doppio najbardziej kwaskowate. Crema na początku ładna aczkolwiek nie jest jej jakoś bardzo dużo. Cappuccino smakuje bardzo dobrze z tą mieszanką, jest fajne intensywne w smaku. Zdecydowanie bardziej podeszła mi niż wcześniej pijana Honduras Comsa, która wydała mi się zbyt kwaskowata i lekko "cierpka".

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Sierpień 2013, 22:17:03 »
Przy Pidzie, flush tuż przed strzałem, to raczej nie jest konieczny. Mleko możesz spieniać od razu po ekstrakcji?

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Sierpień 2013, 22:20:25 »
Tak, spieniam od razu po strzale. Ten flush to bardziej taki do przepłukania bo temperatura to stabilna jest nawet bardzo, różnica po 2,3 strzałach to 1,2 stopni max.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Sierpień 2013, 22:29:03 »
Przy tak dużym bojlerze nie powinno być problemów z temperaturą. Zaciekawiła mnie budowa twojego ekspresu. Jeżeli spieniasz od razu po strzale, to chyba ma HX.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Sierpień 2013, 22:32:56 »
Zgadza się, bz07 ma HX.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Sierpień 2013, 23:01:09 »
Muszę się rozejrzeć za schematem budowy tego ekspresu. O modelach z HXem zawsze pisano, że zakładanie w nich PIDa do ustawiania temperatury nie ma sensu.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Sierpień 2013, 23:08:15 »
Stojąc przed zakupem ekspresu też spotkałem się z takimi opiniami, aczkolwiek posiadając PID'a łatwiej zrobić dobre espresso na różnych ziarnach bo łatwo dopasować temperaturę. Bez PID'a trzeba się bawić długością flusha, dla jednej mieszanki lepiej będzie przy 5 sekundowym dla innej przy 10. W tej chwili z mojego zestawu jestem mega zadowolony ale strasznie denerwuje mnie zbrylanie się kawy z eureki i chyba zmierzam ku Fiorenzato f4e nano albo f64evo? Który będzie lepszy do domu? Bo w zasadzie jedyna różnica to wielkość żaren i układ chłodzenia w evo ? który w zasadzie przy tak niewielkiej ilości kawy jaką robię (3,4 dziennie z przerwami) i tak nie zostanie wykorzystany?
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2013, 23:16:04 wysłana przez D4rK89 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Sierpień 2013, 23:15:24 »
Mnie nawet mój Mazzer zbryla, czasami nawet niezwykle zbryla, ale to nie wpływa na smak kawy.
O Eurekach zawsze spotykałem komentarze, że zbrylają. Jeśłi do hoppera wsypujesz mało ziaren, to wsyp więcej (jakieś 120g) i zobacz, czy końcówka tej wsypanej kawy też będzie się tak zbrylać.

To co ogólnie jest lepsze, to do domu też będzie lepsze. Na młynie nie oszczędzaj.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Sierpień 2013, 23:21:15 »
Mnie nawet mój Mazzer zbryla, czasami nawet niezwykle zbryla, ale to nie wpływa na smak kawy.

Na sam smak kawy nie, natomiast jak zaczyna przez to kanalikować to już tak, a niestety zdarza mi się sporadycznie i mały kanalik ale jest :)

Jeśłi do hoppera wsypujesz mało ziaren, to wsyp więcej (jakieś 120g) i zobacz, czy końcówka tej wsypanej kawy też będzie się tak zbrylać.

W zasadzie bez różnicy, wypadają zlepione duże sklejki kawy. Nawet jak uderzam PF'em i rozbijam zmieloną kawę to pozostają tyle, że mniejsze.

PS. Od czego zależą te podpisy pod nick'iem? Bo Green Bean już mnie denerwuje hehe :P
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2013, 23:28:00 wysłana przez D4rK89 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Sierpień 2013, 23:26:25 »
Przejdź na takie, zapomnisz o kanałach, ale będziesz musiał pomyśleć o nowym tamperze.

Cytuj (zaznaczone)
W zasadzie bez różnicy, wypadają zlepione duże sklejki kawy.

U mnie wystaczy, że ziarna dzień przewietrzą się w hopperze i już przeważnie nie brylą.
Wychodzi na to, że brylenie to urok Eureki.

Cytuj (zaznaczone)
PS. Od czego zależą te podpisy pod nick'iem? Bo Green Bean już mnie denerwuje hehe:P

Od ilości postów lub stanowiska na forum ;)

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Sierpień 2013, 17:03:46 »
Mam taki problem, że na ekspresie pojawiły mi się takie jasno brązowe plamki ( kilka ich jest i małe ale jednak są), których w żaden sposób nie jestem w stanie zmyć. Próbowałem już cytryną, płynem do zmywania naczyń, zmywaczem do paznokci, płynem do szyb. Miał ktoś podobny problem? To wygląda jakby przebarwiona stal w tym miejscu. Dbam o ekspres jak o dziecko, czyszczę co chwilę i takie coś.

Jak sobie z tym poradzić ? Miał ktoś podobny problem? jak temu zaradzić ?

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Sierpień 2013, 17:18:29 »
Zbyt częste mycie skraca życie (ekspresu). Trochę brudu smak nadaje. Itp  :mrgreen:
daj fotkę, dobrą jakość - aż chętnie zobaczę do czego może prowadzić zbyt regularne pucowanie  ;)

ps. a poważniej, część wymienionyc przez Ciebie sposobów powinna załatwić każdy problem (z brudem).

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #72 dnia: 12 Sierpień 2013, 17:30:34 »
Nie potrafię zrobić takiego zdjęcia żeby to pokazać bo zbyt mocno odbija się wszystko. to są takie plamki jasno brązowe.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #73 dnia: 12 Sierpień 2013, 21:38:55 »
ruda?

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #74 dnia: 12 Sierpień 2013, 23:12:04 »
Hehe specjalistą od kolorów to ja nie jestem, ale trochę na rudo przechodzi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi