Autor Wątek: Ascaso Steel Duo Prof termoblok  (Przeczytany 11638 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Steel Duo Prof termoblok
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:16:18 »
jakim uproszczeniem są normy WBC
Tu masz rację.

temperatura zadana (teoretycznie temp. 93st.C)
Tu nie masz racji - ze zdjęcia wyników wynika, że 95*C
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 22:22:57 wysłana przez Krakus »

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:26:35 »
Tak, jednak jest temperatura zakładana + offset, aby finalnie uzyskać 93. Pisałem o takich zabiegach producentów w wątku o bojlerze DIY. 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:27:02 »
dostarczana do termobloku woda wstępnie ogrzana do 80 st. C
Jak to jest realizowane? Wcześniej jest bojler, czy jeszcze jeden termoblok?

Wcześniej jest bojler a w nim rurka w kształcie litery U. Coś jak HX ale po całej szerokości bojlera, w poziomie. Po wyjściu z bojlera woda z tej rurki mieszana jest jeszcze z zimną wodą dla uzyskania 80 st. C - mieszacz wody. I w tej temperaturze podawana jest do termobloku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:27:25 »
jakim uproszczeniem są normy WBC
Tu masz rację.

temperatura zadana (teoretycznie temp. 93st.C)
Tu nie masz racji - ze zdjęcia wyników wynika, że 95*C

po 7-9s od rozpoczęcia parzenia. Znaczy to że 1/4 czasu jest niedogrzana.
Tu też nie masz racji - w zależności od strzału jest to między trzecią a ósmą sekundą. Tu masz wykresy 4 pierwszych kolumn danych, które zamieścił Janusz.

A Tu masz wisienkę na torcie - wyniki wyłuskane z filmu, który wkleiłeś - LaMa Linea Mini

« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 22:31:04 wysłana przez Krakus »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:30:22 »
Pamiętajcie o tym, że to są dane z początków produkcji termobloków w ekspresach DREAM PID i UNO PID. Jeśli chcecie temat wznowić to postaram się po Nowym Roku ściągnąć najnowsze pomiary.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:32:39 »
ściągnąć najnowsze pomiary
Miło.

Ale możesz też pożyczyć ekspres, to dostaniesz moje pomiary. Mam (prawie) termofiltr Scace.

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:36:02 »
@janusz,
było by super. Jest wątek o standardach WBC i tam do woli można się doktoryzować.

@krakus
wszystko zależy od metody analizy, z reguły odrzuca się skrajne przebiegi czy uchyby, dopiero na podstawie reszty można coś wywnioskować. Przecież nie możesz analizować przebiegu nr.2, skoro widać, że totalnie odbiega od normy, pomimo że osiągnął 93st.C po 4s...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:37:21 »
Daj znać jak będzie miał go na gotowo. Pożyczę Ci DUO PID PROF.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Grudzień 2018, 22:47:44 »
Barista t super maszynka a marka Ascaso też mi się podoba. Proszę się nie denerwować panie Januszu. Tak tylko zapytałem jak to z tym cisnieniem wygląda w tak małym układzie. Poprostu nasze pompy wibracyjne (nie rotacyjne) tak jak pan napisał przepychają małe dawki czyli cykl pracy tloczenie/przerwa na na zaczerpniecie wody/tłoczenie..... itd. Gdybyśmy narysowali wykres ciśnień w układzie pompa termoblok ciastko była by to linia falowana. W przypadku prostej oznaczałoby to tylko że przez ciastko przepływa taka dawka i stop, dawka i stop.  Efekt taki zauważyli już dawno między innymi producenci amortyzatorow motocykli sportowych gdzie tłumienie samej cieczy nie wystarczało a wrzucenie takiego balonika z gazem pod odpowiednim ciśnieniem do oleju zapewniło doskonałe tłumienie(wyrównanie ciśnień) , dzięki czemu motocykle przestały wypadać z zakretu przy 100 km/h a przyspieszyły do 150. My to znamy pod nazwą amortyzatory gazowe. Kilka lat temu producent maszyn budowlanych Jcb wsadził podobne urządzonko w układ hydrauliczny przedniej łyżki, czyli zamiast sztywnej łyżki efekt jej pływania. Dało to bardzo dobry efekt w stabilności maszyny, maszyna przestała skakać jej prędkość wzrosla itd czyli rozwiązanie to pomogło rozwiązać jakiś problem.  Po prostu tak skojarzylem te fakty i zapytałem bo bojlerki zawierajace gaz w środku nawet te małe działają jak te  super sportowe maszyny. Z tym młotem pneumatycznym to może faktycznie przesadziłem (było to moje pierwsze skojarzenie)jednak myślę że taki mały bojlerek to super sprawa dla termobloku a długa rurka ze stali taka jak w termobloku zawinięta i wygrzana przez wodę z bojlerka a nie inny metal dała by stabilność temperatur rzędu 0,1c a nie rozrzut kilku stopni oczywiście przy nowoczesnym pidzie. Nie wiem czy do mojego lelitka nie wrzucono czegoś takiego bo jest naprawdę ok. Przed wyborem ekspresu brałem też pod uwagę dream pid, także do marki Ascaso absolutnie nic nie mam.

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:03:24 »
Efekt taki zauważyli
Tylko, że taki tłumik działa zaledwie z częstotliwością kilku Hz, a pompa wibracyjna 60Hz. Układ również posiada OPV, które stanowi jakiś tam układ linearyzujący przepływ.

rozwiązanie to pomogło rozwiązać jakiś problem
Nijak ma się ten przykład do ekspresu. Młot hydrauliczny jest ściśle związany od objętości cieczy w układzie. Dla koparki od rozdzielacza do siłownika może być z litr (czy więcej) i taki litr jako młot hydrauliczny po tysiącach cykli może coś uszkodzić. 

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:05:47 »
Ciekawa teoria. Wychodząc z tych założeń to w Lelit przy bojlerku o pojemności 300 ml praca pompy wibracyjnej powodowałaby pulsacje takie jak fale tsunami. I im mniejszy bojlerek tym fala większa. :)
Niemniej dziękuję za wyjaśnienie i dobrej kawki życzę.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:08:15 »
Na szczęście z ciśnieniem pompy nie jest tak źle. Ona rzeczywiście wywołuje pulsowanie ciśnienia, ale im bliżej ciastka, tym to pulsowanie mniejsze.
Zdania, czy pompa rotacyjna jest lepsza od wibracyjnej są podzielone - widziałem wyniki ślepych testów, które pokazywały brak różnicy w smaku, widziałem też film na którym porównywano dwa prawie identyczne ekspresy jeden z pompą rotacyjną, drugi z pompą wibracyjną, gdzie z pompy rotacyjnej crema była ciemniejsza i bardziej gęsta.

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:20:42 »
Ta koparka to tylko przykład aby lepiej zauważyć o co mi chodzi Zawór opv wyrówna cisnienie, które widzimy na manometrze(zaokragli je bo tak jest skonstruowany)). Porównam go do zaworu pomiędzy komorami gdzie przepływa ciecz , jest to tylko zawór dla cieczy. Jednak prawdziwą robotę w takim amortyzatorze robi dopiero gaz. Argon i jego właściwości na zmiany ciśnień umieszczony w osobnym zbiorniczku wygładza każdy dołek i nierówność. Jedynie gaz jest w stanie zaabsorbować szybkie zmiany ciśnień. Sam zawór niestety nie. Tak tylko skojarzyłem i zapytałem a jak to podczas ekstrakcji wyglada w malutkim ukladziku to juz nie wiem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:32:23 »
Wcześniej jest bojler
I rozumiem, w przypadku kilku grup, jest jeden duży bojler z tym U i przed każdą grupą termobloki? Czy każda grupa ma swój układ bojler+termoblok?

Offline hi_aro Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 28 Grudzień 2018, 23:34:23 »
Tak tylko skojarzyłem i zapytałem a jak to podczas ekstrakcji wyglada w malutkim ukladziku to juz nie wiem.
No to wyjaśniłem Tobie to powyżej.

P.S.
Nie pisz o tej koparce, bo zaraz się okaże, że będziemy fundamenty kopać i je analizować... :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi