Autor Wątek: Zestaw Ekspres + młynek  (Przeczytany 6287 razy)

Offline sobociak

Zestaw Ekspres + młynek
« dnia: 27 Listopad 2016, 12:33:06 »
Jak w temacie, od ponad roku pracuje jako barista (poznałem niestety realia pracy i wiem ,że nie dowiem się w pracy zbyt wiele bo ciągle "świeży barista po kursie" kawę oczywiście mamy narzuconą odgórnie Lava... bo szef ma od nich ekspres) a ja chciałbym dowiedzieć się o możliwie najlepszy zestaw ekspresu i młynka. bo zamierzam otworzyć swoją ciasną kawiarenkę (20m2) będą tam 3 stoliki i raczej skupienie się na kawie wynosowej, ale z racji że będzie to w stolicy naszego pięknego kraju zależy mi by kawa była możliwie jak najlepsza by ludzie tu wracali (a wszystko będzie się działo przy wejściu do metra w samym sercu Warszawy).

Ps: oczywiście będę wdzięczny za wszystkie uwagi pomoc a także polecenie np polskiej palarni w okolicy warszawy (nie ukrywam zależy mi na wspieraniu polskich przedsiębiorców niż wielkich koncernów)
PS 2: budżet nie ma większego znaczenia (oczywiście jest różnica między 100 tyś a 20tyś) ale powiedzmy do 40 tyś będzie w granicach możliwości

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Zestaw Ekspres + młynek
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopad 2016, 13:01:11 »
Ciężka droga przed Tobą. :taktak: 40 tyś to raczej mało na nowy sprzęt w kategorii: możliwie najlepszy. Poszukaj używanych sprzętów, wiele gastro biznesów się otwiera i upada, pod dostatkiem dobrego sprzętu na rynku wtórnym.

Offline sobociak

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopad 2016, 13:14:29 »
40 tyś na ekspress i młynek to mało  :wow2: :wow2: :wow2:

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2016, 13:27:35 »
To może być mało, a może być dużo. Wszystko zależy. Napisałeś możliwie najlepszy, zatem: oficjalny ekspres Mistrzostw Świata Baristów*.

Na młynek możesz wydać 400zł (używana okazja), 3000zł, albo 15000zł.

*Czy jest najlepszy subiektywnie, to inna rzecz, ale można i tak.

Offline sobociak

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopad 2016, 14:00:49 »
ok rozumiem Twoją wiadomość i widzę swój błąd , precyzując "możliwie najlepszy do 40 tyś - zestaw ekspres + młynek" :)

Offline WasylGd Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2016, 17:03:25 »
Jeśli pracujesz jako barista, to już chyba znasz specyfikę pracy, reakcje klientów i będzie Ci łatwiej przenieść to na Swoja kawiarenkę. Poznałwś pewnie kilka tajemnic zawodowych i wiesz co robisz. Będziesz też umiał jasno i wyczerpująco odpowiedzieć na zadawane Ci dociekliwe pytania.

Przez długie lata prowadzę działalność, co prawda zupełnie inną,  ale mogę poradzić, czego unikać.
Przede wszystkim nie wydawaj wiecej niż masz. Jeśli będą przychody, czyli będzie jakoś szło, opłacisz wszystkie koszty, podatki etc. i zostanie, będzie czas na dalsze inwestycje i ewentualne wymiany sprzętu.
Klienci widząc progres, będą chętniej Cie odwiedzać, a właściwie częściej zaglądać do Twoich 20m2.

Przede wszystkim musisz zaskakiwać smakiem kawy, wyborem gatunków i miłą obsługą.
Pogadaj z palarniami znanymi na Forum. Prowadzą je ludzie o dużej wiedzy i życzliwości. Zawsze możesz mieć dowolną świeżą kawę dostarczoną przez kuriera, nie będziesz biegał i szukał.

Poczytaj też wątek o kawiarniach mobilnych. Koledzy dużo pisali o wytrzymałych, profesjonalnych ekspresach i młynach z drugiej ręki.
Zawsze też podpowiedzą, czy warto wybrać konkretną markę.

No i najważniejsze, dobrze przelicz możliwości i potencjał wybranego miejsca, pozwolenia, dopuszczenia, instalację i przyłącza, ile kaw będziesz sprzedawał Ty, a ile przejmie najbliższa konkurencja z bardzo długimi nogami!

Jeśli w okolicy masz też kogoś rozdającego za darmo kawkę między 7.oo a 8.oo, to przemyśl Swoją decyzję.

No, ale będę Ci życzliwie kibicował! Pisz jakie są postępy, pewnie będzie wielu czytających ten wątek.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2016, 17:45:48 »

wszystko będzie się działo przy wejściu do metra w samym sercu Warszawy

Wpuścili Cię z kawiarnią na Patelnię? Nie wierzę... miejsce idealne pod szybką kawę.

Offline sobociak

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2016, 18:22:33 »
mówię o metro świętokrzyska i tak jak wspomniałem lokal ma tylko 20m2 więc nastawienie główne - kawa na wynos dla ludzi w biegu. ale z racji ze to centrum warszawy nie mogę pozwolić sobie na kiepską jakość bo konkurencji nie brak, ludzie mają pole manewru, kawa ma być moim głównym źródłem obrotu. także w dalszym ciągu proszę o pomoc z ekspresem i młynkiem. do używanego sprzętu nie mam zaufania , a co do rozwijania kawiarni to sprawa jasna ale tak jak napisałem wyżej od razu musi to być wysoka jakość a nie stopniowy wzrost bo nie utrzymam sie na rynku

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2016, 20:04:17 »
miejsce idealne pod szybką kawę.

Jak pod kawę, to plantacja :).

Offline sobociak

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2016, 20:51:07 »
spodziewałem się raczej rzeczowej odpowiedzi a nie jakiś dziwnych postów...

Offline WasylGd Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2016, 22:02:22 »
Na Forum jesteś od południa, pracujesz jako barista, otwierasz kawiarnię w "warszawie", dziwnie piszesz, bez kropek i dużych liter jednym ciągiem, nie bardzo znasz się na ekspresach i młynach i jeszcze masz jakieś pretensje?

Poczytaj kilka dni, zainteresuj się tematem, który sam wywołałeś, będzie łatwiej.
Troszkę szacunku dla Kolegów.

Offline sobociak

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2016, 22:44:45 »
słuszna uwaga , nie znam się - pytam , a chyba od tego jest forum. Dla osoby , która jest biegła w tym temacie nie jest problemem podać 2-3 modele lub marki na jakie zwrócić uwagę. na forum jestem od południa, bo założyłem konto by się dowiedzieć. To takie dziwne ? miałem założyć konto poczekać miesiąc aż "dojrzeje" i dopiero zadać pytanie? Dziwne masz kolego argumenty. A moim skromnym zdaniem szacunek do Kolegów/Koleżanek na forum oddaje wierząc w ich wiedzę/doświadczenie :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2016, 23:38:37 »
Tak, ale weź też pod uwagę to, że nie szanujesz tego co do tej pory na forum zostało napisane - a można by z tego zrobić encyklopedię. Nie włożyłeś czasu w to, żeby poczytać to co tu zostało napisane a wyskoczyłeś od razu z pytaniem - dziwisz się, że się pojawia krytyka w tym kierunku? Moim zdaniem, jeśli chcesz zainwestować kilkadziesiąt tysięcy w kawiarnię a szkoda Ci jednego dnia na poczytanie na temat sprzętu, powinieneś odpuścić. Lokal w centrum, 40 tysięcy na sprzęt, a czasu na poczytanie na temat sprzętu, który będzie Twoim głównym źródłem dochodu, nie masz albo Ci go na to szkoda. Ja osobiście gdybym miał inwestować takie pieniądze to gdyby trzeba było i tydzień bym czytał, żeby zadać sprecyzowane pytanie(a) o konkretne rzeczy i niuanse, które mogą mieć znaczenie, ale przynajmniej coś wiedział na temat tego, na co idą moje pieniądze... Ale to tylko moje zdanie, które może być dla Ciebie warte tyle, ile papier toaletowy. I nikt tu nie pisał o czekaniu miesiąc, żeby dojrzeć do zadawania pytań, tylko dokładnie o to, co zostało napisane - "Poczytaj kilka dni, zainteresuj się tematem, który sam wywołałeś, będzie łatwiej." a brakiem szacunku jest to, że wchodzisz i pytasz bez poświęcenia minuty na przeczytanie forum, a dziwny jest Twój argument - "szacunek do Kolegów/Koleżanek na forum oddaje wierząc w ich wiedzę/doświadczenie " który tylko pokazuje Twoje lenistwo... Przy okazji ciekawi mnie co byś zrobił, gdyby ktoś Ci tu podał na tacy konkretny zestaw, kupiłbyś i by się okazało, że nie pracuje Ci sie na tym wygodnie - żałowałbyś, że nie poświęciłeś na szukanie więcej czasu czy przyszedł tu z pretensjami, że Ci badziew polecili?
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad 2016, 23:43:47 wysłana przez siewcu »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2016, 09:45:44 »
To może inaczej. Od roku pracujesz jako barista, czyli raczej pracujesz na jakimś młynku, może i dwóch. Masz jakiś ekspres.

Co nie pasuje ci w młynkach, których używasz? A może jest wszystko OK?

Co nie pasuje ci w ekspresie?

Od strony praktycznej - pewnie sprawdziłeś jakie przyłącze jaki przydział mocy będzie dostępny w lokalu, z jakimi zabezpieczeniami.? Jedna, 3 fazy? Wiesz ile masz miejsca na kuchnię brudną i czystą?

Naprawdę chcesz abyśmy podali 2-3 marki czy modele - przecież to sensu nie ma, coś jak pytać jakie kombi kupić... Wśród producentów maszyn gastronomicznych raczej nie ma chały i nie ma firm których trzeba unikać. Musisz mieć szybki serwis, może z możliwością podmiany maszyny jak by coś grubszego wyszło. Musisz się zastanowić czy 1,2,3 grupy? Czy sterowane ręcznie czy wolumetrycznie? A może dźwignia?

A jak chcesz iść na skróty to masz tutaj ofertę.

LMWDP #469

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopad 2016, 11:13:22 »
ile osób ma pracować ?
jeśli jedna to więcej niż 2 grupy jest chyba bez sensu bo i tak się tego nie obsłuży..

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi