Dobry wieczór,

Pozdrawiam szanowne grono wielbicieli kawy.
Mam na imię Adrian, mieszkam w Wielkiej Brytanii i mam zamiar sprezentować sobie pod choinkę (liczę na jakieś dobre promo w grudniu) ekspres.
Do tej pory używałem taniego kolbowego de longhi mamy i miałem dwa ekspresy przelewowe. Początkowo przymierzałem się do zakupu automatu ze względu na mój styl życia. Pracuję w restauracji i zwykle otwieram o 8 rano więc wstaję o 7.30 biorę prysznic i wychodzę wiedząc, że kawę i śniadanie i tak będę miał w pracy

. Jednak po "wgryzieniu" się w temat coraz bardziej przekonuję się do kolbowego. Martwi mnie jednak długie nagrzewanie się ekspresu kolbowego.
Jeśli chodzi o kawę to nie lubię kawy kwaskowatej. Bardzo smakuje mi kawa w Hiszpanii i Włoszech gdzie jestem 5-6 razy w roku pijam wtedy co rano espresso albo double espresso a w ciągu dnia kawkę z mlekiem a czasem nawet jakieś mrożone wynalazki gdy na dworze +40c.
Przeglądałem przez ostanie 2 dni forum i coś już tam kumam choć wciąż niewiele, szczególnie gdy padają nazwy modeli, skróty i slang kawowy

.
Plan i budżet mam następujący:
Jako, że na cały zestaw nie chcę wydawać przed świętami zbyt wiele chciałbym kupić sam ekspres kolbowy i nauczyć się w grudniu jako takiej obsługi a na przełomie stycznia i lutego porządny młynek.
Tak więc, na ekspres chciałbym przeznaczyć 300-400 funtów ( raczej bliżej 300-350) przy kursie obecnym to około 1500-2000zł. Natomiast młynek 200-300 funtów w styczniu/lutym(1000-1500zł). Nie interesują mnie przejściowe kawiarki, używki itp. Jeśli dałem radę 29 lat bez porządnego ekspresu i młynka to dam radę miesiąc góra dwa bez młynka

Uważam, że kawę mogę kupić w sklepie specjalistycznym i poprosic o zmielenie. Zdaję sobię sprawę z tego, że nię będzie to tak dobre rozwiązanie jak z młynkiem ale nie od razu Kraków zbudowano.
Proszę więc o pomoc w doborze tego zestawu oraz wskazanie niezbędnych akcesoriów początkowych jak pędzelek itp. Jako, że mieszkam w Anglii najłatwiej byłoby mi szukać tutaj i jeśli ktoś zna dobre i tanie sklepy online poproszę o linki. Z góry dziękuję za pomoc Adrian