Autor Wątek: pierwszy (własny) ekspres  (Przeczytany 6850 razy)

Offline dzikidzik

pierwszy (własny) ekspres
« dnia: 17 Listopad 2016, 23:52:28 »
Dobry wieczór, :)
Pozdrawiam szanowne grono wielbicieli kawy.
Mam na imię Adrian, mieszkam w Wielkiej Brytanii i mam zamiar sprezentować sobie pod choinkę (liczę na jakieś dobre promo w grudniu) ekspres.
Do tej pory używałem taniego kolbowego de longhi mamy i miałem dwa ekspresy przelewowe. Początkowo przymierzałem się do zakupu automatu ze względu na mój styl życia. Pracuję w restauracji i zwykle otwieram o 8 rano więc wstaję o 7.30 biorę prysznic i wychodzę wiedząc, że kawę i śniadanie i tak będę miał w pracy  :ups: . Jednak po "wgryzieniu" się w temat coraz bardziej przekonuję się do kolbowego. Martwi mnie jednak długie nagrzewanie się ekspresu kolbowego.
 Jeśli chodzi o kawę to nie lubię kawy kwaskowatej. Bardzo smakuje mi kawa w Hiszpanii i Włoszech gdzie jestem 5-6 razy w roku pijam wtedy co rano espresso albo double espresso a w ciągu dnia kawkę z mlekiem a czasem nawet jakieś mrożone wynalazki gdy na dworze +40c.
 Przeglądałem przez ostanie 2 dni forum i coś już tam kumam choć wciąż niewiele, szczególnie gdy padają nazwy modeli, skróty i slang kawowy  :doh: .
Plan i budżet mam następujący:
Jako, że na cały zestaw nie chcę wydawać przed świętami zbyt wiele chciałbym kupić sam ekspres kolbowy i nauczyć się w grudniu jako takiej obsługi  a na przełomie stycznia i lutego porządny młynek.
Tak więc, na ekspres chciałbym przeznaczyć 300-400 funtów ( raczej bliżej 300-350) przy kursie obecnym to około 1500-2000zł. Natomiast młynek 200-300 funtów w styczniu/lutym(1000-1500zł). Nie interesują mnie przejściowe kawiarki, używki itp. Jeśli dałem radę 29 lat bez porządnego ekspresu i młynka to dam radę miesiąc góra dwa bez młynka  :hihihi: Uważam, że kawę mogę kupić w sklepie specjalistycznym i poprosic o zmielenie. Zdaję sobię sprawę z tego, że nię będzie to tak dobre rozwiązanie jak z młynkiem ale nie od razu Kraków zbudowano.

Proszę więc o pomoc w doborze tego zestawu oraz wskazanie niezbędnych akcesoriów początkowych jak pędzelek itp. Jako, że mieszkam w Anglii najłatwiej byłoby mi szukać tutaj i jeśli ktoś zna dobre i tanie sklepy online poproszę o linki.  Z góry dziękuję za pomoc Adrian

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: pierwszy (własny) ekspres
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2016, 00:04:45 »
Przeczytaj cały wątek z linka i powiedz mi jak to zrobisz bez młynka?

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=844.0

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dzikidzik

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2016, 01:10:41 »
no dobra to idziemy na całość, kupię wszystko jednym rzutem

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2016, 06:35:03 »
We Włoszech to się chyba na odwrót kawy pije no chyba że w tych pod Warszawą. Oferta ascaso ma nowe rozwiązania. Co do mielenia w sklepie specjalistycznym to się kolega strasznie myli że mu tak łatwo pójdzie później z espresso. I nie ma zmiłuj się tylko trzeba kupić porządny młynek niestety szkłem dupy nie utrzesz jak mawiał śp mój dziadek. Nie chcesz używek hmm tak samo myślałem ale jest to błąd. No ale twoja sprawa. Wyposażenie to zaglądasz do sklepu i wybierasz akcesoria jakie ci pasują bo ilu forumowiczów to każdy coś od siebie doda.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2016, 06:38:21 wysłana przez manfred »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2016, 07:37:51 »
Nie chcesz używek hmm tak samo myślałem ale jest to błąd.

Zgadzam się z manfredem.
Również rozmyślania zaczynałem od zestawu Ascaso. Nowego.
U Janusza trafił się zestaw z drugiej ręki. Budżet się podwoił.
Finalnie, z dodatkowym meblem w kuchni skończył na razy 3. :evil:

;-)

Nic a nic nie żałuję. Dobra kawa i jechane.
Nie ukrywam, że są dni, kiedy wypiję jedno doppio ale i takie, że wchłonę z 6-7.
Nie robię espresso.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2016, 09:05:13 »
Nie chcesz używek hmm tak samo myślałem ale jest to błąd.

Zgadzam się z manfredem.
Również rozmyślania zaczynałem od zestawu Ascaso. Nowego.
U Janusza trafił się zestaw z drugiej ręki. Budżet się podwoił.
Finalnie, z dodatkowym meblem w kuchni skończył na razy 3. :evil:

;-)

Nic a nic nie żałuję. Dobra kawa i jechane.
Nie ukrywam, że są dni, kiedy wypiję jedno doppio ale i takie, że wchłonę z 6-7.
Nie robię espresso.

Racja - moja historia ze stycznia - też nie rozważałem używek. Kupiłem nowy ekspres+młynek (Silvia plus Rocky). Teraz mam obok Rocky'ego używanego Mazzera SJ. Co do ekspresu jednak bałbym się kupować używany, ale dobre młynki jak najbardziej używane.

Pozdrowienia

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2016, 10:45:04 »
Co do czasu nagrzewania to proponuję jakiś ekspres ascaso z termoblokiem i elektronicznym sterowaniem. Nowy steel prof zgłasza gotowość do pracy po nie całych 2 minutach od włączenia jednak warto dać mu 10 do 15 minut, po tym czasie wszystko razem z kolbą parzy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopad 2016, 11:00:55 »
Tylko uważaj przy zakupach w Anglii. Po pierwsze to tam najczęściej sprzedają ekspresy w wykonaniu na kawy marketowe. Czyli inne sitko w grupie i sitka ciśnieniowe do portafiltra. Po drugie ostatnio miałem zgłoszenie z Anglii. Ekspres kupiony okazyjnie w tamtejszym Gruponie -niby nowy ale data produkcji to był rok 2012. :Bicz:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2016, 11:10:03 »
Poszukaj w https://www.bellabarista.co.uk/, to profesjonalny sklep.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopad 2016, 11:17:09 »
Nie mają w swojej ofercie ASCASO a jedyny ekspres z termblokiem to Quick Mill. :-[

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Listopad 2016, 11:47:05 »
Ale w tym wątku nie chodziło, ani o Ascaso, ani o termoblok. A co do Bellabarista, to swego czasu, dosyć popularny był test młynków zrobiony przez tę firmę. Wziął w nim udział młynek Ascaso, będący w ofercie, ale jak widać, wyspy nie podbił.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Listopad 2016, 11:58:21 »
To co napisałem odnosiło się bezpośrednio do wpisu Dodo. A test młynka i-1 wypadł wówczas lepiej niż porównywalnej konkurencji.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Listopad 2016, 12:22:01 »
Jakiej znowu porównywalnej konkurencji :wow2:. Uważaj, bo zahaczysz o brzozę :). W teście wzięło udział pięć młynków, i-1 i i-2 zajęły dwa ostatnie miejsca. Jakość przemiału i-1, została oceniona jako "minimalna na poziomie podstawowym", a i-2 uznano za "młynek nie polecany".

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Listopad 2016, 12:41:31 »
W teście wzięło udział pięć młynków, i-1 i i-2 zajęły dwa ostatnie miejsca.
Witam.
Sorry , że się wtrącam ale może ktoś podać kolejność ocenianych młynków.
Pozdrawiam

Offline dzikidzik

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Listopad 2016, 12:49:52 »
Dziękuję za odzew Panowie (chyba żadnej Pani nie było). W sklepie Bella Barista nie ma żadnego ekspresu w moim budżecie. Co do używek to powiedzmy tak, że pieniądze nie są problemem u mnie w domu. Nie jestem bogaty ani biedny ale staramy się dobrze planować wydatki i określać budżet na rozmaite rzeczy. Jestem w stanie dorzucić 50-60 funtów do młynka używanego żeby kupić nowy. Anglicy to bardzo skąpy naród i zwykle sprzedając rzeczy używane z tych droższych których nie kupuje się na codzień, sprzedają bardzo zużyte. Czy oprócz wspomnianego sklepu nie ma już niczego ciekawego online na wyspach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi