Autor Wątek: Ekspres ciśnieniowy do kawiarni do 20 tysięcy  (Przeczytany 8240 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ekspres ciśnieniowy do kawiarni do 20 tysięcy
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopad 2016, 17:14:07 »
Fajny temat. Sporo już napisano i samą prawdę. Bajka jest jeszcze jedna. Ile kaw jednocześnie i jakich ma być? W jakim czasie? Po co kupować dwugrupowy ekspres za  zylion zł jak stykanie taki z dwoma bojlerami. Co będzie, jak dwugrupowy padnie? Dylematów jest wiele. Dwie grupy wyglądają fajnie ale..
Ja bym poszedł na dzień dobry w dwubojlerowca, sensowny młyn i jedną dobrą kawę. Rango, Antonio. Moze ktoś inny.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopad 2016, 17:20:12 »
heh, właśnie się też zastanawiałem po co dwie grupy, jeśli pewnie jedna osoba będzie robić kawę - z jednym młynkiem się nie obrobią we dwóch jednocześnie, tak jak jedna osoba nie będzie tego potrzebować... fux ma rację, i w sumie pytanie czy nie lepiej by było kupić dwa dualboiler z dwoma młynkami, jeśli koniecznie mają być dwie grupy.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopad 2016, 18:14:13 »
Do Siewcu. Wiem, że mistrz aeropresu. Ale espresso robił też super.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopad 2016, 18:32:10 »
W dwugrupowym ekspresie masz rozgrzane dwa portafiltry. Nie musisz ich podmieniać w razie potrzeby, możesz parzyć od razu, a klient nie musi czekać, aż portafilter się rozgrzeje.

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopad 2016, 19:10:05 »
Tak jak koledzy napisali ale kawiarnia samym espresso nie żyje wiec trzeba kupić jeszcze młynek do alternatyw... jeden do mlecznych ... jeden do espresso ...  :Bicz:  pytanie czy nie poszukać fajnejego Ła marzocco używki jakiejś  kwota będzie podobna ale jakość ...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopad 2016, 21:11:21 »
Lepiej kupić także 2-3 młynki pod różne kawy
jak będzie kiepski młynek
kawiarnia samym espresso nie żyje
Panowie, wyluzujcie! 3 młynki przy 70 filiżankach dziennie i nieogarniętej załodze? Dlaczego kiepski młynek, przecież kolega napisał, że wybierze dobry. Ciekawe kto sprzeda te inne kawy niż na bazie espresso w kawiarence dla Kowalskich? Dajcie spokój.

Jedyna słuszna rada z powyższych, to znalezienie dobrej palarni do współpracy. I kawę dobiorą, i w sprzęcie pomogą (jeśli jeszcze nie za późno to i bar pomogą przemyśleć), i załogę wyszkolą.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopad 2016, 21:28:27 »
napisał, że wybierze dobry, po czym dalej trzyma się kupna ekspresu i młynek zostawia na później... ten temat się przecież tu przewija najczęściej(choć domowo), kupiłem ekspres xxx i jaki teraz mam kupić młynek - po czym się okazuje, że z budżetem na młynek cienko... dlatego napisałem o dobieraniu zestawu ekspres + młynek, a nie najpierw ekspres, potem młynek...

Offline uajka

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Listopad 2016, 01:19:27 »
Panowie,
Mam wrażenie że kilku moich postów wyciągneliście bardzo dużo wniosków na mój temat i oceniliście mnie dosyć surowo.

Jak napisałem, kupię dobry młynek i stać mnie na niego (wiem ile kosztują dobre młynk, czemu siewcu zakładasz że nie wiem i później będę płakał). Wyszedłem z założenia, że ekspres jest droższy i od niego powinienem zacząć, a później dobiorę młynek sobie taki jak trzeba. Bo nie wierze, że jak wybiorę dobry ekspres, to nie ma do niego dobrego młynka na rynku.
Nie wydaje mi się, że znacznie lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie najpierw wybranie młynka, a później ekspresu. Budżet 20k był na ekspres, nie na ekspres i młynek. Dodatkowo rozważam używany młynek, bo z tego co zostałem poinformowany, wystarczy wymienić żarna i młynek jak nowy.

Zdobyłem przynajmniej podstawową wiedzę i wiem jak ważny jest barista, wiem jak ważny jest młynek i dobra kawa, woda  i odpowiedni dobór wszystkich parametrów.
Kończyłem całkiem dobry kurs na baristę i teorie znam. Niestety nie wiem dalej jaki EKSPRES wybrać!
Chociaż wnioski mi się nasuwają takie, że być może wziąć używke jakąś za 7-8 tysięcy, dobry młynek i powinno być na początek dobrze.

Ale dobrze, zastosuje się do waszych rad i mam takie propozycje młynków
Biorę pod uwagę młynki elektroniczne, by jednak było je łatwiej obsługiwać.
Na start jeden młynek, pewnie jeden rodzaj kawy. Z czasem dodam drugi do alternatyw ale powoli, krok po kroku!

Macap  mxk
Macap MXD DIgItAL
NS MDX on DeMAnD
Mazzer Kony Automatic
Mazzer Super Jolly Electronic

Który polecacie, tylko proszę mi nie pisać teraz, że to zależy od ekspresu ;)
Będę bardzo wdzięczny za propozycje młynka + ekspresu do niego .

Donkiszot
"Jedyna słuszna rada z powyższych, to znalezienie dobrej palarni do współpracy. I kawę dobiorą, i w sprzęcie pomogą "

Polecisz może dobrą palarnie?

Ja się zgłosiłem do paru, ale nie wiem czy są dobre. Po drugie, większość handluje sprzętem więc będzie zachwalać swoje i tak robią. Stąd właśnie jestem na forum by tą wiedzę weryfikować.

Dzięki jeszcze raz za pomoc

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Listopad 2016, 04:06:47 »
Czy polecę? To za duże słowo ;)

Pierwsze pytanie do kogo masz blisko, blisko najczęściej łatwiej. Wszyscy i tak chętnie podjadą, ale w awaryjnych sytuacjach chętniej podjadą Ci którzy mają bliżej. ;) Z Goranem kontakt już masz. W Krakowie można zapytać: Kelleran, Coffee Proficiency, Coffee Roasters, Karma, no i Coffeece (to nie palarnia, ale mają i kawę i wiedzę). A dalej: Kofi Brand, Coffee Lab, Goodcoffee, w CoffeeZone chyba już byłeś ;), Java, Coffee Republic, Audun i (klamra forumowiczów) Czarny Deszcz, Mastro Antonio.

O sprzęt możesz pytać też w: BeanBrothers, Coffe Desk, Cafe Silesia, Akcesoria Baristy, Świeżopalona, Konesso i gdzie tam jeszcze (tu większość jest na forum).

Pewnie o kimś zapomniałem, przepraszam :redface:

Offline uajka

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Listopad 2016, 00:08:42 »
Dzięki

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi