Panowie,
Mam wrażenie że kilku moich postów wyciągneliście bardzo dużo wniosków na mój temat i oceniliście mnie dosyć surowo.
Jak napisałem, kupię dobry młynek i
stać mnie na niego (wiem ile kosztują dobre młynk, czemu siewcu zakładasz że nie wiem i później będę płakał). Wyszedłem z założenia, że ekspres jest droższy i od niego powinienem zacząć, a później dobiorę młynek sobie taki jak trzeba. Bo nie wierze, że jak wybiorę dobry ekspres, to nie ma do niego dobrego młynka na rynku.
Nie wydaje mi się, że znacznie lepszym rozwiązaniem będzie dla mnie najpierw wybranie młynka, a później ekspresu. Budżet 20k był na ekspres, nie na ekspres i młynek. Dodatkowo rozważam używany młynek, bo z tego co zostałem poinformowany, wystarczy wymienić żarna i młynek jak nowy.
Zdobyłem przynajmniej podstawową wiedzę i wiem jak ważny jest barista, wiem jak ważny jest młynek i dobra kawa, woda i odpowiedni dobór wszystkich parametrów.
Kończyłem całkiem dobry kurs na baristę i teorie znam. Niestety nie wiem dalej jaki EKSPRES wybrać!
Chociaż wnioski mi się nasuwają takie, że być może wziąć używke jakąś za 7-8 tysięcy, dobry młynek i powinno być na początek dobrze.
Ale dobrze, zastosuje się do waszych rad i mam takie propozycje młynków
Biorę pod uwagę młynki elektroniczne, by jednak było je łatwiej obsługiwać.
Na start jeden młynek, pewnie jeden rodzaj kawy. Z czasem dodam drugi do alternatyw ale powoli, krok po kroku!
Macap mxk
Macap MXD DIgItAL
NS MDX on DeMAnD
Mazzer Kony Automatic
Mazzer Super Jolly Electronic
Który polecacie, tylko proszę mi nie pisać teraz, że to zależy od ekspresu

Będę bardzo wdzięczny za propozycje młynka + ekspresu do niego .
Donkiszot
"Jedyna słuszna rada z powyższych, to znalezienie dobrej palarni do współpracy. I kawę dobiorą, i w sprzęcie pomogą "
Polecisz może dobrą palarnie?
Ja się zgłosiłem do paru, ale nie wiem czy są dobre. Po drugie, większość handluje sprzętem więc będzie zachwalać swoje i tak robią. Stąd właśnie jestem na forum by tą wiedzę weryfikować.
Dzięki jeszcze raz za pomoc