Autor Wątek: Ekspres ciśnieniowy do kawiarni do 20 tysięcy  (Przeczytany 8236 razy)

Offline uajka

Ekspres ciśnieniowy do kawiarni do 20 tysięcy
« dnia: 17 Listopad 2016, 11:19:51 »
Witam serdecznie,
Niebawem startuję z kawiarnią i jestem na etapie wyboru ekspresu. Kawiarnia ok 100 m2, w tym 30 zaplecza. Zamierzam serwować dobrą kawę, ale nie ma to być miejsce dla 'freakow' kawowych. Bardziej miejsce w którym chcemy przyjść posiedzieć i przy okazji napić się dobrej kawy (stawiam na design, muzykę, obslugę)
Przeglądnąłem to forum za wskazówkami i trochę zdziwiony ale nie znalazłem podobnego tematu, a przynajmniej nie został on wyczerpany.

Poszukuję 2 grupowego ekspresu.
Budżet ok 20 tysięcy brutto, ale lepiej by było taniej.

Dostałem całkiem dobrą propozycję na ekspres Nuova Simonelli Appia 2 GR- wersja automatyczna  za 14000 netto, czyli 17000 brutto
Mogę trochę dołożyć i wziąć aurelia
Duża różnica między ekspresami? Jeśli tak, to jaka? Warto dopłacić ponad 1000 euro?
A może w tej cenie wybrać całkiem coś innego ?
Dla przykładu jak ma się ten model FAEMA ENOVA-A-2 jest w podobnej cenie, jak się ma ten model
do appii i aureli?

2. Używane ekspresy
Jak sprawa ma się z używkami, warto rozważyć?
Widzę sporo faema (e91) , które na tym forum były polecane w cenach po 6000, może nie warto brać nowego?
Dla przykładu na allegro hesr : ekspres-cisnieniowy-faema-e91-ambassador-se  za 7000 brutto (po remoncie, z roku 2015, ale podobno używany 2 lata)  / jak by nie patrzeć 10 tysięcy byłbym na plus, no ale brak gwarancji  i inne niedogodności
Na co zwrócić przy używkach?

Będę bardzo wdzięczny za informację
Pozdrawiam serdecznie

Offline ristretto Mężczyzna

• Ekspres: Jest: Sage BES875 Był: Lelit PL042EMI; Phin
Odp: Ekspres ciśnieniowy do kawiarni do 20 tysięcy
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2016, 11:33:53 »
Tym pytaniem tylko zacząłeś swoje dywagacje nt ekspresu. Zaraz otrzymasz kolejne "a co z młynkiem" więc uprzedzę Cie byś był gotowy na odpowiedź czym planujesz mielić.

Poza tym co masz na myśli mówiąc o kawie dla freaków, ważne żeby kawa była dobra więc każdy klient będzie takim freakiem ;)

Offline uajka

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2016, 11:54:38 »
No to mój bład, myślałem że młynek mogę wybrać pod ekspres, a nie na odwrót.
Kupię młynek taki jaki potrzeba. Dzisiaj trochę doczytam o młynkach.
Na pewno chciałbym automat, by kontrolować ilość kaw, plus łatwość obsługi, co ma znaczenie przy rotacji pracowników

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopad 2016, 13:04:58 »
Bardzo dobry sprzęt który sprawdzamy parę lat ( od niedawna jeden pokazowy stoi i u nas w palarni ) to Dalla Corte DC Pro. Ma mnóstwo ustawień, temperatura każdej grupy do 0,1C, automatyczne czyszczenie, manualne lub automatyczne spienianie mleka... Młynek dedykowany do niego potrafi się komunikować z ekspresem i robić autokorektę. Bardzo szybki i cichy. Obsługa całości jest intuicyjna a istnieję możliwość podłączenia do sieci i sprawdzanie parametrów lub np ilość wydanych napoi. Przy sprzedaży istnieję możliwość przeszkolenia personelu.
Jeżeli będziesz zainteresowany nowym lub pokazowym, to daj znać na pw a przeszłe Ci więcej informacji.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2016, 09:58:30 »
Duża różnica między ekspresami?
Tylko i aż stabilność temperatury.

Cenę Aurelli sprawdzałeś w wersji V? bo ta wersja Ci wystarczy.

co ma znaczenie przy rotacji pracowników
Przy rotacji pracowników znacznie więcej rzeczy ma znaczenie. Dozowanie kawy przy tym to najmniejszy problem.

Offline uajka

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopad 2016, 17:24:39 »
Dzięki za odpowiedzi,
Ktoś jeszcze odpowie może bardziej wyczerpująco na moje pytania?
Jak się ma Dalla Corte DC Pro do ekspresów wspominanych przeze mnie w pierwszym poście?

re Donkiszot
Co ma jeszcze duże znaczenie przy rotacji pracowników? Chociaż w planie jest by rotacja była jak najmniejsza.
Czym się różni wersja V, od wersji innych?
Czy uważasz że Appia nie wystarczy? powinna być Aurelia? Jakie są podstawowe rożnice które mają znaczenie w kawiarni?

Pozdrawiam

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopad 2016, 17:39:09 »
Appia jest prosta jak każdy prosty HX. Takich maszyn są dziesiątki, moim zdaniem znacznie ładniejszych...
Dalla Corte przy tym to taka lux torpeda ;). Jedyny mankament: sitka o średnicy 54mm.
NS są ostatnio bardziej modne, bo ich super ekspres jest maszyną WBC. Ale Appia czy prosta Aurelia nic z tym wspólnego przecież nie ma...
Dobre ekspresy produkują też firmy: La Marzocco, Synesso, Dalla Corte, Faema, Cimbali, Elektra, Astoria, Wega, La Spaziale, San Remo i wiele innych.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2016, 17:45:40 wysłana przez Antonio »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopad 2016, 19:27:11 »
Superekspres jest brzydki i niewygodny ;)

Co ma jeszcze duże znaczenie przy rotacji pracowników?
To, że z każdym pracownikiem odchodzi wiedza przez niego nabyta i zabawa za każdym razem zaczyna się od początku. Czy będą zużywać 16g czy 18g kawy to nic przy źle ustawionej grubości mielenia, niedbałej dystrybucji, złym tampingu itd, a to tylko kilka zagadnień techniki parzenia, na tym lokal się nie kończy, są jeszcze jakieś receptury, standardy obsługi, przyzwyczajenia stałych klientów, takie tam.

Czym się różni wersja V, od wersji innych?
V -- to zwykły ekspres wolumetryczny, digital ma komputerek, a T3 dodatkowe bojlerki przy każdej grupie. Nie pamiętam czym jest wersja S. Wszystko jest rozpisane bodaj na stronie Nuovy.

Czy Apia wystarczy? A może Rocket (tak, wiem, to domowy jednogrupowiec) wystarczy? Nie wiem. Ciężko powiedzieć. Pytanie ile będzie kaw dziennie, jakie są oczekiwania klientów, jakie są możliwości personelu. Pytań jest jeszcze bardzo dużo.

Offline uajka

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopad 2016, 14:56:16 »
Dzięki za odpowiedzi.
Dalsze pytania

Panowie i Panie, proszę o pomoc w wyborze ekspresu, co byście zrobili w podobnej sytuacji, który ekspres z tak wielu dostępnych.
Na razie dowiedziałem się że Dalla Corte DC Pro pewnie lepszy niż moje propozycje więc rozważam właśnie ten, ale może jest lepszy wybór.

Liczę na serwowanie przynajmniej 70 kaw dziennie, ale może to być z czasem 100
Będzie to głownie kawiarnia więc jakość kawy się liczy, z czasem planuje rozwijać się w temacie i serwować bardzo dobrą kawę przez dobrze wyszkolonych ludzi, więc ekspres musi być wystarczająco dobry by dobry barista zrobił za jego pomocą dobrą kawę.
Budżet jak wspomniałem, ok 20 tysięcy, ale jeśli można wydać na używke 8 tysięcy i mieć podobny rezultat, to wolę używkę.
Być może wypożyczenie jakiegoś dobrego ekspresu na kontrakt było by lepszym rozwiązaniem?
Będę bardzo wdzięczny za propozycję konkretnych modeli które powinienem rozważyć.

ranGo
Wysłałem na prv wiadomość.

« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2016, 15:57:25 wysłana przez uajka »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopad 2016, 15:18:27 »
takie małe ot...

chyba trochę źle podchodzisz do tematu :) dobry barista zrobi lepszą kawę ze średniego ekspresu niż kiepski barista z najlepszego ekspresu... przy tym co piszesz będzie trzeba szkolić każdego z pracowników osobno a potem nieustannie monitorować jakość kawy przez nich serwowanej, no i ciągle tylko ekspres i ekspres, a co z młynkiem? pisałeś, ze rozejrzysz się w temacie, ale jeśli masz do tego kupić jakiś słaby młynek to wystarczy Ci jakiś podstawowy ekspres... albo dwa jednogrupowe, nawet domowe.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopad 2016, 15:45:20 »
Wrzucę swoje pięć groszy.
Dla ważne też, aby wybrać potem dostawcę kawy.
Lepiej kupić także 2-3 młynki pod różne kawy i starać się serwować tylko te kawy. Będzie prościej, bo raz ustawione młynki pod te kawy będę tylko niewiele korygowane zależnie od temperatury, ciśnienia, różnic w jej wypaleniu, itp. Każdorazowa zmiana kawy spowoduje konieczność ustawiania młynków. Dalej serwowanie 2-3 gatunków kaw (np. 2 arabici jedna z Ameryki Południowej, jedna z Etiopii i 1 mieszankę pod espresso) będzie wg mnie działało na korzyść kawiarni.
Dla mnie w kawiarni jest ważna jej powtarzalność. Wiem, że tam mogę się napić dobrej kawy (takiej którą piłem poprzednio) i dobrze zrobionej.
A więc warto rozejrzeć się za dostawcą - palarnią kawy i kupić 2 - 3 młynki. Jak to ma być kawiarnia to kawiarnia. Jak bar kawowy lub restauracja z kawą to 1 młynek wystarczy.

Offline uajka

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopad 2016, 15:47:57 »
Rozumiem te zależności.
Przypuszczam też, że dobry barista zrobi lepszą kawę z lepszego ekspresu niż gorszego.
Zamierzam kupić dobry młynek, ale chyba łatwiej dobrać młynek do wybranego już ekspresu, niż na odwrót, czy się mylę?
To inaczej, będę bardzo wdzięczny za konkretne propozycje co do wyboru ekspresu+młynek

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopad 2016, 16:20:58 »
jak będzie kiepski młynek to możesz tam równie dobrze podstawić delonghi z marketu, albo od razu kupić automata philips saeco x-small za 1000 zł, na jedno wyjdzie... masz w rozumowaniu jeden podstawowy błąd, tylko nastaw się to, że trzeba będzie podejście zmienić - nie wybiera się młynka do kupionego ekspresu, tylko w drugą stronę, a najlepiej wybrać to co najlepsze w założonym budżecie, ale jako zestaw, który będzie ze sobą działać. z dobrze zmielonej kawy tańszy ekspres wyciągnie dużo więcej niż świetny ekspres z kiepsko zmielonej kawy. te dwa urządzenia idą w parze, najpierw wybierz porządny młynek, a dopiero potem szukaj ekspresu - młynek nie kosztuje 1000 zł, żeby się nim nie przejmować. a gdybyś chciał tak jak wyżej serwować dwa rodzaje kawy, to np na dwie sztuki polecanego fiorenzato f64 musisz szykować jakieś 6 tysięcy. zakładając, że ekspres na całość wynosi 20 tysięcy, nagle się okazuje, że ponad 1/4 budżetu zniknęła... i musisz wiedzieć jedno - duża część tego forum robi kawę lepszą niż typowy "dobry" barista. a robi to w domu traktując to jako hobby. standardy baristów są jakie są, nikt nie zwraca uwagi na kawę, młynek ustawia się raz jak przyjedzie instalator podłączyć sprzęt i tyle. czas zaparzania espresso? who cares? korekta przemiału? a na co to komu? przez jakiś czas miałem do czynienia z gastronomią od strony prowadzenia lokalu(trochę pomagałem właścicielom i managerom), kilku baristów się tam wtedy przewinęło. myślisz, że którykolwiek sprawdzał cokolwiek? jest młynek, jest ekspres, nie patrzymy na ustawienia tylko robimy. i to jest typowy polski barista... a takiemu nie robi różnicy na jakim ekspresie pracuje. to też musisz wziąć pod uwagę, choć to nie dotyczy sprzętu a personelu - jednakże przy całokształcie ma znaczenie, jeśli chcesz się wyróżniać na tle innych kawiarni.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopad 2016, 16:36:09 »
Całkowicie zgadzam się z Siewcu. Ci barriści to często pożal się Boże.
Jak się dobiera młynek ? Wg mnie pod rodzaj ekspresu : kolbowy lub alternatywę. Nie ma wyboru młynka pod rodzaj ekspresu kolbowego. Nie widzę możliwości, aby młynek dobierać nr. do Faemy, Cimbali, Rocketa, itp.
Najpierw wybierz ile kaw chcesz serwować : np. dwie. Wtedy musisz mieć dwa młynki. Pierwszy klient wybierze jedną kawę, a drugi inną kawę. Przecież po zmówieniu nie będziesz się bawił z zmianę ustawień młynka. No chyba, że chcesz tzw. polskiej kawiarni jak pisze Siewcu i nie przejmować się ustawieniami. To wtedy będziesz miał kawiarnię jak większość. Nic specjalnego, nic zachwycającego.
We Wrocławiu w Hali Targowej jest kawiarnia Targowa (taka mała dziupla) z mistrzem polski w alternatywach. Ale miło zobaczyć jak chłopak przygotowuje kawę pod espresso. I zawsze jest dobra i wszyscy tę "małą dziuplę" chwalą.
Wg mnie np. kawy, które zmawiam z xCafe mielę drobniej niż w innej palarnii. Nawet ta sama kawa. To zależy od wypalania.
Jak wybierzesz jedną kawę to wystarczy jeden młynek. Tak mają kawiarnie cukiernie "Sowa" itp. Jest jeden młynek, bo tylko jeden rodzaj kawy serwują.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopad 2016, 16:53:31 »
hlary, trochę pominąłeś, bo Filip jest mistrzem świata aeropress ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi