Autor Wątek: Subskrypcja kawy - skąd te koszty???  (Przeczytany 4242 razy)

essewissa

• Gość
Subskrypcja kawy - skąd te koszty???
« dnia: 16 Listopad 2016, 09:06:59 »
Dobrze wyczytałem cenę , 70zł za 250gr kawy pod espresso raz w miesiącu?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Subskrypcja kawy - skąd te koszty???
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2016, 09:38:31 »
Co w tym dziwnego? ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2016, 09:46:58 »
70zł za 250gr
Co w tym dziwnego?
Jak to co? Nie widzisz nic dziwnego w płaceniu 70 za 2,50*?  Za 250g spoko, 250gr zdzierstwo.

*250 groszy to 2 złote i 50 groszy — źle liczę?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2016, 10:59:23 »
Gram oczywista, 250g , 300zł za kg kawy, bo ja w kg mam przelicznik :) Ja za tym nowościami nie nadążam, kwas w espresso, 300zł za kg, jak żyć, jak żyć się pytam.... :)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2016, 11:16:47 »
Jakbyś kliknął w TEGO linka i wykorzystał kod jaki podał Poe w swoim blogu to miałbyś znacznie taniej. Więc nie psiocz  ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Listopad 2016, 11:18:49 »
300zł za kg, jak żyć, jak żyć się pytam.... :)
Weź pod uwagę, że w tym masz wliczone przesyłki zagraniczną i do ciebie, oraz, że to ceny tychże palarni w przeliczeniu na PLNY. Niestety taka Szwecja nie jest dla nas tania. Moim zdaniem to jest cena za wartości poznawcze, nie za ziarno.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2016, 12:25:12 »
Eee, ostatnio zamawiałem kawowe graty w Hong Kongu i przesyłka była niecałe 6USD, wiem dłużej szła (2tyg), ale zamawiam też w Europie i tragedii nie ma. Na północy to mają kiszone śledzie i nadziewanie baranie głowy, także za wartości poznawczej ichniej sztuki kulinarnej podziękuję, pewnie tak samo kawę palą jak gotują  :hihihi: Ok, nabijam się, ale nie mogłem się powstrzymać, ja ich kuchni próbowałem i tak mi się kojarzy :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2016, 12:29:49 »
Ale oni, jak widać, muszą nas czegoś nauczyć... ;).

Offline Rasputin

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2016, 12:56:31 »
essewissa, mało kogo obchodzą koszty wysyłki z honk kongu. Palarnie specialty z europy doliczaja koszty wysyłki, uwierz mi, to nie jest 5€. Bardziej w przedziale 20-30€, nawet jeżeli zamawiasz 15 kg. Ceny w palarnii specialty- 8-9€ za 250 g , jeżeli nie masz vat eu, doliczasz podatek obowiązujący w kraju w którym kupujesz, może to być 7% a może 26 jeżeli z zamawiasz z Węgier. Teraz sobie policz jaki jest zysk na paczce- kawa, przesyłka, testy, wysyłka do klienta itp. Nie zostaje tego dużo jeżeli chodzi o zysk. Dla mnie niezrozumiałe jest to, że antonio sprzedaje Kenya Karimikui za 40 pln. Kg zielonego ziarna specialty kosztuje od 7 $ za słabszą Rwandę do 17-18$ za kg zielonego Hondurasu. Od tego odejmij strate 10-15% przy roastingu plus kawa na profilowanie.
Zanim zaczniesz krytykować ceny, polecam zainteresować się tematem i policzyć wszytsko z kalkulatorem w domowym zaciszu.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2016, 13:00:34 »
zamawiałem kawowe graty w Hong Kongu i przesyłka była niecałe 6USD
6$ * 4,128 = 24,77zł do tego 10zł w Polsce, czyli 35,23 za paczkę kawy. Ze strony Dropa wychodzi mi 96,75zł (67,50zł za kawę, 29,25zł za przesyłkę).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2016, 13:05:10 »
Karimikui dawno nie ma, a gdy była, to kosztowała nawet więcej niż 50 zł za 250g. Niestety ceny kawy to nie tylko koszt surowca. Taka Kenia na surowo kosztuje ponad 10 Euro bez kosztów transportu i podatków... Honduras akurat nie jest droższy od Kenii, skąd masz takie cenniki? Poza tym jest tak jak piszesz... Sam chętnie kupię sobie taką subskrypcję.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2016, 13:09:49 »
Dla mnie niezrozumiałe jest to, że antonio sprzedaje Kenya Karimikui za 40 pln
Jakby sprzedawał drożej nikt by nie kupił. :-)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2016, 13:10:34 »
Ja bym kupił, ale to nie ja pisałem :jezyk: cytaty, cytaty.

Offline Rasputin

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2016, 13:14:07 »
antonio, ja nie napisalem, ze honduras jest drozszy od kawy z Kenii. Sa droższe Kenijskie kawy i tańsze. To samo z Hondurasem. Wiesz o tym, bez demagogii z Twojej strony proszę. Osobiście najdroższa Kenya jak spotkalem w tym roku, Nhunguru-17 $ za kg zielonego ziarna. Robi się mały offtop. Osobiście uważam, że powinienes mieć droższe kawy o 20%(single origin specialty).
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2016, 13:17:28 wysłana przez Rasputin »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2016, 13:21:11 »
15kg jak kolega Rasputin napisał, koszty wysyłki 30eur. 30eur za 15kg rozumiem, no bo chyba nie za kg, czyli 135zł, czyli koszt wysyłki 250gr to 2,25 eur, bym przystał na taką cenę, plus w PL 15zł nawet szybkim kurierem, czyli koszt wysyłki dla 250gr to łącznie 25zł. Czemu przedsiębiorca nie ma VAT UE?, Przedsiębiorca Polski kupuje w Szwecji kawę w kwocie netto, w Polsce dolicza 23% VAT. Zakładając, że w Szwecji kawa jest w podstawowej stawce 25% to polski przedsiębiorca kupi ją 2% taniej niż odbiorca indywidualny (przy zerowym zysku).  Liczyć to ja potrafię, że tak powiem..... zawodowo  :)
Nie wiem ile kosztują te kawy speciality, zakładam, że dużo, mówimy tu o surowcu bo jeżeli chodzi o koszty pracy to w PL są niższe, zakładając palenie tutaj.
Nie wiem po co to emocje, 300zł za kg, jak kogoś stać to kupi, mnie nie stać dlatego się zdziwiłem ceną kawy, w abonamencie pewne koszty szukania klienta odpadają, taki chyba cel tej sprzedaży, stały klient, stały zysk, ale to może taka moja logika sknery:)
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2016, 13:29:34 wysłana przez essewissa »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi