Od paru wieczorów przeglądam sąsiednie forum na którym od dłuższego czasu pisze się głównie o ekspresach automatycznych. Króluje tam jednak jeden producent - Jura. A to za sprawą znanego serwisanta, teraz również dystrybutora.
Ceny tych ekspresów są znacznie wyższe od konkurencyjnych producentów, co jest akurat zrozumiałe, bo wyróżniają się wyższą jakością.
Ale co dla mnie jest niezrozumiałe, ceny są znacznie wyższe niż w innych krajach UE. Czy społeczeństwo w Polsce jest na tyle bogate, by płacić więcej za ekspres niż np. Niemcy?
Nabywcy, którzy chcą przyoszczędzić trochę i sprowadzić ekspres zza granicy są straszeni problemami z gwarancją. Czyżby Polska nie była w UE, czy też jesteśmy członkami gorszego sortu?
Odnoszę wrażenie, że na tamtym forum jest lansowana głównie Jura, a znany serwisant, którego ceniłem do tej pory, jest skłonny do pisania bredni.
W jednym z postów napisał, że automat Jura parzy najsmaczniejszą i najmocniejszą kawę jaką potrafi zaparzyć ekspres domowy.
Smak kawy z takiego ekspresu nie różni się w ogóle od kawy z profesjonalnej kolby za duże pieniądze. (chyba nie pił poprawnie zrobionego espresso)
Z doświadczenia wiem, że są ekspresy, które zaparzą kawę znacznie lepszą niż Jura.
Posiadam ekspres Jura, co prawdę bez P.E.P. ale nie wydaje mi się, aby dało się z tego uzyskać espresso, smak można poprawić, ale i tak nie będzie to espresso. Producent musiał ratować się tym, że w takim ekspresie ekstrakcja trwa parę sekund, więc wymyślił ten system. Ale co z tego, jeśli nie można skręcić młynka, tak jak mieli się pod espresso, bo inaczej zapcha się.
Ekspresy Jura są teraz naszpikowane elektroniką jak samochody francuskie, że raczej nie chciałbym takiego ekspresu.
Z tego co wyczytałem, to ekspresy wymagają oryginalnych filtrów i chemii, za które to trzeba słono płacić, inaczej będą problemy z uznaniem gwarancji, a nawet już nawet filtry chipują.
Ekspresy są bezobsługowe, nie trzeba nic smarować, ale zaleca się wykonanie przeglądu w autoryzowanym serwisie raz na 3 lata. A gdy, ktoś nie ma pod ręką serwisu, to trzeba wysłać kurierem i liczyć się z tym, że może zostać uszkodzony.
Nie wiem, czy nie lepszym rozwiązaniem jest zakup tańszego ekspresu i wymiana co parę lat.
Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak ekspres kolbowy+młynek, który nie musi mieć tyle elektroniki, aby zrobić pyszne espresso, czy cappuccino a wyjdzie taniej i posłuży znacznie dłużej niż automat Jura.