Autor Wątek: Ekspresy Jura - opinie  (Przeczytany 39393 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Ekspresy Jura - opinie
« dnia: 15 Listopad 2016, 19:55:45 »
Od paru wieczorów przeglądam sąsiednie forum na którym od dłuższego czasu pisze się głównie o ekspresach automatycznych. Króluje tam jednak jeden producent  - Jura. A to za sprawą znanego serwisanta, teraz również dystrybutora.
Ceny tych ekspresów są znacznie wyższe od konkurencyjnych producentów, co jest akurat zrozumiałe, bo wyróżniają się wyższą jakością.
Ale co dla mnie jest niezrozumiałe, ceny są znacznie wyższe niż w innych krajach UE. Czy społeczeństwo w Polsce jest na tyle bogate, by płacić więcej za  ekspres niż np. Niemcy?
Nabywcy, którzy chcą przyoszczędzić trochę i sprowadzić ekspres zza granicy są straszeni problemami z gwarancją. Czyżby Polska nie była w UE, czy też jesteśmy członkami gorszego sortu?
Odnoszę wrażenie, że na tamtym forum jest lansowana głównie Jura, a znany serwisant, którego ceniłem do tej pory, jest skłonny do pisania bredni.
 W jednym z postów napisał, że automat Jura parzy najsmaczniejszą i najmocniejszą kawę jaką potrafi zaparzyć ekspres domowy.
Smak kawy z takiego ekspresu nie różni się w ogóle od kawy z profesjonalnej kolby za duże pieniądze. (chyba nie pił poprawnie zrobionego espresso)
Z doświadczenia wiem, że są ekspresy, które zaparzą kawę znacznie lepszą niż Jura.
Posiadam ekspres Jura, co prawdę bez P.E.P. ale nie wydaje mi się, aby dało się z tego uzyskać espresso, smak można poprawić, ale i tak nie będzie to espresso. Producent musiał ratować się tym, że w takim ekspresie ekstrakcja trwa parę sekund, więc wymyślił ten system. Ale co z tego, jeśli nie można skręcić młynka, tak jak mieli się pod espresso, bo inaczej zapcha się.
Ekspresy Jura są teraz naszpikowane elektroniką jak samochody francuskie, że raczej nie chciałbym takiego ekspresu.
Z tego co wyczytałem, to ekspresy wymagają oryginalnych filtrów i chemii, za które to trzeba słono płacić, inaczej będą problemy z uznaniem gwarancji, a nawet już nawet filtry chipują.
Ekspresy są bezobsługowe, nie trzeba nic smarować, ale zaleca się wykonanie przeglądu w autoryzowanym serwisie raz na 3 lata. A gdy, ktoś nie ma pod ręką serwisu, to trzeba wysłać kurierem i liczyć się z tym, że może zostać uszkodzony.
Nie wiem, czy nie lepszym rozwiązaniem jest zakup tańszego ekspresu i wymiana co parę lat.
Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak ekspres kolbowy+młynek, który nie musi mieć tyle elektroniki, aby zrobić pyszne espresso, czy cappuccino a wyjdzie taniej i posłuży znacznie dłużej niż automat Jura.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Ekspresy Jura - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2016, 20:17:54 »
trochę nie na temat, ale....

niestety, zauważam to ze smutkiem, że coraz więcej administratorów na forach daje właśnie ciche przyzwolenie na taki chamski marketing. dlaczego chamski? bo poleca się ludziom produkty wyraźnie droższe, których przewaga w jakości nie jest proporcjonalna do różnicy w cenie, i robi się z nich sprzęt idealny. a przypadkowi ludzie, którzy wejdą na to forum szukając opinii o sprzęcie, bo im np wyskoczy to w google, poczytają, podpalą się i polecą kupić taki ekspres. a że u dystrybutora z forum? no cóż, może po prostu zamiast płacić ludziom za marketing szeptany woli robić to samo ale pod swoim nickiem, i liczy na to, że się nikt nie połapie dlaczego akurat takie ekspresy poleca ;)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2016, 20:25:02 »
- Przy zakupie sprzętu na terenie UE gwarancja na terenie RP jest honorowana.
- jeśli chodzi o ceny - dystrybutor/sprzedawca na każdy kraj może sobie ustalić dowolne ceny. Takie uroki kapitalizmu. A świetnym przykładem, że taka sytuacja ma miejsce w każdej branży są ostatnie "afery" Zary, H&M i bodajże Reserved które przeliczają ceny na złotówki po kursie 6-7zł za €1. (pod polskimi metkami są ceny w ojro). Oczywiście porównując zarobki nasze z zachodnimi nożna odnieść wrażenie, że powinno być dokładnie odwrotnie,  no ale cóż…

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2016, 21:39:46 »
Trochę przesadzacie... Czytam czasem drugie forum i ów serwisant nie ukrywa tego że jest dystrybutorem jury. A że ja poleca ? Janusz poleca Ascaso i nic w tym dziwnego...   Z drugiej strony użytkownicy Jury maja na tamtym forum darmowe konsultacje i pomoc w sprzęcie...  Nie raz nie dwa widziałem również posty gdzie polecał Nivone czy DeLonghi...  Pomógł chyba niejednemu użytkownikowi i chyba to się liczy...  Ceny Jury w Polsce to inna sprawa i dystrybutorzy nie do końca chyba mają wpływ na jej wielkość tylko importer. 

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2016, 21:49:36 »
Wcześniej nie był dystrybutorem, a naprawiał i sprzedawał używki. Teraz widzę, że to poszło w stronę komercji.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2016, 22:33:06 »
nic w tym dziwnego
A mnie to dziwi cały czas i tyczy się to niemal wszystkich handlarzy. Każdy ma swój wątek od polecania swego, a w innych wątkach dyskusja powinno toczyć się w miarę obiektywnie, opinie powinno się wygłaszać zgodnie z osobistym przekonaniem lub, w ostateczności, wcale. Niestety coraz częściej odpowiedź brzmi: do mnie, do mnie, u mnie najlepiej. Eh.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2016, 09:55:16 »
poszło w stronę komercji
A to sprzedaż używek nie jest działalnością komercyjną?
Każdy ma swój wątek od polecania swego, a w innych wątkach dyskusja powinno toczyć się w miarę obiektywnie
Co z handlowcem, który konstruował swoją ofertę na podstawie rzetelnej oceny rynku i jest przekonany, że jego oferta jest najlepsza? Wybrał najlepszego (w swojej ocenie) producenta i wynegocjował najlepsze warunki – poza swoim wątkiem ma kłamać* i proponować konkurencję?

*jeśli jest przekonany o wyższości swojej oferty inne zdanie będzie z jego punktu widzenia fałszywe

rymko

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2016, 11:11:56 »
Jura E8 - kupiłem i jestem bardzo zadowolony.
Wbrew temu co tu niektórzy piszą, można go ustawić tak , aby wypić bardzo dobre espresso.
Dystrybutor sprzętu i kawy różnych marek, zafundował mi na prezentacji automatu, podobno ze świetnej kawy, tak beznadziejne espresso, że nie wiedziałem śmiać się czy płakać.
I tak kupiłem, bo wypiłem kolejną kawę u znajomego, któremu chciałem wcisnąć tekst o beznadziejności Jury.
Smakowała  :)
Jak komuś za drogo - można kupić w Niemczech, zapłacič przez PayPal, to nawet zwrócić można za darmo.
 Cena porównywalna wtedy do innych marek.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2016, 11:16:53 »
nic w tym dziwnego
A mnie to dziwi cały czas i tyczy się to niemal wszystkich handlarzy. Każdy ma swój wątek od polecania swego, a w innych wątkach dyskusja powinno toczyć się w miarę obiektywnie, opinie powinno się wygłaszać zgodnie z osobistym przekonaniem lub, w ostateczności, wcale. Niestety coraz częściej odpowiedź brzmi: do mnie, do mnie, u mnie najlepiej. Eh.

Bardzo rozsądny głos!

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2016, 11:31:06 »
ma kłamać* i proponować konkurencję?
Wystarczy jeżeli zacznie mówić swoimi słowami, zamiast swoją ofertą czy podobnym: zapraszam na priv to się dogadamy. Szanujmy się nawzajem, każdy (z komercyjnych) chce pohandlować, ale jeśli wszyscy zaczną to robić w wątkach (co coraz częściej ma miejsce), to się śmietnik zrobi, a szkoda, bo uważam, że to bardzo pomocni użytkownicy.

Dwie postawy:
Jestem X, pogadamy? -- a, jakby co, to pracuję w sklepie Y.
Jestem ze sklepu Y! -- a, jakby co, to czasem z tego konta o sklepie pisze X.

Naprawdę tak trudno rozróżnić pracę od dyskusji o pracy(na branżowe tematy)?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Listopad 2016, 11:35:50 »

Naprawdę tak trudno rozróżnić pracę od dyskusji o pracy(na branżowe tematy)?
Oczywiście się z Tobą zgadzam, tak tylko teoretyzowałem o świecie idealnym.
« Ostatnia zmiana: 16 Listopad 2016, 11:39:34 wysłana przez piomic »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Listopad 2016, 11:50:51 »
Zawsze się droczysz ;)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Listopad 2016, 13:10:10 »
Od paru wieczorów przeglądam sąsiednie forum na którym od dłuższego czasu pisze się głównie o ekspresach automatycznych. (..) na tamtym forum jest lansowana głównie Jura, a znany serwisant, którego ceniłem do tej pory, jest skłonny do pisania bredni.
 W jednym z postów napisał, że automat Jura parzy najsmaczniejszą i najmocniejszą kawę (..)  nie różni się w ogóle od kawy z profesjonalnej kolby za duże pieniądze.
Brak reakcji z Waszej strony na tego typu reklamę będzie powodował właśnie takie skutki, zakamuflowaną autoreklamę i wciskanie ludziom bredni. Dlatego warto od czasu do czasu udzielić się na tamtym forum i coś napisać.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopad 2016, 13:13:31 »
Moim zdaniem nie warto podnosić tam wartości merytorycznej, ruchu, ilości postów, czegokolwiek -- dlatego przecież stamtąd poszliśmy i w dalszym efekcie dlatego jest to, całkiem całkiem (żeby nie powiedzieć wspaniałe ;)) forum!

Offline Kawosz1964

• Ekspres: Jura Z6
  • Młynek: Aroma G3
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopad 2016, 15:41:52 »
Autoreklama i marketing szeptany dotyczy teraz już chyba wszystkiego. Dlatego większość postów dzielę przez 2.
A co do samej Jury, to jestem posiadaczem Z6 i sobie chwalę.
Ale wiadomo, że co osoba to opinia.
Można powiedzieć, że sam dokonałem wyboru, nie kierując się żadnymi opiniami, ocenami na ceneo, kryptoreklamami i innymi pier*ołami.
Po prostu porównywałem różne modele, różne firmy i koniec końców padło na Z6.

Brat ma ekspres Nivony i również poleca :) Co użytkownik to wymagania. Grunt to znaleźć sklep, w którym nie zbałamucą klienta i nie wcisną byle czego.
"Ka­wa nig­dy nie może być za moc­na, a ko­bieta za słaba"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi