Autor Wątek: Szukam fajnego ekspresu kolbowego  (Przeczytany 19722 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Szukam fajnego ekspresu kolbowego
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Listopad 2016, 07:03:35 »
Jak tę "paromoc" zmierzyliście?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Listopad 2016, 07:21:46 »
Na oko :) Co do przycisku pary w Oscarze to jest dość specyficzny, nie wiem, czy nie wolałbym pokrętła, ale NS stosuje to rozwiazanie nawet w sprzętach gastro. Co do retro designu, też mi się kiedyś podobał, ale teraz mi sie opatrzył, babciny taki :), wszystko ekspresy wyglądają tak samo, ja zawsze lubiłem mieć coś innego. Podoba mi się, że NS jest konsekwentny jeżeli chodzi o design, gdybym miał większy budżet to stanęłoby na Musica, te podświetlane panele są czadowe.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Listopad 2016, 08:20:49 »
Na oko można tylko... ;)

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Listopad 2016, 11:27:21 »
Moc pary wynika zapewne z ciśnienia w kotle. W Oskarze jest ~1.5, a w Rockecie ~1.1 bara
Ja u siebie zmniejszyłem do 1.3 i czuje różnice w spienianiu mleka.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Listopad 2016, 11:45:14 »
Można i Rocketa przestawić na 1.5 bar.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Listopad 2016, 14:35:15 »
Nie wiem jak małe dwu bojlerowce się sprawdzają w domu ale pewnie lepiej niż jeden bojler HX 2-3 litry.
A dlaczego? 3-litrowy bojler bardzo dobrze radzi sobie z produkcją dużych ilości pary. Ciśnienie jest dokładnie takie, jak w dużych maszynach.

@Kawoszlubelski, nie chce Ci się sprawdzić u producentów? Z 2-bojlerowych maszyn do domu,  chyba tylko La Marzocco coś ekstra proponuje ;).
Właśnie zobaczyłem, że ten La Marzocco Linea Mini (wersja najmniejsza) kosztuje 19 tys. PLN. Nie jestem drobiazgowy i nie lubię "dziadowania", ale nie zawaham się powiedzieć, że to jest cena zaporowa. No, chyba że ten ekspres ma jakieś części ze złota (nie czytałem instrukcji) :-).
Nie ma tam pewnie złota ale jest wszystko zrobione tak jak byc powinno...  Zauważ ze La Marzocco nie stosuje nawet w najtańszym modelu pompy wibracyjnej (tańszej)jak np słynna Faema Carisma,tylko porządna wolumetryczna, podobnie bojlery mozna było użyć miedzianych, tańszych zamiast tych droższych  co zastosowano (ze stali szlachetnej ).Zauwaz ze każdy ekspres LaMa ma 2 bojlery , zamiast jednego...
Czyli do domu dostajesz ekspres mniejszy rozmiarami ale tak samo porządnie zrobiony( Linea Mini , GS 3) jak duży gastronomiczny ... nie ma półśrodków...
Podobnie jak idziesz do salonu RR, Porsche , Ferrari itd nie robisz wielkich oczu patrząc na cenę bo wiesz co w zamian otrzymasz...poza tym za markę trzeba swoje zapłacić , a  ludzie z LaMarzocco na swoją pozycje rynkowa pracują od 1927 r

« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2016, 14:41:39 wysłana przez PiotrekBM »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Listopad 2016, 14:51:15 »
Hej, hej, nie tak prędko. Akurat stalowe bojlery niekoniecznie są lepsze niż miedziane... Zastosowanie stalowych bojlerów wiąże się li tylko z technologią La Marzocco. Istnieją różne opinie na ten temat. Małe maszyny typu Linea Mini raczej nie są tak wydajne jak Linea. Inni producenci też mają chlubne tradycje, a de facto historia La Marzocco rozpoczęła się od kontraktu ze Stasrbucksem.
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2016, 14:54:18 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Listopad 2016, 17:28:57 »

każdy ekspres LaMa ma 2 bojlery

W Linea mini to troszkę inaczej wygląda, ma coś co można określić jako termoblok zintegrowany z boilerem i grupą -- w górnej części bloku kotłuje się woda, niżej są wpuszczone dwie grzałki sterowane tkwiącym pomiędzy nimi termometrem. Woda na prysznic płynie metrowej długości spiralnym kanałem otaczającym termometr (dokładnie rowkami "gwintu" grubej śruby w której siedzi).

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Listopad 2016, 18:47:08 »

każdy ekspres LaMa ma 2 bojlery

W Linea mini to troszkę inaczej wygląda, ma coś co można określić jako termoblok zintegrowany z boilerem i grupą -- w górnej części bloku kotłuje się woda, niżej są wpuszczone dwie grzałki sterowane tkwiącym pomiędzy nimi termometrem. Woda na prysznic płynie metrowej długości spiralnym kanałem otaczającym termometr (dokładnie rowkami "gwintu" grubej śruby w której siedzi).
To ze Linea Mini ma mały drugi bojler zintegrowany z grupa ( jedno z drugim troche przesunięte względem siebie ) to wiedziałem , o termobloku nic nie pisali.W każdym razie układ  jest stabilny pod względem temperatury bo sam sprawdziłem .

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Listopad 2016, 19:04:51 »
Inne maszyny też sprawdziłeś?

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Luty 2017, 15:24:55 »
Wykorzystam ten wątek zamiast zakładać nowy. Chciałem się zapytać doświadczonych forumowiczów o to czy jest dostępny nowy ekspres spełniających następujące wymagania:
1. cena - okolice 2 tys.
2. bojler - może być mały ale żeby był. Żadnych thermobloców ew. w parze z bojlerem choć wątpię, że za tę cenę będą takie.
3. PF 58mm
4. PF i sitka klasyczne i metalowe - bez żadnych plastików i sztucznych spieniaczy.
5. moc - jakieś 1200-1300W
6. zawór trójdrożny i OPV powinny być w standardzie.

Nie wiem, czy to są jakieś wygórowane wymagania ale po kilku tygodniach badania rynku dochodzę do wniosku, ze nie ma takiego ekspresu. Najbliżej jest nowy Rancilio Silva (niestety moc tylko 900W) ew. starsza Gaggia Classic (najczęściej nie nowa).

A może się mylę i jest coś innego?

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Luty 2017, 15:33:53 »
A tak z ciekawości...
zależy ci na mocy 1200 W bo ...... ?

Woda w takim niewielkim bojlerze zagotuje się przy 900W może 15 sekund później niż przy 1200W

Z nowych jest jeszcze Bezzera Hobby - na pewno ma bojler i zawór trójdrożny... i moc 1100W
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2017, 15:37:08 wysłana przez Piskoor »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Luty 2017, 15:39:57 »
Też jestem ciekaw czemu te 300W robi różnicę?

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Luty 2017, 15:40:51 »
...bo mocniejszy jest szybszy. Ale fakt...15-20sek to żadna różnica.   :)

A ten Bezzera Hobby to obudowę ma metalowa czy plastikowa bo tego nie ma w opisie sklepu? Ale przeczytałem na forum, że "podobno przegrzewa" - opinia samego DrUsagi!  :)
« Ostatnia zmiana: 28 Luty 2017, 15:53:06 wysłana przez bigmaciek »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Luty 2017, 15:52:01 »
Może Lelit?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi