Autor Wątek: Szukam fajnego ekspresu kolbowego  (Przeczytany 19747 razy)

Offline kawoszlubelski

• Ekspres: Gaggia baby twin
  • Młynek: Ascaso
Szukam fajnego ekspresu kolbowego
« dnia: 13 Listopad 2016, 17:49:49 »
Witam,

Po kilku latach kończy się żywot mojego wysłużonego Gaggia Baby Twin i czuję, że jestem gotowy na kolejny krok kawowego wtajemniczenia. Uwielbiam włoską kawę w każdym aspekcie. Trudno powiedzieć, co bardziej lubię: kawę pić czy kawę parzyć. Ristretto, espresso, macchiato, portafilter, tamper etc. to słowa, które wprawiają mnie w lepszy nastrój. Na równi lubię ich słuchać, jak je wypowiadać. Wiem, mam lekkiego świra. Ale co tam, bywają gorsze schorzenia.
Zwykle zaparzam po kilka kaw dziennie.

Pozostając w tej atmosferze, uprzejmie proszę o poradę odnośnie wyboru FAJNEGO ekspresu. Budżet – powiedzmy do 5 tys. zł. Ten ekspres powinien być JAKIŚ. Ja chciałbym go lubić. Ten ekspres powinien być  piękny i kapitalnie spieniać mleko do latte art. Szybko, sprawnie i zawsze skutecznie. Reszta kryteriów jest drugorzędna. Maszyna spełniająca dwa pierwsze kryteria z pewnością zrobi dobre espresso.

Z góry dziękuję za dobre rady i pozdrawiam wszystkich pozytywnie/kawowo zakręconych ;^).

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
Odp: Szukam fajnego ekspresu kolbowego
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopad 2016, 18:23:09 »
Kapitalnie spieniają ekspresy w kawiarniach, w tej cenie ekspresy spieniają po prostu dobrze. Dużego wyboru w firmach nie ma: Profitec Pro 500, Rocket V3 PID, jakieś modele Bezzera i  nuova simonelli oscar, może jeszcze jakieś niszowe ktoś sprowadza ale wątpię aby za taką cenę. Większą różnicę zrobi fajny młynek z timerem, niby głównie wygoda użytkowania ale o to chyba chodzi w domu, żeby jak najmniej się namęczyć i kawy zmarnować. Mam zestaw Rocket V3 PID z fiorenzato f64 evo i jest to idealny zestaw dla osoby nie mającej możliwości przyłączenia do wody i kanalizy ekspresu.

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopad 2016, 19:38:32 »
Kapitalnie spieniają ekspresy w kawiarniach, w tej cenie ekspresy spieniają po prostu dobrze. ...
W kontekście spieniania, co takiego mają ekspresy w kawiarnach czego nie ma np. Profitec Pro 500 albo Rocket V3 PID? Czy chodzi np. o jakiś większy boiler albo prąd 3-fazowy?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad 2016, 20:05:01 »
Oscar II ma dyszę tę samą która firma montuje w "ekspresach do kawiarni" i mleko się spienia elegancko :)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopad 2016, 21:22:50 »
Jest jeszcze Rocket Apatamento :) ale V3PID to jak najbardziej dobry wybór.
Zapraszam na PRIV  :ups:
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline pawelele

• Ekspres: Rocket Cellini Plus V3 PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo/macap m2m do alternatyw
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2016, 00:10:29 »
kawiarniane ekspresy różnią się czesto kształtem różdżki ale przede wszystkim ciśnieniem idącym z dyszy, przy spienianiu na jedno cappu to mały ekspres spoko ale powyżej tej ilości już jest gorzej i różnica bardzo odczuwalna w porównaniu do dużej maszyny. Nie wiem jak małe dwu bojlerowce się sprawdzają w domu ale pewnie lepiej niż jeden bojler HX 2-3 litry.

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2016, 21:41:33 »
Oscar II ma dyszę tę samą która firma montuje w "ekspresach do kawiarni" i mleko się spienia elegancko :)
Faktycznie ten Oscar dmucha suchą parą nie gorzej niż Rocket Appartamento. Na Youtube znalazłem filmik porównawczy pt. "Appartamento vs Oscar II | CR Comparison" (nie mogę wkleić linka bo mi blokuje). Zaletą Oscara jest niższa cena ale ten Rocket ma bardziej odlotowy design.

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad 2016, 21:44:48 »
kawiarniane ekspresy różnią się czesto kształtem różdżki ale przede wszystkim ciśnieniem idącym z dyszy, przy spienianiu na jedno cappu to mały ekspres spoko ale powyżej tej ilości już jest gorzej i różnica bardzo odczuwalna w porównaniu do dużej maszyny. Nie wiem jak małe dwu bojlerowce się sprawdzają w domu ale pewnie lepiej niż jeden bojler HX 2-3 litry.
A który to jest ten mały 2-boilerowiec przykładowo? Dzięki kolegom z forum mam na razie taką listę: ROCKET Appartamento Copper, BEZZERA MAGICA S, LELIT Mara PL 62 S, Nuova Simonelli OSCAR II AD, ROCKET Cellini V3 PID. Które z nich mogą być 2-boilerowe?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2016, 22:03:51 »
Nie wiem jak małe dwu bojlerowce się sprawdzają w domu ale pewnie lepiej niż jeden bojler HX 2-3 litry.
A dlaczego? 3-litrowy bojler bardzo dobrze radzi sobie z produkcją dużych ilości pary. Ciśnienie jest dokładnie takie, jak w dużych maszynach.

@Kawoszlubelski, nie chce Ci się sprawdzić u producentów? Z 2-bojlerowych maszyn do domu,  chyba tylko La Marzocco coś ekstra proponuje ;).
« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2016, 22:13:54 wysłana przez Antonio »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopad 2016, 22:19:54 »
Oscar II ma lepszą parę niż Apartamento, na filmie to widać, nawet testująca to zauważa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopad 2016, 23:27:50 »
Co to znaczy, że ma lepszą parę?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopad 2016, 23:44:05 »
Mocniejszą.

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2016, 00:16:11 »
Nie wiem jak małe dwu bojlerowce się sprawdzają w domu ale pewnie lepiej niż jeden bojler HX 2-3 litry.
A dlaczego? 3-litrowy bojler bardzo dobrze radzi sobie z produkcją dużych ilości pary. Ciśnienie jest dokładnie takie, jak w dużych maszynach.

@Kawoszlubelski, nie chce Ci się sprawdzić u producentów? Z 2-bojlerowych maszyn do domu,  chyba tylko La Marzocco coś ekstra proponuje ;).
Zawsze miałem problem z czytaniem instrukcji. Nie będę się upierał, że to cnota. ;-)

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopad 2016, 00:40:01 »

Właśnie zobaczyłem, że ten La Marzocco Linea Mini (wersja najmniejsza) kosztuje 19 tys. PLN. Nie jestem drobiazgowy i nie lubię "dziadowania", ale nie zawaham się powiedzieć, że to jest cena zaporowa. No, chyba że ten ekspres ma jakieś części ze złota (nie czytałem instrukcji) :-).
« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2016, 00:59:37 wysłana przez kawoszlubelski »

Offline kawoszlubelski

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopad 2016, 01:10:47 »
Mocniejszą.
Fakt. Też to zauważyłem. Mocniej dmucha. Prócz tego uruchamia się i zatrzymuje parę jednym, krótkim ruchem. Nie trzeba kilka razy pokręcać. Ale ten wygląd - za bardzo modernistyczny. Przypomina automaty do kawy. Za mało duszy, historii, retroklimatu, klasycznego technicznego piękna. Za mało chromu, stali, rurek, pokręteł, zaworów, manometrów...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi