Autor Wątek: Nieśmiała prośba o pomoc  (Przeczytany 7415 razy)

Offline cecyllie Kobieta

Nieśmiała prośba o pomoc
« dnia: 08 Listopad 2016, 09:28:30 »
Dzień dobry!

Na Forum trafiłam przez przypadek , desperacko szukając informacji o tym, jaki ekspres zakupić - na ten "pierwszy". Przeszukałam i przeczytałam bardzo duzo wątków - i szczerze powiedziawszy - zgubiłam się w nadmiarze informacji , ktore tu znalazłam.
Widząc , ze bardzo duża cześć osób zakłada podobne tematy , ośmieliłam sie jednak takowy założyć, ponieważ naprawdę juz nie wiem , na ktory i czy w ogóle się decydować na ekspres.
Moje główne pytanie : który (marka,model itp.) ekspres jest dobry dla osoby początkującej zarówno w temacie kawy , jak i ekspresów - w , niestety, niskim budżecie - do ok.2000 zł - i czy w tym przedziale kwotowym znajdzie się coś godnego polecenia?
O młynku pamietam , ze do kolbowych ekspresów musi byc - i biorę to pod uwagę.
Dodam, ze swoje poszukiwania internetowe rozpoczęłam od szukania informacji o ekspresach automatycznych Nivona 636 i 646 - ale , jak zrozumiałam po lekturze Forum - nie ma sensu wydawać takich pieniędzy na właśnie automat (co mnie trochę zmartwiło, ponieważ naprawdę chciałabym ww.  ::) )
Najczęściej piję cappuccino , flat white i od czasu do czasu espresso .
Podsumowując - gdyby znalazł się ktoś , kto byłby na tyle uprzejmy i cierpliwy , aby pomoc mi znaleźć odpowiedzi na moje małe pytania , byłabym bardzo wdzięczna - i za co z góry dziękuję!

Pozdrawiam!

Offline deskowy Kobieta

• Coffeedesk.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Klikaj tutaj po dobrą kawę!
  • Ekspres: Moccamaster, Jura, Nivona, Bonavita, La Marzocco, Promac, Nivona
  • Młynek: Comandante, Mazzer, Eureka, Baratza, Wilfa, Hario, Porlex, Rhinowares
Odp: Nieśmiała prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2016, 09:39:19 »
Hej, nie ma problemu, jak czegoś potrzebujesz w kwestii ekspresów automatycznych to śmiało pisz :)

Natomiast jeśli chodzi o wybór to w Twoim przypadku (chcesz raczej kawki mleczne) raczej lepiej sprawdzi się automat, nie ma potrzeby wywalać kasy na kolbowy ekspres (+ obowiązkowo młynek czyli razem ok 4-6 tys zł).
Tylko warto pomyśleć nad zwiększeniem budżetu i wybraniu czegoś co posłuży latami + będzie miało wygodne opcje. Np wyższe modele Nivony lub Jura.

Dzień dobry!

Na Forum trafiłam przez przypadek , desperacko szukając informacji o tym, jaki ekspres zakupić - na ten "pierwszy". Przeszukałam i przeczytałam bardzo duzo wątków - i szczerze powiedziawszy - zgubiłam się w nadmiarze informacji , ktore tu znalazłam.
Widząc , ze bardzo duża cześć osób zakłada podobne tematy , ośmieliłam sie jednak takowy założyć, ponieważ naprawdę juz nie wiem , na ktory i czy w ogóle się decydować na ekspres.
Moje główne pytanie : który (marka,model itp.) ekspres jest dobry dla osoby początkującej zarówno w temacie kawy , jak i ekspresów - w , niestety, niskim budżecie - do ok.2000 zł - i czy w tym przedziale kwotowym znajdzie się coś godnego polecenia?
O młynku pamietam , ze do kolbowych ekspresów musi byc - i biorę to pod uwagę.
Dodam, ze swoje poszukiwania internetowe rozpoczęłam od szukania informacji o ekspresach automatycznych Nivona 636 i 646 - ale , jak zrozumiałam po lekturze Forum - nie ma sensu wydawać takich pieniędzy na właśnie automat (co mnie trochę zmartwiło, ponieważ naprawdę chciałabym ww.  ::) )
Najczęściej piję cappuccino , flat white i od czasu do czasu espresso .
Podsumowując - gdyby znalazł się ktoś , kto byłby na tyle uprzejmy i cierpliwy , aby pomoc mi znaleźć odpowiedzi na moje małe pytania , byłabym bardzo wdzięczna - i za co z góry dziękuję!

Pozdrawiam!
www.coffeedesk.pl - Rabat dla forumowiczów z kodem: Wszystkookawie - 6% rabatu na wszystko poza ekspresami Jura i Nivona. Kod nie łączy się z innymi promocjami.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2016, 09:46:28 »
nie napisałaś czy to ma być nowe czy używane i jakie rozmiary mają mieć urządzenia, zakładam że ma być nowe i w kompaktowym rozmiarze domowym.
W tym budżecie zmieści się najtańszy solidny zestaw ascaso basic + młynek ascaso i2. Trochę droższa propozycja ascaso arc/gaggia classic + młynek ascaso i1 (w 3 różnych obudowach i kolorach do wyboru)

Alternatywne metody parzenia są jak najbardziej godne uwagi i kosztują o wiele mniej, np. phin za 20zł jest w stanie zrobić kawę podobną do espresso. Nawet mając już ekspres warto również dokupić sobie parę alternatywnych zaparzaczy bo z każdego kawa smakuje trochę inaczej. Ja polecam phina i mokę - dla 1 osoby najmniejsze wersje.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2016, 09:57:42 »
Poczekaj na świąteczną promocję Ascaso, która pewnie niedługo będzie. Młynek i-2 + Ascaso Basic to najtańsza opcja. Lepiej jednak dołożyć ciut do młynka i-1 i/lub Ascaso Arc. Szczegółów udzieli Ci Janusz.

Offline cecyllie Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2016, 09:59:35 »
Najmocniej dziękuję za tak szybkie odpowiedzi!

Czyli jednak rozważyć automatyczny? Problemem jest budżet, który wystarczy na model Nivona 626 lub 646, wyższe są niestety sporo droższe :(

Co do drugiego posta - nie znam się na tym sprzęcie w ogóle :) dlatego bardzo ciężko byłoby mi kupić używane, gdyż nie wiedziałabym tak naprawdę, czy nie kupuję kota w worku :)
Jeśli chodzi o gabaryty - nie mają dla mnie większego znaczenia - chociaż oczywiście, stawiałabym na takie "kompaktowe" - aby zbyt wielkiej powierzchni nie zajmowały.

Czy jest młynek, który można kupić do ok.300 - 400 zł i byłby dobrym sprzętem - czy też w takiej cenie nie ma co pieniędzy wydawać?
(Bo nie ukrywam, że jeśli miałabym kupić przysłowiowy bubel, to wolałabym obyć się bez ekspresu ;) )

Alternatywnym metodom na pewno się przyjrzę! Dziękuję bardzo! :)

Offline cecyllie Kobieta

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopad 2016, 10:01:56 »
Ojej! Dziękuję bardzo za podpowiedź! :)

Czyli taki zestaw z lepszym młynkiem plasowałby się wtedy w granicach jakich cen? Dużo ponad 2000 zł ? :(

PS Naprawdę bardzo dziękuję za wyrozumiałość - w głowie mi się kręci , gdy przychodzi do wyłapania wszelkich symboli sprzętowych i wskazówek :D
« Ostatnia zmiana: 08 Listopad 2016, 10:12:11 wysłana przez cecyllie »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopad 2016, 10:08:18 »
Jesteś z Łodzi - jedź na Tatrzańską do Ascaso. Tam ci się w głowie zakręci. Ale też zobaczysz czy ekspres kolbowy to dla ciebie dobra opcja. Jeśli się okaże że tak to raczej się z @Janusz dogadacie co do ceny.
LMWDP #469

Offline cecyllie Kobieta

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopad 2016, 10:11:12 »
Rewelacja! Bardzo dziękuję!
Nie ma to jak mieć coś pod nosem i tego nie zauważyć ;)  :sciana:

Zatem raz jeszcze dziękuję za wszelką pomoc!  :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Listopad 2016, 15:59:07 »
A ja zapraszam. Ale po niedzieli. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline brio11

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudzień 2016, 12:51:11 »
Serwus,

Chciałbym delikatnie podłączyć się do tematu gdyż stoję przed bardzo podobnym dylematem co koleżanka @cecyllie. Jeszcze to wczoraj przed przestudiowaniem forum byliśmy z żoną zdecydowani na Nivone 757. Po wczorajszej wieczornej rozmowie i przemyśleniu sprawy zmieniliśmy zdanie i obecnie szala przeszła na korzyść automatu kolbowego. Dziennie, proporcjonalnie pijamy więcej kaw mlecznych (2 espresso, 3 cappucino) dlatego zależy nam na bezproblemowym i w miarę szybkim przygotowaniu tego drugiego. Miłym dodatkiem będzie łatwość czyszczenia dyszy, chyba, że są modele z rurką?
Czemu zmieniliśmy zdanie i teraz myślimy o kolbowym? Po rozmowie i przypomnieniu sobie smaków kaw z ekspresów automatycznych (Jura/Saeco) i porównaniu ich z kolbowymi (zwykły Zelmer ZCM2150X), kawa lepiej smakowała nam z niego. Nie chcielibyśmy wydać 2,5k na automat i być rozczarowanym. Ten argument zaważył o decyzji.
Jest natomiast mały kuszący argument na korzyść automatu, Nivona prowadzi obecnie promocję i zakupiony ekspres, jeśli nie spełni oczekiwań można oddać - kusząca opcja na przetestowanie i ew. zwrot w przypadku jeśli faktycznie nam nie podpasuje - w rtv mają na niego dodatkowo dobrą cenę.
Zależy nam również na tym aby ekspres był możliwie jak najcichszy, żeby nie budzić domowników. Wstaję po 5, żona po 6, miło byłoby gdyby ekspres nie był budzikiem :)

Czy w kwocie do 2.5k znajdzię się coś co może spełnić moje oczekiwania (ascaso basic/arc)? Jak wspomniałem pijamy więcej kaw mlecznych.
@cecyllie, jaki zestaw udało Ci się zakupić?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudzień 2016, 13:03:16 »
Niewiele dołożysz i będzie nawet DREAM. :)

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudzień 2016, 13:18:46 »
Sam ekspres może i nie obudzi, ale młynek już raczej tak. Zależy jak głęboki sen się ma  :) Jak pijecie więcej mlecznych kaw to może być problem ze spienianiem na tańszym ekspresie kolbowym.

Offline brio11

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudzień 2016, 15:08:01 »
@Janusz, no teraz mnie rozbroiłeś  [emoji38] wygląd petarda, a te włączniki jak w samolocie....  :pycha:
Tylko, że różnica w kwocie między Dream a ARC/Basic to ~900zł. Czy jest sens?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudzień 2016, 15:35:59 »
Różnica w cenie podstawowej to 2300 zł (DREAM) - 1600 zł (ARC) = 700 zł a nie 900 zł. A jak odejmiesz rabat 15% dla Forumowicza za zestaw to różnica w cenie będzie jeszcze mniejsza - 595 zł.
Pisałeś o kwocie 2,5 k. Dopłacasz 118 zł i masz nie tylko wygląd petarda ale i lepsze wyposażenie. Wraz z młynkiem. I do tego gratisy na 100 zł. A jak dopłacisz nieco więcej to masz już elektroniczny termostat. Jest sens !

Offline brio11

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudzień 2016, 13:52:38 »
Dzięki za odpowiedź. Mimo wszystko, największym obecnie problemem jest to czy jako początkujący kawosz potrzebuje, aż takiego sprzętu (wiem, są dużo droższe)? Z jednej strony czemu nie zainwestować trochę więcej i kupić droższy, lepszy zestaw, który i tak posłuży lata, ale z drugiej czy nie zaczynać przygodo od czegoś tańszego, a również dobrego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi