Autor Wątek: Pomoc w wyborze ekpresu kolbowego i młynka do domu. Cena 3000 zł.  (Przeczytany 11311 razy)

Offline Lexidus Mężczyzna

WitamDzień dobry, zakładam ten wątek z prośbą o pomoc w wyborze ekspresu kolbowego i młynka, w cenie ogólnej  ~3000 zł.
Wiem, że na tym forum jest bardzo dużo takich wątków, ale prześledziłem wiele i nie znalazłem jednoznacznej i satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Jak napisałem w temacie, ekspres będzie używany w domu, raczej sporadycznie, ale z czasem może co raz częściej. Jedyny ekspres jaki udało mi się znaleźć, który jest polecany na forum to: Rancilio SILVIA, jendak proszę o jeszcze kilka propozycji z wyjaśnieniem różnic pomiędzy ekspresami/ młynkami.
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Jakub.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2016, 17:51:57 wysłana przez fux »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Pomoc w wyborze ekpresu kolbowego i młynka do domu. Cena 3000 zł.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopad 2016, 11:08:54 »
poza rancilio dobrą opinią cieszą się także ekspresy Ascaso, Lelit, La Pavoni, Quickmill itp. Kupowanie ekspresu za 2200 i do tego młynka za 800 (starczy co najwyżej na graefa) to zły pomysł. Wiele razy użytkownicy tego modelu podkreślali, że wymaga on bardzo dobrego przemiału.
Mając 3 tys. podzieliłbym budżet na pół równo pomiędzy oba sprzęty, przykładając znacznie większą uwagę do młynka.
Przykładowe zestawy: za 2400: ascaso basic+ascaso i1, za 2900-3000: ascaso arc+macap m2m/eureka mignon, za 3900-4100: rancilio silvia+fiorenzato f4/compak k3.

Co do omawiania wszystkich modeli po kolei po prostu wysil się trochę i poczytaj forum, wszystko tam znajdziesz.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 11:28:15 wysłana przez grex »

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2016, 11:26:45 »
Dziękuję za odpowiedź, a jak wygląda sytuacja z zestawem: Rancilio SILVIA E 2016 + młynek ROCKY. ?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2016, 11:31:49 »
z tego co wiem to rocky ma słabą opinię jeśli chodzi o zastosowania pod espresso, gdzie potrzebny jest bardzo drobny przemiał. Do użytku typowo pod ekspres kolbowy znajdziesz lepsze w zbliżonej cenie. Tutaj przykładowy test porównawczy: a tu trochę uwag użytkownika rocky:
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 11:42:45 wysłana przez grex »

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2016, 12:13:05 »
na tym forum jest bardzo dużo takich wątków, ale prześledziłem wiele i nie znalazłem jednoznacznej i satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Takiej jednej definitywnej odpowiedzi po prostu nie ma. Każdy pije inne kawy (proporcje espresso/mleczne), jedni mogą rano rozgrzewać ekspres godzinę, inni nie, etc. Nie ma opcji one size fits all. Poczytaj wątki, zwracając uwagę na rzeczy dla Ciebie istotne.
Cytuj (zaznaczone)
Jak napisałem w temacie, ekspres będzie używany w domu, raczej sporadycznie, ale z czasem może co raz częściej.
Jak sporadycznie, to nie wiem, czy Silvia jest ok. To bardzo dobry ekspres na start, ale wymaga cierpliwości, uwagi, wielu prób, żeby nauczyć się otrzymywać porównywalne jakościowo kawy. Silvia ma swoje limity i dlatego potrzebuje troche więcej serca, trochę jak zdolne, ale trudne dziecko ;) Plus ma ograniczenia, których nie przeskoczysz, np. spienianie mleka nie jest możliwe jednocześnie z ekstrakcją, więc jeżeli chcesz np robić kilka kaw mlecznych na raz dla gości (np. latte) to nie jest to optymalny wybór.

Mam też Rocky'ego. Jest gdzieś wątek z porównaniem dwóch/trzech podobnych młynków, poszukaj. Z tego związku - Silvia Rocky - dokonując ponownego wyboru wziąłbym tylko Silvię, natomiast młynek szukałbym używany wyższej klasy.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopad 2016, 12:20:50 »
Nie wiem, czy w ogóle jest sens kupować ekspres jeżeli espresso ma być pite sporadycznie. Przekleństwo i piękno espresso polega na tym, że trzeba je wypracować, czyli ręce, zmysły muszą nabrać wprawy. To tak jak z jazdą na rowerze, nie da się tego nauczyć z książek, filmików, równowagę, balans trzeba złapać samemu.

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopad 2016, 12:59:07 »
Essewissa własnie taki mam zamiar, nabyć umiejętności robienia dobrej kawy, przy czym celowo nawet wybrałbym sprzęt "trudniejszy w obsłudze". Po prostu uwielbiam cały rytuał parzenia kawy, im trudniejszy i dłuższy tym lepiej.
Paweł86 dzięki za sugestie.

Czy taki sprzęt od Asaco, będzie satysfakcjonujący w dłuższym okresie, kiedy wymagania będą rosły wraz z nabywaniem umięjętności? Czy różnica jakościowa pomiędzy Asaco a Silvią jest duża?

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopad 2016, 15:06:48 »
    Dysponując budżetem 3000zł wybrałbym opcje max. kasy na młynek, min na ekspres. Powiedzmy młynek 2tys, ekspres 1tys zł, moze nawet stosunek 2500-500, może używany ekspres. Za 2500 będziesz miał młynek docelowy, niewymagający późniejszej zmiany, ekspres wymienisz na 100%. Jak zrobisz zakup 50/50 to będziesz miał za chwilę do wymiany oba sprzęty i przetrzebisz sobie sakwę podwójnie  :). Ja bym Rancilio Silvia nie kupił, ten sprzet nie jest warty takich pieniędzy, podobnie jak wszystkie małe ekspresy w cenie 2000-2500zł.
    Oscar II na Elektros.it kosztuje 3tys zł z wysyłką, są czasem promocje i można zejść do 2700zł, porównując go do małych boilerów innych firm gdzie dopłata do Oscara jest 500zł to .....   hmmmm ......
    Małe boilery są traktowane przez producentów po macoszemu, nie ma solidnie wykonanego ekspresu w uczciwej cenie. Kiedyś takim ekspresem była Gaggia Classic (poprzedni model z opv), stąd też jej popularność.
    Inna sprawa to to , ze lepsze mylnki i podstawowe HX to sprzet pro i krowiaste wymiary, taki komplet kawał przestrzeni w kuchni zajmuje.
    Nie rozpędzaj się tak z tą miłością to skomplikowanego parzenia kawy  :) , jak chcesz iść na całość to kup jakąś w pełni manualną dźwignię (bez sprężyny), La Pavoni np i będziesz miał jazdę  :lol2:
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 15:10:10 wysłana przez essewissa »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2016, 16:10:39 »
Dobrze prawisz @essewissa, tylko do 1000 zł ciężko kupić (trzeba się naczekać na dobrą okazję) jakiś znośny, używany ekspres. Co do młynka, faktycznie lepiej raz, a dobrze, choć i tak lepiej mieć dwa  :mrgreen:. A z tym Oscarem wszystko niby w porządku (sam zastanawiałem się przed zakupem Silvii) ale ma - jak dla mnie -poważne braki w postaci OPV, czy zaworu trójdrożnego.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopad 2016, 16:29:23 »
     Oscar II to przykład, to chyba najtańszy Hx, da się do niego zamontować tanim kosztem Opv, pewnie tańszym niż pid to Rancilio Silva. :) , zawór trójdrożny jest w Oscarze.
     Nie twierdzę, że Hx to jedyne słuszne rozwiązanie, dla mnie ogromnym minusem tego typu maszyny jest ich wielkość, to jest prawie pół metra na blacie w kuchni na głębokość, oraz drugie tyle na wysokość. Kwestia długiego nagrzewania sie sprzętu, zużycie wody, energii też ma niebagatelne znaczenie.
     Wszystko zależy od tego jaką się wybierze drogę do espresso, co się chce osiągnąć, jaki jest stosunek kaw mlecznych do espresso, ile powierzchni można poświecić na sprzęt.

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopad 2016, 16:50:47 »
Jak ja kupowałem Silvię, Oscar był jeszcze w wersji retro (czerwone/czarne skrzyneczki obłe), dopiero gdzieś zaczynały krążyć zdjęcia nowego modelu. To jest rzeczywiście ciekawa opcja dla początkującej osoby, która pije dużo kaw mlecznych. No i zgoda Mr. Ed - trudno znaleźć ekspresy używane w tym przedziale cenowym, który pozostaje jak na młynek pójdzie 2000. No i jest jeden ważny argument za silvią - to jest ekspres niezawodny, działający latami (poczytaj fora zagraniczne, ile lat ludzie używają silvii bez awarii). Z używkami kupionymi w pl, czy ciągniętymi gdzieś z ebay etc, może być różnie. Łatwiej znaleźć dobry, w przyzwoitym stanie używany młynek, niż analogiczny ekspres. A nie każdy chce/ma czas i zdolności zamienić się w hydraulika, elektryka, renowatora etc.

Tutaj masz Lexidus link do artykułu zalecającego, jak podzielić budżet na młynek/ekspres przy różnych przedziałach cenowych: coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine/getagrinder
Pamiętaj, że będziesz też potrzebował innych rzeczy, np. tampera (kolejne minimum 100-150 zł), chemii do czyszczenia.

O kawie nie mówię, ale na początku zużywa się więcej (ustawienia młynka, nieudane shoty, próby kilka razy dziennie). Więcej wylewasz do zlewu, niż pijesz w pierwszych dniach :) To też koszty.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Listopad 2016, 17:12:58 »
Nie wiem, czy w ogóle jest sens kupować ekspres jeżeli espresso ma być pite sporadycznie. Przekleństwo i piękno espresso polega na tym, że trzeba je wypracować, czyli ręce, zmysły muszą nabrać wprawy. To tak jak z jazdą na rowerze, nie da się tego nauczyć z książek, filmików, równowagę, balans trzeba złapać samemu.
ja tez pije espresso sporadycznie, częściej capu/late. Ale porządny ekspres to porządne espresso czyli podstawa do całej reszty mlecznych kaw... masz liche espresso to  masz liche capu itd.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 17:18:38 wysłana przez PiotrekBM »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopad 2016, 17:26:33 »
Założyciel tematu napisał, że kawa będzie pita sporadycznie, czyli ekspres tez bedzie wykorzystany sporadycznie. Pisał, ze kolbowy, a dla mnie kolba to głownie espresso :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Listopad 2016, 18:12:00 »
Założyciel tematu napisał, że kawa będzie pita sporadycznie, czyli ekspres tez bedzie wykorzystany sporadycznie. Pisał, ze kolbowy, a dla mnie kolba to głownie espresso :)
" raczej sporadycznie ,ale z czasem częsciej"... ja tez pijam sporadycznie ale oczekuje jakosci  :taktak:
skoro  własciciel chce  ekspres kolbowy a nie automat tzn ze raczej oczekuje lepszej kawy niz ta ktora mozna kupic  na stacjach benzynowych
bo kolba z załozenia = jakość(oczywiscie trzeba " troche" wprawy zeby smakowało) ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2016, 18:18:46 wysłana przez PiotrekBM »

Offline dehado Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Listopad 2016, 21:19:03 »
Łatwiej znaleźć dobry, w przyzwoitym stanie używany młynek, niż analogiczny ekspres.
Dokładnie spokojnie można znaleźć używany młynek gastronomiczny za ~1000 zł (np. Mazzer SJ), w którym wystarczy wymienić żarna (~120 zł) i masz młyn (bo to w większości rozmiary słuszne) na lata.
Reszta budżetu zostaje na ekspres używany albo nowy zależnie od preferencji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi