Autor Wątek: Coffeedrinkers.pl - sklep z najlepszą kawą i akcesoriami.  (Przeczytany 143237 razy)

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: Coffeedrinkers.pl - sklep z najlepszą kawą i akcesoriami.
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Maj 2017, 10:42:56 »
Geisha się u nas troszkę zasiedziała, więc jest w promocji -50% :)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline xstormx

• Ekspres: alternatywy
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Maj 2017, 17:25:47 »
Już poszła? :(

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Maj 2017, 19:25:17 »
nawet godziny nie wytrzymała na półce ;) jest za dużo innych, smacznych ziaren :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Maj 2017, 20:58:09 »
Świetna cena za miniPaczkę :brawa:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Maj 2017, 14:00:05 »
Pięknie dziękuję za szybką realizację i bonusy :) Pocztowa mini paczka wygodniejsza od zwykłej paczki pocztowej.

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Maj 2017, 20:40:38 »
Przyjechały do nas filtry do Chemexa, więc zapraszamy do uzupełnienia zapasów. Do końca tygodnia filtry będą filtrować cenę dostawy do paczkomatów na 0zł ;) filtry do v60 i aero też filtrują cenę dostawy ;)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #126 dnia: 13 Maj 2017, 16:01:50 »
Dzisiaj miałem chwilę żeby skosztować otrzymane próbki, zrobiłem je w najprostszy sposób czyli testową zalewajkę.

Próbka opisana jako "Doubleshot Etiopia" - Nie wiem co to dokładnie, ale po jasnej łusce w bruździe domyślam się że myta obróbka, tak też smakuje. Jest to bardzo pozytywna klasyka gatunku. Bergamotka, trawa cytrynowa, kwiatowo słodki finisz. Kawa stygnąc stawała się co raz przyjemniejsza. W ziarenkach tych jest wszystko co może się kojarzyć z klasyczną,dobrą mytą Etiopią. Jest ona może trochę mniej kwaskowa a bardziej słodka co w zależności od upodobań może być większą lub mniejszą zaletą. Niemniej aromaty są wyraziste i bardzo przyjemne.

Caravan Rwanda honey - Tutaj mam mniej przyjemne odczucia. Ziarno i przemiał miały dość dziwny zapach, raczej kojarzący się z warsztatem samochodowym niż kawą. Nie wiem czy taki urok tej kawy lub moje skojarzenia, czy może jakieś złe ziarenko się trafiło w próbce.
Gorąca kawa była niezbyt wyrazista. Najlepiej smakowała gdy troszkę ostygła. Wtedy na początku pojawiła się słodycz syropu mandarynkowego potem coś dymnego, trochę jak wędzona herbata, z niestety  finiszem chemicznym. Kawa stygnąc stawała się co raz mniej słodka, a co raz bardziej dymno-chemiczna. Stąd też wysnuwam wniosek o jakimś nieszczęśliwym ziarenku w próbce.

Serdecznie dziękuję za możliwość spróbowania ziarenek. Wkrótce napiszę także o wrażeniach z picia kaw z większych woreczków.

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Maj 2017, 14:30:39 »
Dzięki za opinię!

Jeśli chodzi o Rwandę Rugali z Caravan to wydaje mi się, że chyba pechowo trafiłeś, bo robiliśmy ją w v60, severinie, aeropressie oraz jako cold brew i wad nie wyczuliśmy, wręcz przeciwnie, bardzo nam smakowała.

Przedłużamy filtrowaną dostawę do końca miesiąca, bo widzę że Wam się spodobała ;) Dojechały do nas też filtry do kality i jest małe promo na młynek rhinowares, to jest już wersja V3 młynka rhino.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #128 dnia: 16 Maj 2017, 14:37:26 »
Niestety muszę się zgodzić z krystians na temat tej kawy tj. Rugali Honey. Parzyłem ją w V60 oraz w phinie i raczej są to dla mnie ciężkie smaki. Delikatną kwaskowość przybijają ciężkie i goryczkowe akcenty. No chyba że to grapefruit! Ziarna palone raczej ciemniej. Będę próbował z chłodniejszą woda może będzie lepiej. 😁

Offline michal.skawina

• Ekspres: v60, aeropress, chemex
  • Młynek: comandante mk3
« Odpowiedź #129 dnia: 18 Maj 2017, 21:18:36 »
Ja niestety też muszę się zgodzić z powyższymi opiniami odnośnie tej rwandy, ciemne palenie i ciężkie odczucia, zupełnie dla mnie obce w alternatywach. Może jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na nią, to się podzielcie proszę, bo mi jeszcze troszkę zostało :)

Podobne odczucia, chyba nawet cięższe mam ze "Special bru" mimo, że palenie wygląda na jaśniejsze, to smak ciężki, dużo goryczy, jak dla mnie też niezbyt się nadaje do alternatyw, ale też jest opisana jako "espresso" więc może tu jest odpowiedź, chociaż była w zestawie próbek do alternatyw ;)

Kongo jak dla mnie lepsze od dwóch poprzednich, czuć aromaty czarnej herbaty rzeczywiście, natomiast jak dla mnie też odrobinę za ciężka, może spróbuje jeszcze z niższą temperaturą.

Natomiast ostatnia kawa z zestawu próbek, Rwanda kilimbi to zupełnie coś innego, dla mnie super, zupełnie inne aromaty niż w kawach które są zwykle dostępne, aromat trawy cytrynowej, czy rzeczywiście tego zielonego jabłka, jak dla mnie bomba ! Ale tak naprawdę to jedyna z zestawu, która mi podchodzi, nie tak ciężka i naprawdę pyszna.

Generalnie moje odczucia są takie, że ta palarnia lubi wypalac kawy mocniej niż większość palarni ze speciality do alternatyw, jak dla mnie trochę za mocno.

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Maj 2017, 22:30:45 »
Jeśli chodzi o special bru, to parzymy ją w 97stopniach w v60 i faktycznie, jest przyciężka, taka gorzka czekolada z rodzynkami doprawiona delikatną kwasowością na finiszu oraz w aeropresie. Ostatnio aero robię tak: 17g/250ml/95-96stopni. Bardzo drobny przemiał, ale grubszy niż espresso. zalewam pół, mieszam zalewam do pełna i przeciskam gdy na stoperze mam 35s. Stoper włączam w momencie pierwszego kontaktu wody z kawą. Sposobu na Rugali nie pamiętam, bo już dawno nam się skończyła paczka ;) jeśli miałbym strzelać to był to raczej nasz standard czyli 92stopnie w v60, aero tak jak powyżej.

Z innej beczki, to mamy w sklepie nowy zaparzacz Brewista Smart Dripper testy u nas już były, ale chcemy Was zaprosić do testów, więc z chęcią wyślemy jeden taki z paczką filtrów na wycieczkę po Polsce :)

Jeśli ktoś z Was ma ochotę na testy, to proszę wpisać się w temacie. Jak tylko wyklaruje się jakaś lista, to wysyłam paczkę do pierwszej osoby.

« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2017, 22:44:47 wysłana przez Drinker »

Offline dopeman

« Odpowiedź #131 dnia: 18 Maj 2017, 23:27:32 »
Caravany mi najlepiej wychodziły w filtrach Chemex.
Kawy z innych palarni jakie były w sklepie, z doubleshot włącznie, uważam za znacznie lepsze :)

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #132 dnia: 19 Maj 2017, 08:53:19 »
Ja byłbym chętny na testy Brewista Smart Dripper.

1. untoldex

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #133 dnia: 19 Maj 2017, 09:19:42 »

1. untoldex
2. Miklas

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #134 dnia: 19 Maj 2017, 09:20:23 »
1. untoldex
2. Miklas
3. krystians

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi