Autor Wątek: Wybór (lub odpuszczenie kupna) ekspresu do domu  (Przeczytany 7660 razy)

Offline Pekin

Wybór (lub odpuszczenie kupna) ekspresu do domu
« dnia: 02 Listopad 2016, 19:02:32 »
Cześć,
Rozumiem, że przy wyborze auta można zrobić głębszy research w necie, ale nie spodziewałem się, że taka bomba informacyjna czeka mnie przy wyborze ekspresu do kawy :D...

Słowem wstępu:
Nigdy w domu ekspresu nie mieliśmy. 2 lata temu, pewnego pięknego dnia, moja mama wygrała biedronkowy ekspres na kapsułki Italico. Wart 150 zł, kawa z kapsułki wychodziła średnio 0,7 zł (więc mega tanio przy "markowej" konkurencji). Służył dzielnie 2 lata i wszystkim smakowała kawa z niego. Można było wybrać dwie wielkości kaw (mała/duża) i w zasadzie to tyle. "Duża" kawa to była pełna, klasyczna filiżanka 200 ml i taką też najczęściej pito, choć czasami domownicy decydowali się na "espresso". Niestety ekspres padł i kawy w domu ni ma. Jak więc widzicie smakoszami nie jesteśmy, choć różnicę między tą kawą z kapsułki a zalewajką widzimy i jest ona potężna.

Postanowiłem pod choinkę kupić "do domu" ekspres, coby znowu przy wieczornym ciastku, czy porannej jajecznicy pojawiła się "mała czarna"/cappucino/"espresso"/americano i tak dalej.

Budżet mam 500 zł i po lekturze forum, wiem, że to ledwie starczyłoby na dobry młynek, używany i to przy dłuższych poszukiwaniach - przynajmniej żeby spełnić wymagania koneserów kawy.
Kawiarka wraz z innymi alternatywnymi metodami parzenia kawy niestety odpada - sam bym używał, ale u pozostałych to nie przejdzie na bank.

Wstępnie pomysł jest taki, żeby kupić delonghi-ec-221 i do tego posiłkować się kawą mieloną na miejscu w palarni (powiedzmy, że by się kupowało zapasy co tydzień) lub mieloną kawą, którą można kupić w hermetycznym zamknięciu (w ogóle się nie orientowałem jeszcze na co warto zwracać uwagę, na co nie).

Młynek definitywnie odpada, bo jeśli by miał być, to byłby taki za 200 zł a to chyba więcej szkody niż pożytku by było w tym wypadku - przynajmniej takie podsumowanie wyniosłem z forum.

Ekspresy kapsułkowe odrzuciłem ze względu na chore ceny kaw. Zeta za kawę - ok, ale 2 zł to już przesada. Jeśli są jakieś ciekawe propozycje to oczywiście chętnie wysłucham.

No i pytanie do was takie: czy to co chcę kupić pozwoli na zrobienie względnie smacznej kawy, która powinna zadowolić przeciętnego zjadacza chleba? czy jest możliwość, że będzie gorzej niż z kapsułkami Italico? Docelowo celuję, że powinno być lepiej. Czy będzie? Nie wiem.

Wszelkie rady, sugestie i wskazówki mile widziane, ale proszę, zachowajcie umiar. Wiem, że kierowcy GTR'a ciężko by było komuś polecić Civica 1.4, ale postarajcie się spojrzeć na temat pod kątem przeciętnego pijacza kawy ;)

To nie jest tak, że MUSZĘ kupić taki ekspres - jeśli na prawdę to nie ma absolutnie sensu, to odpuszczę.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2016, 19:11:52 wysłana przez Pekin »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Wybór (lub odpuszczenie kupna) ekspresu do domu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2016, 19:13:51 »
za te pieniądze można uzyskać dobre efekty, kupić młynek severina km3873 albo nivonę 130, do tego aeropress, drip, chemex, french press lub moka(kawiarka) + dobre ziarno i efekty będą lepiej niż dobre :) a to jest jedyna sensowna metoda(pomijając mokę) uzyskania typowej filiżanki 200 ml kawy. moka bardziej w kierunku espresso, do spieniania mleka można użyć ręcznego spieniacza czy french pressa, i będzie kawa mleczna...

Offline Pekin

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2016, 19:25:46 »
Kawiarka odpada jak mówisz. Aeropres na bank nie przejdzie, bo jak pokazałem mamie filmik kiedyś to się w głowę popukała. Najsensowniej wygląda french press bo pozwoliłby od razu spieniać mleko. Nie wiem jednak czy to przejdzie  :-[

Zmielona, kupna kawa z takiego taniego ekspresu serio jest aż tak ohydna? :D Nigdy nie piłęm

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2016, 19:33:53 »
to nie chodzi o to, że jest ohydna, tylko sprzęt dobiera się do napojów, które się pija. ja ekspres kupiłem dopiero jak stwierdziłem, że jednak chcę pić espresso - ale najpierw kupiłem dripa a potem aeropress, bo taki sprzęt(razem z french pressem) nadaje się do picia takiej kawy, jak piję - czyli duża czarna, kubek 200-300 ml. wcześniej takie kawy pijałem u znajomych z automatu i dopiero po spróbowaniu porządnej przekonałem się, że ekspres ciśnieniowy nadaje się do espresso, a do dużych kaw tylko przelewy.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2016, 19:39:22 »
Własny młynek (żarnowy, z regulacją) i tak musisz mieć do każdej metody. To podstawa.
Druga sprawa to ziarna - świeże i z palarni, cena od 80zł/kg wzwyż. Z byle jakich ziaren nie zrobisz nic smacznego niezależnie od metody.
Sam zaparzacz - na poczatek bardzo tani i dobry jest Phin.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2016, 19:59:27 »
Clever Dripper to wygodne i proste w obsłudze urządzenie, na duże kawy jak znalazł.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopad 2016, 20:02:38 »
Ja teraz, przy jako takim doświadczeniu z rożnymi metodami parzenia, wybrałbym przy tym budzecie: polecany młynek Severin (lub odpowiednik) i kawiarkę.  Często wracam do tej metody -  można uzyskac naprawdę dobre efekty (warunek - dobra, świeżo mielona kawa). Z mlekiem jest też bardzo smacznie. Napar wychodzi esencjonalny, więc nic nie stoi na przeszkodzie rozcieńczeni go wodą, jak ktoś lubi większą ilość. Jak na wakacje ze znajomymi zabrałem kawiarkę i kawę zmieloną w domu (MA od Antonia) to kilo kawy poszło w 3 dni. Wszyscy byli naprawde pod wrażeniem.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Listopad 2016, 20:05:03 »
To może ekspres przelewowy. Do tego młynek i dobre ziarno i efekty będą bardzo dobre.

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Listopad 2016, 20:07:32 »
Czy za te (nomen omen) 500 ma być nowy sprzęt czy używany? Jeżeli nowy to raczej sobie odpuść. Jeśli używany to proszę bardzo, na aledrogo jest na przykład jak nowa GAGGIA Cubika Plus za 180,- a za 300,- da się kupić dobry używany młynek, trzeba tylko polować na okazję. Kolega w zeszłym roku kupił La Pavoni GCPN za niecałe 500 który parzy mu codziennie niezłą kawę. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i obserwować serwisy ogłoszeniowe/aukcyjne. Przeglądaj też forumowy "pchli targ" a po jakimś czasie z pewnością coś upolujesz. Albo ustrzel to to a potem myśl o tanim ekspresie do nauki. Powodzenia!  :)
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2016, 20:37:48 wysłana przez Biogon35 »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2016, 20:15:29 »
czy jest możliwość, że będzie gorzej niż z kapsułkami Italico?
Jest szansa, że będzie gorzej. Italico to całkiem udany system. Kawa przyzwoita i niezbyt droga jak sam zauważyłeś.

"Duża" kawa to była pełna, klasyczna filiżanka 200 ml i taką też najczęściej pito,
Skoro tak, to może jednak przelew? Albo właśnie clever (nie wymaga za wiele i łatwo się czyści). Uda się zmieścić w budżecie z młynkiem.

różnicę między tą kawą z kapsułki a zalewajką widzimy i jest ona potężna
Oj, błądzisz, to nie zalewajka temu winna, tylko to co zalewaliście ;)

Offline Pekin

« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopad 2016, 20:39:27 »
z moją matką nie ma rozmowy, właśnie się na mnie obraziła bo "koleżanki w pracy robią kawę przez takie filtry i wychodzi lura i smakuje jak woda po 7 kawie". Nie wygram

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopad 2016, 20:42:41 »
a skąd jesteś? może na forum znajdzie się ktoś, kto zrobi Twojej mamie kawę przelewową z dobrych ziaren - taką, jak powinna być - i zmieni ona zdanie :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2016, 20:47:08 »
Nie wygram
W takim razie odpuść temat, albo kub coś dla siebie, a mama niech pije co uważa. Na siłę nie uszczęśliwisz, a i my nie pomożemy.

Offline Pekin

« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopad 2016, 20:51:54 »
a skąd jesteś? może na forum znajdzie się ktoś, kto zrobi Twojej mamie kawę przelewową z dobrych ziaren - taką, jak powinna być - i zmieni ona zdanie

z Wałbrzycha. To by był jedyny sposób żeby ją przekonać. Kawiarka też odpada bo 15 lat temu piła we Włoszech kawę z kawiarki i była niedobra :D:D:D:D no aż mi przykro się robi, bo ona głupia nie jest ogólnie

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 02 Listopad 2016, 20:55:00 »
daleko trochę, gdybym był w okolicy to bym podszedł z młynkiem, aeropressem i kawą i coś spróbował zrobić... choć ostatnio strasznie mi to nie wychodzi :/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi