Autor Wątek: wilfa wscg-2 vs cgws-130b  (Przeczytany 18891 razy)

Offline epyon

wilfa wscg-2 vs cgws-130b
« dnia: 22 Październik 2016, 19:03:11 »
Cześć
To mój pierwszy wątek na forum, wiec chciałbym się przywitać  :bry:
Powoli wciągam się w świat dobrej kawy, pora na młynek. Padło na Wilfe wscg-2. Już miałem kupować, ale zobaczyłem model CGWS-130B, droższy niecałe 100zł. Z jednej strony dużo, z drugiej w perspektywie kilku lat - niewiele. Jesteście w stanie powiedzieć coś więcej o tym modelu i - co najważniejsze - czy warto dopłacać? Młynek pod alternatywy (french press/kawiarka) + bardzo stary ekspres przelewowy (o ile on się jeszcze do czegoś nadaje)

Z góry dzięki za pomoc ;)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3

Offline Martin Eden Mężczyzna

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
  • Młynek: Wilfa SVART CGWS-130B, Rhinowares
Odp: wilfa wscg-2 vs cgws-130b
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopad 2016, 13:04:02 »
Witam.
Używam młynka Wilfa Svart Cgws-130b od kilkunastu dni , jest to mój pierwszy młynek elektryczny , używany do metod alternatywnych. Napiszę o nim kilka słów , może się komuś przyda. Wygląda dobrze , stosunkowo małe rozmiary młynka pozwalają go bez problemów umieścić na blacie w kuchni . Kolor czarny , matowy , ładnie wygląda , nie widać na nim odcisków palców.Pracuje / mieli / szybko i dość głośno , skala / oznaczona orientacyjnie do poszczególnych metod parzenia / grubości przemiału łatwa do ustawienia za pomocą pierścienia przy pojemniku na ziarno. Przemiał ziarna , moim zdaniem dobry / mam porównanie tylko do Rhinowares / , stosunkowo / moim zdaniem / mało pyłu . Przy mieleniu 25 g kawy pod French Pressa i odsianiu na sitku pozostaje 21 g kawy  , przy Rhinowares pyłu było znacznie więcej. Zarówno pojemnik na ziarno jak i na zmieloną kawę nie elektryzuje się w jakiś znaczący sposób , widać pył po kawie jednak są to bardzo małe ilości , w środku Wilfy pozostają śladowe ilości kawy . Młynek jest prosty i wygodny w obsłudze , czyszczenie pojemników i żaren odbywa się bez problemów , łatwy dostęp i demontaż poszczególnych części.
Jako nowicjusz w dziedzinie kawy miałem wiele wątpliwości dotyczących zakupu młynka , zastanawiałem się między innymi nad sprzętem gastronomicznym jednak zdecydowałem się na Wilfę . W wyborze wziąłem pod uwagę moje małe doświadczeniem oraz rady udzielane na forum i nie żałuję swojego wyboru . Młynek jest prosty i wygodny w użytkowaniu , na dzień dzisiejszy w zupełności mi wystarcza . Polecam go osobom , które rozpoczynają swoja przygodę z kawą i szukają młynka do metod alternatywnych , moim zdaniem na początek Wilfa w zupełności wystarczy . Dziękuję tym , którzy pomogli mi w dokonaniu wyboru oraz Łukaszowi z caffedesk za rady i pomoc w  udanym zakupie.
Pozdrawiam

Offline michiamoGregorio Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, tygielek, FP, V60-02, phin, Aeropress, The Gabi Master
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopad 2016, 07:48:19 »
Trzeba dodać, że przy twardszym ziarnie na drobnym przemiale lubi się zablokować...czasem kilka raz pod rząd...

• Ekspres: Wilfa Svart Classic, FP Bodum, V60, Phin, Bialetti Kitty 6tz, Tygielek
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopad 2016, 08:09:32 »
Do tej pory nie miałem przypadku zacięcia się młynka . Skoro tak piszesz to pewnie przy niektórych ziarnach ten problem może występować.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Listopad 2016, 08:52:22 »
Trzeba dodać, że przy twardszym ziarnie na drobnym przemiale lubi się zablokować...czasem kilka raz pod rząd...
Ta wersja podobno już się nie blokuje

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Listopad 2016, 08:58:10 »
W wersji , którą posiadam zamontowany jest podobno nowy , wolniej pracujący silnik . Możliwe , że to powoduje usunięcie opisanego problemu . Jak do tej pory młynek nie blokuje się.
Pozdrawiam

Offline michiamoGregorio Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, tygielek, FP, V60-02, phin, Aeropress, The Gabi Master
  • Młynek: Wilfa Svart WSCG-2
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Listopad 2016, 10:16:59 »
faktycznie nie spojrzałem na oznaczenia - precyzując - moja wypowiedź dotyczyła wersji starszej WSCG-2

Offline altharr Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Aeropress, V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Turbo, Fiorenzato F4 Filter, Comandante C40 IH
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Listopad 2016, 17:01:21 »
Byłoby świetnie gdyby nowa wersja pod tym względem była poprawiona. Ja jedynie z powodu zacinania przesiadłem się na Baratzę Encore.

Offline Ramzes

• Ekspres: Kawiarka/V60/AeroPress/FP
  • Młynek: Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Marzec 2017, 23:51:11 »
Cześć.
Parę dni temu zakupiłem Wilfa Svart CGWS-130B, przesiałem się z Porlexa. Czy ktoś z użytkowników owego młynka sugeruje się ustawieniami podanymi na skali? Dopiero go testuje i proszę o jakieś wskazówki.
Dodatkowo czy orientuje się ktoś gdzie znajdę stronę z zdjęciami zmielonej kawy pod poszczególne sposoby zaparzania?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Marzec 2017, 01:00:23 »
Każdy młynek mieli inaczej (inny rozkład frakcji) i na nic zdjęcia. Jedyne wyznaczniki to smak, czas, preferencje.

Opisy na wilfie też zmieniają (w zależności od daty produkcji) swoje miejsce.

Offline pistolero

• Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Marzec 2017, 03:05:14 »
Cześć.
Parę dni temu zakupiłem Wilfa Svart CGWS-130B, przesiałem się z Porlexa. Czy ktoś z użytkowników owego młynka sugeruje się ustawieniami podanymi na skali?
Nie będę oryginalny, ale ja właśnie tymi wskazówkami się sugeruję. I to dokładnie w miejscach podkreślonych kropek.
I jestem b.zadowolony.  :szampan:
Więcej zmienić można zmieniając temperaturę wody i czas zaparzania.

A do phina mielę na "mocca"-trzecia kropka od końca.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2017, 03:08:15 wysłana przez pistolero »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Marzec 2017, 14:39:36 »
Wcześniej podane wartości przed i po odsianiu wskazują, że on bardzo pyli. Jeśli ma prawie 20% straty na pyle to zbyt dużo, za dużo.
Jutro/pojutrze będę w stanie podać jaką stratę ma Porlex, Hanground i elektryczny Severin. Mój Santos#4 to ok 5% przy 0.4mm, ale to inny trochę sprzęt ;)

Offline pistolero

• Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Marzec 2017, 15:50:49 »
20 procent pyłu  :wow2: ?
To w takim razie rhino produkuje 50 procent.

Offline Ramzes

• Ekspres: Kawiarka/V60/AeroPress/FP
  • Młynek: Porlex Tall
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Marzec 2017, 17:21:52 »
Ja mam wrażenie że on od podziałki aeropress mieli megą drobno... Dlatego chciałem zobaczyć wielkość cząstek zmielonej kawy pod daną metode aby porównać i dostosować.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi