Autor Wątek: Mazzer SJ - nie sypie kawy i nie działa licznik  (Przeczytany 3679 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Mazzer SJ - nie sypie kawy i nie działa licznik
« dnia: 16 Październik 2016, 23:02:41 »
pomysłów na naprawę brak, choć widziałem na spodzie dozownika dwie śrubki - tylko czy mógłby ktoś powiedzieć czy to jedynie dekiel czy one coś trzymają? wolałbym nie wysypać mechanizmu od razu, bo pomimo tego, że łapka do wysypywania normalnie się naciąga i odbija, to licznik nie nabija wysypań kawy i pomimo jednej porcji w dozowniku(bo leży tam ponad dwuletnia porcja kawy), to nic się nie wysypuje... a przy okazji, jest możliwość sprawdzenia czy licznik się już przekręcił czy nabija od początku? jest tam 5641, ale się zastanawiam czy tam z przodu nie powinna być 1 albo 2 dodatkowo...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mazzer SJ - nie sypie kawy i nie działa licznik
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Październik 2016, 23:48:14 »
Czy dałoby się to napisać trochę jaśniej? Czy piszesz o młynku z tradycyjnym dozownikiem wyposażonym w mechaniczny licznik? Chyba pozbyłbym się tego cholerstwa, dozownika oczywiście ;).

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Październik 2016, 10:21:17 »
tak, tradycyjny mechaniczny dozownik, to jest konkretniej wersja automatic. inna nie ma chyba rączki do wysypywania kawy, bo z tego co widzę electronic dozuje sam, a droghera ma wylot na pojemnik...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Październik 2016, 11:09:41 »
Tym licznikiem to nie ma co się sugerować w ogóle. Jeśli ktoś używała na bieżąco, to na jedną kawę ~20 machnięć. Jeśli ktoś czyścił co dzień, to ~100 machnięć jak nic. To tylko taki podgląd w bardzo specyficznych warunkach. Raczej bajer niż licznik.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Październik 2016, 11:26:17 »
nie no, ten młynek w tym miejscu(bo wiem dokładnie gdzie to stało) to raczej kwestia namówienia inwestora do kupna sprzetu z wysokiej półki po zawyżonej cenie, bo chciał mieć wszystko najlepsze ;) sprzęt ma jakieś 5 czy 6 lat, i raczej nie był używany do parzenia kawy "zgodnie ze sztuką" - chociażby dlatego, że leciała kawa sklepowa, a nie z palarni... do tego z tego co wiem, to ludzie obsługujący po prostu robili kawę, nie patrząc na to jaka wyjdzie(afaik nie była regulowana grubość od kupna), i był cały czas czas włączony - a z tego co się zdążyłem zorientować, to uzupełnia zapas kawy po 12 machnięciach. od 2013 roku za dużo kawy nie zmielił, bo stał w mniej uczęszczanej części lokalu, a od 2014 stał nieużywany :) i można założyć, że raczej 1 machnięcie to była jedna kawa. choć na to patrzę bardziej pod kątem "przebiegu" żaren - jeśli 1 machnięcie to 1 kawa, to zmielił jej max 40 kg, jeśli to nie jest drugi przebieg licznika. a raczej nie jest... więc póki co raczej nie ma potrzeby kupowania żaren.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Październik 2016, 12:54:12 »
Z pierwszej części wypowiedzi można znacznie więcej wysnuć niż z samego licznika ;) ale to już wiesz.

Ja bym go całego rozkręcił, na ile się da, a pewnie sporo się da, wyczyścił i skręcił. Krok za krokiem, zdjęcie z każdego etapu/śrubki i spokojnie sobie poradzisz, nie ma tam turbotechnologi, proste mechanizmy, kilka sprężyn, kilka kabli.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Październik 2016, 12:59:37 »
mnie tylko interesuje czy do dekielka od spodu dozownika jest coś przykręcone... nie chcę nic pogubić, jeśli by mi jakaś sprężynka miała wystrzelić po odkręceniu czy coś.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Październik 2016, 13:28:44 »
Myślę, że lepiej kilka tysięcy słów obejrzeć  ;)

Schemat:

A tutaj krok po kroku rozbiórka. Na dole każdego etapu link do kolejnego. Łącznie z malowaniem ;)
LMWDP #469

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Październik 2016, 13:48:50 »
DrUsagi, przy okazji stawiam duże piwo, a nawet dwa :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Październik 2016, 19:20:24 »
ten schemat nie zawiera jednej rzeczy. jak pozbyć się z dozownika klapki ze stycznikiem, która jest na gorze, w środku jest zalana żywicą a kable giną gdzieś w środku. ciężka sprawa, walczę tylko z tym teraz...

Offline gniewko Mężczyzna

• Ekspres: Oscar II/Aeropress/FrenchPress
  • Młynek: DF64v2
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2018, 20:51:30 »
Klapka ze stycznikiem - czy komuś się udało to wyjąć bez ucinania kabli ?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudzień 2018, 14:47:27 »
Oczywiście, że tak. Trzeba tylko trochę śrubek poodkręcać, ale nie powiem Ci które, bo nie pamiętam...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi