Autor Wątek: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)  (Przeczytany 22048 razy)

Offline Tajemniczy don Pedros

Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Październik 2024, 23:08:03 »
Dla mnie błędy to:

1. Przeciągnięcie parzenia
2. Za wysoka temperatura parzenia
3. Firmowa doza( przy czym jest ona różna dla różnych mokk) i celowanie w "espresso"
4. Nietrafienie z przemiałem( ale to błąd uniwersalny)

Sama idea nie jest zła. Można zrobić świetną kawę w kawiarce. Bialetti ma w zasadzie wszystkie elementy w ręku, a nie potrafi ich poskładać; jeden z wycofanych modeli mieli bliski ideału... Powinni ujednolicić dozę( 1gr kawy na 19gr zimnej wody i uzysk 70%) i poprawić filtrowanie( zmienić typ filtra i wydłużyć trzpień-wylewkę, który powinien mieć stożkowy "gwintowany" kanał) oraz dodać zawór odcinający( choćby manualny) i- ewentualnie- zaznaczyć zalecany poziom kawy w dzbanku.

Trochę wieje od morza :/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Październik 2024, 07:00:50 »
Podejście inżynierskie 👍

Mnie aluminiowe Bialetti ze względu zapach, jaki wydaje ten materiał w porównaniu z inoxem, nie odpowiada.

Każdą kawiarkę trzeba poznać i dopasować do niej, zoptymalizować wszystkie parametry, a przy zmianie ziarna zabawa zaczyna się od nowa.
》tertium non datur《

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Październik 2024, 07:16:01 »
@GostRado  też się bałem aluminium. Dostałem jednak w prezencie aluminiową Bialetti i wiesz co, nie czuć :). A kawa wychodzi jakby lepsza, z tego względu, że ten metal dużo łatwiej się nagrzewa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Październik 2024, 07:41:45 »
ze względu zapach, jaki wydaje ten materiał
Pierwsze słyszę, by takie metale różniły się zapachem...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Październik 2024, 07:45:22 »
Też nie słyszałem o tym, ani nie czułem zapachu podgrzanego sprzętu kuchennego z aluminium.

Każdą kawiarkę trzeba poznać i dopasować do niej, zoptymalizować wszystkie parametry,
Dopasowywanie się do kawiarki, brzmi trochę jak z horroru. Czuję, że GostRado wchodzi w rolę znawcy-sprzedawcy.  To jakie te parametry optymalizujesz majstro kafetierka? I co za kawę nam tu próbujesz wciskać tylnymi drzwiami? Jak to mówią gringo - cut the bullsht.

Firmowa doza( przy czym jest ona różna dla różnych mokk
Obawiam się, że to może nie być takie proste, żeby niezależnie od rozmiaru zachować te same proporcje w celu uzyskania takich samych rezultatów. Wielkość zbiornika na wodę, masa kawiarki i sitek oraz ilość pary będą powodowały inne zaparzanie dla każdego rozmiaru. Podejrzewam, że te wielkości nie są przypadkowe, a wynikiem różnych prób producenta, ale mogę się mylić. 

powinien mieć stożkowy "gwintowany" kanał
Jaki miałoby to mieć cel? Wydłużenie drogi do górnego zbiornika? Spowolnienie ekstrakcji? Widzę przynajmniej jeden problem tu - jak taki gwint dobrze domyć?
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2024, 09:34:53 wysłana przez krystians »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Październik 2024, 13:54:13 »
Dopasowywanie się do kawiarki, brzmi trochę jak z horroru. Czuję, że GostRado wchodzi w rolę znawcy-sprzedawcy.  To jakie te parametry optymalizujesz majstro kafetierka? I co za kawę nam tu próbujesz wciskać tylnymi drzwiami? Jak to mówią gringo - cut the bullsht.
Czego nie rozumiesz sfrustrowany hejterze? Tego, że jak chcesz zrobić najlepszy napar z danej kawiarki i masz określone ziarna, to musisz tak dopasować grubość mielonki, aby ekstrakcja nie była za szybka ani za wolna. Tego nie rozumiesz :picardpalm:

》tertium non datur《

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Październik 2024, 14:01:49 »
Słuchaj GostRado, uspokój się, na tym forum już w zbyt wielu postaciach się pojawiałeś i byłeś banowany, także będę korygował Twoje wpisy i próbowanie podrzucania co chwila tylnymi drzwiami Twoich Santosów itp. Jak masz coś konkretnego do napisania, to pisz bez ściemy.

« Odpowiedź #67 dnia: 30 Październik 2024, 14:11:51 »
także będę korygował Twoje wpisy i próbowanie podrzucania co chwila tylnymi drzwiami Twoich Santosów
Masz na to dowody, czy znowu zdefiniowana ukierunkowana przemoc słowna. Jesteś nietylko hejterem, ale jak dobrze wiesz, tchórzem.
》tertium non datur《

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Październik 2024, 14:15:16 »
 :picardpalm: Panu już dziękuję.

Wracając jednak do tematu zbalansowanej kawy z moki, to można także regulować ilość wody w zbiorniku i jej temperaturę. Moim zdaniem najłatwiej uzyskać optymalną ekstrakcję nalewając gorącą wodę okolice 80 °C pod zaworek, a mielenie średnie. Aczkolwiek czasem zabawa z mniejszą ilością wody i drobniejszym mieleniem też jest fajna, ale wtedy to już do zbiornika wrzątek, a kawa nieco grubiej niż do espresso, przynajmniej w przypadku mojej klasycznej alu moki 3tz. Dawałem wtedy bodajże 17 g kawy średnio palonej i 100 g wody. Porzuciłem ją jednak na rzecz Aeropressu już jakiś czas temu i tylko czasami dla odmiany używam moki, żeby tak smutno nie stała w szafce.

1gr kawy na 19gr zimnej wody i uzysk 70%
Tak sobie to czytałem i odbijało mi się gdzieś echem w głowie to 1:19 zastanawia mnie dlaczego tak mało kawy do wody? Na pewno taka proporcja, bo dla mnie wydaje się za duża? Dużą ilością gorącej wody pod ciśnieniem dość łatwo można wyciągnąć gorycz i nieprzyjemne aromaty.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopad 2024, 08:12:16 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi