Autor Wątek: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)  (Przeczytany 22051 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Zbalansowana kawa do kawiarki (Brikka)
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Grudzień 2016, 18:18:22 »
 :picardpalm: To może postawmy pytanie - i zacznijmy nowy wątek - czemu kawa w kawiarni jest zła? Albo czemu jest tak mało dobrych kawiarni? Kupują te LaMy i EK a potem jakieś badziewie podają. Czemu?

Przez analogię - dobry kierowca i samochód za dziesięć tysi będzie lepiej jechał niż kiepski kierowca i fura za dziesięć razy tyle, zwłaszcza jeśli nie jedziemy na wprost.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Grudzień 2016, 18:24:08 »
obojętnie JAK ważne że to działa 
Może działa, może nie, nie o tym ta rozmowa :) Piszesz, że Tobie lepiej smakuje napar z kawiarki niż espresso w ogóle, a wyżej było, że lepszy napar z kawiarki niż z przeciętnej kawiarni.

Offline Cafigon

« Odpowiedź #47 dnia: 09 Grudzień 2016, 18:58:44 »
Zakładając że bywał jedynie w marnych kawiarniach to ja nie widzę żadnej niespójności. Ale po co chodzić do marnych kawiarni? Na ciacho? :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Grudzień 2016, 19:14:04 »
O ile się nie mylę to grex porównywał swoje napary z kawiarki ze swoim domowym espresso.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Grudzień 2016, 20:44:45 »
parzenie mieszaniną pary z wodą

Skąd bierzesz takie teorie? Szklany perkolator działa podobnie jak kawiarka. I w nim, przez rurkę na przemiał zasuwa woda, a nie żadna para. Można to sobie obejrzeć. W kawiarce wylot rurki również jest przy dnie i pary tam po prostu nie ma. Żeby się znalazła przy dnie, to prawie cała woda musiałaby się w nią zamienić. A przecież po ekstrakcji, na dnie w kawiarce zostaje woda. Parzenie parą? To tylko zbieżność nazwy. Para przelatuje przez przemiał i tyle. Dobrze to widać w Poccino po ekstrakcji.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Grudzień 2016, 17:16:53 »
Skąd bierzesz takie teorie?
stąd:
Podsumowując: Na skutek różnicy temperatur pomiędzy wodą wrzącą w dolnym zbiorniku a kawą, przez ciastko przelatuje mieszanina wody oraz pary wodnej w proporcjach zależnych od: temperatury (oraz ciśnienia) płynu w zbiorniku dolnym oraz temperatury ciastka
pełna wypowiedź w wątku "jak działa kawiarka", kol. Tored zechciał podzielić się swoją naukową wiedzą na ten temat.

Offline Moyses Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Grudzień 2016, 19:21:04 »
Dodam jeszcze, że kawa którą robię w domu w Brikce smakuje mi bardziej niż espresso z kawiarni. W Polsce piłem tylko w sieciówkach, a we Włoszech w losowych kawiarniach na rogu. Czy to normalne?
Gracek, ja bym na Twoim miejscu jeszcze zrobił tak. Odwiedziłbym pare miejsc, w których z dużym prawdopodobieństwem można wypić przyzwoicie przygotowaną kawę: popróbował zarówno klasyczne espresso jak i kawę parzoną alternatywnie, żeby mieć solidną podstawę do porównania. Np. na forum znajdziesz podpowiedź gdzie warto wstąpić:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=149.0
Może intensywność espresso niespecjalnie Ci pasuje - bo przecież nie musi, wszak i kawa to kwestia gustu a bardziej Ci smakuje napar delikatniejszy, przygotowany przelewowo. Wtedy warto zaopatrzyć się będzie w jakieś urządzenie do przelewu i pójść w tę stronę teraz.

Brikka daje bardzo intensywny napar, wg mnie bardzo zbliżony do espresso. Jeśli chcesz inestować dalej w Brikkę, to mogę Ci podrzucić zdjęcia, jaki przemiał mi się sprawdza do Brikki dla jako takiej orientacji. Może i Tobie przypasuje. Jestem przekonany, że w przypadku kaw z segmentu specialiti to czego byś nie wrzucił do kawiarki to efekt zawsze mniej czy bardziej ciekawy da się osiągnąć i asfaltu w smaku uniknąć.
Przykładowo ostatnio wrzuciłem drobno zmieloną przez Comandante MK3 (tylko nieco grubiej niż do espresso) Etiopię Teklu Dembel od Gardelli`ego. Raczej do przelewów, raczej nie do kawiarki. Ale przecież eksperymentować warto. Efekt wyszedł ciekawy, kwiatowy, słodkawy i bardzo, bardzo intensywny. Raczyłem się kropelkami po 2ml i rozpuszczałem je w gębie z przyjemnością :D
Chciałem się podzielić przyjemnością i dałem posmakować tego nektaru żonie. Łyknęła więcej i ją odrzuciło. Taka kwiatowa intensywność w większej ilości ją przytkała. Nie chciała dalej próbować.

Może popróbować rozcieńczać napar z Brikki coś na modłę Americano?

Offline karolkrns

• Ekspres: Melitta Latticia OT
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Październik 2024, 13:06:36 »
Pozwolę sobie odkopać ten wątek.
Zainspirowany tym co pisał tutaj @Moyses zamówiłem do swojej Brikki filtry papierowe.

Zmieliłem stosunkowo drobno, 4 klik od najdrobniejszego w Nivona CafeGrano 130 - to jest przedział Extra Fine.

Filtr sprawił, że ekstrakcja jest płynniejsza, a uzyskana kawa czysta - efekt przerósł moje oczekiwania.

Wreszcie mogę w domu napić się dobrego cappuccino  :poklon:

Kawiarka: Bialetti Brikka (r)Evolution 2023 2tz.
Kawa: Wysocki Coffee Espresso Blend

Do kawiarki leje 120ml.
Kawy około 16-18g.

Palnik ustawiam na średnią moc, jak kawa zaczyna wypływać nic nie zmieniam, dopiero gdy zaczyna się tworzyć piana ustawiam moc na minimum i pilnuje żeby przerwać ekstrakcje przed "pryskaniem".
Tutaj pewnie można jeszcze sporo kombinować z płomieniem i przerywaniem ekstrakcji - ale za każdym razem jestem zadowolony z efektu.

Do Cappuccino używam filiżanki 260ml, wypełniam prawię całą spienionym mlekiem i na koniec wlewam kawę z Brikki  :taniec:

Mogę porównać to Cappuccino do tego które wychodzi z Melitta Latticia OT i jedynym plusem Melitty jest to, że pieni mleko  :brawa:

Offline Moyses Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Październik 2024, 16:17:32 »
Mateusz z Dobrej Palarni Kawy stosuje proporcje jak do espresso i wychodzi zacnie. Dodam tylko, że jak mieliłem tak drobno jak do espresso to zdarzało się, że brikka mi kanałowała. Jak nie ma czasu na dokładną dystrybucję w sitku to bezpieczniej zmielić trochę grubiej. Oczywiście dużo zależy od dokładności młynka i samego ziarna kawy.
Filmik długi bo chłopaki taki mają klimat ale podlinkuje jak ktoś chce pogłębić

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Październik 2024, 17:15:49 »
Filmik długi bo chłopaki taki mają klimat ale podlinkuje jak ktoś chce pogłębić

Szczerze polecam ich filmy. Mateusz miał (bo już niestety w DPK nie pracuje) wyjątkowo racjonalne podejście do kawy.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Październik 2024, 18:14:52 »
Mateusz miał wyjątkowo racjonalne podejście do kawy.
A czym się objawia nieracjonalne podejście do kawy?
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Październik 2024, 19:18:47 »
Mateusz miał
Mateusz pisał sporo na tym forum jako "donkiszot", zanim zaczął robić filmy z DPK. Można znaleźć także w tym wątku :)

Wg moich preferencji, kawa idealnie zbalansowanawa, to mieszanka ziaren kaw średnio palonych, z Ameryki i Afryki, które mają zarówno kwaskowość, słodycz i kwatowość w bardzo zrównoważonej formie.   
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2024, 19:24:35 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Październik 2024, 20:22:55 »
Też brakuje mi tutaj @donkiszot  :).
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2024, 20:37:16 wysłana przez krystians »

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #58 dnia: 29 Październik 2024, 20:27:49 »
Filtr sprawił, że ekstrakcja jest płynniejsza, a uzyskana kawa czysta - efekt przerósł moje oczekiwania.

Filtry do aeropresu, czy jakieś inne? Czy w brikce jest uniwersalne sitko("kropki"), czy jakieś inne? Mógłbyś może zrobić zdjęcie naparu pod światło w serwerze, albo innym szkle?

Ostatnio, czekając na ekspres wysokociśnieniowy, a posiadając już młynek do espresso, pobawiłem się trochę kawiarkami. Moim zdaniem podejście pana Dąbka, którego zresztą cenię i lubię, jest całkowicie chybione. Włosi wymyślili mokki jako tanie zamienniki maszyn do espresso, ale całe przedsięwzięcie jest w tym kontekście klęską- ze zwykłej kafetiery otrzymujemy gęstą, raczej kwaśną zupę i mnóstwo pyłu, gdy celujemy w efekt espresso. O wiele lepiej sprawdza mi się przepis Hoffmana, idący raczej w stronę  przelewówki jeżeli chodzi o efekt- w tym klarowność.
Trochę wieje od morza :/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Październik 2024, 22:10:24 »
Największy błąd w obsłudze kawiarki to stosowanie uniwersalnego stopnia mielenia, gdzie każda potrzebuje innego, bardziej dopasowanego dla niej, a wtedy można uzyskać niezły efekt.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi