Autor Wątek: Mahlkonig Peak  (Przeczytany 7191 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Mahlkonig Peak
« dnia: 05 Październik 2016, 14:15:43 »
Mahlkonig Peak lub Ditting Peak. Ma ktoś  z forumowiczów lub używał takiego młynka?
Naprawdę są takie rewelacyjne zeby uzasadnic cene na poziomie 13-15 tys zł?
Lepsze od M. ek 43?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mahlkonig Peak
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Październik 2016, 14:41:44 »
To raczej konkurent Myhtos One, czyli szybki, powtarzalny, takie tam. EK43 to inna bajka, inna filozofia, no i zdaje się jeszcze inna cena ;)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Październik 2016, 14:47:34 »
To raczej konkurent Myhtos One, czyli szybki, powtarzalny, takie tam. EK43 to inna bajka, inna filozofia, no i zdaje się jeszcze inna cena ;)
problem w tym ze M. Peak jest kilka tys droższy od EK 43

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Październik 2016, 14:49:51 »
Przy tych 11-stu to te 4 to już są waciki  :mrgreen:

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Październik 2016, 15:07:15 »
O, albo to wszystko potaniało, albo coś mi się pomyliło, bo myślałem, że EK ~17 kosztuje.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Październik 2016, 19:09:42 »
PiotrekBM
Pracuje na tym na co dzien, wygrywa porownanie z zawodnym mythosem 10:1
Po prostu poza jakoscia jest niezawodny, jezeli cos jest zle wiesz ze wszystko dookola moglo byc zle ale nie mlynek

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Październik 2016, 19:17:59 »
Zapomniałeś dodać, że masz z mythosem one osobiste porachunki i się nie lubicie. ;)

Nie wiem na ile poprawili peaka, ale k30 zawodny był i swoje za uszami też miał, co nie znaczy, że zamierzam bronić mythosa.

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Październik 2016, 19:50:00 »
To tez :) starajac sie byc jednak obiektywnym, przyznaje ze mythos jest porzadnym mlynkiem z dobra jakoscia mielenia w komfortowych warunkach..tzn nie wrzucasz mu ziaren z guatemali np czy innych twardszych I nie robisz crack testu typu praca non stop pod max obciazeniem wiecej niz pol h ;)
W swietle powyzszych przy tej cenie w 10 na 10 przypadkow za cene 1 mythosa kupilbym 2x f83

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Październik 2016, 22:34:56 »
Kariera Mythosa jest co najmniej zawrotna, bo związana z sukcesem NS na WBC. Mnie się te młynki od początku nie podobały, a jednak siła "must have" jest ogromna... Nie sądzę by te młynki jakoś wyraźnie poprawiły jakość espresso na świecie. Wolę moje karzełki ;).

Mahlkonig jest nieco inną bajką, moim zdaniem ciekawszą... Niestety ceny też bardzo duże, nie wiem czy adekwatne do możliwych zysków z zastosowania takich a nie tańszych sprzętów.
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2016, 22:49:58 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Październik 2016, 17:53:36 »
A jakie są problemy z Mythosem? Mam dwa, jeden starszy NS a drugi już VA i żadnych problemów. Oba chodzą po 9 godzin dziennie praktycznie non-stop od poniedziałku do soboty. W najgorszy dzień w tym roku - 588 kaw. Nowszy śmiga na singlach, ostatnie trzy to: Kenia, Honduras i obecnie Kostaryka.
Każda jedna kawa ważona i gdy tylko zaczyna być rozrzut ~0.5g między trzema kawami, czyścimy młynek.
To jakieś uzasadnione narzekania czy po prostu polski styl bycia, że trzeba na coś narzekać?
WITAM I POZDRAWIAM :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Październik 2016, 22:44:34 »
Czy to narzekania? 500 kaw to zwykły Mazzer SJ da radę zrobić. Nie potrzebuję aż tak drogiej maszyny, by moje espresso było równie dobre jak z tegoż super Mythosa. Waga młynka w równaniu na espresso nie jest chyba tak wielka jak waga obsługi...

Część kupujących te najdroższe młynki sądzi pewnie, że bez nich nie ma szans na świetne espresso... Tylko takie są z Mythosem problemy. Może jeszcze jeden: wentylator, słychać go w cichym miejscu. Poza tym jest świetny ;).

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Październik 2016, 22:55:57 »
Problemów -- może to za duże słowo -- niedoskonałości jest więcej: bardzo długi kanał niedowybrania ziaren (spore straty jeśli chce się wyczyścić młynek lub zmienić ziarno), ciężko się przy nim sprząta, bo zakamarków sporo, a na białym widać każdą drobinkę, metalowy widelec który rysuje kolby, miejsca zajmuje sporo i niestandardowo, wentylator z boku, więc gdy chcesz kilka obok siebie, to nie wiadomo jak ustawić, hopper o dziwnym kształcie, którzy ciężko odstawić z ziarnem na bok jeśli potrzebujesz ściągnąć. Pewnie by się coś jeszcze znalazło, choćby marna rączka przykrywki hoppera -- ciężko to złapać -- ale generalnie co kto lubi, wszystko to można uznać za czepialstwo lub nerwicę natręctw ;)

Offline maciekz

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Październik 2016, 00:01:42 »
Żeby porządnie wyczyścić w środku trzeba mieć kątowy śrubokręt (purystom wystarczy kątowy wkrętak). Różnicę w espresso w porównaniu do SJ czuć wyraźnie (dla ustalonej i dobrej obsługi ;-)), chociaż rzeczywiście są młynki lepsze od SJ a tańsze od M. Inna sprawa że co do poprawienia jakości na świecie to pewnie prawda, dostałem już wiele słabych espresso z Mythosów w różnych miejscach, zazwyczaj obsługa i kawa maskują jakość młynka.

Co do rączki to nie jest tak zła, a i ładnie wygląda. Właściwie główną wadą jest cena.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Październik 2016, 08:51:14 »
@donkiszot, dzięki, trafne refleksje. Za taką wielką kasę... Czy na pewno innowacja w postaci grzałki i wentylatorka te mankamenty wynagradza? Najnowszy Mythos jest do zaakceptowania i polubienia, ten starszy z tamperem na dźwigni zawsze budził moją niechęć ;).

Ciekaw jestem jak sprawuje się tytułowy młynek. Mahlkonig jest bardziej tradycyjny w swoim image niż Mythos, Peak jest nawet mniej szybki od poprzednika... Pewnie nacisk położono na precyzję i minimalizację retencji. Jak to wygląda w praktyce?
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2016, 08:55:32 wysłana przez Antonio »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Październik 2016, 11:49:16 »
Antonio - chyba każdy młynek da rade, pytanie czy rozrzut mielenia bedzie w zakresie 0.5 bo inaczej kiepsko z dobrym espresso, no i  588 to nie 500 i w dodatku w najgorszy dzień, regularnie 650 a to różnica. Niestety nigdy nie doświadczyłem braku klientów wiec nie wiem czy głośno chodzi wentylator - wiem ze głośni sa klienci.

Donkiszot - wybór ziaren? Kanał ma dokładnie 2,5 sekundy mielenia czyli jakieś 9 gramów straty, jeszcze mniej gdy sie pogrzebie palcami i wyciągnie resztki. Jestem w stanie ta stratę zaakceptować :)
Ciezko sie sprząta. Możliwe aczkolwiek całe sprzątanie to nie więcej niz 10 minut a kolor mam czarny wiec nie jest źle, zgodzę sie ze z kluczami zabawa moze byc irytujaca.
Z reszta sie zgodzę.
Z drugiej strony zakup tego młynka zwraca sie w przeciągu... dwóch moze trzech dni? Wiec totalnie nie wiem w czym problem :) Pozdro
WITAM I POZDRAWIAM :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi