Autor Wątek: Ascaso Steel Uno Prof Pid vs Nuova Simonelli Musica  (Przeczytany 14509 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Steel Uno Prof Pid vs Nuova Simonelli Musica
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Październik 2016, 22:47:57 »
W przeciwieństwie do Was dwojga serdecznie gratuluję vondock zakupu i życzę zadowolenia z efektu końcowego w postaci filiżanki espresso.  :brawa:
Przy okazji ślę podziękowania tym czterem osobom, które w piątek dokonały u nas zakupów ekspresów DREAM oraz UNO PROF. Mam nadzieję, że kawa w Waszych domach będzie Wam tak samo smakowała jak ta zrobiona u nas podczas przeszkolenia. :)
WS oraz jgx - też macie w tym swój wkład więc i Wam dziękuję. :szampan:
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Październik 2016, 23:11:14 »
Grupy E61 są różne ale w ekspresach BARISTA 2GR PRO są te najlepsze.
OK Januszu, wierzę na słowo. A jakiej średnicy są rurki termosyfonu między HX-em a grupą? Czy można umieścić w nich ogranicznik przepływu i czy taką usługę proponujesz swoim klientom? Bo w opisanej przeze mnie kawiarni, owszem była kawa z konkurencyjnej palarni, ale żal zrobiło mi się właścicieli nie z tego powodu. Otóż oni zaparzyli to espresso całkiem poprawnie, ale nic w zasadzie nie wiedzieli o tym, że należy je w ogóle próbować codziennie, ani nie wiedzieli nic o tym, że temperatura zaparzania ma kluczowe znaczenie dla jakości espresso. Moje pierwsze podejrzenie padło na zbyt wysoką temperaturę zaparzania, ale patrząc na logo Ascaso, nie wiedziałem jak im pomóc. Skoro są w tych maszynach grupy E61, w dodatku z hiszpańskiej gałęzi, to chyba moje przypuszczenie się potwierdziło, a teraz poradziłbym im udanie się do Ciebie po ograniczniki przepływu do układu termosyfonicznego...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Październik 2016, 10:51:20 »
Oj Antonio, Antonio...
Najpierw piszesz "Ale gdy widzę 2-grupowy ekspres Ascaso w kawiarni i wiem, że zastosowano w nim te specyficzne domowe technologie". Później piszesz o 2 grupowych maszynach ASCASO ale bez podawania modelu. Gdy wymieniłem model BARISTA PRO 2GR to pytasz się o średnicę rurki termosyfonu między HX-em a grupą w kontekście zbyt wysokiej temperatury w ekspresie zainstalowanym w konkretnej kawiarni. Skąd wiesz, że był to ekspres BARISTA ? Jeśli BARISTA to który model ? BARISTA ECO 2GR czy BARISTA PRO 2GR ? A może jednak nie był to BARISTA lecz ten z "domowymi technologiami" czyli BAR 2GR ? W każdym z tych ekspresów inaczej można wpływać na temperaturę zaparzania. I nie w każdym z nich są grupy E61, nie w każdym więc można umieścić (jeśli go nie ma) ogranicznik przepływu. Tak więc Twoje przypuszczenia muszą najpierw zostać oparte na wiedzy jaki konkretnie model jest w danej kawiarni. Inaczej to można im radzić tylko obniżać temperaturę przed ekstrakcją poprzez dłuższy lub krótszy spust wody. Udać się do mnie mogą po ograniczniki (jeśli w ich modelu ich nie ma a są potrzebne) ale pierwsze kroki powinni skierować do firmy która ich w te ekspresy wyposażyła. Ta palarnia kawy zakupuje bowiem od nas ekspresy biorąc serwis i szkolenie personelu na siebie. Pretensje co do jakości kawy nie można więc zrzucać w tym przypadku na sprzęt a na serwis i szkolenie personelu. Nawet na najdroższym ekspresie można zrobić kiepską kawą. O czym przecież wiesz znakomicie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Październik 2016, 10:58:56 »
Wiem, wiem ;). Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiem jednak co to znaczy, że grupy E61 w Ascaso są najlepsze? W jakim sensie są najlepsze?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Październik 2016, 11:17:23 »
W tym sensie, że takie same jak w innych ekspresach renomowanych marek w których używane są grupy E61. W dalszym ciągu jednak nie wiem jaki model ekspresu jest w tej konkretnej kawiarni. Chciałbym im jakoś pomóc ale muszę wiedzieć model lub nazwę i lokalizację tej kawiarni. Jeśli możesz to podaj mi chociaż nazwę i lokalizację.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Październik 2016, 11:51:06 »
a ja mam inne doświadczenia HX vs mała maszyna. Teraz mam NS Oscar II i Gaggię Classic jednocześnie, pomijam spienianie mleka bo tutaj wiadomo, że Hx ma przewagę chociaż Classic z dyszą od RS daje radę), ale gdybym robił tylko espresso to mógłbym zostać przy Gaggi Classic plus dobry młyn. Pewnie Oscara mam za krótko, ale teraz tak to widzę, postaram się podsumować za jakiś czas bo może zmienię zdanie.
     Dla mnie HX to "duże" maszyny pro i wszystko tam jest duże:
- duże gabaryty
- duże zużycie wody
- duże zużycie prądu
- "duży" czas nagrzewania
- duża obsługa, dużo czyszczenia
- duża wiedza wymagana do ich obsługi
- dużo mniej wybaczają
- dużo kosztują
nie widzę tego jako wad, to są cechy wynikające z przeznaczenia tych maszyn, czyli mała gastronomia, biuro, duża osób w domu pijących dużo kawy :) Trochę szkoda mi , że producenci odpuszczają sobie ten segment rynku, tzn. małe ekspresy domowe, małe w opozycji do duże w/w wymienione. Pamiętam jak na "starym" forum ludzie startowali na małych maszynach, dzisiaj uważam, że hx do domu to trochę przerost formy nad treścią, dobra zagryźcie mnie :), ale tak dzisiaj uważam, może zmienię zdanie.
    Pamiętam jak na "starym" forum jedna z osób, która była baristą napisała, że do domu do espresso to by sobie kupiła Classica plus jakiegoś Mazzera, wtedy tego nie rozumiałem.
    Nie żałuje , że kupiłem Oscara, przed jego zakupem nie wiem czy pamiętacie mocno się zastanawiałem na dźwignią Electrą MCAL, może to byłaby właściwa maszyna dla mnie, może sobie jeszcze kupię, ciekaw jestem jakie byłyby moje wrażenia. :)

« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2016, 11:54:44 wysłana przez essewissa »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Październik 2016, 12:23:23 »
dobra zagryźcie mnie :)

Nie bój się wyrażać swoja opinie. Właśnie po to tworzymy forum aby się wymieniać własnym doświadczeniem. Dobrze zauważyłeś że dźwignia to powinna być następna maszyna po Gaggii, ale i tak byś potem kupił HX a potem znowu dźwignia ale już PRO.... Ta zabawa nie ma końca  ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Październik 2016, 12:30:17 »
Chyba ma w momencie, gdy przejście na kolejny "level" rujnuje budżet domowy ;) Mimo iż czasem myślę o zmianie ekspresu to chyba na dłuższy czas mam już swój "zestaw docelowy".

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Październik 2016, 12:44:53 »
Mnie chodzi o szeroko rozumianą "domowość ekspresu, jakiś stosunek tych punktów, które wyżej napisałem do codziennej obsługi. Już widzę np. jakie mam zużycie wody w Oscarze, a jakie miałem w Gaggi, nie przypadkowo większość pro ekspresów ma bezpośrednie podłączenie do wody, nie chodzi już nawet o pieniądze (chociaż też), ale o fatygę.  To nagrzewanie się HX rano, wiem że można zakupić programator, wstać wcześniej, ale już samo to jest pocieszne  :hihihi: w porównaniu do ekspresów, które startują w 15-20min.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Październik 2016, 14:59:06 »
essewissa - myślę że więcej osób ma podobne do Twoich spostrzeżenia. Stąd potem m.in takie ogłoszenia:
do sprzedania profesjonalny młynek (...) Kupiłem niedawno, ale dla mnie jest stanowczo za duży i zajmuje za dużo miejsca w kuchni, więc się go pozbywam.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Październik 2016, 16:19:25 »
w porównaniu do ekspresów, które startują w 15-20min
Nie wiem jak Gaggia, mój Basic sygnalizował gotowość do pracy po kilku minutach (znaczy grzałka się wyłączała) ale dobrą kawę robił dopiero po 30-40 minutach albo kombinacji z przełączaniem na parę i studzeniem flushem – tu znów łatwo było przestrzelić w obie strony. Rocket potrzebuje więcej czasu, za to uzyskana temperatura jest bardziej stabilna, trudniej coś zepsuć. No i dogrzewa się go łatwiej, kilka krótkich spustów wody załatwia sprawę. Dlatego nie mogę się zgodzić z tym:
- dużo mniej wybaczają
Właśnie dużo więcej. Skok nie jest może tak duży jak po zmianie młynka (to był kosmos jak nagle nie musiałem kręcić skalą po każdej zmianie pogody) ale zauważalny, znacznie łatwiej uzyskać zadowalające efekty.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Październik 2016, 16:23:29 »
Należałoby dodać - powyższe nie dotyczy obecnie produkowanych modeli BASIC z termoblokami.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Październik 2016, 17:02:37 »
Nie inaczej. Mój staruszek jest na boilerku.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Październik 2016, 17:47:28 »
@Essewissa, daj sobie trochę czasu na zapoznanie z ekspresem. No i młynek masz niespecjalny.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Październik 2016, 19:00:42 »
@Essewissa, daj sobie trochę czasu na zapoznanie z ekspresem. No i młynek masz niespecjalny.
To nie chodzi o to, że Classic zrobi lepsza kawę, czy Oscar, bardziej chciałem napisać o moich spostrzeżeniach po przejściu z małego bolilera na boiler 10 Classików:) Ta Demoka to nie jest wcale zły młyn, ale w przyszłym miesiącu będzie Eureka Zenith 65e, chociaż i tak myśle, że większa zmiana na plus bedzię po montażu Opv i zejściu na 10bar plus npf niż wymiana młynka. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi